Πέμπτη, 22 Οκτώβριος 2020 00:19

Ολυμπιακός - Μαρσέιγ 1-0: Ιδανικό ξεκίνημα με γκολ Χασάν στο 91'!

Γράφτηκε από τον

Σενάριο από τα πιο... θρυλικά όνειρα των φίλων του Ολυμπιακού! Ο Χασάν, με κεφαλιά στο 91' από ασίστ του Βαλμπουενά έδωσε το «ερυθρόλευκο τρίποντο» κόντρα στη Μαρσέιγ (1-0) και οι Πειραιώτες ξεκίνησαν ιδανικά στους ομίλους!

Με το δεξί ξεκίνησε ο Ολυμπιακός το ταξίδι του στο Champions League, καθώς κέρδισε με 1-0 τη Μαρσέιγ στο Φάληρο και από την πρεμιέρα έδειξε τα... δόντια του. Και για να σας βάζουμε στο... κλίμα, οι «ερυθρόλευκοι» μάλλον αδικούνται από το τελικό σκορ.

Ο Πέδρο Μαρτίνς ξεκίνησε με τον Σα κάτω από τα γκολπόστ, τους Ραφίνια, Σεμέδο, Μπα, Χολέμπας στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά, τους Μπουχαλάκη, Εμβιλά στα «6αρο-8άρια», τον Μασούρα αριστερό εξτρέμ, τον Ραντζέλοβιτς δεξιά και τον Βαλμπουενά σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Ελ Αραμπί.

Αρχίζει το ματς λοιπόν και κατά νου πρέπει να έχουμε πως ήταν η πρεμιέρα των ομίλων, άρα υπήρχε μεγάλος βαθμός σκοπιμότητας, αλλά και σχετικό άγχος/πίεση. Ισως λόγω της δεύτερης παραμέτρου οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν μουδιασμένα. Η Μαρσέιγ τους πίεζε ψηλά, αντιμετώπιζαν πρόβλημα στην ανάπτυξη και έκαναν λάθη (όπως π.χ. εκείνο του Μπουχαλάκη που απέφερε το σουτ του Μπενεντέτο στο 3', για την πρώτη αξιοσημείωτη φάση της βραδιάς).

Ο ΒΑΛΜΠΟΥΕΝΑ ΤΡΑΒΙΟΝΤΑΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Μετά το επτάλεπτο όμως οι «ερυθρόλευκοι» άρχισαν να βρίσκουν τα πατήματά τους. Οι γραμμές τους έμεναν κοντά, προτιμούσαν τη «σίγουρη» πάσα και επεδίωκαν να αναπτυχθούν με δύο τρόπους. Είτε από αριστερά όπου τραβιόνταν ο Βαλμπουενά και «φόρτωνε» την πλευρά μαζί με τους Χολέμπας, Μασούρα ή με μακρινές μπαλιές στον Ραντζέλοβιτς, ώστε ο νεαρός να βγει στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας.

Με το πρώτο «τρικ» οι γηπεδούχοι έφτιαξαν τη φάση του 10' όπου ο Βαλμπουενά «έσπασε» ωραία στον Μασούρα που έκανε το overlap, σέντραρε και ο Εμβιλά που έπιασε το σουτ στην κίνηση έστειλε την μπάλα άουτ και εκείνη του 39', όπου ξανά ο Γάλλος «βρήκε» τον Ελληνα ακραίο που εκ νέου σέντραρε, αλλά ο Ελ Αραμπί ανακόπηκε στο ύψος της μικρής περιοχής.

Με το έτερο «κόλπο» είδαμε το σουτ του Μπουχαλάκη στο 12' που κόντραρε και πέρασε κόρνερ (ξεκίνησε από ωραία 35αρα μπαλιά Εμβιλά), όπως και 2-3 επελάσεις από Ραφίνια, Ραντζέλοβιτς.

Η ΜΑΡΣΕΪΓ ΕΒΓΑΛΕ ΦΑΣΗ ΜΕ ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΠΑΣΕΣ!

