Πέμπτη, 17 Σεπτέμβριος 2020 16:47

ΕΠΟ: FIFA και UEFA απειλούν ξανά με Grexit

Γράφτηκε από τον
ΕΠΟ: FIFA και UEFA απειλούν ξανά με Grexit

Επιστολή-απάντηση στην πρόσφατη ενημέρωση που έλαβαν σχετικά με τις διατάξεις του υπό ψήφιση Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Αθλητισμού απέστειλαν στην ΕΠΟ οι FIFA και UEFA.

Οι διεθνείς Αρχές αναφέρονται σε παραβίαση του Καταστατικού της ΕΠΟ σε σχέση με την προσπάθεια επιβολής του χρόνου διεξαγωγής της τακτικής εκλογικής ΓΣ της Ομοσπονδίας, αντί της ορισθείσας 9ης Οκτωβρίου 2020, μέσω νομοθετικής ρύθμιση, και επισημαίνουν την υποχρέωση συμμόρφωσης με το εφαρμοστέο κανονιστικό πλαίσιο των ΕΠΟ, FIFA και UEFA.

Επικαλούνται επίσης την πρόσφατη σχετική παρέμβαση της ΔΟΕ και επιμένουν ότι η ΕΠΟ υποχρεούται να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα και χωρίς αθέμιτη επιρροή ή παρέμβαση από τρίτους, όπως προβλέπεται τόσο στο Καταστατικό της FIFA όσο και της UEFA.

Στην επιστολή καθίσταται σαφές ότι εφόσον οι υπό ψήφιση διατάξεις τεθούν σε ισχύ, τα όργανα των FIFA και UEFA μπορεί να αποφασίσουν ακόμα και την αναστολή της ιδιότητας μέλους της ΕΠΟ.

"Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία

Πρόεδρο

κ. Ευάγγελο Γραμμένο

16 Σεπτεμβρίου 2020

Σχέδιο νέου αθλητικού νόμου

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Βεβαιώνουμε τη λήψη της επιστολής σας με ημερομηνία 10 Σεπτεμβρίου 2020 όσον αφορά τις συζητήσεις σας με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με την εκλογική διαδικασία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ). Η FIFA και η UEFA σημειώνουν την υποβολή του νέου αθλητικού νόμου ο οποίος συζητείται κατά τον τρέχοντα χρόνο στη Βουλή και ο οποίος ενδεχομένως θα υιοθετηθεί στις 17 Σεπτεμβρίου 2020. Κατανοούμε ότι ενώ παρέχεται στην ΕΠΟ ευρεία αυτονομία όσον αφορά συγκεκριμένες πτυχές των εκλογών, ο προτεινόμενος νέος νόμος περιέχει διατάξεις οι οποίες θα καθυστερούσαν την εκλογή του εκτελεστικού οργάνου της ΕΠΟ, σε παραβίαση του τρέχοντος Καταστατικού της ΕΠΟ.

Όπως είχαμε δηλώσει στην επιστολή μας της 18ης Αυγούστου 2020, η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ να συγκαλέσει Ειδική Εκλογική Συνέλευση στις 9 Οκτωβρίου 2020, είχε ληφθεί σε πλήρη συμμόρφωση με το Καταστατικό της ΕΠΟ και τις οικείες διατάξεις του ισχύοντος αθλητικού νόμου κατά τον χρόνο εκείνο (σύμφωνα με τις οποίες οι εκλογές αυτές πρέπει να διεξάγονται κατά τον μήνα Οκτώβριο του έτους των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, ήτοι το 2020). Ως εκ τούτου, η FIFA και η UEFA αναμένουν από την ΕΠΟ να πραγματοποιήσει την Ειδική Εκλογική της Συνέλευση, ως έχει προγραμματιστεί, στις 9 Οκτωβρίου 2020 σε πλήρη συμμόρφωση με το εφαρμοστέο κανονιστικό της πλαίσιο και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της ως ομοσπονδία μέλος της FIFA και της UEFA. Ως είθισται, η FIFA και η UEFA θα παρακολουθήσουν τις εκλογές.

Περαιτέρω, η FIFA και η UEFA δεν έχουν ακόμα λάβει την πλήρη μετάφραση στην αγγλική γλώσσα του προτεινόμενου αθλητικού νόμου και δεν είναι, ως εκ τούτου, σε θέση να σχολιάσουν το περιεχόμενό του. Τούτου λεχθέντος, επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι η FIFA και η UEFA ευθυγραμμίζονται με τη θέση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) όπως αυτή αποτυπώνεται στην από 14 Σεπτεμβρίου 2020 επιστολή της προς τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού (βλ. συνημμένο).

Ομοίως, αναμένουμε ότι ο προτεινόμενος νόμος θα συνάδει πλήρως με την υποχρέωση της ΕΠΟ να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα και χωρίς αθέμιτη επιρροή ή παρέμβαση από τρίτους σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 1 εδ. θ και άρθρο 19 του Καταστατικού της FIFA και άρθρο 7β παρ. 2 του Καταστατικού της UEFA. Προς τούτο, είμαστε στη διάθεσή σας να εξετάσουμε τον νέο 2 αθλητικό νόμο και να αξιολογήσουμε τη συμμόρφωσή του με τις υποχρεώσεις της ΕΠΟ ως ομοσπονδίας μέλους της FIFA και της UEFA (υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα υιοθετηθεί από τη Βουλή των Ελλήνων).

Τέλος, επιθυμούμε να διευκρινίσουμε ότι σε περίπτωση που ο νέος αθλητικός νόμος περιέχει τυχόν διατάξεις οι οποίες αντιβαίνουν στις προαναφερθείσες καταστατικές υποχρεώσεις της ΕΠΟ και εφόσον οι διατάξεις αυτές τεθούν σε ισχύ, η FIFA και η UEFA θα αναγκαστούν να παραπέμψουν το ζήτημα στα αρμόδια δικαιοδοτικά τους όργανα προς εξέταση, τα οποία μπορεί να αποφασίσουν ακόμα και την αναστολή ιδιότητας μέλους της ΕΠΟ από τη FIFA και την UEFA.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια ενδεχομένως

χρειαστείτε.

Μετά τιμής,

Ματίας Γκράφστρομ: Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας

Κέβιν Λαμούρ: Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας

Συνημμένα ως αναφέρονται

κοιν.:

- Χέρμπερτ Χούμπελ, Παρατηρητής και σύμβουλος διορισμένος από FIFA και UEFA στην

ΕΠΟ

- Πετρ Φούσεκ, Ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας διορισμένος από FIFA και UEFA στην

ΕΠΟ"

Πηγή: sport24.gr