Δευτέρα, 25 Μάιος 2020 14:32

O ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΙΣΟΥ Γ. ΚΑΛΟΜΑΛΟΣ ΣΤΗΝ “Ε”: “Σωστή η διακοπή, καλύτεροι εμείς όσο παιζόταν μπάλα”

Γράφτηκε από τον

Ο Πάμισος είναι ο φετινός πρωταθλητής στη Μεσσηνία, όπως προέκυψε βέβαια και ελέω κορονοϊου και επέστρεψε μετά από ένα χρόνο στη Γ’ εθνική.

Η διοίκηση του Νησιώτικου συλλόγου, μετά τον περσινό υποβιβασμό από την 3η τη τάξει εθνική κατηγορία, είχε δύσκολο έργο, αφού έπρεπε να προχωρήσει σε αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό ώστε να μπορέσει η ομάδα αρχικά να συνέλθει από τον υποβιβασμό και εν συνεχεία να σταθεί όσο το δυνατόν καλύτερα στο φετινό μαραθώνιο της Α’ τοπικής. Το οικονομικό δεν επέτρεπε μεγάλα ανοίγματα και έτσι η διοίκηση φρόντισε να κτίσει μια ομάδα η οποία να έχει μια αρκετά καλή παρουσία στο πρωτάθλημα. Πρώτη κίνηση ήταν η πρόσληψη προπονητή και σε συνεργασία μαζί του να κτίσουν τη νέα ομάδα, όπου όπως φάνηκε από το σχεδιασμό ήταν η δημιουργία ενός συνόλου που να απαρτίζεται με νέα και φιλόδοξα παιδιά και να μπουν οι βάσεις ώστε να φτιαχτεί μια ομάδα, που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, όχι μόνο στη διάρκεια της φετινής σεζόν, αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Η κίνηση με την πρόσληψη του Γιώργου Καλόμαλου, ενός αξιόλογου και φιλόδοξου προπονητή, αποδείχτηκε σωστή, αφού κατάφερε μια ομάδα με χαμηλό οικονομικό μπάτζετ, με παίκτες που αγωνίζονταν χρόνια στους “πράσινους” και αρκετούς νέους κυρίως από την Ακαδημία Πάμισος, να κτίσει μια ομάδα, ανταγωνιστική η οποία να αντιμετωπίζει κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και να βλέπει το ίδιο σοβαρά κάθε αντίπαλο. Μια ομάδα που στάθηκε με αξιοπρέπεια στην κατηγορία, αλλά παράλληλα ήταν ανταγωνιστική και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα. Παρότι οι νέοι κυρίως παίκτες δεν είχαν την εμπειρία, ακολούθησαν τις οδηγίες του προπονητή τους τόσο στη διάρκεια των προπονήσεων, αλλά και των αγώνων και χνωτιάστηκαν με τους πιο έμπειρους έφεραν την ομάδα στην κορυφή της βαθμολογίας της βαθμολογίας όπου έμεινε μέχρι τη στιγμή της διακοπής. Ο 44χρονος προπονητής, μίλησε για τα παραπάνω, για την πορεία της ομάδας, την πανδημία και την επόμενη ημέρα σε συνέντευξη που μας παραχώρησε.

- Ο Πάμισος αναδείχθηκε πρωταθλητής Μεσσηνίας, για τη φετινή αγωνιστική περίοδο 2019-2020, παρότι η διοργάνωση δεν ολοκληρώθηκε λόγω της πανδημίας. Πιστεύεις ότι η απόφαση της ΕΠΟ να διακόψει οριστικά τα πρωταθλήματα ήταν σωστή;

“Δεν νομίζω πως χρειάζεται να επαναλάβουμε πως όλα τα πρωταθλήματα πρέπει να παίζονται μέχρι την τελευταία αγωνιστική, αυτό είναι κάτι το προφανές. Το έχουμε δηλώσει σαν ομάδα από την πρώτη στιγμή, όλες οι ομάδες πρέπει να διεκδικούν τις πιθανότητες τους ώστε να πετύχουν τους στόχους τους, εάν υπήρχε η δυνατότητα να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα έπρεπε να γίνει. Δεν πιστεύω όμως πως υπήρχε άλλη επιλογή από αυτήν που αποφάσισε η αρμόδια αρχή, αυτό το βλέπουμε και σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν είμαστε μόνο εμείς και σωστά έπραξε. Γνωρίζουμε πως αυτό αφήνει πικρία στους διεκδικητές του πρωταθλήματος και το κατανοούμε, κανείς δεν ξέρει τι θα γινόταν τις επόμενες 9 αγωνιστικές, αλλά επίσης ξέρουμε και αυτό το λένε οι αριθμοί, η βαθμολογία και δεν χρειάζεται απόδειξη, πως τη στιγμή που το πρωτάθλημα διακόπηκε, δηλαδή την 21η αγωνιστική, εμείς ο Πάμισος ήμασταν η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος. Σεβόμαστε όλους τους αντιπάλους αλλά πρωτίστως σεβόμαστε την ομάδα μας”.

