Πέμπτη, 03 Σεπτέμβριος 2020 13:14

ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ: “Ταφόπλακα για τα σωματεία οι αγώνες δίχως θεατές”

Γράφτηκε από τον

Την αντίθεση του εκφράζει ο Εθνικός Μελιγαλά στην πραγματοποίηση αγώνων ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων δίχως θεατές, λόγω του κορονοϊού.

Με ανακοίνωση της η διοίκηση του ιστορικού συλλόγου μιλάει με παραδείγματα για το... παράλογο αυτό μέτρο και προτείνει στην ΕΠΣΜ και τις άλλες Ενωσεις να πιέσουν την ΕΠΟ και την ΓΓΑ ώστε να υπάρχει πληρότητα έστω 30% στους αγώνες, ακόμη και αν χρειαστεί οι θεατές να φορούν μάσκες στην κερκίδα!
Η ανακοίνωση του Εθνικού Μελιγαλά αναφέρει:
“Η απόφαση της Γ.Γ.Α, να διεξάγονται όλοι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών λόγω κορονοϊού, δυστυχώς αποτελεί και την ταφόπλακα στην βιωσιμότητα όλων των ερασιτεχνικών σωματείων.
Η κατάσταση ήταν ήδη επιβαρυμένη τα τελευταία χρόνια, μιας και εν μέσω κρίσης, οι παράγοντες των τοπικών ομάδων καλούνταν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αποκλειστικά και μόνο από την αγάπη τους για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τον τόπο τους.
Η κρίση αυτή όμως πλέον χρόνο με τον χρόνο, ήδη έκανε όλο και πιο εμφανή τα σημάδια της στις τοπικές κοινωνίες και επηρεάζει όλο και περισσότερο τις οικονομικές δυνατότητες των παραγόντων, των επαγγελματιών, αλλά και όλων των απλών μελών και οπαδών που αδυνατούν πλέον να βοηθήσουν οικονομικά τις ομάδες που υποστηρίζουν, όπως θα ήθελαν και όπως το έκαναν παλαιότερα.
Τα εισιτήρια αποτελούσαν ανέκαθεν κομβικό μέρος των εσόδων, μιας και κάλυπταν κατά κύριο λόγο τα έξοδα της αγωνιστικής, όπως την διαιτησία και τον γιατρό τα οποία δυστυχώς δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα μιας και μπορούν να ανέρθουν στο επίπεδο των 200-300 ευρώ ανά αγώνα.
Το πρόβλημα αυτό γίνεται πολύ μεγαλύτερο και από την στιγμή που έχουν απαγορευτεί και οι εκδηλώσεις όπως τα πανηγύρια, τα οποία επίσης αποτελούσαν ένα πολύ μεγάλο μέρος των εσόδων των ερασιτεχνικών σωματείων ώστε να καλυφθούν τα βασικά τους έξοδα. Φυσικά υπάρχει και ο φόβος τα μέτρα αυτά να συνεχιστούν και εν μέσω της σεζόν και να απαγορεύονται και αντίστοιχες εκδηλώσεις μελλοντικά.
Για εμάς ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΥΓΕΙΑ ΟΛΩΝ !!!
Είναι αδύνατον όμως πλέον να καλυφθούν όλα αυτά τα έξοδα αποκλειστικά από τα σωματεία. Έξοδα τα οποία αντί να μειωθούν, ενδεχομένως να αυξηθούν και άλλο ώστε να καλυφθούν και τα συνεχή υγειονομικά μέτρα.
Δείχνει πλέον πολύ πιθανό λόγω των συνθηκών, να χρειαστεί αρκετές φορές να υποβληθούν αθλητές σε Test Covid-19 ή σε καρδιολογική εξέταση (πέρα από την ετήσια προβλεπόμενη) κάτι το οποίο θα είναι πολύ κοστοβόρο.
Σε όλα αυτά τα προβλήματα θα πρέπει πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα και κάθε επίσημη δραστηριότητα (αν ξεκινήσει) να βρεθεί μια λύση και να υπάρξει βοήθεια από όλους τους αρμόδιους φορείς.
Μια λύση θα μπορούσε να είναι, να επιτραπεί ένας εύλογος αριθμός θεατών στο γήπεδο (έστω οι μισοί, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΜΑΣΚΑ) τηρώντας φυσικά τις αποστάσεις, ώστε με τα χρήματα των εισιτηρίων, να πληρώνεται το εξοδολόγιο των διαιτητών ή έστω ένα μέρος αυτών.
Βλέποντας όλο και περισσότερες ομάδες ανά την Ελλάδα να εγκαταλείπουν λόγω οικονομικών προβλημάτων, καλούμε τους αρμόδιους φορείς και ειδικότερα την Ε.Π.Σ. Μεσσηνίας, αλλά και όλες της ΕΠΣ της χώρας να ενεργοποιηθούν ακόμα περισσότερο και να πάρουν σημαντικές αποφάσεις έτσι ώστε να βοηθήσουν τις ερασιτεχνικές ομάδες να επιβιώσουν.
Η τελευταία απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Π.Σ. Μεσσηνίας όπου προσφέρει δωρεάν διαιτησίες σε δυο αγώνες και μείωση στα έξοδα κίνησης των διαιτητών για όλη την χρονιά είναι σαφώς ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση και δείχνει πως αντιλαμβάνονται τα προβλήματα των σωματείων, αλλά δυστυχώς η κατάσταση είναι τόσο δυσμενής όπου μόνο αυτή η βοήθεια δεν φτάνει.
Φυσικά όλοι καταλαβαίνουμε πως και οι διαιτητές πρέπει να εισπράξουν αυτά τα χρήματα, τα οποία έχουν προϋπολογίσει για τις προσωπικές τους ανάγκες, αλλά είναι αδύνατον να πληρωθούν από τα σωματεία.
ΞΑΝΑ ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ότι: Πρέπει η Ένωση Μεσσηνίας και όλες οι Ενώσεις να ασκήσουν πίεση στους ανωτέρους τους (ΕΠΟ, ΓΓΑ Αθλητισμού κλπ) ώστε να μπορέσουν να ολοκληρωθούν ομαλά οι τρέχουσες αγωνιστικές σεζόν.
ΥΓ. Επίσης πρέπει να απαντηθούν κάποια στιγμή απορίες όπως π.χ.
• πως γίνεται να διεξάγονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με 500-600 άτομα σε ανοιχτά θέατρα με μάσκα και να μην επιτρέπεται να παρακολουθήσουν οι θεατές έναν ποδοσφαιρικό αγώνα σε ανοιχτό γήπεδο με κερκίδες έστω και με πληρότητα 30% ;
• πως γίνεται να επιτρέπεται σε κλειστά κέντρα διασκέδασης καθήμενοι έως τις 12:00 και να μην επιτρέπεται να παρακολουθήσουν οι θεατές έναν ποδοσφαιρικό αγώνα σε ανοιχτό γήπεδο με κερκίδες έστω και με πληρότητα 30% ;
Επίσης και δεκάδες άλλα ερωτήματα που όλοι συναντάμε στην καθημερινότητά μας, αλλά προφανώς δεν ισχύουν για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα θα πρέπει από κάποιους να απαντηθούν και να διευκρινιστούν...”.