Πέμπτη, 18 Ιούνιος 2020 00:18

Κυπελλούχος Ιταλίας η Νάπολι, 4-2 στα πέναλτι την Γιουβέντους

Γράφτηκε από τον
Κυπελλούχος Ιταλίας η Νάπολι, 4-2 στα πέναλτι την Γιουβέντους

Η Νάπολι επιβλήθηκε 4-2 της Γιουβέντους στα πέναλτι (0-0 το 90λεπτο) και κατέκτησε το Coppa Italia για έκτη φορά στην ιστορία της, με τον Γκατούζο να παίρνει τον πρώτο του τίτλο ως προπονητής.

Την κατάκτηση του Κυπέλλου Ιταλίας για 6η φορά στην ιστορία της και πρώτη μετά από το 2014 πανηγύρισε το βράδυ της Τετάρτης (17/6) η Νάπολι, στον τελικό κόντρα στην Γιουβέντους που έλαβε χώρα στο άδειο "Ολίμπικο" της Ρώμης.

Το 90λεπτου του τελικού δεν έβγαλε νικητή μιας που οι παρτενοπέι και οι μπιανκονέρι δεν κατάφεραν να στείλουν τη μπάλα στα δίχτυα (ελαφρώς καλύτερη η ομάδα του Γκατούζο στο σύνολο του αγώνα, έχοντας μάλιστα τις πιο μεγάλες ευκαιρίες), για να κριθεί το τρόπαιο στα πέναλτι.

Στη ρωσική ρουλέτα, οι Ντιμπάλα και Ντανίλο αστόχησαν στις δύο πρώτες εκτελέσεις της βέκια σινιόρα, ενώ στον αντίποδα η ομάδα του ιταλικού Νότου δεν λάθεψε ούτε μία από τις τέσσερις φορές που πήγαν οι παίκτες της στην άσπρη βούλα, με το 4-2 να σφραγίζει την επιστροφή της Νάπολι στους τίτλους μετά από έξι χρόνια.

Σημειώνεται πως αυτός ήταν η πρώτος τίτλος στην προπονητική καριέρα του Τζενάρο Γκατούζο, με την Νάπολι να κανει το "2 στα 2" σε τελικούς Κυπέλλου κόντρα στην Γιουβέντους (την είχε νικήσει με 2-0 το 2012) και τον Κριστιάνο Ρονάλντο να αποτυγχάνει να πάρει το συγκεκριμένο τρόπαιο και στη δεύτερη σεζόν του στην Ιταλία.
Επιπλέον, Κώστας Μανωλας και Ορέστης Καρνέζης (αμφότεροι ήταν στον πάγκο) πανηγύρισαν τον πρώτο τους τίτλο στην Ιταλία.

ΤΟ ΜΑΤΣ

Η Γιουβέντους μπήκε με μεγάλη ορμή και επιθετικότητα στον τελικό και περιόρισε την Νάπολι σε εντελώς παθητικό ρόλο στο πρώτο δεκάλεπτο, ενώ είχε την πρώτη μεγάλη της φάση στο 5'. Ο Καγεχόν έκανε το λάθος έξω από τη μεγάλη περιοχή, ο Ντιμπάλα κέρδισε τη μπάλα και τροφοδότησε τον Ρονάλντο και ο Πορτογάλος σούπερ έκανε το σουτ στην κίνηση, με τον Μέρετ να δείχνει άριστα αντακλαστικά και να αποκρούει πέφτοντας στην αριστερή γωνία του.

Η δεύτερη καλή στιγμή για τους πρωταθλητές Ιταλίας καταγράφηκε στο 20', όταν ο Μέρετ μπλόκαρε σε δύο χρόνους δυνατό σουτ του Μπεντανκούρ, για να έρθει στο 24' η ηχηρή απάντηση της Νάπολι. Ο Ινσίνιε ανέλαβε απευθείας εκτέλεση φάουλ έξω από τη μεγάλη περιοχή και η μπάλα χτύπησε στο δεξί δοκάρι της εστίας του Μπουφόν, για να απομακρυνθεί κατόπιν ο κίνδυνος για τους μπιανκονέρι.

Η συνέχεια βρήκε την Γιουβέντους να παίρνει ξανά τα ηνία και να έχει την κατοχή της μπάλας αλλά να δυσκολεύεται να δημιουργήσει μεγάλες φάσεις στα αντίπαλα καρέ, με τους παρτενοπέι να έχουν τις μεγάλες φάσεις λίγο πριν οι δύο ομάδες πάνε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα.
Στο 40' ο Ματουιντί απέκρουσε με κεφαλιά μέσα από τη μικρή περιοχή το πλασέ από πλάγια θέση του Ινσίνιε, ενώ στα αμέσως επόμενα λεπτά μίλησε η εμπειρία του Μπουφόν.

