Τρίτη, 03 Μάρτιος 2020 14:22

Α’ ΤΟΠΙΚΗ: Κορυφώνεται η μάχη του τίτλου και της παραμονής

Γράφτηκε από τον
Α’ ΤΟΠΙΚΗ: Κορυφώνεται η μάχη του τίτλου και της παραμονής

 Τα δύο τρία της... διαδρομής έχουν διανυθεί στο πρωτάθλημα της Α’ τοπικής, ένα πρωτάθλημα που ετοιμάζεται από το προσεχές Σαββατοκύριακο για την τελική ευθεία.

Στις δέκα αγωνιστικές που απομένουν θα κριθούν τα πάντα τόσο όσον αφορά την κατάκτηση του τίτλου όσο και στη μάχη της παραμονής.

Το φετινό πρωτάθλημα είναι αρκετά ανταγωνιστικό και αμφίρροπο και μπορεί να πει κανείς και πιο ποιοτικό σε σχέση με τις 2-3 προηγούμενες περιόδους.

Οι ομάδες που αποτελούν τις ευχάριστες εκπλήξεις είναι ο Πάμισος που οδηγεί την κούρσα μετά από 20 αγωνιστικές, η Κορώνη που αν και νεοφώτιστη φιγουράρει στην 5η θέση, μόνο δέκα βαθμούς κάτω από την κορυφή και η επίσης νεοφώτιστη Μεθώνη που είναι λίγο πιο πίσω στην 7η θέση και συνάμα έχει φτάσει στον τελικό του κυπέλλου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...

Κούρσα τίτλου για τέσσερις

Η κούρσα για τον τίτλο είναι υπόθεση τεσσάρων ομάδων, του Παμίσου (48 βαθμοί), του Απόλλωνα Καλαμάτας (45), του Πανθουριακού (42) και της Κυπαρισσίας (41).

Η ομάδα της Μεσσήνης πραγματοποιεί μια από τις πιο παραγωγικές χρονιές της τελευταίας εικοσαετίας, με δεδομένο πως κάνει πρωταθλητισμό και αυτή τη στιγμή είναι φαβορί για το πρωτάθλημα, στηριζόμενη σε παίκτες από το νησί και με αρκετά μικρό μπάτζετ.

Σπάει τα... κοντέρ ο νεανικός Πάμισος

Τα εύσημα πρέπει να αποδοθούν τόσο στη διοίκηση, αλλά κυριότερα στον προπονητή Γιώργο Καλόμαλο που με μεθοδική δουλειά έχει φτιάξει ένα δυνατό σύνολο με πολλούς παίκτες από τα... σπλάχνα της ομάδας και συνδυάζει ουσία αλλά και ωραίο ποδόσφαιρο.

Δεν έχει ξανασυμβεί εδώ και πολλά χρόνια να μην στηρίζεται ο Πάμισος σε παίκτες από το... πάνω ράφι, αλλά παρόλα αυτά να κάνει πρωταθλητισμό και να είναι έτοιμος για το βήμα παραπάνω.

Οταν ξεκινούσε η χρονιά κανείς δεν μιλούσε για τίτλο και όλοι έλεγαν για απλά μια καλή πορεία και ταυτόχρονα είχαν ως στόχο να πάρουν ευκαιρίες τα δικά τους παιδιά.

Μετά από 20 αγωνιστικές όλα αυτά έχουν ανατραπεί προς το καλύτερο, με την ομάδα της Μεσσήνης να κρατά την τύχη στα χέρια της όντας στο +3 από τη δεύτερη θέση και έχοντας να υποδεχθεί τόσο τον Πανθουριακό όσο και την Κυπαρισσία.

Μεγάλο όπλο της ομάδας του Γιώργου Καλόμαλου είναι το... κάστρο της Μεσσήνης εκεί όπου έχει απολογισμό 9 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια.

Οι δύο ήττες που έχει γνωρίσει είναι στα Φιλιατρά από την Εράνη με 3-0 και στον Κάμπο από την Μάνη με 3-2.

Αν εν τέλει ο Πάμισος κατακτήσει τον φετινό τίτλο, θα είναι το πιο... μάγκικο πρωτάθλημα της ιστορίας του!

