Δευτέρα, 13 Απρίλιος 2020 13:43

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Κ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ: "Επρεπε να είχα φύγει έξω από μικρός"

Γράφτηκε από τον
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Κ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ: "Επρεπε να είχα φύγει έξω από μικρός"

 
Ηταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που ανέδειξε το μεσσηνιακό ποδόσφαιρο. Δημοσιεύματα της εποχής (1998) έκαναν λόγο ότι στο συμβόλαιο του με την Καλαμάτα, είχε μπει η απίστευτη ρήτρα των 10 δισεκατομμυρίων δραχμών σε περίπτωση που θελήσει να μεταγραφεί σε άλλη ομάδα της Ελλάδας ή του εξωτερικού.
Ολα αυτά για ένα παιδί 15 χρονών, προϊόν της περίφημης τότε ακαδημίας της "Μαύρης Θύελλας" και ο πρώτος που προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα. Στα 18 του φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού και όλα προμήνυαν μια λαμπρή καριέρα σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Ο λόγος για το Κώστα Δασκαλάκη, έναν παίκτη με σπάνια τεχνική κατάρτιση, που θα άφηνε εποχή, όπως για παράδειγμα ο Νίκος Λυμπερόπουλος, όμως οι προσδοκίες για διάφορους λόγους δεν δικαιώθηκαν. 
Ο 37χρονος σήμερα Κώστας Δασκαλάκης έχει σταματήσει επαγγελματικά το ποδόσφαιρο και εδώ και 7 περίπου χρόνια είναι μόνιμος κάτοικος Αυστραλίας, έχοντας πάρει και υπηκοότητα!
Ο πρώην άσος της Καλαμάτας, του Παναθηναϊκού, της Παναχαϊκής και άλλων ομάδων, ανοίγει την καρδιά του στην "Ε". Μιλά για τη νέα του ζωή στη Μελβούρνη, την υπέροχη οικογένεια που έχει δημιουργήσει, αλλά και την καθημερινότητα στην καραντίνα λόγω του κορονοϊού.
Ο Κώστας Δασκαλάκης αναφέρεται στη "Μαύρη Θύελλα" του τότε και του σήμερα, αποκαλύπτει τι του είχαν πει μετά από ένα ματς με τον Ολυμπιακό οι Τάκης Λεμονής και Στέλιος Γιαννακόπουλος, αλλά και το τι θα έκανε αν μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω.
"Εδώ και τέσσερα χρόνια δουλεύω για το καλύτερο fish and chips, το Tommy ruff στη Μελβούρνη.  Οι ιδιοκτήτες έχουν 3 μαγαζιά και είναι Ελληνες. Είμαι supervisor στα καταστήματα και με προσέχουν σαν παιδί τους", μας λέει ο Κώστας Δασκαλάκης και ενώ μόλις έχει επιστρέψει σπίτι από τη δουλειά. 
Η μπάλα είναι γι' αυτόν ανάμνηση. "Μπάλα πλέον αν και μου λείπει δεν παίζω, μόνο φούτσαλ, έχουμε φτιάξει μια ομάδα με φίλους. Εχω μια υπέροχη οικογένεια, δύο θετές κόρες και μια πανέμορφη δική μου κόρη και τη γυναίκα μου, που με στηρίζει σε ότι και αν συμβεί".

 "Η Χώρα προστατεύει τους πολίτες"

Η πανδημία έχει αλλάξει την καθημερινότητα και στην Αυστραλία, αλλά ο Κώστας Δασκαλάκης δεν νιώθει ανασφάλεια. "Υπάρχουν απαγορεύσεις. Συμβουλεύουν και σε προτρέπουν να μένεις σπίτι. Μόνο αν δουλεύεις ή θες να αθληθείς  είναι επιτρεπτό. Εχουν αρχίσει τα πρόστιμα, αν παραβιάσεις τους κανόνες. Δηλαδή μαζικές συγκεντρώσεις ή άσκοπες μετακινήσεις. Ολοι προσπαθούν να εφαρμόζουν τα μέτρα απόστασης.
 
 
Σαν χώρα πάντως,  προστατεύει πολύ τους Αυστραλούς πολίτες. Για παράδειγμα θα δοθεί ένα σεβαστό ποσό για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε μπίζνες - περισσότερο από ένα χρόνο- στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων,  έτσι ώστε να μπορούν να πληρώσουν το προσωπικό τους. Εγώ είμαι από τους τυχερούς". 
 
"Τώρα εκτιμάμε τις πραγματικές αξίες της ζωής"
 
Ο Κώστας Δασκαλάκης μπορεί να βρίσκεται στη μακρινή Αυστραλία, αλλά ενημερώνεται καθημερινά για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα.
"Μαθαίνω από τους δικούς μου τι γίνεται στην Ελλάδα. Ελπίζω να περάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αν και πιστεύω, πως μετά από όλο αυτό, οικονομικά θα είναι παγκοσμίως εξαιρετικά δύσκολα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τους υπόλοιπους ανθρώπους. Να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και απόστασης, προκειμένου  να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση. Ετσι ώστε να έχουμε την υγειά μας και μετά όλα τα άλλα έρχονται. Τουλάχιστον τώρα εκτιμάμε τις πραγματικές αξίες της ζωής".
 