Στο 41' απέκρουσε με τα πόδια το σουτ του Ντέμε σε τετ α τετ που είχε μαζί του ο μέσος της Νάπολι από πλάγια θέση ενώ στο 42' εκτινάχτηκε εντυπωσιακά στη δεξιά γωνία του και έδιωξε με υπερένταση σε κόρνερ το φαλτσαριστό σουτ εκτός περιοχής του Ινσίνιε.

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο ρυθμός του αγώνα άρχισε να πέφτει σταδιακά, τα λάθη έγιναν περισσότερα και οι καλές φάσεις μπροστά στις δύο εστίες ήταν ελάχιστες.

Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 60' για να έχουμε το πρώτο αξιόλογο σουτ, με τον Φαμπιάν Ρουίθ να στέλνει τη μπάλα άουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, για να ακολουθήσει το μακρινό σουτ του Μπονούτσι στο 64' που μπλόκαρε ο Μέρετ και αυτό του Πολιτάνο στο 68' που βρήκε σε ετοιμότητα τον Μπουφόν.
Ουσιαστικά η πρώτη μεγάλη ευκαιρία στο δεύτερο 45λεπτο ήρθε στο 72' και είχε την υπογραφή του Μίλικ (πέντε λεπτά μετά την είσοδό του στο χορτάρι αντί του Μέρτενς), με τον Πολωνό να βρίσκεται αμαρκάριστος μέσα στη μεγάλη περιοχή και να κάνει το δυνατό σουτ, για να στείλει τη μπάλα να φύγει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Η φάση αυτή φαίνεται πως έδωσε ώθηση στους παίκτες του Γκατούζο που έδειχναν πιο επικίνδυνοι από την Γιουβέντους και ήταν εκείνοι που απείλησαν και στη συνέχεια: στο 82' ο Μπουφόν μπλόκαρε την κεφαλιά του Πολιτάνο ενώ στο 84' το σουτ του Ινσίνιε από πλάγια θέση μέσα από την περιοχή έστειλε τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Στα τελευταία λεπτά η Νάπολι ήταν η ομάδα που είχε τις περισσότερες δυνάμεις και η Γιουβέντους εκείνη που περίμενε περισσότερο τα πέναλτι, με τους παρτενοπέι να έχουν μάλιστα τη μεγάλη ευκαιρία να καθαρίσουν το ματς στην κανονική διάρκεια.

Δεν το κατάφεραν όμως αφού πρώτα ο Μπουφόν απέκρουσε (ασταθώς) την κεφαλιά του Μακσίμοβιτς και στη συνέχεια ο Ελμάς έστειλε τη μπάλα να χτυπήσει στο αριστερό δοκάρι με σουτ από το ύψος της μικρής περιοχής!

Κάπως έτσι οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλτι, όπου εκεί οι παίκτες της Νάπολι εμφανίστηκαν απόλυτα ψύχραιμοι έχοντας το απόλυτο στις εκτελέσεις (4 στα 4) και επικράτησαν 4-2 της πρωταθλήτριας Γιουβέντους, που είχε για μοιραίους τους Πάουλο Ντιμπάλα και Ντανίλο.

Η σειρά των πέναλτι:

Ο Μέρετ απέκρουσε το πέναλτι του Ντιμπάλα. Μένει το 0-0.

Ο Ινσίνιε κάνει το 1-0 για την Νάπολι.

Ο Ντανίλο στέλνει τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι! Μένει το 1-0 για την Νάπολι.

Ο Πολιτάνο κάνει το 2-0 για την Νάπολι.

Ο Μπονούτσι μειώνει σε 2-1 για την Γιουβέντους.

Ο Μακσίμοβιτς κάνει το 3-1 για την Νάπολι.

Ο Ντε Λιχτ μειώνει σε 3-2 για την Γιουβέντους.

Ο Μίλικ ευστοχεί και δίνει το τρόπαιο του Κυπέλλου Ιταλίας στην Νάπολι, Το τελικό σκορ είναι 4-2 για τους παρτενοπέι.

ΝΑΠΟΛΙ: Μέρετ, Ντι Λορέντσο, Μακσίμοβιτς, Κουλιμπαλί, Μάριο Ρουί (81' Χισάι), Φαμπιάν Ρουίθ (80' Άλαν), Ντέμε, Ζιελίνσκι (88' Ελμάς), Καγεχόν (66' Πολιτάνο), Μέρτενς (67' Μίλικ), Ινσίνιε

ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Μπουφόν, Κουαδράδο (85' Ράμσεϊ), Ντε Λιχτ, Μπονούτσι, Σάντρο, Μπεντανκούρ, Πιάνιτς (74' Μπερναρντέσκι), Ματουιντί, Ντάγκλας Κόστα (66' Ντανίλο), Ντιμπάλα, Ρονάλντο

Πηγή: sport24.gr