Παρασκευή, 05 Ιούνιος 2020 17:26

Super League: Έτσι θα γίνονται οι αγώνες

Γράφτηκε από τον
Super League: Έτσι θα γίνονται οι αγώνες

Η πρώτη σέντρα στους αγώνες της Super League μετά τη διακοπή λόγω του κορονοϊού πλησιάζει και το Sport24.gr σας παρουσιάζει όλες τις αλλαγές που θα αντικρίσουμε σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει συμφωνηθεί.

Το απόγευμα του Σαββάτου (06/06, 19:15) με την αναμέτρηση Πανιώνιος - Βόλος θα έχουμε την επιστροφή του ποδοσφαίρου στη χώρα μας στην μετά κορονοϊού εποχή. Ακριβώς 97 ημέρες μετά το τελευταίο ματς πρωταθλήματος στη χώρα μας θα δούμε ξανά μπάλα, ωστόσο πολλά απ' όσα ξέραμε θα έχουν πια αλλάξει.

Το βασικότερο όλων είναι ο τρόπος με τον οποίο θα διεξάγονται τα παιχνίδια, αφού το υγειονομικό πρωτόκολλο θα πρέπει να μπει για τα καλά στη ζωή μας.

Για όσους έχουν παρακολουθήσει τα πρωταθλήματα που έχουν επανεκκινήσει τα πράγματα δεν θα είναι τρομερά διαφορετικά σε σχέση με την εικόνα που είχαμε π.χ. από την Bundesliga. Πάμε όμως να τα δούμε αναλυτικά.

ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Όλοι οι άνθρωποι των εγκαταστάσεων, αλλά και εκείνοι των ομάδων έχουν αναλυτικό χάρτη για το τι πρέπει να κάνουν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τους αγώνες. Ένα γήπεδο θα πρέπει να έχει απολυμανθεί τουλάχιστον τριες ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα, ενώ οι γηπεδούχες Π.Α.Ε. θα πρέπει να εξασφαλίσουν υγειονομικό υλικό (καλάθια απορριμμάτων, χαρτιά υγείας κ.ο.κ.) καθώς και υλικό προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά υγρά κλπ.) και οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός να έχουν καθαριστεί και απολυμανθεί σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων.

Όταν αναφερόμαστε σε εξοπλισμό εννοείται ότι σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται και οι μπάλες, οι σαλιάρες και ο,τιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι ποδοσφαιριστές. Για να πάρετε μία καλύτερη εικόνα για αυτό το κομμάτι μπορείτε να δείτε το βίντεο που ακολουθεί με τα αντίστοιχα μέτρα στην Bundesliga 2.

Φυσικά, όλοι όσοι θα μπαίνουν στις εγκαταστάσεις θα υποβάλλονται στη σχετική θερμομέτρηση. Μάλιστα, όσοι μετρηθούν με θερμοκρασία μεγαλύτερη των 37ºC σε τρεις μετρήσεις, δε θα τους επιτρέπεται η είσοδος. Σε όλες τις εγκαταστάσεις θα πρέπει να υπάρχει μόνο είσοδος/έξοδος στην οποία καταγράφονται οι εισερχόμενοι και εξερχόμενοι με τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ιχνηλάτησης τυχόν κρούσματος COVID-19 από τον ΕΟΔΥ. Στο χώρο αυτό θα γίνεται θερμομέτρηση πριν την είσοδο στην εγκατάσταση σε ειδικά προκαθορισμένο χώρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προβλέπεται η δημιουργία πτυσσόμενου απομονωμένου χώρου (π.χ. σκηνή) για την προσωρινή απομόνωση ατόμων με ύποπτα συμπτώματα (π.χ. πυρετός) έως ότου επιληφθεί το ιατρικό προσωπικό όπου υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός (χειρουργικές μάσκες, γάντια, αλκοολούχο αντισηπτικό, χαρτομάντηλα/χειροπετσέτες, κλειστός ποδοκίνητος κάδος απορριμμάτων).