Η θητεία στον Αρη Αυστραλίας
 
Ο Κώστας Δασκαλάκης έδειξε το ποδοσφαιρικό του ταλέντο και στην Αυστραλία, καθώς αγωνίστηκε για 2,5 χρόνια στον Αρη Αυστραλίας (είχε συμπαίκτη και το Μεσσήνιο Σωτήρη Δημητρακόπουλο) και θυμάται ότι: "Επαιζα σαν ψεύτικο εννιάρι και είχα πετύχει αρκετά γκολ. Κάναμε μάλιστα σπουδαία πορεία και στο κύπελλο, σαν τα Αρφαρά να πάνε στους 16 του κυπέλλου Ελλάδας!¨.
 
Η τρέλα με την κόρη
 
Ο Κώστας Δασκαλάκης θεωρείται πλέον παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, αλλά δεν αποκλείει να ασχοληθεί στο μέλλον με το ποδόσφαιρο. 
"Ισως προσπαθήσω να δουλέψω σε μικρές ηλικίες. Στην Ελλάδα βέβαια μόνο για διακοπές. Τώρα όμως δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο λόγω δουλειάς. Η ζωή μου είναι η κόρη μου", λέει για τη μικρή Κατερίνα που είναι μάλιστα και... αριστεροπόδαρη.
 
Στερνή μου... γνώση
 
Η καριέρα του Κώστα δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε και το παραδέχεται και ο ίδιος. Αν μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω, λέει ότι: "Θα συγκεντρωνόμουν αποκλειστικά στο ποδόσφαιρο και όχι ότι έρχεται τριγύρω από αυτό. Θα έφευγα από μικρή ηλικία στο εξωτερικό,, γιατί σαν ικανότητες και ταλέντο,  ξέρω ότι ο Θεός μου έδωσε άφθονα, αλλά δυστυχώς δεν τα εκμεταλλεύτηκα.,  Η γυναίκα μου, που με βλέπει και παίζω, μου λέει εμένα έπρεπε να είχες γνωρίσει τότε, θα είχες πέντε παιδιά και θα είχες κάνει καριέρα. Θα κρατούσε τα σχοινιά ξέρεις. Επρεπε να είχα φύγει έξω μικρός, αλλά δεν πειράζει. Τώρα έχω την Κατερίνα  και  αυτή αξίζει όσο τίποτα άλλο".
 
"Το δεκάρι της εθνικής
για μια δεκαετία"
 
Ο Κώστας Δασκαλάκης έπαιξε σε Καλαμάτα, Παναθηναϊκό, Μεσσηνιακό, Παναχαϊκή, Φωστήρα, Μαρκό, Αγιο Νικόλαο, Προοδευτική, Χαλκίδα, Παναιγιάλειο, Ηράκλειο, Αγιο Δημήτριο και στον Αρη Αυστραλίας.
 
 
"Εχω καλές αναμνήσεις από πολλές ομάδες. Νομίζω τη χρονιά που απόλαυσα ποδόσφαιρο,  ήταν τη χρονιά που ανεβήκαμε με το Μεσσηνιακό. Είχαμε καλή παρέα και έναν Παπαδόπουλο πίσω που ενέπνεε εμπιστοσύνη.  Στην καρδιά μου φυσικά είναι  η "Μαύρη Θύελλα", λέει αρχικά και στη συνέχεια αποκαλύπτει το ενδιαφέρον του Τάκη Λεμονή να τον τον πάρει στον Ολυμπιακό.
"Ακόμα θυμάμαι το ματς  κόντρα στον Ολυμπιακό με 10.000 κόσμο, όταν ήμουν 16 και κάτι. Μετά τον αγώνα, ήρθε ο Λεμονής και με ρώτησε αν θέλω να παίξω στον Ολυμπιακό. Και ο Γιαννακόπουλος μου είπε στο αυτί αν συνεχίσεις έτσι θα είσαι το δεκάρι της εθνικής για μια δεκαετία".
 
'Μακριά από... ψευτοπαράγοντες"
 
Στον επίλογο της συζήτησης μας ο Κώστας Δασκαλάκης μίλησε και για τη σημερινή ομάδα της Καλαμάτας, που έχει χάσει την αίγλη του παρελθόντος. Ο πρώην άσος της "Μαύρης Θύελλας" τονίζει ότι: "Ολοι οι καλαματιανοί πρέπει να είναι "Μαύρη Θύελλα" γιατί είναι ο τόπος μας.
 
 Διαβάζω για το τι γίνεται, αλλά δεν ξέρω τους σημερινούς παίκτες.  Δυστυχώς η ομάδα μας μετά την εποχή του Παπαδόπουλου είναι σε αιώνια αμφισβήτηση. Μόνο ο κόσμος έχει μείνει και δυστυχώς είναι και αυτός απογοητευμένος" και καταλήγει με ένα σαφές μήνυμα.
"Η γνώμη μου είναι πως πρέπει να προσπαθήσει κάποιος να φτιάξει από την αρχή γερές βάσεις με μεσσηνιακά  ταλέντα από μικρή ηλικία και ένας σωστός προπονητής με γνώσεις να διδάξει τα παιδιά. Και μακριά όλοι αυτοί οι... ψευτοπαράγοντες, που  τόσα χρόνια κάνανε μεγάλο κακό στην ομάδα".