Τρίτη, 11 Αύγουστος 2020 19:13

Βαθμολογία UEFA: Πώς φτάσαμε στην 18η θέση...

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογία UEFA: Πώς φτάσαμε στην 18η θέση...

Προφανώς και όταν είχαμε βρεθεί στην 6η θέση της βαθμολογίας της UEFA τις σεζόν 2001/02 και 2002/03 δεν αντικατόπτριζε την εικόνα του ελληνικού πρωταθλήματος...

Οπως και δεν την αντικατοπτρίζει ούτε η 18η που βρισκόμαστε τώρα. Ομως αλλο να βρίσκεσαι στα ψηλά και να βάζεις 3 ομάδες στους ομίλους του Champions League κι άλλο να ξεκινάς την πορεία σου από τον 1ο προκριματικό γύρο. Και φυσικά το ranking αλλάζει όπως και οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις που γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες.

Ομως μας αφορά το τώρα. Και όπως είναι γνωστό για κάθε χρονιά στο τι τερματίζουμε ως χώρα (αλλά και ως σύλλογοι ξεχωριστά) παίζει ρόλο το τι καταφέρνουμε την τελευταία 5ετία. Και οι 26.300 βαθμοί που μαζέψαμε συνολικά την τελευταία 5ετία ήταν αυτοί που μας «βύθισαν» στην 18η θέση. Γιατί από το 2015/16 όπου και ξεκίνησε να μετράει η συγκεκριμένη 5ετία είχαμε καλύτερες... προϋποθέσεις στα προκριματικά κάτι το οποίο χάναμε σταδιάκα τις επόμενες σεζόν με τις «ευρωπαϊκές αυτοκτονίες» μας. Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ατρόμητος, Αστέρας Τρίπολης, Αρης, Πανιώνιος και ΠΑΣ Γιάννινα ήταν οι ομάδες που πήραν ευρωπαϊκό εισιτήριο αυτήν την 5ετία.

Το gazzetta.gr συγκέντρωσε αναλυτικά το τι έκαναν οι ελληνικές μας ομάδες τα τελευταία πέντε χρόνια και πως τελικά βρεθήκαμε στην 18η θέση... Πάμε να τα δούμε.

2019/20 = 4.900
Ολυμπιακός 3.100
ΑΕΚ 500
Αρης 500
Ατρόμητος 500
ΠΑΟΚ 300
Ο ΠΑΟΚ μπήκε στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League κι αποκλείστηκε από τον Αγιαξ με μία ισοπαλία και μία ήττα (2-2 εντός, 3-2 εκτός). Στα play offs του Europa League αποκλείστηκε από την Σλόβαν Μπρατισλάβας με μία νίκη και μία ήττα (1-0 εκτός ήττα, 3-2 εντός νίκη).

Ο Ατρόμητος μπήκε στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League κι απέκλεισε την Ντουνάισκα με δύο νίκες. Στη συνέχεια κληρώθηκε με την Λέγκια κι αποκλείστηκε με μία ισοπαλία και μία ήττα (0-0 εκτος, 0-2 εντός).

Ο Αρης μπήκε στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League κι απέκλεισε την ΑΕ Λεμεσού με μία ισοπαλία και μία νίκη (0-0 εντός, 0-1 εκτός). Στη συνέχεια κληρώθηκε από την Μόλντε κι αποκλείστηκε με μία νίκη και μία ήττα (3-0 εκτός, 3-1 εντός στην παράταση).

Η ΑΕΚ μπήκε στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League κι απέκλεισε την Κραϊόβα με μία νίκη και μία ισοπαλία (2-0 εκτός, 1-1 εντός). Στη συνέχεια κληρώθηκε με την Τραμπζονσπόρ κι αποκλείστηκε με μία νίκη και μία ήττα (1-3 εντός, 0-2 εκτός).

Ο Ολυμπιακός μπήκε στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League κι έφτασε μέχρι τους ομίλους αποκλείοντας την Βικτόρια Πλζεν με μία νίκη και μία ισοπαλία, την Μπασακσεχίρ με δύο νίκες και την Κράσνονταρ με δύο νίκες. Στον όμιλο κληρώθηκε με Μπάγερν, Τότεναμ και Ερυθρό Αστέρα και είχε μία νίκη (με Ερυθρό Αστέρα) και μία ισοπαλία (με Τότεναμ). Συνέχισε στο Europa League όπου απέκλεισε την Αρσεναλ με μία νίκη και μία ήττα και στη συνέχεια αποκλείστηκε από την Γουλβς με μία ισοπαλία και μία ήττα.

2018/19 = 5.100
Ολυμπιακός 2.300
ΑΕΚ 1.400
ΠΑΟΚ 1.200
Ατρόμητος 100
Αστέρας Τρίπολης 100
Ο Αστέρας Τρίπολης μπήκε στον 2ο προκριματικό του Europa League κι αποκλείστηκε από την Χιμπέρνιαν με μία ήττα και μία ισοπαλία.