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΣΩΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο πρωτόκολλο και στο κομμάτι των εμπλεκόμενων σε έναν αγώνα. Όπως τονίζεται σε αυτό δεν θα πρέπει ο συνολικός αριθμός να υπερβαίνει σε καμία περίπτωση τα 300 άτομα. Σε αυτό το νούμερο υπολογίζονται πέρα απ' όσους βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο και οι δημοσιογράφοι, οι άνθρωποι του τηλεοπτικού συνεργείου μέχρι και οι εκπρόσωποι της στατιστικής υπηρεσίας.

Για αυτό το λόγο στο πρωτόκολλο υπάρχει αναλυτικός πίνακας στον οποίο γίνεται αναφορά σε όλες τις περιπτώσεις εμπλεκομένων ενός αγώνα τον οποίο μπορείτε να δείτε ακριβώς από κάτω. Επίσης τονίζεται ότι ο κάθε παρευρισκόμενος στην αθλητική εγκατάσταση οφείλει να παραμένει στους χώρους αρμοδιότητάς του και να μην μετακινείται σε άλλους χώρους.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΑ, ΜΑΣΚΕΣ, ΓΑΝΤΙΑ ΚΑΙ BALL BOYS ΜΕ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ
Πάμε τώρα και στο κομμάτι του αγωνιστικού χώρου. Εκεί θα βρίσκονται κυριολεκτικά μόνο όσοι έχουν δουλειά και σε συγκεκριμένες θέσεις. Σε συνεννόηση με τον συντονιστή εγκατάστασης, οι ομάδες θα βγαίνουν στον αγωνιστικό χώρο για προθέρμανση η μία μετά την άλλη. Το ίδιο ισχύει και για την είσοδό τους στα αποδυτήρια μετά τη λήξη της.

Μετά την ολοκλήρωση της προθέρμανσης, μόνο οι ποδοσφαιριστές, το τεχνικό επιτελείο και οι απολύτως απαραίτητοι αξιωματούχοι του Φ.Α (π.χ. φυσικοθεραπευτής, φροντιστής) μπορούν να επιστρέψουν στα αποδυτήρια. Οι υπόλοιποι οφείλουν να παραμείνουν στον αγωνιστικό χώρο, αναμένοντας την έναρξη του αγώνα.

Παρόμοιο πρωτόκολλο θα έχουμε και κατά την είσοδο των ομάδων. Όι ομάδες δεν θα εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο ταυτόχρονα, ούτε θα συνωστίζονται στη φυσούνα. Σε συνεννόηση με τον διαιτητή και τον συντονιστή εγκατάστασης, θα βγαίνουν από τα αποδυτήρια μία – μία και θα κατευθύνονται στον αγωνιστικό χώρο, όπου οι ποδοσφαιριστές θα παίρνουν απευθείας τις φυσικές τους θέσεις στο γήπεδο, χωρίς να πραγματοποιείται το καθιερωμένο τελετουργικό με τις χειραψίες μεταξύ των ποδοσφαιριστών και των αξιωματούχων αγώνα πριν την έναρξη του αγώνα.

Η ίδια διαδικασία, θα έχουμε τόσο στο ημίχρονο, όσο και στην έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, αλλά και στο τέλος της αναμέτρησης. Δηλαδή κάθε ομάδα θα μπαίνει ξεχωριστά στα αποδυτήρια. Μάλιστα, τονίζεται ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ο συνωστισμός στο χώρο των αποδυτηρίων και στους διαδρόμους που οδηγούν σε αυτά. Για αυτό το λόγο, συστήνεται σε όσους δεναπαιτείται η παρουσία τους στα αποδυτήρια να παραμείνουν στον αγωνιστικό χώρο. Παράλληλα, οι ποδοσφαιριστές – μέλη του προπονητικού προσωπικού – αξιωματούχοι των Π.Α.Ε. Όσοι βρίσκονται εντός αγωνιστικούς χώρου θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα δικά τους μπουκάλια με νερό (κατά προτίμηση εμφιαλωμένο) ή με ισοτονικό υγρό.

Για τους ποδοσφαιριστές που θα αγωνίζονται ισχύουν όλα τα προπονητικά πρωτόκολλα σχετικά με τις επαφές, τις χειραψίες και όλα τα σχετικά. Οι πανηγυρισμοί θα πρέπει να γινονται με τα νέα ήθη και έθιμα και την απαραίτητη απόσταση. Οι αναπληρωματικοί και όσοι επιτρέπεται να κάθονται στους πάγκους θα έχουν την προβλεπόμενη απόσταση και για αυτό το λόγο τονίζεται πως είναι δυνατή η προσθήκη έξτρα καρεκλών για να χωρούν όλοι. Υπενθυμίζουμε ότι έχει αυξηθεί και ο αριθμός των αποστολών από 18 σε 20, ενώ και ο αριθμός των αλλαγών έχει αυξηθεί σε πέντε αντί για τρεις.

