Παρασκευή, 13 Μάρτιος 2020 00:20

Ολυμπιακός - Γουλβς 1-1: Εμεινε όρθιος με 10 και θα πάει για πρόκριση στην Αγγλία

Γράφτηκε από τον
Ολυμπιακός - Γουλβς 1-1: Εμεινε όρθιος με 10 και θα πάει για πρόκριση στην Αγγλία

Ο Ολυμπιακός της Ευρώπης είναι εδώ. Αν κι έπαιζε χωρίς τη δύναμη του κόσμου του, αν και έμεινε από το 28' με δέκα (αποβολή Σεμέντο), αν και ισοφαρίστηκε (1-1 με Γουλβς) από ένα... παιχνίδι της τύχης, παραμένει για τα καλά στο... κόλπο με οδηγό και το Emirates! Οποτε κι αν γίνει αυτή η ρεβάνς...

Κάθε δικαίωμα να διατηρεί παράπονα από τη Θεά Τύχη έχει ο Ολυμπιακός από τον αγώνα του με τη Γουλβς, όπου της παραχώρησε 1-1 στο άδειο «Γ. Καραϊσκάκης», στον πρώτο αγώνα του ζευγαριού για τη φάση των «16» του Γιουρόπα Λιγκ. Οι «ερυθρόλευκοι» παρότι έπαιζαν με παίκτη λιγότερο από το 28' ήταν καλύτεροι, άνοιξαν το σκορ, έδειχναν σε θέση να πάρουν μία «μεγάλη» νίκη, αλλά ισοφαρίστηκαν με ένα «τυχερό» γκολ του Νέτο και δεν τα κατέφεραν. Ωστόσο απέδειξαν στην πρόσφατη σειρά των αγώνων τους με την Αρσεναλ, πως ενόψει της ρεβάνς του Μολινό ουδείς δύναται να τους ξεγράψει.

Ο Πέδρο Μαρτίνς ξεκίνησε με τον Σα κάτω από τα γκολπόστ, τους Ομάρ, Σεμέδο, Μπα, Τσιμίκα στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά, τον Γκιλιέρμε στο «6», τον Μπουχαλάκη στο «8», τον Καμαρά πιο μπροστά τους, τον Βαλμπουενά δεξιά στα άκρα, τον Μασούρα αριστερά και τον Ελ Αραμπί στην κορυφή της επίθεσης.

«Αφεντικό» ο Ολυμπιακός με 77% κατοχή μπάλας

Το πρώτο 20λεπτο είχε ένα και μόνο «αφεντικό». Η Γουλβς έδωσε χώρο, ο Ολυμπιακός κρατούσε μπάλα στα επίπεδα του 77%, οι Τσιμίκας, Μασούρας από τα αριστερά εκμηδένισαν τον παράγοντα
Τραορέ, γενικότερα η συγκεκριμένη πλευρά των «ερυθρολεύκων» έπαιρνε πρωτοβουλίες και ο αγώνας παίζονταν στο μισό της αγγλικής ομάδας. Σε αυτό το διάστημα ναι μεν οι Πειραιώτες δεν έβγαλαν κάποια μεγάλη φάση (ο Βαλμπουενά θέλησε να απειλήσει με απευθείας εκτέλεση φάουλ), αλλά έλεγχαν τον ρυθμό και ξεκάθαρα είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Κόκκινη ο Σεμέδο στο 29' και αλλαγή πλάνων

Κάπου εκεί οι φιλοξενούμενοι άρχισαν να αλλάζουν 3-4 πάσες, ενώ τα δεδομένα άλλαξαν στο 28'. Τότε αποβλήθηκε ο Σεμέδο για φάουλ έξω από την περιοχή στον Ζότα και ο Ολυμπιακός βρέθηκε με αριθμητικό μειονέκτημα, εξέλιξη που διαφοροποίησε άρδην τα πλάνα του.

Το σύστημα «γύρισε» σε 4-4-1 (μετά την είσοδο του Σισέ στα στόπερ ο Καμαρά πέρασε στο αριστερό άκρο) και οι «ερυθρόλευκοι» ήταν πλέον εκείνοι που... περίμεναν. Πια «έψαχναν» εκείνοι την κόντρα επίθεση και πρωταρχικό τους μέλημα ήταν το μηδέν παθητικό. Κάτι που διατήρησαν με σχετική ευκολία μέχρι την ανάπαυλα, αφού ναι μεν έπαιζαν με παίκτη λιγότερο αλλά δεν δέχθηκαν ουσιαστική ευκαιρία και το ημίχρονο έληξε χωρίς σκορ.

Γκολ ο Ελ Αραμπί, το «μισό» του Γκιλιέρμε

Σέντρα στο δεύτερο μισό και ο Μαρτίνς δεν διαφοροποίησε το τακτικό του πλάνο. Αλλωστε έπαιρνε άριστα. Σε φάση επίθεσης οι Βαλμπουενά, Καμαρά συνέκλιναν, σε εκείνη της επίθεσης έδιναν πλάτος και στο 54' η ανωτερότητα των Πειραιωτών, παρέμεναν στη... σούμα καλύτερη ομάδα μέσα στο γήπεδο παρότι ήταν 10 εναντίον 11, επιβραβεύτηκε με ένα γκολ. Ο Καμαρά «έκοψε» από τα άκρα στον Γκιλιέρμε, ο οποίος πάτησε περιοχή και την κατάλληλη στιγμή έκανε την παράλληλη για τον Ελ Αραμπί που πλάσαρε εύστοχα από το ύψος της μικρής περιοχής. Το «μισό» γκολ ήταν του Βραζιλιάνου χαφ, ο Μαροκινός φορ βρήκε ξανά δίχτυα και οι «ερυθρόλευκοι» άνοιξαν το σκορ.

