Σάββατο, 26 Απρίλιος 2014 22:02

Με φοβερό Μπέργκ ο Παναθηναϊκός πήρε το κύπελλο, 4-1 τον ΠΑΟΚ στον τελικό

Γράφτηκε από τον

Ο τελικός του Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ ανάμεσα στον (τυπικά γηπεδούχο) ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό εξελίχθηκε σε μεγάλη δικαίωση του φετινού πλάνου των «πράσινων» αλλά και του Μάρκους Μπεργκ.

 

Ο Σουηδός επιθετικός μετέτρεψε τον αγώνα σε παράσταση για ένα ρόλο και με τα τρία γκολ που πέτυχε οδήγησε τον Παναθηναϊκό στο επιβλητικό 4-1 επί του ΠΑΟΚ και στην κατάκτηση του 18ου Κυπέλλου της ιστορίας του, σε μια χρονιά που πλέον είναι και με τη «βούλα» πετυχημένη για το «τριφύλλι», σε μια δύσκολη χρονιά στην οποία βασίστηκε σε μια νεανική ομάδα.

Την ίδια ώρα ο «δικέφαλος», πληρώνοντας τα αμυντικά του προβλήματα και την αδυναμία να αξιοποιήσει τις μεγάλες ευκαιρίες στη λήξη του πρώτου 45λεπτου (με το σκορ στο 1-0 για τον Παναθηναϊκό), απογοήτευσε τον κόσμο του και έμεινε για 11η χρονιά χωρίς τίτλο (τελευταίος το Κύπελλο του 2003, τέταρτο της ιστορίας του).

Με Κίτσιου... και Καρέλη

Οι 11άδες των δύο φιναλίστ δεν έκρυβαν εκπλήξεις. Ο Γεωργιάδης, με δεδομένες τις απουσίες των Κατσουράνη, Νάτχο και Αθανασιάδη, επέλεξε σύστημα 4-3-3 με τον Σαλπιγγίδη στην κορυφή (Λούκας και Στοχ στα άκρα) και τον Κίτσιου στο κέντρο, μαζί με τους Λάζαρ και Κάτσε. Στην άμυνα, μπροστά από τον Γλύκο, παρατάχθηκαν οι Σκόνδρας, Τζαβέλλας, Ινσαουράλδε και Βίτορ.

 

Από την άλλη πλευρά, ο Γιάννης Αναστασίου επέλεξε τον Καρέλη ως παρτενέρ του Μπεργκ στην επίθεση, στο 4-4-2. Στην εστία ήταν ο Κοτσόλης, με τους Τριανταφυλλόπουλο, Νάνο, Κουτρουμπή και Σίλντενφελντ στην άμυνα, ενώ Μέντες, Ζέκα, Πράνιτς και Αμπέιντ αποτελούσαν την τετράδα των χαφ.

Ο Μπεργκ... και ο Στοχ

Το πρώτο ημίχρονο είχε δύο εικόνες. Η πρώτη μέχρι το 25', με τον Παναθηναϊκό σαφώς καλύτερο και με κατοχή μπάλας (εξαίρεση το πεντάλεπτο 7'-12'), να πρεσάρει και να «αφοπλίζει» πλήρως τον ΠΑΟΚ. Ο Ζέκα «τέσταρε» μόλις στο 1' τον Γλύκο, ο Καρέλης δεν αξιοποίησε την αντεπίθεση του 7', για να έρθει το 1-0 στο 15' με τη διπλή προσπάθεια του Μπεργκ από κόρνερ του Νάνο. Η «πράσινη» κυριαρχία λίγο έλειψε να φέρει και δεύτερο γκολ, αλλά ο Γλύκος «είπε όχι» στον Πράνιτς στο 23'.

 

Περίπου σε αυτό το σημείο, ο Γεωργιάδης άλλαξε το σύστημα σε 4-2-3-1, φέρνοντας δεξιά τον Κίτσιου στα χαφ και περνώντας τον Λούκας πίσω από τον Σαλπιγγίδη. Ο ως τότε ανήμπορος να μπει απειλητικά στην περιοχή του Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ, άρχισε να παίρνει τα πάνω του. Πήρε την μπάλα, άρχισε να μεταφέρει τον αγώνα σταδιακά προς το μισό γήπεδο του Παναθηναϊκού με τον Στοχ να κάνει άνω-κάτω τη δεξιά πλευρά των «πράσινων» (Ζέκα, Τριανταφυλλόπουλο) και τον Λούκας να τον στηρίζει.

Η πρώτη τελική του ΠΑΟΚ ήρθε στο 35', με τον Ινσαουράλδε να μην προβληματίζει τον Κοτσόλη, ωστόσο ακολούθησε ένα δεκάλεπτο «φωτιά» για τον «δικέφαλο»: Επιθέσεις, πίεση, μεγάλη ευκαιρία με τον Λούκας στο 36' (Κοτσόλης), δοκάρι σε κοντινή κεφαλιά του Σαλπιγγίδη (37'), άστοχο σουτ του Κάτσε (45') και διπλή ευκαιρία με Σαλπιγγίδη (δεν μπόρεσε να κάνει προβολή σε κενή εστία) και Κίτσιου (έδιωξε στη γραμμή ο Σίλντενφελντ) στο ίδιο λεπτό! Ο Παναθηναϊκός περνούσε δύσκολες στιγμές, είχε βέβαια και αυτός τη δική του μεγάλη ευκαιρία με τον Καρέλη στο 40', αλλά κατάφερε να κρατήσει να πάει στα αποδυτήρια για το ημίχρονο διατηρώντας το πολύτιμο προβάδισμα.