Ο Ατρόμητος μπήκε στον 2ο προκριματικό του Europa League κι αποκλείστηκε από την Ντιναμό Μπρεστ με μία ήττα και μία ισοπαλία (4-3 εκτός και 1-1 εντός με το γκολ να το δέχεται στην τελευταία φάση του αγώνα).

Ο ΠΑΟΚ μπήκε στον 2ο προκριματικό του Champions League κι απέκλεισε την Βασιλεία με δύο νίκες και στη συνέχεια απέκλεισε και την Σπαρτάκ Μόσχας με μία νίκη και μία ισοπαλία (3-2 εντός, 0-0 εκτός). Αποκλείστηκε στα play offs από τη Μπενφίκα με μία ισοπαλία και μία ήττα (1-1 εκτός, 1-4 εντός). Στον όμιλο του Europa League κληρώθηκε με Τσέλσι, Βίντι και ΜΠΑΤΕ και είχε μόλις μία νίκη (4-1 εκτός την ΜΠΑΤΕ).

Η ΑΕΚ μπήκε στον 3ο προκριματικό του Champions League κι απέκλεισε την Σέλτικ με μία νίκη και μία ισοπαλία (1-1 εκτός, 2-1 εντός). Απέκλεισε στα play offs και την Βίντι με μία νίκη μία ισοπαλία (2-1 εκτός, 1-1 εντός). Στον όμιλο κληρώθηκε με Μπάγερν, Αγιαξ και Μπενφίκα και δεν πήρε ούτε ισοπαλία).

Ο Ολυμπιακός μπήκε στον 3ο προκριματικό του Europa League κι απέκλεισε την Λουκέρνη με δύο νίκες. Στα play offs απέκλεισε και την Μπερνλι με μία νίκη και μία ισοπαλία (3-1 εντός, 1-1 εκτός). Στον όμιλο κληρώθηκε με Μίλαν, Μπέτις και Ντουντελάνζ και είχε τρεις νίκες (2 με Ντουντελάνζ και μία με Μίλαν) και μία ισοπαλία (με Μπέτις). Προκρίθηκε κι αποκλείστηκε στη συνέχεια από τη Ντιναμό Κιέβου με μία ισοπαλία και μία ήττα (2-2 εντός, 1-0 εκτός).

2017/18 = 5.100
ΑΕΚ 2.100
Ολυμπιακός 1.700
ΠΑΟΚ 500
Παναθηναϊκός 400
Πανιώνιος 400
Ο Πανιώνιος μπήκε στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League και απέκλεισε τη Νόβα Γκόριτσα με δύο νίκες, αλλά στη συνέχεια αποκλείστηκε από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ με δύο ήττες.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League και απέκλεισε την Γκαμπάλα με δύο νίκες, αλλά αποκλείστηκε στα play offs μιας και ήταν άτυχος και για μία ομάδα έμεινε στους ανίσχυρους και κληρώθηκε με την Μπιλμπάο από την οποία γνώρισε δύο ήττες.

Ο ΠΑΟΚ μπήκε στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League και απέκλεισε την Ολιμπικ Ντόνετσκ με μία ισοπαλία και μία νίκη. Στα play offs αποκλείστηκε από την Εστερσουντ με μία νίκη και μία ήττα (3-1 στην Τούμπα, 2-0 στην Σουηδία).

Ο Ολυμπιακός μπήκε στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League και πέρασε την Παρτιζάν με μία νικη και μία ισοπαλία (3-1 στην Σερβία, 2-2 στο Φάληρο). Στα play offs απέκλεισε και την Ριέκα με δύο νίκες. Στον όμιλο κληρώθηκε με Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους και Σπόρτινγκ Λισαβόνας και είχε μόλις έναν βαθμό (με Μπαρτσελόνα εντός).

Η ΑΕΚ μπήκε στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League και αποκλείστηκε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με δύο ήττες. Συνέχισε στα play offs του Europa League και απέκλεισε την Μπριζ με μία ισοπαλία και μία νίκη (0-0 εκτός, 3-0 εντός). Στον όμιλο ήταν με Μίλαν, Ριέκα και Αούστρια Βιέννης και είχε μία νίκη (με Ριέκα) και πέντε ισοπαλίες. Οι 8 βαθμοί της έδωσαν την πρόκριση και στον επόμενο γύρο έπεσε με τη Ντιναμό Κιέβου κι αποκλείστηκε με δύο ισοπαλίες (1-1 εντός, 0-0 εκτός).