- Ο Πάμισος μια από τις ιστορικές ομάδες του νομού, αν και υποβιβάστηκε από τη Γ’ εθνική και δεν είχε εύκολο έργο, εντούτοις κατάφερε να είναι ανταγωνιστικός και να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα. Αυτό ήταν κάτι που τον περιμένατε;

“Καταρχάς αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους όσους στελέχωσαν την περσινή ομάδα στην Γ’ Εθνική και κατάφεραν να φέρουν εις πέρας μια τόσο δύσκολη χρονιά με αξιοπρέπεια. Αυτοί έδωσαν το δικαίωμα στην φετινή ομάδα να ξεκινήσει από την αρχή και να χτιστεί. Το να είμαστε ανταγωνιστικοί ήταν ένας από τους πρωταρχικούς στόχους, να παίζουμε σε κάθε παιχνίδι για την νίκη και να δίνουμε το 100% για αυτό, αλλά όχι μόνο στον αγώνα αυτό δεν αρκεί. Ολη την εβδομάδα μέσα από την δουλειά στο γήπεδο όλοι μας δίναμε το 100%. Μόνο έτσι έρχεται η βελτίωση και η ατομική και η ομαδική, πρέπει να προπονείσαι όπως θέλεις να παίζεις και εμείς προπονούμαστε ανταγωνιστικά για κάθε παιχνίδι”.

- Με νέο προπονητή, κάποιους παίκτες που ήταν αρκετά χρόνια στην ομάδα και αρκετούς νέους κυρίως από την Ακαδημία Πάμισος, πως κατάφερε η ομάδα να έχει αυτή την πορεία που την έφερε στην πρώτη θέση και τελικά να πάρει τον τίτλο;

“Από την πρώτη μέρα θέλαμε οι παίκτες μας να έχουν προσωπικότητα αλλά συγχρόνως να βάζουν τους συμπαίκτες τους και την ομάδα πάνω από αυτούς, να χαίρονται να είναι μέρος της ομάδας, να ευχαριστιούνται να παίζουν ποδόσφαιρο και να εκφράζονται μέσα από αυτό. Από μια οπτική θέλαμε οι παίκτες μας να δημιουργήσουν δεσμούς που θα αναπαράγονται μέσα από τον τρόπο παιχνιδιού μας και θα βρίσκουν λύσεις μέσα από αυτόν, παίζοντας σαν ένα, να είμαστε ομάδα, να είναι μέρος της ταυτότητας μας, του DNA μας. Εάν υπάρχει ένα μυστικό για την πορεία και την κατάκτηση του τίτλου αυτό είναι, ήμασταν ΟΜΑΔΑ και σε αυτό βοήθησε πολύ το ότι τα περισσότερα παιδιά έπαιζαν χρόνια μαζί, είτε στην πρώτη ομάδα, είτε στην ακαδημία”.

- Ανάλαβες μια ομάδα με μεγάλη ιστορία και “βαριά” φανέλα, παρότι είσαι ένας νέος προπονητής στο χώρο του Μεσσηνιακού ποδοσφαίρου. Ηταν ένα ρίσκο ή γνώριζες τι θα αντιμετώπιζες;

“Το να αναλάβεις μια ομάδα σαν τον Πάμισο είναι κίνητρο για οποιονδήποτε προπονητή. Γνώριζα τι θα αντιμετώπιζα, ο αδερφός μου είχε φορέσει τη φανέλα του Πάμισου σε καλές εποχές, όσο για το εάν ήταν ρίσκο, η δουλειά του προπονητή είναι ρίσκο. Στο κάτω κάτω εάν δεν πάρεις ρίσκα δεν πας πουθενά. Μέρα με την μέρα και ζώντας ανάμεσα στους ανθρώπους της ομάδας, μαθαίνοντας την ιστορία της μέσα από μικρές προσωπικές εμπειρίες αυτών που τις έζησαν, συνειδητοποιούσα όλο και περισσότερο την δυναμική της και την αγάπη του κόσμου προς αυτήν. Οι φίλαθλοι του Πάμισου είναι απαιτητικοί αλλά δεν μπορείς να μην είσαι απαιτητικός με κάτι που αγαπάς. Η ομάδα τους χρειάζεται κοντά, ελπίζω φέτος να τους χαρίσαμε κάτι να θυμούνται”.

- Οταν το περασμένο καλοκαίρι κάνατε μαζί με τους παράγοντες της ομάδας το σχεδιασμό, στόχο είχατε να πρωταγωνιστήσετε και να διεκδικήσετε την άνοδο ή να βάλετε τις βάσεις για τη δημιουργία μιας ομάδας που θα στηρίζεται κυρίως σε δικά της παιδιά, από τα τμήματα υποδομής και την Ακαδημία Πάμισος;

“Και ποιος λέει ότι αυτά δεν μπορούν να συνδυαστούν; Επιθετικό στυλ παιχνιδιού. Μικρός μέσος όρος ηλικίας. Εμφαση στην εντοπιότητα. Ανταγωνιστικότητα σε όλα τα παιχνίδια με στόχο την ομαδική και ατομική βελτίωση και απώτερο στόχο την κατάκτηση επιτυχιών (τίτλων). Αυτοί ήταν οι στόχοι που θέσαμε στην αρχή της χρονιάς και για να τους πετύχουμε προχωρήσαμε στο σχεδιασμό και στην επιλογή των παικτών. Το πρωτάθλημα δεν ήταν αυτοσκοπός αλλά φυσικά και το θέλαμε. Πόσα χρόνια είχε να πάρει πρωτάθλημα στην Μεσσηνία μια ομάδα που βασίζεται στα δικά της παιδιά με τόσο μικρό όρο ηλικίας; Παίξαμε όλα τα παιχνίδια με τον τρόπο μας μένοντας πιστοί στην αγωνιστική μας φιλοσοφία και στο DNA της ομάδας μας”.