Από το πρωτόκολλο δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν ούτε τα ball boys / girls. Η άφιξη τους στο αγωνιστικό χώρο θα γίνεται από διαφορετικό χώρο από την είσοδο των αποδυτηρίων, εξήντα λεπτά (60’) πριν την έναρξη του αγώνα και θα κατευθύνονται απευθείας στον αγωνιστικό χώρο όπου θα λαμβάνουν αμέσως τις θέσεις τους. Θα πρέπει να υπάρχουν αρκετές μπάλες στην προθέρμανση ώστε να εναλλάσσονται συχνά. Τα ball boys / girls που συλλέγουν τις μπάλες στη διάρκεια της προθέρμανσης και του αγώνα, θα φορούν γάντια και μάσκα. Συνιστάται σε κάθε ball boy/girl να υπάρχουν 3-4 μπάλες για εναλλαγή.

Επιπρόσθετα κατά τη διάρκεια του αγώνα θα δίδεται νέα, καθαρή μπάλα σε κάθε έξοδο της μπάλας από τον αγωνιστικό χώρο και η χρησιμοποιημένη θα απολυμαίνεται με πανί εμποτισμένο με απολυμαντικό διάλυμα που συνιστά ο ΕΟΔΥ, και θα αφήνεται να στεγνώσει πριν δοθεί πάλι για χρήση.

ΣΕ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Φυσικά, απ' όλες αυτές τις αλλαγές που υπάρχουν δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστοι και όσοι πάνε στο γήπεδο για να καλύψουν έναν αγώνα. Αναφερόμαστε στους δημοσιογράφους, τους φωτογράφους και το τηλεοπτικό συνεργείο.

Πέρα από τους περιορισμούς που υπάρχουν στο ανθρώπινο δυναμικό, θα ακολουθείται και ειδικό πρωτόκολλο. Για παράδειγμα φωτογράφηση των ομάδων πριν την έναρξη του αγώνα δεν θα γίνεται αφού δεν θα πραγματοποιείται η διαδικασία της παράταξης. Συνεπώς, δεν θα επιτρέπεται στους φωτογράφους να προσεγγίσουν το χώρο της τεχνικής περιοχής (πάγκοι κ.ο.κ.).

Αυτό είναι το λιγότερο αφού θα υπάρχουν αρκετοί άλλοι περιορισμοί. Οι θέσεις των φωτογράφων στον αγωνιστικό χώρο είναι αποκλειστικά πίσω από τις δύο γραμμές του άουτ (σε γήπεδα που αυτό δεν είναι εφικτό θα υπάρχει πρόβλεψη κατά την πρωινή σύσκεψη) και η μετακίνησή τους στον αγωνιστικό χώρο, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη του αγώνα έως την αποχώρησή τους, απαγορεύεται. Μονάχα έναςεκπρόσωπος του επισήμου συνεργάτη της Super League έχει δικαίωμα να μετακινείται περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου, πριν και μετά τη λήξη του αγώνα, τηρώντας πάντα την απόσταση των 2μ. από οποιονδήποτε.

Επιπρόσθετα σε περίπτωση που η προθέρμανση των αναπληρωματικών γίνεται στη γραμμή τέρματος, τότε οι φωτογράφοι θα πρέπει να τοποθετηθούν σε απόσταση από το σημείοπου πραγματοποιείται η προθέρμανση, ενώ μετά τη λήξη του αγώνα, οι φωτογράφοι θα παραμένουν στις θέσεις τους, έως και την αποχώρηση των ομάδων από τον αγωνιστικό χώρο. Κατόπιν, θα κατευθύνονται στην προκαθορισμένη γι’ αυτούς έξοδο του γηπέδου.