2016/17 = 5.800
Ολυμπιακός 2.500
ΠΑΟΚ 2.100
Παναθηναϊκός 900
ΠΑΣ Γιάννινα 200
ΑΕΚ 100
Η ΑΕΚ επέστρεψε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και μπήκε στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League. Κληρώθηκε με την Σεντ Ετιέν κι αποκλείστηκε με μία ισοπαλία και μία ήττα (0-0 στην Γαλλία και 1-0 στο ΟΑΚΑ).

Ο ΠΑΣ Γιάννινα μπήκε στον δεύτερο προκριματικό του Europa League και πέρασε την Οντ Γκρένλαντ με μία νίκη και μία ήττα (3-0 εντός, 3-1 στην παράταση εκτός). Στον τρίτο προκριματικό κληρώθηκε με την Αλκμάαρ κι αποκλείστηκε με δύο ήττες.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε στον 3ο προκριματικό του Europa League και πέρασε την ΑΙΚ με δύο νίκες και στα play offs απέκλεισε την Μπρόντμπι με μία νίκη και μία ισοπαλία (3-0 και 1-1). Στον όμιλο έπεσε με Αγιαξ, Θέλτα και Σταντάρ Λιέγης και μάζεψε μόλις έναν βαθμό (2-2 με Σταντάρ εκτός).

Ο ΠΑΟΚ μπήκε στον 3ο προκριματικό του Champions League κι αποκλείστηκε από τον Αγιαξ με μία ισοπαλία και μία ήττα (1-1 στην Ολλανδία, 2-1 στην Τούμπα). Στα play offs του Europa League έπεσε με τη Ντιναμό Τιφλίδας και την απέκλεισε με δύο νίκες. Στον όμιλο του Europa League ηταν με Γκαραμπάκ, Φιορεντίνα και Σλόβαν Λίμπερετς. Ο ΠΑΟΚ είχε τρεις νικες (2 με Σλόβαν και μία με Φιορεντίνα) και μία ισοπαλία (με Φιορεντίνα) και προκρίθηκε στην επόμενη φάση. Εκεί αποκλείστηκε από την Σάλκε με μία ήττα και μία ισοπαλία (3-0 στην Τούμπα, 1-1 στην Γερμανία).

Ο Ολυμπιακός μπήκε στον 3ο προκριματικό του Champions League κι αποκλείστηκε από την Χάποελ Μπερ Σεβά με μία ισοπαλία και μία ήττα (0-0 εντός, 1-0 εκτός). Στα play offs του Europa League απέκλεισε την Αρούκα με δύο νίκες (1-0 εντός και 2-1 εκτός στην παράταση). Στον όμιλο κληρώθηκε με Γιανγκ Μπόις, Αστάνα και ΑΠΟΕΛ και είχε 2 νίκες και 2 ισοπαλίες (με Γιανγκ Μπόις και Αστάνα). Οι 8 βαθμοί ήταν αρκετοί για να περάσει στην επόμενη φαση εκεί όπου απέκλεισε την Οσμανλισπόρ με μία νίκη και μία ισοπαλία (0-0 εντός και 3-0 εκτός). Στη συνέχεια αποκλείστηκε από την Μπεσίκτας με μία ισοπαλία και μία ήττα (1-1 εντός και 4-1 εκτός).

2015/16 = 5.400
Ολυμπιακός 2.000
ΠΑΟΚ 2.000
Αστέρας Τρίπολης 600
Παναθηναϊκός 400
Ατρόμητος 400
Ο Παναθηναϊκός ως δεύτερος μπήκε στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League κι αποκλείστηκε από την Μπριζ (νίκη 2-1 στην Αθήνα, ήττα 3-0 στο Βέλγιο). Συνέχισε στα play offs του Europa League εκεί όπου γνώρισε τον αποκλεισμό από την Γκαμπάλα (0-0 εκτός, 2-2 στην Λεωφόρο)!

O Aτρόμητος απέκλεισε την ΑΙΚ Στοκχόλμης με δύο νίκες (3-1 στην Σουηδία, 1-0 στο Περιστέρι), αλλά ήταν άτυχος μιας κι έπεσε στην Φενέρμπαχτσε στα play offs κι αποκλείστηκε με δύο ήττες (1-0 στο Περιστέρι και 3-0 στην Τουρκία).

Ο Αστέρας Τρίπολης είχε μπει απευθείας στους ομίλους του Europa League, αλλά σε όμιλο με ΑΠΟΕΛ, Σπάρτα Πράγας και Σάλκε είχε μόλις μία νίκη (2-0 τον ΑΠΟΕΛ στην Τρίπολη) και μία ισοπαλία (1-1 με Σπάρτα στην Τρίπολη).

