Κυριακή, 11 Οκτώβριος 2020 23:44

Ελλάδα - Μολδαβία 2-0: Ξεκούραστο τρίποντο με Μπακασέτα, Μάνταλο

Γράφτηκε από τον
Ελλάδα - Μολδαβία 2-0: Ξεκούραστο τρίποντο με Μπακασέτα, Μάνταλο

Ουσιαστική, αλλά και... ελκυστική κατά διαστήματα, η Ελλάδα επικράτησε εύκολα με 2-0 της Μολδαβίας και συνεχίζει να οδηγεί την κούρσα του ομίλου της στο Nations League. Σκόραραν Μπακασέτας, Μάνταλος, δύο δοκάρια ο Φορτούνης, έπιασε πέναλτι ο Βλαχοδήμος!

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η κλήρωση του ομίλου της Εθνικής στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας του Nations League, ο στόχος ήταν ξεκάθαρος και ήταν βέβαια η πρόκριση στο δεύτερο γκρουπ. Βασικός αντίπαλος ήταν και παραμένει η Σλοβενία και γι' αυτό νίκες σε παιχνίδια όπως το σημερινό με την Μολδαβία είναι το λιγότερο απαραίτητες.

Οι παίκτες του Τζον Φαν'τ Σχιπ έκαναν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν. Πήραν τους τρεις βαθμούς επικρατώντας με 2-0 και έφτασαν τους 7 στον όμιλο, όσους έχει και η Σλοβενία που επικράτησε εκτός έδρας του Κοσόβου με 1-0 και την Τετάρτη υποδέχονται το Κόσοβο και πάλι στο ΟΑΚΑ και θέλουν ακόμα ένα τρίποντο για να φτάσουν πιο κοντά στον στόχο τους. .

Με 4-2-3-1 η Εθνική

Η Εθνική ξεκίνησε την αναμέτρηση με την Μολδαβία με σχήμα 4-2-3-1. Συγκεκριμένα ο Τζον Φαν'τ Σχιπ κατέβασε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με τον Βλαχοδήμο κάτω από τα δοκάρια, τον Χατζηδιάκο δεξιό μπακ και τον Γιαννούλη αριστερό. Στο κέντρο της άμυνας ήταν οι Τζαβέλλας και Σβάρνας. Αμυντικά χαφ ξεκίνησαν οι Κουρμπέλης και Ζέκα, ενώ στην τριάδα μπροστά ήταν δεξιά ο Λημνιός, αριστερά ο Μάνταλος και στο κέντρο Μπακασέτας, με τον Παυλίδη στην κορυφή.

Τρεις ευκαιρίες και γκολ με πέναλτι στις καθυστερήσεις

Όσον αφορά τον αγώνα και ειδικά το πρώτο ημίχρονο η αλήθεια είναι πως το θέαμα δεν ήταν και φοβερό, ωστόσο το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και φάσεις έκανε, αλλά και γκολ πέτυχε στις καθυστερήσεις. Για την ακρίβεια πριν γίνει το 1-0, τρεις φορές οι διεθνείς μας απείλησαν τους Μολδαβούς χωρίς να καταφέρουν να σκοράρουν.

Η αρχή έγινε στο 12' με τον Μπακασέτα να κάνει ένα επικίνδυνο σουτ και τον Ναμάσκο να διώχνει με δυσκολία σε κόρνερ. Στο επόμενο λεπτό και πάλι ο ίδιος παίκτης μετά από ασίστ του Ζέκα έκανε το πλασέ με το δεξί με τους αμυντικούς της Μολδαβίας να διώχνουν. Η τρίτη φάση ήταν ακόμα πιο μεγάλη, με τον Παυλίδη να βγαίνει στο 35' μόνος απέναντι από τον Ναμάσκο και τον τον τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων να τον νικάει.