Πρώτη on target τελική στο 59', «κρύο» γκολ στο 67'

Η παραπάνω εξέλιξη «ανάγκασε» τους φιλοξενούμενους να βγουν μπροστά. Ας μην ξεχνάμε πως ήταν με παίκτη παραπάνω και είναι και μία ομάδα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Ούτως ή άλλως η αποστολή των «ερυθρολεύκων» ήταν δύσκολη, πόσο μάλλον παίζοντας με 10 από το 29'. Στο 59' έκαναν την πρώτη τους on target τελική, όταν ο Χιμένες εξαπέλυσε μία «βολίδα» μέσα από την περιοχή αλλά ο Σα απέκρουσε εντυπωσιακά και στο 67' ισοφάρισαν με ένα «κρύο» γκολ. Ο Νέτο σούταρε (εξέλιξη στατικής φάσης), τίποτα δεν προμήνυε πως θα απειλήσει τον Πορτογάλο γκολκίπερ, όμως η μπάλα κόντραρε στον Μπουχαλάκη, άλλαξε πορεία, τον ξεγέλασε και κατέληξε στα δίχτυα του.

Ο Φορτούνης στο «9» και δεν απειλήθηκε

Με την πάροδο του χρόνου και όσο πλησιάζαμε στο φινάλε, ο Ολυμπιακός έδειχνε πλέον πως τον ενδιαφέρει (κυρίως) να μην χάσει. Και λογικά, αφού στην εξίσωσή του έμπαινε και ο παράγοντας επιβάρυνση. Η είσοδος του Φορτούνη που έπαιξε στο «9» αποσκοπούσε ώστε οι «ερυθρόλευκοι» να κρατήσουν μπάλα και εάν τους δοθεί εκείνη η «μισή» ευκαιρία, να πάρουν το ματς. Δεν τη βρήκαν, όμως την ίδια στιγμή κράτησαν με σχετική ευκολία τους παίκτες της Γουλβς μακριά από τα καρέ τους και το 1-1 έμεινε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα.

MVP: Ο Γκιλιέρμε. Ξέχωρα από την ασίστ στη φάση του 54' όπου ο Ελ Αραμποί άνοιξε το σκορ, ο Βραζιλιάνος χαφ έκανε ένα πάρα πολύ καλό ματς. Ετρεξε στον άξονα και βοήθησε τα μέγιστα στο ανασταλτικό κομμάτι.

Στο ύψος του: Οι Σα, Καμαρά. Ο Πορτογάλος γκολκίπερ έκανε την πολύ καλή επέμβαση στο 59' και στα τελευταία λεπτά ήταν σωστός και σταθερός στις εξόδους του. Από τα πόδια του δεύτερου «ξεκίνησε» το «ερυθρόλευκο» γκολ και ήταν καλός σε μία θέση που δεν είναι η... κλασική του (στα άκρα).

Αδύναμος κρίκος: Ο Τραορέ. Τόσο με 11 vs 11 όσο και με παίκτη παραπάνω, η Γουλβς δεν κατάφερε να φανεί ουσιαστικά απειλητική από την πλευρά του. Ο «σταρ» των φιλοξενούμενων... χάθηκε.

Η «γκάφα»: Την έκανε η άμυνα της Γουλβς στη φάση που ο Ελ Αραμπί άνοιξε το σκορ. Ο Μπολί πήγε να καλύψει τον Γκιλιέρμε αφήνοντας μόνο τον Ελ Αραμπί, ο Νέβες δεν πρόλαβε και ο Μαροκινός σκόραρε ανενόχλητος. Ο Σεμέδο στο 28' θα μπορούσε να αποφύγει το μαρκάρισμα που οδήγησε στην αποβολή του.

Το «στραγάλι»: Ο Τουρπέν απέβαλε τον Σεμεδο στο 28', για φάουλ έξω από την περιοχή επί του Ζότα που τον είχε περάσει και εάν δεν τον ανέτρεπε, ο μεσοεπιθετικός της Γουλβς θα έβγαινε τετ α τετ με τον Σα. Ο Γάλλος ρέφερι ήταν ως επί το πλείστον κοντά στις φάσεις.

Το «ταμείο» του gazzetta.gr: Ο Ολυμπιακός μπορεί να ισχριστεί πως άξιζε κάτι παραπάνω. Παρότι έπαιζε με παίκτη λιγότερο από το 28' δέχθηκε πίεση και φάσεις; Οχι. Το γκολ της ισοφάρισης της Γουλβς είχε... αρκετή δόση τύχης; Ναι. Αλλά το σκορ... έγραψε 1-1.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σα, Ομάρ, Σεμέδο, Μπα, Τσιμίκας, Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκης, Καμαρά, Μασούρας (39' Σισέ), Βαλμπουενά (84' Γκασπάρ), Ελ Αραμπί (74' Φορτούνης)
ΓΟΥΛΒΣ: Ρουί, Πατρίτσιο, Ντόχερτι (46' Νέτο), Νέβες, Χιμένες, Μπολί, Κόντι, Ζότα, Σαϊς, Μουτίνιο (85' Ντεντόκερ), Βινάγκρε (79' Ποντένσε), Τραορέ.
Πηγή: gazzetta.gr