Την ίδια στιγμή η Μαρσέιγ έδειχνε «μπλοκαρισμένη» από τον άξονα και έψαχνε διαδρόμους από τα άκρα. Ας μην ξεχνάμε πως είναι μία ομάδα με ποιότητα και έφτασε από τα «φτερά» (κυρίως με τους Παγέ, Τοβέν στα δεξιά της) ορισμένες φορές στο 1/3 του Ολυμπιακού, αλλά ως επί το πλείστων απειλούσε με μακρινά σουτ. Στις περισσότερες των περιπτώσεων της «έλειπε» η τελική πάσα. Πάντως «ξεδίπλωσε» τις αρετές της στη φάση του 32'. Με 2 πάσες από το δικό της 1/3 έβγαλε τον Τοβέν μόνο στο ύψος της μικρής περιοχής του Σα, εκείνος όμως τελείωσε τη φάση με το γόνατο και η μπάλα πέρασε άουτ. Σε ένα διάστημα, 30'-40', όπου οι γηπεδούχοι απώλεσαν και σε 1-2 ακόμη περιπτώσεις την ανασταλτική τους συγκέντρωση.

ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΣΟΚ ΣΤΟ 46'

Με το «καλημέρα» στο δεύτερο μισό (46'), κρύος γαρ, ο Ολυμπιακός παραλίγο να πληρώσει μία σιγμή αδράνειας. Ο Ελ Αραμπί μετά από πλάγιο υπέπεσε σε λάθος, οι της Μαρσέιγ έπαιξαν με μία επαφή και ο Μπενεντέτο βγήκε σε θέση τετ α τετ με τον Σα, ο οποίος όμως «διάβασε» τη φάση και απέκρουσε με τα πόδια το πλασέ του. Αυτή εκ των υστέρων αποδείχθηκε ως η τελευταία ουσιαστική επιθετική παρουσία των Γάλλων στο ματς, καθώς έκτοτε ο αγώνας θα έχει μόνο ένα «αφεντικό», τον Ολυμπιακό. Και θα δείτε το γιατί...

Η «ΚΑΤΑΡΑ» ΤΩΝ ΟΦ ΣΑΪΝΤ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΣΤΑ!

Ετσι φτάσαμε στο 52' όπου σε ακόμη ένα ευρωπαϊκό ματς του Ολυμπιακού παρατηρήθηκε η «κατάρα» των οφ σάιντ για εκατοστά. Οπως συνέβη και τον περασμένμο Αύγουστο στο Μολινό έτσι και απόψε ακυρώθηκε για αυτό το λόγο «ερυθρόλευκο» τέρμα, αυτή τη φορά του Μασούρα. Ο Ελ Αραμπί έκλεψε την μπάλα, έβγαλε την ομάδα στο «τρανζίσιον» με τον Ραντζέλοβιτς που την «έκοψε» στα καρέ της Μαρσέιγ και μπορεί να απομάκρυναν οι φιλοξενούμενοι, ο Βαλμπουενά βρέθηκε σε θέση βολής και σούταρε, ο Μανταντά απέκρουσε με τα πόδια και ύστερα από καραμπόλα ο Μασούρας έγινε κάτοχός της και την έσπρωξε στα δίχτυα. Ομως μετά από έλεγχο στο VAR φάνηκε πως ένα μέρος από το πόδι του 26χρονου μεσοεπιθετικού ήταν εκτεθειμένο και καλύπτονταν μόνο από έναν παίκτη της Μαρσέιγ που βρίσκονταν στη γραμμή.

Ο ΒΑΛΜΠΟΥΕΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ... 1-0

Η παραπάνω εξέλιξη ίσως και να... λύγιζε ψυχλογικά κάποια ομάδα. Οχι όμως τον Ολυμπιακό. Από το 60' και μετά ο Μαρτίνς έδωσε εντολή στον Βαλμπουενά να «ντουμπλάρει» τον Ραντζέλοβιτς δεξιά και διέγνωσε πως εκεί οι Μασσαλοί είχαν... θέμα. Στο 69' ο Σέρβος πάτησε περιοχή, σούταρε στο δοκάρι και ναι μεν υποδείχθηκε σε θέση οφ σάιντ και η φάση ήταν ως μη γεννόμενη, αποτέλεσε όμως ένα «μήνυμα» τι θα... συμβεί. Αμέσως μετά (71') ο Μασούρας βρήκε τον Βαλμπουενά, με ωραία αλλαγή παιχνιδιού, στο ύψος της μικρής περιοχής αλλά ο Μανταντά έδιωξε το σουτ του και οι «ερυθρόλευκοι» κυριαρχούσαν. Λίγο αργότερα η κεφαλιά του Ελ Αραμπί μετά από σέντρα του Γάλλου πέρασε άουτ και στο 84' έκαναν... ξεκάθαρο πως εκείνοι ήθελαν τη νίκη. Αντίθετα οι της Μαρσέιγ έδειχναν να συμβιβάζονται με την ισοπαλία και τελικά το... πλήρωσαν.

Τι έγινε τότε; Μέσα ο Χασάν, οι Βαλμπουενά, Φορτούνης πέρασαν στα άκρα και οι «ερυθρόλευκοι» πήγαν σε 4-4-2 με δύο «δεκάρια». Εμειναν ψηλά και στο τέλος δικαιώθηκαν, όταν στο 90'+1' ο Βαλμπουενά έκανε τη σέντρα από τα δεξιά και ο Χασάν με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

MVP: Ο Βαλμπουενά. Από τα πόδια του πέρασαν οι περισσότερες επιθέσεις του Ολυμπιακού. Μέχρι το 60'΄-65' αν και επί χάρτου ήταν στον άξονα τραβιόταν αριστερά, ύστερα δεξιά και ύστερα από την είσοδο του Φορτούνη έγινε κλασικός δεξιός εξτρέμ. Από εκείνη τη θέση «έφτιαξε» στο 90'+1' το γκολ για τον Χασάν. Με μία υπέροχη «γλυκιά» σέντρα, έστειλε την μπάλα συστημένη στο κεφάλι του Αιγύπτιου.

Στο ύψος του: Οι Εμβιλά, Μπουχαλάκης, Μασούρας. Ο πρώτος «κυριάρχησε» στον άξονα και πολλές φορές έδειξε πως ξέρει μπάλα, βρίσκοντας συμπαίκτη του με 30άρες plus μπαλιές. Ο δεύτερος έκανε όλη την αθόρυβη δουλειά στον ίδιο χώρο ευθύνης. Κάλυπτε χώρους, πρέσινγκ στην πρώτη αντίπαλη πάσα, όλα. Ο τρίτος «έφτιαξε» 2-3 φάσεις στο πρώτο μισό, του Βαλμπουενά στο 71', πέτυχε ένα γκολ που ακυρώθηκε για εκατοστά και ανασταλτικά η αριστερή πλερά του Ολυμπιακού άγγιξε το τέλειο!

Το «ταμείο» του gazzetta.gr: Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος και αποδείχθηκε η ομάδα που ήθελε περισσότερο τη νίκη. Μάλιστα στο δεύτερο μισό κυριάρχησε και είναι χαρακτηριστικό πως οι τελικές στο 35' ήταν 8-3 υπέρ της Μαρσέιγ και στο φινάλε 11-9 υπέρ του. Από τότε οι φιλοξενούμενοι έκαναν μόνο τη φάση του 46'.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Ραφίνια Σεμέδο, Μπα, Χολέμπας, Εμβιλά Μπουχαλάκης, Ραντζέλοβιτς (78' Φορτούνης) , Βαλμπουενά (90+3' Σισέ), Μασούρας (84' Χασάν), Αραμπί (90+3' Βινάγκρε).

ΜΑΡΣΕΪΓ (Αντρέ Βίλας-Μπόας): Μανταντά, Σακάι, Άλβαρο, Τσάλετα-Τσαρ, Αμαβί, Ρονζιέ, Γκέιγ (85' Στρόοτμαν), Σανσόν (77' Κουισόνς), Τοβέν (82' Ζερμέν), Μπενεντέτο (77' Λουίς Ενρίκε), Παγέ (76' Ράντονιτς).

Πηγή: gazzetta.gr