Παρασκευή, 23 Οκτώβριος 2020 18:06

ΑΕΚ: Πρώτη ήττα μετά από 9 χρόνια και 11 εκτός έδρας ευρωπαϊκά ματς

Γράφτηκε από τον

Η Μπράγκα το βράδυ της Πέμπτης έσπασε το αήττητο της ΑΕΚ, με τους κιτρινόμαυρους να γνωρίζουν την πρώτη τους ήττα μετά από διάστημα εννέα χρόνων και έντεκα εκτός έδρας ματς στο Europa League.

Στο αήττητο σερί των εννέα χρόνων της ΑΕΚ στους ομίλους του Europa League, ήρθε να βάλει "φρένο" η Μπράγκα το βράδυ της Πέμπτης (22/10).

ΤΟ ΣΤΟΠ... ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Οι κιτρινόμαυροι γνώρισαν την ήττα με 3-0 από τους Πορτογάλους και άρχισαν με το... αριστερό στον όμιλο που βρίσκονται αζί με τη Λέστερ, την Μπράγκα και τη Ζόρια. Σίγουρα είναι μια κακή αρχή, αλλά όπως είπαμε είναι... αρχή και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την πορεία.

Αυτό όμως, που μπορούμε να πούμε είναι πως η Ένωση σπατάλησε την ευκαιρία να προσθέσει στο βιογραφικό της ακόμη μία εκτός έδρας ευρωπαϊκή αναμέτρηση, από την οποία θα μπορούσε να φύγει είτε νικήτρια, είτε παίρνοντας τουλάχιστον έναν βαθμό.

ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΚΑΙ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΒΑΛΙΑΛ

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η ΑΕΚ είχε καταφέρει κάτι που δεν το έχει καταφέρει άλλη ελληνική ομάδα. Μπορεί να μην είχε τακτική συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς υπήρξε ένα μεγάλο διάστημα αποχής από τη διοργάνωση λόγω του υποβιβασμού, αλλά αυτό δεν μειώνει το κατόρθωμα που έχει πετύχει.

Μάλιστα, αυτό είναι κάτι στο οποίο στάθηκε και ο τεχνικός της Μπράγκα, Κάρλος Καρβαλιάλ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από την αναμέτρηση των δύο ομάδων. Συγκεκριμένα, ο Πορτογάλος ανέφερε το ρεκόρ της ΑΕΚ να μην ηττηθεί στα τελευταία 10 παιχνίδια εκτός του "σπιτιού" της και επισήμανε πως αυτό την κατατάσσει στις ισχυρές αντιπάλους.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΤΤΑ ΚΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΙ

Πράγματι, η τελευταία φορά που η ομάδα του Μάσιμο Καρέρα ηττήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν από τη Λοκομοτίβ στις 20 Οκτωβρίου του 2011, όταν έφυγε με 1-3 από τη Μόσχα. Έκτοτε συμπληρώθηκαν εννέα χρόνια, χωρίς οι Κιτρινόμαυροι να ξανά χάσουν μακριά από την Ελλάδα στο πλαίσιο του Europa League.

Ο επόμενος αγώνας στη διοργάνωση, πραγματοποιήθηκε δύο μήνες μετά, με τον Δικέφαλο να παίρνει τη νίκη επί της Στουρμ Γκρατς με 3-1, αλλά να μην καταφέρνει να προκριθεί στη φάση των 32 της διοργάνωσης. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά παρουσία της Ένωσης στo Europa League μέχρι την επιστροφή της στην πρώτη κατηγορία.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Μετά το Γκρατς, η ΑΕΚ επέστρεψε στην Ευρώπη ύστερα από τέσσερα χρόνια απουσίας, χωρίς ωστόσο, η μακρά αποχή της από τη διοργάνωση να την εμποδίζει να συνεχίσει το αήττητο που άρχισε τον Οκτώβριο του 2011. Ακολούθησε τον Ιούλιο του 2016 η λευκή ισοπαλία με τη Σεντ Ετιέν και έπειτα τέσσερις νίκες και ισάριθμές ισοπαλίες.

Η Ένωση απέδρασε νικήτρια από την Κροατία με τη Ριέκα (1-2), τη Ρουμανία με την Κραϊόβα (0-2), την Τουρκία με την Τράμπζονσπορ (0-2) και από την Ελβετία με την Σεντ Γκάλεν (0-1), ενώ ισόπαλη αναδείχθηκε στο Βέλγιο με την Μπριζ (0-0), στην Ιταλία με τη Μίλαν (0-0), στην Αυστρία με την Αούστρια (0-0) και στην Ουκρανία με την Ντιναμό Κιέβου (0-0).

Ένα αήττητο σερί, λοιπόν, δέκα αγώνων και εννέα χρόνων έμελλε να λάβει τέλος στην Πορτογαλία.

Πηγή: sport24.gr