Τετάρτη, 08 Απρίλιος 2020 15:23

Δωροδοκίες στελεχών της FIFA για τα Μουντιάλ της Ρωσίας και του Κατάρ

Γράφτηκε από τον
Δωροδοκίες στελεχών της FIFA για τα Μουντιάλ της Ρωσίας και του Κατάρ

Στελέχη της FIFA δωροδοκήθηκαν για να ψηφίσουν υπέρ των υποψηφιοτήτων για τα Μουντιάλ του 2018 και του 2022, που δόθηκαν σε Ρωσία και Κατάρ, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύθηκε από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα του Μπρούκλιν.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το δικαστικό σύστημα μιας χώρας επιβεβαίωσε ότι υπήρξε δωροδοκία για την ψηφοφορία των Μουντιάλ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το οποίο κατηγορεί τρία νέα άτομα καθώς και μια εταιρεία, ο Τζακ Βάρνερ, πρώην πρόεδρος της Concacaf, έλαβε 5 εκατομμύρια δολάρια για να ψηφίσει για τη Ρωσία.
Εκτός από τον Τζακ Βάρνερ, που ήταν τότε αντιπρόεδρος της FIFA, το έγγραφο παραθέτει επίσης και στον Ραφαέλ Σαλγέρο, πρώην πρόεδρο της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Γουατεμάλας και πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δέχθηκε ένα εκατομμύριο δολάρια σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή του στη ρωσική υποψηφιότητα στην αποφασιστική ψηφοφορία.
Στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι αρκετοί παράγοντες έλαβαν φακέλους προς εξαγορά των ψήφων τους. Αναφέρει τον πρώην πρόεδρο της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Βραζιλίας (CBF), Ρικάρντο Τεξέιρα και τον πρώην πρόεδρο της CONMEBOL , Νίκολας Λεόζ, ο οποίος πέθανε τον Αύγουστο του 2019. Το γραφείο του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα του Μπρούκλιν δίνει ελάχιστες ενδείξεις για την προέλευση αυτών των πληρωμών.
Στην περίπτωση του Τζάκ Γουόρνερ, πάντως, αναφέρουν ένα άτομο που ενήργησε ως επαφή, το οποίο περιγράφει ως «στενό σύμβουλο του προέδρου της FIFΑ» της εποχής,τον Ζεπ Μπλάτερ. Το έγγραφο παραθέτει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε το άτομο αυτό στον βοηθό του τζακ Βάρνερ, επιβεβαιώνοντας τη μεταφορά ποσού 5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Έρευνες και δικαστικές πληροφορίες έχουν ξεκινήσει σε αρκετές χώρες για υποψίες διαφθοράς κατά την απονομή των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022. Περίπου 45 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν κατηγορηθεί μέχρι σήμερα από το αμερικανικό σύστημα δικαιοσύνης στη λεγόμενη υπόθεση Fifagate.
Ο Τζακ Βάρνερ, τώρα 77 ετών, είναι ακόμα στο Τρινιντάντ και το Τομπάγκο. Η προσφυγή του ενάντια στο αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για έκδοση δεν έχει ακόμη εξεταστεί. Ο Τζακ Βάρνερ κατηγορείται επίσης ότι δωροδοκήθηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, το οποίο διοργάνωσε η Νότια Αφρική. Καταδικάστηκε ερήμην το 2019 για να καταβάλει 79 εκατομμύρια δολάρια στην Concacaf.
Ο Ραφαέλ Σαλγκέρο καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο του 2018 σε τριετή κατ 'οίκον περιορισμό. Αυτή η μειωμένη ποινή έλαβε υπόψη τη συνεργασία του στην έρευνα που διεξήγαγε η αμερικανική δικαιοσύνη. Όσο για τον Ρικάρντο Τεξέιρα είναι στη Βραζιλία.
ΑΠΕ - ΜΠΕ