Πάει για την υπέρβαση ο Απόλλωνας

Ο Απόλλωνας Καλαμάτας έχοντας ένα συγκεκριμένο πλάνο εδώ και τρία χρόνια, το ακολουθεί πιστά με τον Τάκη Σακελλαρόπουλο στον πάγκο του και κάθε χρονιά πάει κι ένα βήμα παραπάνω. Φέτος οι ασπρόμαυροι διεκδικούν στα ίσα τον τίτλο και έχουν βάσιμες ελπίδες να τον κατακτήσουν μιας και είναι μόνο τρεις βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Πάμισο, αλλά παράλληλα έχουν παίξει όλα τα ντέρμπι και το πρόγραμμα τους από τούδε και στο εξής μπορεί να χαρακτηριστεί βατό.

Η καλαματιανή ομάδα ήταν μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες η μοναδική αήττητη στην Α’ τοπική, όμως έχασε το αήττητο στη Μεσσήνη στο ντέρμπι

με τον Πάμισο. Ο Απόλλωνας διαθέτει την καλύτερη επίθεση με 41 γκολ και στα περισσότερα ματς παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο με πολλούς αυτοματισμούς. Και όλα αυτά δίχως να έχει... πλούσιο μπάτζετ, στηριζόμενος σε ένα κορμό παικτών εδώ και τρία χρόνια.

Αουτσάιντερ Πανθουριακός και Κυπαρισσία

Στην 3η θέση είναι ο φιλόδοξος Πανθουριακός που είχε στοχεύσει εξ’ αρχής στον τίτλο και τον Γενάρη πήρε παίκτες από μεγαλύτερη κατηγορία (Μίνγκας, Λαθύρης) για να φέρει την αποστολή του εις πέρας. 

Η ομάδα του Αντώνη Μαυρέα στηρίζεται στην εκπληκτική της άμυνα, μιας και έχει δεχθεί μόλις 7 τέρματα σε 20 αγώνες!

Βέβαια τα τρία εξ’ αυτών τα δέχθηκε στον τελευταίο εντός έδρας αγώνα με την Κυπαρισσία, όπου έχασε με 3-1 και είδε τις ελπίδες της για τίτλο να ψαλιδίζονται αισθητά.

Ο Πανθουριακός, που έχει αρκετά μεγάλο μπάτζετ, θα τα παίξει όλα για όλα την προσεχή Κυριακή, στο ντέρμπι με τον Πάμισο στη Μεσσήνη. Εκεί θα ψάξει ένα μεγάλο διπλό που αν το πετύχει θα τον βάλει για τα καλά στη μάχη της πρωτιάς.

Αν χάσει τελειώνει κάθε ελπίδα, ενώ και η ισοπαλία δεν είναι ευπρόσδεκτη μιας και θα παραμείνει 6 βαθμούς πίσω από τους νησιώτες και ενώ θα απομένουν εννέα αγωνιστικές.

Ενα βαθμό κάτω από τον Πανθουριακό και στο -7 από την κορυφή είναι η Κυπαρισσία που πραγματοποίησε φέτος διψήφιο αριθμό μεταγραφών (οι περισσότερες από την γειτονική Ηλεία) και έριξε αρκετά χρήματα για να πάρει το πρωτάθλημα μετά από πέντε χρόνια.

Ο ΑΟΚ βέβαια έκανε... τραγικό ξεκίνημα με τέσσερις ήττες στα οκτώ πρώτα παιχνίδια και τότε βρέθηκε στο -12 από την κορυφή!

Εκτοτε έχει πραγματοποιήσει ένα φοβερό σερί με 11 νίκες σε 12 αγώνες, έχοντας τον έμπειρο Ηλία Φωτόπουλο στον πάγκο του.

Η μια αυτή ήττα ήταν στο ντέρμπι με τον Απόλλωνα στο Ασπρόχωμα, όπου η Κυπαρισσία έχασε με 2-1 δεχόμενη γκολ στο 92’ και ενώ στο δεύτερο μέρος ήταν φανερά ανώτερη.

Ο ΑΟΚ στο ματς με τον Πανθουριακό όπου νίκησε με 3-1 εκτός έδρας, έδειξε τις δυνατότητες του, αλλά θα πρέπει να κάνει πάση θυσία άλλο ένα μεγάλο διπλό στη Μεσσήνη κόντρα στον Πάμισο σε λίγες εβδομάδες και συνάμα να περιμένει γκέλες τόσο του Παμίσου όσο και του Απόλλωνα.

Που θα κριθεί η μάχη της παραμονής

Εξίσου συναρπαστική με την μάχη του τίτλου είναι και αυτή της παραμονής στην κατηγορία.

Επτά ομάδες εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία και θα τα δώσουν όλα για να αποφύγουν τις τρεις τελευταίες θέσεις στις 10 εναπομείναντες αγωνιστικές και να γλιτώσουν τον υποβιβασμό στην Α1 τοπική.

Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε πως αν το Διαβολίτσι παραμείνει στη Γ’ εθνική, με τις πιθανότητες πάντως να μην είναι υπέρ του, τότε θα υποβιβαστούν δύο και όχι τρεις ομάδες.

Αυτή τη στιγμή η ζώνη του υποβιβασμού είναι στους 16 βαθμούς όσους έχει η Ανδρούσα. Τρεις βαθμούς πιο κάτω είναι ο Τέλλος Αγρας και 10 μόλις βαθμούς έχει η ουραγός Σπερχογεία. Πάνω από τη ζώνη είναι ο Τσικλητήρας Πύλου με 17 βαθμούς, ενώ 18 βαθμούς έχουν τρεις ομάδες, η Αβία, ο Ολυμπιακός Ανάληψης και το Καλό Νερό.

Ασφαλής πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει για το που θα πάει η ζώνη του υποβιβασμού, αλλά εκτιμάται πως οι 30 βαθμοί θα είναι αρκετοί και με το παραπάνω για τη... σωτηρία. Σίγουρα μεγάλο ρόλο θα παίξουν τα μεταξύ τους παιχνίδια... Ηδη την προσεχή αγωνιστική υπάρχουν δύο τέτοια παιχνίδια - φωτιά σε Γαργαλιάνους (Τέλλος Αγρας – Τσικλητήρας Πύλου) και σε Σπερχογεία (Σπερχογεία – Ολυμπιακός Ανάληψης).

Να σημειώσουμε πως οι “Ταύροι” έχουν την χειρότερη άμυνα στην κατηγορία με 49 γκολ παθητικό και ακολουθεί η Αβία με 42. Από την άλλη τη χειρότερη επίθεση την έχει ο Ολυμιακός Ανάληψης που έχει βάλει μόλις 13 γκολ σε 20 παιχνίδια, με τον Τέλλο Αγρα να έχει σκοράρει 14 φορές.

Εντυπωσιάζουν Κορώνη και Μεθώνη

Και υπάρχουν και πέντε ομάδες που βρίσκονται στη μέση της βαθμολογίας και μπορούν να χαρακτηριστούν... αδιάφορες. Ο λόγος για την Κορώνη (38 βαθμοί), την Εράνη (35), την Μεθώνη (31), την Α.Ε. Μάνης (27) και τον Εθνικό Μελιγαλά (25).

Για την Κορώνη και την Μεθώνη τα είπαμε στον πρόλογο... Πραγματοποιούν εξαιρετικές χρονιές και κλέβουν τις εντυπώσεις με τις ομάδες που έχουν δημιουργήσει.

Δεν δικαίωσε τις προσδοκίες η Εράνη

Η Εράνη ξεκίνησε με υψηλές βλέψεις τη χρονιά, βλέψεις που έφταναν μέχρι και στην κατάκτηση του τίτλου, αλλά αυτές διαψεύστηκαν στην πορεία.

Οι “πράσινοι” παρότι είχαν καλή εικόνα στα περισσότερα παιχνίδια, ήταν αναποτελεσματικοί και εκτός έδρας δυσκολευόντουσαν αφάνταστα.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Εράνη έχει μόλις δύο διπλά σε δέκα εξόδους της!

Αντιθέτως στα Φιλιατρά είναι αήττητη, μετρώντας οκτώ νίκες και δύο ισοπαλίες.

Η Α.Ε. Μάνης τα πάει αρκετά καλά, παίζει ωραίο ποδόσφαιρο και διαθέτει τον πρώτο σκόρερ της κατηγορίας, τον Γιάννη Χελά με 20 γκολ. Η ομάδα του Τάκη Δρούγα μπορεί να υπερηφανεύεται πως ήταν αυτή που νίκησε τον πρωτοπόρο Πάμισο, ενώ έχει στο παλμαρέ της τρία εντυπωσιακά σκορ (7-1 την Ανδρούσα, 6-1 την Α.Ε. Αβίας και 5-1 το Καλό Νερό).

Τέλος, ο Εθνικός Μελιγαλά με τον Πάνο Πολίμο στον πάγκο του, με αρκετούς νεαρούς στη σύνθεση του και όχι μεγάλο μπάτζετ, παρουσιάζει μια σταθερή ομάδα που βάζει δύσκολα σε όλους σχεδόν τους αντιπάλους, ενώ έχασε στις λεπτομέρειες την πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου από τη Μεθώνη.