Ανάλογα θα είναι τα μέτρα και για τους δημοσιογράφους, αλλά και τα μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου. Οι εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης θα εισέρχονται στο γήπεδο από την πύλη εισόδου των φωτογράφων / δημοσιογράφων (ή ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε εγκατάστασης) και θα κατευθύνονται απευθείας στα δημοσιογραφικά θεωρεία. Με δεδομένο ότι δε θα πραγματοποιούνται η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου και οι συνεντεύξεις στη μικτή ζώνη, οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ δεν έχουν πρόσβαση σε κανέναν άλλο χώρο του γηπέδου. Η αίθουσα τύπου θα είναι κλειστή.

Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι δύο (2) δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού παρόχου που έχουν πρόσβαση στον αγωνιστικό χώρο, καθώς και δύο (2) επιπλέον δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού παρόχου που έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένη αίθουσα / χώρο για τις ανάγκες τυχόν τηλεοπτικής εκπομπής από την εγκατάσταση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρείται η ελάχιστη απόσταση των 2μ.

Σε ό,τι αφορά τα τηλεοπτικά συνεργεία όλες οι εργασίες της παραγωγής του αγώνα, οφείλουν να έχουν ολοκληρωθεί δύο (2) ώρες πριν την έναρξη του αγώνα. Το προσωπικό του τηλεοπτικού παρόχου, από αυτό το χρονικό σημείο και έπειτα, θα πρέπει να είναι στη θέση εργασίας του αποφεύγοντας την άσκοπη μετακίνηση στους χώρους του γηπέδου, παρά μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και για την επίλυση τυχόν προβλημάτων.

Κάμερα εντός του χώρου των αποδυτηρίων και των διαδρόμων αυτών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του αγώνα απαγορεύεται, ενώ υπάρχει δυνατότητα συνέντευξης εντός του αγωνιστικού χώρου, πριν και μετά την λήξη του αγώνα, τηρώντας την απόσταση των 2μ., καθώς και τηλεοπτικής εκπομπής σε επιλεγμένη αίθουσα / χώρο της εγκατάστασης με τήρηση του όρου «έως 4 άτομα σε 20τ.» και απόσταση 2μ..

Όπως αναφέραμε και παραπάνω συνέντευξη τύπου μετά το τέλος του αγώνα δεν θα πραγματοποιείται, αλλά με μέριμνα των Π.Α.Ε. και των γραφείων Τύπου τους, θα δίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά τη λήξη του αγώνα, μαγνητοσκοπημένη ή γραπτή δήλωση του προπονητή, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης των ομάδων.

Επίσης, η μικτή ζώνη μετά τη λήξη του αγώνα δεν θα λειτουργήσει και οι συνεντεύξεις Pre Game, Super Flash και Flash θα πραγματοποιούνται σε συνέχεια απευθείας συνεννόησης των Π.Α.Ε. και των τηλεοπτικών τους παρόχων, με πρωταρχικό μέλημα τη διασφάλιση της υγείας όλων και την τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης και προστασίας. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για τις συνεντεύξεις (μικρόφωνα, ακουστικά κλπ.) θα πρέπει να είναι ατομικός και να καλύπτεται με πλαστικές μεμβράνες, οι οποίες θα αντικαθίστανται μετά το τέλος κάθε συνέντευξης.

Τέλος, όλοι οι εργαζόμενοι σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες θα πρέπει να φορούν μάσκες και γάντια καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας τους. Αυτά είναι ορισμένα από τα κυριότερα στοιχεία που θα δούμε στα γήπεδα. Αν κάποιος έχει κουράγιο να διαβάσει το αναλυτικό πρωτόκολλο μπορεί να το κάνει με ένα κλικ εδώ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
1Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Σάββατο 6 Ιουνίου

19:15 Πανιώνιος - Βόλος (ΝΟVASPORTS 1)

21:30 Άρης - ΟΦΗ (ΝΟVASPORTS 2)

Κυριακή 7 Ιουνίου

18:45 Ξάνθη - Ατρόμητος (ERT Sports)

19:15 ΑΕΛ - Αστέρας (ΝΟVASPORTS 2)

19:30 ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός (PAOK TV)

21:30 ΑΕΚ - Παναθηναϊκός (ΝΟVASPORTS 1)

Δευτέρα 8 Ιουνίου

20:00 Λαμία - Παναιτωλικός (ERT Sports)

Πηγή:  sport24.gr