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε από τον δεύτερο προκριματικό του Εuropa League και μπήκε στους ομίλους αφήνοντας εκτός την Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ με μία νίκη και μία ήττα (2-1 ήττα εκτός, 6-0 στην Τούμπα), την Σπάρτακ Τρβάνα με μία νίκη και μία ισοπαλία (1-0 εντός, 1-1 εκτός) και την Μπρόντμπι με μία νίκη και μία ισοπαλία (5-0 εντός, 1-1 εκτός). Στον όμιλο είχε Γκαμπάλα, Κράσνονταρ και Ντόρτμουντ και ο απολογισμός του ήταν μία νίκη (μέσα στην Ντόρτμουντ με 1-0) και τέσσερις ισοπαλίες (δύο με Γκαμπάλα και μία με Ντόρτμουντ και Κράσνονταρ στη Τούμπα). Οι 7 βαθμοί δεν του έδωσαν πρόκριση.

Ο Ολυμπιακός είχε απευθείας πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Σε όμιλο με Αρσεναλ, Μπάγερν και Ντιναμό Ζάγκρεμπ οι «ερυθρόλευκοι» είχαν τρεις νίκες (δύο με Ντιναμό Ζάγκρεμπ και διπλό στο Λονδίνο με Αρσεναλ), αλλά έμειναν τρίτοι μιας και την τελευταία αγωνιστική έχασαν με 3-0 από την Αρσεναλ! Συνέχισε στο Europa League όπου αποκλείστηκε από την Αντερλεχτ με δύο ήττες.

Συνολικά στην 5ετία η Ελλάδα συγκέντρωσε 26.300 βαθμούς
Ο Ολυμπιακός είχε 11.600 βαθμούς (με 5 σεζόν)
Ο ΠΑΟΚ είχε 6.100 βαθμούς (με 5 σεζόν)
Η ΑΕΚ είχε 4.100 βαθμούς (με 4 σεζόν)
Ο Παναθηναϊκός είχε 1.700 βαθμούς (με 3 σεζόν)
Ο Ατρόμητος είχε 1.000 βαθμούς (με 3 σεζόν)
Ο Αστέρας Τρίπολης είχε 700 βαθμούς (με 2 σεζόν)
Ο Αρης είχε 500 βαθμούς (με 1 σεζόν)
Ο Πανιώνιος είχε 400 βαθμούς (με 1 σεζόν)
Ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε 200 βαθμούς (με 1 σεζόν)

Το συμπέρασμα

Παρά το γεγονός ότι οι ομάδες μας ξεκίναγαν από πολύ νωρίς τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις εντούτοις δεν τα κατάφερναν. Και στεκόμαστε συγκεκριμένα στις θεωρητικά μικρότερες. Καμία δεν κατάφερε να κάνει κάποια υπέρβαση (όπως μια χρονιά είχε κάνει ο Αστέρας Τρίπολης και είχε μπει στους ομίλους μετά από τρεις προκρίσεις) με αποτέλεσμα να αιμοραγούμε και από εκεί.

Η απουσία αρχικά της ΑΕΚ η οποία υποβιβάστηκε μας στέρησε αρκετές καλές χρονιές. Και όταν επέστρεψε είχε η ιδια μηδενικό ranking ώστε έμπαινε (και μπαίνει) σε αρκετές κληρώσεις ως ανίσχυρη. Η επιστροφή της μόνο καλό έκανε και φυσικά θα χρειαστεί συνέπεια τα επόμενα χρόνια.

Στη συνέχεια έπαιξε ρόλο η απουσία του Παναθηναϊκού. Ενας Παναθηναϊκός που δεδομένα δε θα τα πήγαινε χειρότερα από τις ομάδες που αναφέραμε. Ναι είχε αυτοκτονήσει με την Γκαμπάλα όμως αυτό ήταν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Ομως ήταν ένα καλό παράδειγμα του πως ένας αποκλεισμός αρκεί για να φέρει μια (οικονομική και όχι μόνο) καταστροφή.

Ο ΠΑΟΚ ενώ σταθερά βοηθούσε τις τελευταίες τρεις σεζόν απογοήτευσε πρώτα τον σύλλογο (σε οτι έχει να κάνει με την Ευρώπη γιατι στην Ελλάδα είχε τις πιο επιτυχημένες στιγμές της ιστορίας του) αλλά και την Ελλάδα.

Η μόνη σταθερά αυτήν την 5ετία ήταν ο Ολυμπιακός ο οποίος όμως μόλις φέτος κατάφερε να ξεπεράσει τους 3.000 πόντους για την Ελλάδα. Υπήρχαν ματς-φάσεις που θα μπορούσε να είχε προχωρήσει και περισσότερο (βλέπε Αντερλεχτ με Μάρκο Σίλβα ή με Ντιναμό Κιέβου πέρσι).

Το πρόβλημα πάντως θα μεγαλώσει. Θα χάσουμε μια σχετικά καλή χρονιά (αυτή του 2015/16 με 5.400 βαθμούς) και θα φορτωθούμε την χειρότερη της 5ετίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.