Παρασκευή, 07 Αύγουστος 2020 17:54

Ελλάδα - Κύπρος: Μέσα στις τέσσερις ουδέτερες χώρες για Champions και Εuropa League

Γράφτηκε από τον
Ελλάδα - Κύπρος: Μέσα στις τέσσερις ουδέτερες χώρες για Champions και Εuropa League

Η Ελλάδα είναι μαζί με την Κύπρο, την Ουγγαρία και την Πολωνία οι τέσσερις ουδέτερες χώρες που θα φιλοξενήσουν εάν χρειαστεί λόγω καραντίνας και ταξιδιωτικών αποκλεισμών ματς προκριματικών των Champions League και Europa League.

Η UEFA ανακοίνωσε στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης τις τέσσερις ουδέτερες χώρες που θα φιλοξενήσουν εάν χρειαστεί - λόγω ενδεχόμενων αποκλεισμών που επιβάλλονται λόγω κορονοϊού με βάση την εξέλιξη της πανδημίας - αναμετρήσεις των προκριματικών για τις δυο διασυλλογικές διοργανώσεις της, Champions League και Europa League.

Δύο από αυτές τις χώρες είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Οι άλλες δυο είναι η Πολωνία και η Ουγγαρία. Η φιλοξενία στις τέσσερις ουδέτερες χώρες θα ενεργοποιηθεί μόνον εάν προκύψουν ταξιδιωτικοί αποκλεισμοί λόγω των μέτρων κατά του Covid-19.

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία τόνισε χαρακτηριστικά ότι "οι ομάδες θα πρέπει να προτείνουν μια εναλλακτική έδρα, σε «ουδέτερη» χώρα, εάν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί καθιστούν αδύνατη την άφιξη της φιλοξενούμενης ομάδας στον προγραμματισμένο χώρο διεξαγωγής".

Σε περίπτωση μη έγκαιρης ενημέρωσης ή επιβολής περιορισμών σε διάστημα λιγότερο των 48 ωρών από την έναρξη των ματς, οι γηπεδούχοι θα χάνουν τους αγώνες.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟ

"Τις ευχαριστίες της προς τέσσερις Ομοσπονδίες - μέλη της, μεταξύ των οποίων η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, εξέφρασε η UEFA με σημερινή της ανακοίνωση.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία:

Η UEFA και οι Γενικοί Γραμματείς των 55 ομοσπονδιών μελών της συναντήθηκαν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν θέματα σχετικά με την επανεκκίνηση των διεθνών διοργανώσεων υπό τις τρέχουσες συνθήκες (συλλόγων, Εθνικών Ομάδων και αναπτυξιακών ηλικιών).

Για τις διοργανώσεις συλλόγων, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις επερχόμενες προκριματικές φάσεις και δόθηκαν λεπτομερείς εξηγήσεις σχετικά με τις πρόσφατες διαφοροποιήσεις στους κανονισμούς, οι οποίες σχετίζονται με ταξιδιωτικούς περιορισμούς και με θετικά τεστ COVID-19, που ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στη συνέχεια των διοργανώσεων.

Επίσης, τονίστηκε ότι, εξαιτίας πιθανών ταξιδιωτικών περιορισμών και ενδεχόμενης επιβολής καραντίνας, ορισμένοι αγώνες ίσως να χρειαστεί να μετακινηθούν σε ουδέτερες χώρες/γήπεδα και επί του θέματος παρουσιάστηκαν λεπτομερή σενάρια.

Υπό αυτό το πρίσμα, η UEFA ευχαριστεί τέσσερις Ομοσπονδίες για τη συνεργασία τους (Πολωνία, Ουγγαρία, Ελλάδα και Κύπρο), πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να διαθέσουν ουδέτερα γήπεδα στις προγραμματισμένες ημερομηνίες αγώνων και προσφέροντας στις ομάδες τη δυνατότητα να μεταβούν επί τόπου και να αγωνιστούν χωρίς περιορισμούς.

Συζητήθηκαν, εξάλλου, οι διεθνείς αγωνιστικές ημερομηνίες του Σεπτεμβρίου και επισημάνθηκαν οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι Εθνικές Ομάδες με τους ίδιους περιορισμούς. Θα χρειαστεί στενή συνεργασία μεταξύ όλων των Εθνικών Ομάδων και της UEFA για να εξασφαλιστεί η ομαλή οργάνωση και διεξαγωγή όλων των αγώνων. Η πιθανότητα διεξαγωγής αγώνων σε ουδέτερες έδρες, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Τόσο η UEFA όσο και οι Εθνικές Ομοσπονδίες γνωρίζουν τη σημασία της επιστροφής των φιλάθλων στις εξέδρες των γηπέδων, αλλά η κατάσταση στην Ευρώπη είναι κατά τόπους διαφορετική. Η UEFA παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις σε όλες τις χώρες και σκοπεύει να επαναξιολογήσει τα δεδομένα στα μέσα Αυγούστου για να διαπιστωθεί εάν η ισχύουσα απόφαση διεξαγωγής όλων των αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, μπορεί τουλάχιστον εν μέρει να αλλάξει.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τις διοργανώσεις μικρότερων, ηλικιακά, Εθνικών Ομάδων, για τις οποίες υπήρξαν προτάσεις να διεξαχθούν από την Άνοιξη του 2021".

Πηγή: sport24.gr