Παρασκευή, 27 Μάρτιος 2020 13:27

Ο Μέσι βασιλιάς, αλλά ο Ίλιτσιτς «βγάζει μάτια»

Γράφτηκε από τον

Μια στατιστική ανάλυση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Λιονέλ Μέσι είναι ο κυρίαρχος της Ευρώπης στην εφετινή σεζόν, δεν αποτελεί είδηση. Εκείνο που κάνει μεγαλύτερη εντύπωση στα Power Rankings (εξηγούμε παρακάτω περί τίνος πρόκειται) του Sky Sports είναι ο δεύτερος της λίστας.

Ούτε Ρονάλντο, ούτε Νεϊμάρ, ούτε Μπαπέ, αλλά το σλοβενικό «θωρηκτό» της Αταλάντα, ο Γιόζιπ Ίλιτσιτς. Πολλοί πίστευαν ότι τα καλύτερά του χρόνια είχαν τελειώσει όταν το 2017 έφυγε από τη Φιορεντίνα με προορισμό το Μπέργκαμο. Όμως, ο Σλοβένος διανύει στα 32 του την καλύτερη σεζόν της καριέρας του με 21 γκολ, 9 ασίστ σε 29 συμμετοχές όλων των διοργανώσεων. Τα «ευρήματα» του Sky Sports, απλώς το επιβεβαιώνουν.

Τα Power Rankings είναι μία ανάλυση η οποία ανανεώνεται κάθε εβδομάδα με τα πεπραγμένα των ποδοσφαιριστών των επτά «μεγάλων» ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία), αλλά και της δεύτερης κατηγορίας της Αγγλίας (Championship). Περιλαμβάνει στοιχεία από 35 διαφορετικές στατιστικές κατηγορίες και προσθέτει τα θετικα(πχ γκολ, ασίστ, νίκες) ενώ αφαιρεί τα αρνητικά (πχ σοβαρά λάθη, κάρτες, ήττες). Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο χρησιμοποιούσε σε μηνιαία βάση τα αποτελέσματα για να αναδείξουν την καλύτερη ενδεκάδα σε Premier League και Championship, ενώ δεσμεύτηκε να παρουσιάσει τα συνολικά αποτελέσματα στο τέλος της σεζόν. Επειδή όμως αυτό θα αργήσει πολύ, έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία, περιλαμβάνοντας στην ανάλυση παίκτες οι οποίοι είχαν τουλάχιστον 1000 λεπτά συμμετοχής.

Κορυφαίος όλων είναι ο Μέσι, ο οποίος έχει 24 γκολ και 16 ασίστ σε 29 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με τη Μπαρτσελόνα η οποία προπορεύεται στις πρώτες 27 αγωνιστικές της Πριμέρα. Ακολουθεί ο Ίλιτσιτς, μεγάλος πρωταγωνιστής της Αταλάντα που έχει κερδίσει πολλούς φίλους, ειδικά με την πορεία της στο Champions League. Ωστόσο, τα Power Rankings δεν περιλαμβάνουν τη συνολική εικόνα, αλλά μόνο τα στατιστικά στο πρωτάθλημα. Έτσι, δεν λήφθηκαν υπόψη τα έξι γκολ που έχει σημειώσει ο Σλοβένος στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, μεταξύ των οποίων και το «καρέ» εναντίον της Βαλένθια στις 10 Μαρτίου, στην τελευταία ποδοσφαιρική πανδαισία (Βαλένθια-Αταλάντα 3-4) που παρακολουθήσαμε, πριν η πανδημία επεκταθεί στην Ευρώπη.

Στην πρώτη δεκάδα υπάρχει ακόμα ένας παίκτης της Αταλάντα, ο Κολομβιανός Ντουβάν Ζαπάτα, ενώ ο καλύτερος στην Αγγλία είναι ο Ριγιάντ Μαχέζ. Έκπληξη κι αυτή, αφού ο Αλγερινός δεν θεωρείται καν βασικός στη Μάντσεστερ Σίτι του Γκουαρντιόλα με μόλις 1384 λεπτά συμμετοχής. Όμως, τα 10 γκολ και οι 7 ασίστ σε τόσο μικρό διάστημα, τον έφεραν στην κορυφή, σε συνδυασμό βέβαια με την εν γένει παρουσία του όπως αυτή αποτυπώνεται και από τις υπόλοιπες 33 στατιστικές κατηγορίες. Χαμηλά, στη 15η θέση, βρίσκεται ο Κριστιάνο Ρονάλντο ενώ στο 116 (μεταξύ 1.997 ποδοσφαιριστών) συναντάμε τον τερματοφύλακα της Μπενφίκα, Οδυσσέα Βλαχοδήμο, κορυφαίο Έλληνα της λίστας. Αντίθετα, δεν θα βρούμε πουθενά το «παιδί-θαύμα» του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, τον 19χρονο Έρλινγκ Χάαλαντ, καθώς έχει προλάβει να παίξει μόνο 512 λεπτά (9 γκολ, 2 ασίστ) στη γερμανική Μπουντεσλίγκα η οποία συμπεριλαμβάνεται στις μετρήσεις. Σε αναγωγή, βέβαια, οι αριθμοί του είναι συγκρίσιμοι μόνο με αυτούς του Μέσι (19 γκολ, 12 ασίστ στην Πριμέρα σε 1889 λεπτά).

Το Top-10:
1. Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα)
2. Γιόζιπ Ίλιτσιτς (Αταλάντα)
3. Κιλιάν Μπαπέ (Παρί ΣΖ)
4. Νεϊμάρ (Παρί ΣΖ)
5. Χακίμ Ζίγες (Αγιαξ)
6. Κάρλος Βινίσιους (Μπενφίκα)
7. Ριγιάντ Μαχρέζ (Μάντσεστερ Σίτι)
8. Τζέιντον Σάντσο (Ντόρτμουντ)
9. Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Μπάγερν)
10. Ντουβάν Ζαπάτα (Αταλάντα)

ΑΠΕ - ΜΠΕ