- Σίγουρα ο κορονοϊος, εκτός από την κοινωνία έχει επηρεάσει και τον αθλητισμό. Πως βλέπεις την επόμενη ημέρα;

“Η επόμενη μέρα φαίνεται δύσκολη για όλους μας, αλλά πρέπει να βρούμε όλοι την δύναμη να σταθούμε στα πόδια μας και να προχωρήσουμε και αυτό ισχύει για τα πάντα στην κοινωνία μας. Το ποδόσφαιρο είναι δευτερεύων, αλλά για εμάς είναι το πιο σημαντικό από τα δευτερεύων. Είναι ένα παιχνίδι αλλά συγχρόνως είναι και πολύ περισσότερα, είναι μια γιορτή και πρέπει να ψυχαγωγεί. Ίσως να το χρειαζόμαστε περισσότερο από ότι νομίζαμε”.

- Αν και ακόμη είναι νωρίς, έχει γίνει κάποια συζήτηση με τη διοίκηση για την ανανέωση της συνεργασίας σας, αλλά και το τι χρειάζεται η ομάδα ενόψει της συμμετοχής της στο πρωτάθλημα της Γ’ εθνικής;

“Πρόσφατα κάναμε έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, μια ανάλυση του πρωταθλήματος και των στόχων που είχαμε θέσει, σε ένα πολύ καλό κλίμα. Για την επόμενη χρονιά είναι νωρίς ακόμα, ειδικότερα με τις καταστάσεις που βιώνουμε. Θέλω να ευχαριστήσω την διοίκηση για την άψογη συνεργασία, τους ποδοσφαιριστές μας και να τους θυμίσω πως αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές και τους άμεσους συνεργάτες μου για την όμορφη χρονιά που περάσαμε, τον Γιώργο Βλάχο (2ος προπονητής), τον Γιώργο Νιάρχο (προπονητής τερματοφυλάκων) και τον Ηλία Αποστολόπουλο (φροντιστής) που είναι η πραγματική ψυχή των αποδυτηρίων.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Γιώργος Καλόμαλος ξεκίνησε να ασχολείται με την προπονητική το 2012, λίγο καιρό αφότου “κρέμασε” τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Πρώτη ομάδα που δούλεψε ως προπονητής ήταν ο Πανιώνιος Καλαμάτας, σωματείο στο οποίο ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο και εκεί ολοκλήρωσε την πορεία του ως ποδοσφαιριστής. Στον Πανιώνιο έμεινε δύο χρόνια και στη συνέχεια ανέλαβε προπονητής στον Εθνικό Μελιγαλά για 1,5 χρόνο. Επόμενη ομάδα ήταν η Σπερχογεία, την οποία ανέλαβε στα μέσα της αγωνιστικής σεζόν 2015-2016 και εκεί έμεινε τα επόμενα 3 χρόνια. Την πρώτη μισή χρονιά η ομάδα υποβιβάστηκε γιατί της αφαιρέθηκαν βαθμοί, καθώς σε παιχνίδι με τον Απόλλωνα Καλαμάτας τιμωρήθηκε γιατί όπως αναφέρθηκε στο φύλλο αγώνα της αναμέτρησης φίλαθλος της Σπερχογείας κτύπησε με μπουκάλι τον βοηθό διαιτητή. Ετσι μετά από απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της ΕΠΣΜ, κρίθηκε ένοχη και με την αφαίρεση των βαθμών υποβιβάστηκε. Την επόμενη χρονιά όμως μέσα από αξιόλογη πορεία οι “ταύροι” κατέκτησαν το πρωτάθλημα και επέστρεψαν στην Α’ τοπική. Μετά από 3,5 χρόνια στη Σπερχογεία, ο Γιώργος Καλόμαλος αποχώρησε και επόμενη ομάδα ήταν ο Πάμισος, με τον οποία τη φετινή αγωνιστική χρονιά στέφθηκε για δεύτερη φορά πρωταθλητής, αν και το πρωτάθλημα είχε 9 αγωνιστικές για να ολοκληρωθεί, όμως λόγω της πανδημίας η ΕΠΟ αποφάσισε μετά και τις οδηγίες της Κυβέρνησης να λήξει πρόωρα όλα τα πρωταθλήματα. Ο 44χρονος προπονητής είναι παντρεμένος με την Μαρία Βρανάκη με την οποία έχουν αποκτήσει δύο κορίτσια, την Εβελίνα και τη Νάσια.