Στο διάστημα αυτό η άμυνα της Εθνικής δεν είχε απειληθεί σε κανένα σημείο και έτσι φτάσαμε στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου όπου είχαμε την φάση που έκρινε πολλά. Συγκεκριμένα ο Παυλίδης έφυγε μόνος με τον Ναμάσκο, με τον Πόσμακ να τον τραβάει έστω και για λίγο. Ο Ολλανδός Ντένις Χίλγκερ έδωσε την εσχάτη των ποινών και απέβαλε και τον Πόσμακ με τον Μπακασέτα να ευστοχεί κάνοντας το 1-0.

Το... καθάρισε με το ξεκίνημα ο Μάνταλος

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο για την Εθνική μας. Με την συμπλήρωση των πρώτων πέντε λεπτών, ο Μπακασέτας βρήκε με εξαιρετική μπαλιά τον Μάνταλο και ο αρχηγός της ΑΕΚ μπαίνοντας ως κρυφός φορ κατέβασε την μπάλα και με το αριστερό έκανε το 2-0, τελειώνοντας ουσιαστικά το ματς από την στιγμή που υπήρξε και το αριθμητικό πλεονέκτημα λόγω της αποβολής του Πόσμακ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου.

Χαλαρά μέχρι το 75' και μετά δύο μεγάλες ευκαιρίες

Έχοντας υπέρ της το 2-0 και παίζοντας με παίκτη παραπάνω, η Εθνική μετά το 50' και το γκολ του Μάνταλου έδειξε να κατεβάζει ταχύτητα έχοντας περισσότερο το μυαλό στο ματς με το Κόσοβο που έρχεται. Μετά το 75' όμως χάσαμε δύο μεγάλες ευκαιρίες για το 3-0. Αρχικά στο 77' ο Φορτούνης έβγαλε μόνο απέναντι από τον Ναμάσκο τον Μπακασέτα, με τον τερματοφύλακα της Μολδαβίας να τον νικάει, ενώ στο 85' ο Ναμάσκο νίκησε με εξαιρετικό τρόπο και τον Φορτούνη.

Ο Βλαχοδήμος μας γλίτωσε από το θρίλερ, δύο δοκάρια ο Φορτούνης

Και έτσι φτάσαμε στο 87' όπου είχαμε την μία και μοναδική φάση της Μολδαβίας. Συγκεκριμένα ο Ρότα χωρίς λόγο κράτησε τον Ρέαμπτσιουκ με τον Χίλγκερ να δίνει το πέναλτι. Την εσχάτη των ποινών εκτέλεσε ο Μιλιντσεάνου με τον Βλαχοδήμο μετά τα δύο συνεχόμενα πέναλτι που έπιασε με την Μπενφίκα να αποκρούει και αυτό κρατώντας το μηδέν και γλιτώνοντας τους πάντες από πιθανό θρίλερ.

Την σκυτάλη από τον Βλαχοδήμο όσον αφορά το πρόσωπο των τελευταίων λεπτών πήρε ο Κώστας Φορτούνης. Ο μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού δεν σταμάτησε να παίζει με την ίδια όρεξη που είχε μόλις μπήκε αλλαγή, αλλά δύο προσπάθειές του σταμάτησαν στο δοκάρι της Μολδαβίας με το 2-0 να παραμένει. Μια νίκη που έφερε την Εθνική στους 7 βαθμούς, όσους έχει και η Σλοβενία που επικράτησε μέσα στο Κόσοβο με 1-0.

Ελλάδα (Τζον Φαν'τ Σχιπ): Βλαχοδήμος, Χατζηδιάκος (69' Ρότα), Γιαννούλης, Τζαβέλλας, Σβάρνας, Κουρμπέλης (83' Μπουχαλάκης), Ζέκα, Λημνιός (76' Πέλκας), Μάνταλος (70' Φορτούνης), Μπακασέτας, Παυλίδης (83' Φούντας).

Μολδαβία (Ενγκίν Φιράτ): Ναμάσκο, Αρμάς, Πόσμακ, Μούντρακ, Πλατίκα, Ρέμπιουκ, Κόσιουκ, Καϊμάκοφ (46' Επουρεάνου), Ράτα (66' Μαραντίτσι), Ιονίτα (76' Ράτσου), Νικολαέσκου (58' Μιλιντσεάνου).

Πηγή: gazzetta.gr