Παρασκευή, 20 Μάρτιος 2020 17:45

ΠΑΟΚ: Τα δεδομένα για το FFP

Γράφτηκε από τον

Τι αλλάζει για τον ΠΑΟΚ σε σχέση με το Financial Fair Play της ΟΥΕΦΑ εξαιτίας του κορονοϊού και πως θα προσπαθήσουν στην Τούμπα να εκμεταλλευτούν τα περιθώρια που έχουν.

Στον ΠΑΟΚ η απόφαση για εξορθολογισμό των οικονομικών μεγεθών είναι δεδομένη και ως ένα βαθμό αναγκαστική. Η πίεση που υπάρχει από το Financial Fair Play από το περασμένο καλοκαίρι αναγκάζει το Δικέφαλο να μειώσει τα συμβόλαια αλλά και το μπάτζετ της ομάδας που τα τελευταία χρόνια έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη.

Γιατί ήταν καθοριστικό το καλοκαίρι του 2019; Για δύο κυρίως λόγους: ο πρώτος ήταν η αδυναμία του ΠΑΟΚ να εξασφαλίσει ένα τηλεοπτικό συμβόλαιο στο οποίο υπολόγιζαν πολύ οι άνθρωποι της ομάδας και που θα τους έφερνε βεβαιωμένα έσοδα, πολύ σημαντικά για να ισοσκελίσουν έξοδα που προηγήθηκαν με τις μεταγραφές και την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία.

Ο δεύτερος ήταν ο αποκλεισμός από την Σλόβαν Μπρατισλάβας που σήμανε την απώλεια επίσης σημαντικών εσόδων από τα μπόνους της ΟΥΕΦΑ στις ομάδες που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΠΙΕΣΗ
Όσο και να ακούγεται παράδοξο, η πανδημία με το κορωνοϊό δίνει μάλλον στον ΠΑΟΚ, αλλά και σε άλλες ομάδες που αντιμετωπίζουν ζητήματα με το FFP μια ακόμη ευκαιρία. Από την μια η ΟΥΕΦΑ, αντιλαμβανόμενη τον οικονομικό αντίκτυπο που έχει η αναστολή των διοργανώσεων στις ομάδες αναμένεται να χαλαρώσει κάπως τους όρους του FFP και από την άλλη δίνει στον ΠΑΟΚ περισσότερο χρόνο, για να κάνει τις απαιτούμενες κινήσεις για να διορθώσει τα οικονομικά του. Και αυτό διότι με την ολοκλήρωση της σεζόν να αναβάλλεται για αργότερα , αντίστοιχα αναμένεται να καθυστερήσει και ο έλεγχος της ΟΥΕΦΑ στα οικονομικά των ομάδων.

Τα μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια πάντως δεν πρόκειται να εφησυχάσουν τους ανθρώπους του Δικεφάλου που θέτουν ως βασική στόχευση στον προγραμματισμό τους την διόρθωση των οικονομικών μεγεθών της ομάδας. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Με την μείωση των υψηλών συμβολαίων των παικτών και με παραχωρήσεις.

ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ
Το "άνοιγμα" που θα πρέπει να καλυφθεί δεν έχει, επίσημα τουλάχιστον, για την ώρα προσδιοριστεί και ίσως μάλιστα να μεταβάλλεται.

Ο ΠΑΟΚ δεν εξασφάλισε το καλοκαίρι τηλεοπτικό συμβόλαιο, αλλά το εγχείρημα του με το PAOK TV και την μετάδοση από το κανάλι του των εντός έδρας αγώνων πρωταθλήματος με την διαδικασία «pay per view» του απέφερε σημαντικά έσοδα, που κάλυψαν σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο μέρος από τα χρήματα που περίμενε να εισπράξει από τα τηλεοπτικά δικαιώματα του.

Το χειμώνα δεν ήρθε κάποια πρόταση για κάποιον από τους ποδοσφαιριστές του Δικεφάλου, τουλάχιστον τέτοια που αναγκάσει τους ανθρώπους της ομάδας να τη συζητήσουν σοβαρά, αλλά η μείωση της φορολογίας στις μεταγραφές και τα συμβόλαια των παικτών, εξοικονομεί κάποια χρήματα που στην περίπτωση ομάδων όπως ο ΠΑΟΚ είναι αρκετά.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ
Όπως και να έχει στην Τούμπα δεν πρόκειται να χαλαρώσουν την προσπάθεια τους για να βγάλουν από την ομάδα το βραχνά του FFP. Και τα υψηλά συμβόλαια θα μειωθούν και θα γίνει προσπάθεια για να υπάρξουν επιπλέον έσοδα από παραχωρήσεις παικτών και «έξυπνες» μεταγραφές. Πάντα με την προϋπόθεση, πως όλα αυτά δεν πρόκειται να επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα του ρόστερ.

Έτσι και αλλιώς ένας από τους μακροπρόθεσμους στόχους που πάντα υπάρχουν στον ΠΑΟΚ είναι η ομάδα να γίνει κάποτε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτάρκης και να μην χρειάζεται τόσο μεγάλες οικονομικές "ενέσεις" από τον ισχυρό της άνδρα Ιβάν Σαββίδη.

Πηγή: sport24.gr