Τρίλεπτο με δύο γκολ!

 

Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να συνεχίσει και στο δεύτερο ημίχρονο με την κεκτημένη ταχύτητα που ολοκλήρωσε το πρώτο 45λεπτο αλλά ο Μάρκους Μπεργκ είχε άλλη γνώμη. Με έξυπνο σουτ, αιφνιδίασε τον Γλύκο και πέτυχε με όμορφο τρόπο το 2-0 στο 50', στο 52' έκανε την ωραία ενέργεια στη μεγάλη ευκαιρία του Πράνιτς και στο 53' τη νέα ενέργεια που έφερε το παραλίγο αυτογκόλ του Τζαβέλλα! Στην εκτέλεση του κόρνερ με τον Νάνο, ο Καρέλης με κεφαλιά πέτυχε το 3-0 στο 53', σε ένα εντυπωσιακό τρίλεπτο για τον Παναθηναϊκό.

Διπλή αλλαγή και μείωση

Η αντίδραση του πάγκου του ΠΑΟΚ ήρθε με τους Λίνο και Βούκιτς στις θέσεις των Λούκας και Λάζαρ, αντίστοιχα, με το σύστημα να μην αλλάζει, απλά ο Στοχ πήγε δεξιά, ο Λίνο αριστερά και ο Βούκιτς πίσω από τον Σαλπιγγίδη. Ο Παναθηναϊκός έλεγξε το ρυθμό, έδωσε χώρο στον ΠΑΟΚ που σταδιακά άρχισε να προσπαθεί να ξαναμπεί στο ματς και να «ζεστάνει» την «παγωμένη» εξέδρα των οπαδών του.

 

Το σουτ του Κάτσε στο 62' (πρώτη τελική του ΠΑΟΚ στο β' ημίχρονο) δεν ανησύχησε τον Κοτσόλη αλλά έφερε την πρώτη ένδειξη αντίδρασης. Ακολούθησε η μεγάλη ευκαιρία του Στοχ στο 65' (απέκρουσε ο Κοτσόλης) και το πέναλτι που κέρδισε ο Λίνο από τον Αμπέιντ και αξιοποίησε στο 70' ο Βούκιτς μειώνοντας σε 3-1.

«Φρεσκάρισμα» και πάλι Μπεργκ

Ο ΠΑΟΚ διατήρησε την κατοχή αλλά δε μετουσίωσε σε αυξημένη πίεση το γκολ που πέτυχε, την ώρα που ο Παναθηναϊκός έμεινε στο πλάνο του, ο Αναστασίου έκανε τις αλλαγές με Ατζαγκούν (αντί Καρέλη) και Λαγό (αντί Αμπέιντ), με τον Γεωργιάδη να παίζει το τελευταίο του «χαρτί» με τον Κουλούρη στο 77' (αντί του Σκόνδρα).

 

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μετά το 3-1, οι φάσεις που δημιουργήθηκαν ήταν από τον Παναθηναϊκό με τον Μπεργκ στο 78' και τον Νάνο στο 84', καθώς ο Στοχ, ευρισκόμενος στα δεξιά από το 55' είχε περιοριστεί (αν και μετά την είσοδο του Κουλούρη επανήλθε αριστερά).

Στα τελευταία λεπτά οι τελευταίες προσπάθειες έγιναν από τον ΠΑΟΚ, αλλά δεν είχαν αποτέλεσμα. Ωστόσο το 3-1 άλλαξε, με τον Μπεργκ να φτάνει στο τρίτο προσωπικό γκολ με νέα ωραία ενέργεια και να γνωρίζει την αποθέωση από τον κόσμο αλλά και τον Ζέκα: Ο Πορτογάλος πήρε τη φανέλα του Σουηδού (την είχε βγάλει στον πανηγυρισμό του 4-1) και αφού πρώτα την έδειξε στον κόσμο, την άπλωσε στο χορτάρι και έσκυψε, κάνοντας υποκλίσεις σε αυτή!

ΠΑΟΚ: Γλύκος, Σκόνδρας (77' Κουλούρης), Ινσαουράλδε, Βίτορ, Τζαβέλλας, Λάζαρ (55' Βούκιτς), Κάτσε, Κίτσιου, Λούκας (55' Λίνο), Στοχ, Σαλπιγγίδης.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Κοτσόλης, Τριανταφυλλόπουλος, Νάνο, Κουτρουμπής, Σίλντενφελντ, Μέντες, Ζέκα, Πράνιτς, Αμπέιντ (75' Λαγός), Καρέλης (71' Ατζαγκούν), Μπεργκ (89' Πέτριτς).

πηγή sentragoal.gr