Δευτέρα, 10 Αύγουστος 2020 10:09

ΠΑΟΚ: Η σημερινή κλήρωση και η ανάλυση των τριών υποψήφιων αντιπάλων

Γράφτηκε από τον

Μπεσίκτας, Βικτόρια Πλζεν ή Ραπίντ Βιέννης θα βρεθεί στον δρόμο του ΠΑΟΚ σε (νοκ άουτ) αγώνα για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League. Σε ποια κατάσταση είναι οι τρεις ομάδες, δύο εβδομάδες πριν από τον αγώνα.

Μπεσίκτας (Τουρκία), Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία) ή Ραπίντ Βιέννης (Αυστρία); Σε λίγες ώρες, ο ΠΑΟΚ θα μάθει τον αντίπαλό του στον (νοκ άουτ) αγώνα για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League, όπως θα προκύψει στην κλήρωση που θα λάβει χώρα στα γραφεία της UEFA στη Νιόν (10/08, 13:00).

Τρεις ομάδες με «όνομα» και δυναμική κυρίως στις χώρες τους, αλλά που δεν μοιάζουν ικανές να τρομάξουν την ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα στις 25 ή 26 Αυγούστου, αρκεί βεβαίως ο ΠΑΟΚ να δείξει το καλό του πρόσωπο.

ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ: ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ... ΓΙΑΠΙ
Με εντυπωσιακό ντεμαράζ και τέσσερις διαδοχικές νίκες στο φινάλε του τουρκικού πρωταθλήματος, η ομάδα που δέχθηκε τα περισσότερα γκολ από αντεπιθέσεις (εφτά) τερμάτισε τρίτη στην βαθμολογία και, εκμεταλλευόμενη την τιμωρία της Τραμπζονσπόρ από την UEFA, πήρε αυτή το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League.

Ο άλλοτε ικανότατος μεσοεπιθετικός Σεργκέν Γιαλτσίν παραμένει στην άκρη του πάγκου των Μαύρων Αετών, το ρόστερ των οποίων όμως θα έχει πολλές και σημαντικές αλλαγές, σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, η οποία βεβαίως ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Ο επιθετικός Μπουράκ Γιλμάζ, οι ακραίοι μπακ Γκιοκχάν Γκιονούλ και Τσανέρ Ερκίν αποχώρησαν ως ελεύθεροι, ενώ ολοκληρώθηκε και ο δανεισμός των Μοχάμεντ Ελνενί (Άρσεναλ), Αμπντουλαΐ Ντιαμπί (Σπόρτινγκ Λισσαβόνας) και Κέβιν – Πρινς Μπόατενγκ (Φιορεντίνα).

Παρ' ότι βρίσκεται κοντά στον αριστερό μπακ Φαμπρίς Ενσακαλά (χωρίς ομάδα) και τον κεντρικό αμυντικό της Αλάνιασπορ, Ουέλιντον, μεταγραφικά η ομάδα της Κωνσταντινούπολης ακόμα δεν έχει κάνει τίποτα. Ακούγονται διάφορα «λαμπερά» ονόματα όπως ο Τεέμου Πούκι, ο Μάριο Μπαλοτέλι ή ο Καμίλ Γκροσίτσκι,, πέρα από τα φλερτ (;) με Δημήτρη Πέλκα και Τσούμπα Άκπομ.

Από το τωρινό ρόστερ, ξεχωρίζουν ο Κροάτης κεντρικός αμυντικός Ντομαγκόι Βίντα, ο κεντρικός μέσος Όγκουζαν Όζιακουπ και ο μεσοεπιθετικός Άντεμ Λιάγιτς, για την πιο ανεπιθύμητη από τις τρεις, ομάδα για τον ΠΑΟΚ, έστω και αν ο μεταξύ τους αγώνας θα γινόταν πιθανότατα σε ουδέτερο γήπεδο, λόγω της απαγόρευσης εισόδου/εξόδου από την Ελλάδα με και από την Τουρκία.

Ο Γιαλτσίν, παρ' ότι παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν... λίρες για βαρύγδουπες μεταγραφές παλαιότερων ετών, υποστήριξε πρόσφατα ότι «θέλουμε να κάνουμε κάτι σπουδαίο στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν».

ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΠΛΖΕΝ: ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΕΣΤΙ... ΕΛΛΑΔΑ
Διεκδίκησε μέχρι ενός σημείου των πλέι οφ το πρωτάθλημα στην Τσεχία, αλλά είδε την πλάτη της Σλάβια Πράγας, τερματίζοντας στην δεύτερη θέση και εξασφαλίζοντας εκ νέου εισιτήριο για τα προκριματικά, όπου πέρυσι είχε αποκλειστεί από τον Ολυμπιακό (0-0 στο Πλζεν, 4-0 στον Πειραιά).

Ο Άντριαν Γκούλα, ο οποίος ανέλαβε τον Δεκέμβριο αντί του Πάβελ Βρμπα, παραμένει στο τιμόνι της Βικτόρια Πλζεν, η οποία αποτελείται ως επί το πλείστον από ντόπιους ποδοσφαιριστές και έχει τα χαρακτηριστικά μιας τσεχικής ομάδας: Διαθέτει ποιότητα, αλλά είναι και αφελής.

Μεταγραφικά, έκανε λίγες (και θεωρητικά καλές) κινήσεις, με παίκτες όπως ο δεξιός εξτρέμ Αντριέν Μπα Λούνα, ο κεντρικός μέσος Μίροσλαβ Κάτσερ ή ο αριστερός μπακ Ματέι Χιμπς, οι οποίοι προστέθηκαν σε ένα ρόστερ όπου ξεχωρίζουν ο αμυντικός μέσος Λούκας Κάλβαχ και οι εξτρέμ Γιάν Κόπιτς και Ζοέλ Καγιαμπά.

Στα συν για την Βικτόρια, το γεγονός ότι το πρωτάθλημα ξεκινάει το τριήμερο 21-23 Αυγούστου, όπερ σημαίνει ότι θα έχει ένα τουλάχιστον επίσημο παιχνίδι στα πόδια της, για να αντιμετωπίσει την ευρωπαϊκή πρόκληση.

ΡΑΠΙΝΤ ΒΙΕΝΝΗΣ: ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΦΟΥΝΤΑ
Πραγματοποίησε μια από τις καλύτερες σεζόν της τα τελευταία χρόνια, τερμάτισε δεύτερη στο αυστριακό πρωτάθλημα πίσω από την... άπαικτη Ζάλτσμπουργκ και κέρδισε με το σπαθί της μια θέση στα προκριματικά του Champions League.

Και αυτό εν πολλοίς, η ομάδα του Ντίτμαρ Κιμπάουερ (τρίτη σεζόν του στην Ραπίντ) το οφείλει στον Ταξιάρχη Φούντα. Ο Έλληνας επιθετικός «σταμάτησε» στα είκοσι γκολ (τα 19 στο πρωτάθλημα), όντας το σημείο αναφοράς της ομάδας στο σκοράρισμα.

Οι εμφανίσεις του προκάλεσαν το ενδιαφέρον πολλών ομάδων, η Στουτγκάρδη είναι αυτή που έχει κινηθεί πιο δυναμικά για την απόκτησή του, αλλά προς το παρόν το φλερτ δεν έχει μετατραπεί σε γάμο.

Αν η Ραπίντ χάσει τον Φούντα θα πρέπει να ψάξει στην αγορά για... είκοσι γκολ και δεν θα είναι εύκολο. Ελάχιστες μέχρι τώρα οι κινήσεις σε αφίξεις και αποχωρήσεις, όπου ξεχωρίζει αυτή του Στέφαν Σβαμπ με προορισμό τον ΠΑΟΚ.

Ομάδα με ταχύτητα και ενθουσιασμό, εκτός από τον Φούντα, στηρίζει πολλά στα ακραία της μπακ (Φίλιπ Στοΐκοβιτς και Μαξιμίλιαν Ούλμαν), στον αμυντικό μέσο Ντέγιαν Λιούμπιτσιτς και τον μεσοεπιθετικό Γιουσούφ Ντεμίρ.

Πηγή: gazzetta.gr