Τετάρτη, 04 Νοέμβριος 2020 19:13

ΠΑΣ Γιάννινα - ΑΕΛ: 1-2: Πινακάς... κεφαλιάς!

Γράφτηκε από τον
ΠΑΣ Γιάννινα - ΑΕΛ: 1-2: Πινακάς... κεφαλιάς!

Με δύο κεφαλιές ο Πινακάς, έκανε την ανατροπή στους Ζωσιμάδες και η ΑΕΛ πέτυχε την πρώτη της νίκης στο πρωτάθλημα με το 2-1 επί του ΠΑΣ Γιάννινα. Οι γηπεδούχοι είχαν προηγηθεί με τον Λεό, κόκκινη στο 55' ο Λώλης.

Πάρα πολύ όμορφο παιχνίδι έγινε σήμερα (4/11) στους «Ζωσιμάδες», όπου η ΑΕΛ πήρε τη νίκη, πρώτη της στη σεζόν, με 2-1 κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ. Τη στιγμή πάντως που ο «Αγιαξ της Ηπείρου»... φωνάζει για τη φάση της αποβολής του Λώλη, που τον άφησε από τον 55' με 10 παίκτες.

Ο Αργύρης Γιαννίκης ξεκίνησε με τον Χουτεσιώτη κάτω από τα γκολπόστ, τους Σάλιακα, Παντελάκη, Εραμούσπε, Πίρσμαν στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά, τους Κάργα, Ντομίνγκεζ στον «άξονα» (ο πρώτος σε νέο ρόλο, εκείνον του 6αριού όπως και στο Περιστέρι), τους Λώλη, Ελευθεριάδη στα άκρα και τους Παμλίδη, Λεό επιθετικό δίδυμο.

Ο Μιχάλης Γρηγορίου είχε τον Νάγκι στο τέρμα, τους Ηλιάδη, Μιχαήλ, Μούζεκ στα στόπερ, τον Μπέρτο δεξιό μπακ-χαφ, τον Φιλίπ αριστερό, τους Σπαρβ, Μιλοσάβλιεβιτς στα «6αρο-8άρια», τον Νικολιά σε πιο ελεύθερο ρόλο και τους Πλατέλλα, Πινακά επιθετικό δίδυμο.

Η ΑΕΛ ΜΠΗΚΕ «ΔΥΝΑΤΑ», Ο ΧΟΥΤΕΣΙΩΤΗΣ «ΚΑΘΑΡΙΖΕ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΣ

Εναρξη της αναμέτρησης και το πρώτο ημίχρονο μπορεί να μην είχε σκορ, όμως ήταν πολύ καλό και με ρυθμό. Οι «βυσσινί» μπήκαν πιο δυνατά, η «τριπλέτα» των Πινακά, Πλατέλλα, Νικολιά πίεζε ψηλά τους γηπεδούχους και αναπτύσσονταν κυρίως από τα δεξιά. Ναι μεν ο «Αγιαξ της Ηπείρου» ήταν εκείνος που απώλεσε την πρώτη «καθαρή» φάση του ματς, στο 11', με τον Παμλίδη όταν «έσκαψε» από κοντά την μπάλα αλλά εκείνη πέρασε άουτ (προηγήθηκε ωραία κίνηση από τον Λώλη, που έβγαλε την κάθετη για τον Ελευθεριάδη και εκείνος «πάτησε» για τον συμπαίκτη του), αλλά μέχρι το 25' οι «βυσσινί» έλεγχαν τον ρυθμό και είχαν κατοχή σε ποσοστό πάνω του 60%. Μάλιστα στο 19' «άγγιξαν» το 1-0, όταν ο Πινακάς «έκοψε» την κατάλληλη στιγμή για τον Πλατέλλα, που βρέθηκε μόνος απέναντι στον Χουτεσιώτη, αλλά ο γκολκίπερ του ΠΑΣ απέκρουσε το πλασέ του (στο κόρνερ που ακολούθησε ο Σάλιακας απομάκρυνε τον κίνδυνο πάνω στη γραμμή). Λίγο πριν (14') είχε προηγηθεί η φάση του Μιλοσάβλιεβιτς (κοντινή κεφαλιά, έδιωξε ο Χουτεσιώτης).

Περίπου στο 25' ήταν που οι γηπεδούχοι ισορρόπησαν και άρχισαν να παίρνουν μέτρα στο γήπεδο. Εκτοτε μάλιστα άρχισαν και να επισκέπτονται και με αξιώσεις τα καρέ του Νάγκι και σε δύο περιπτώσεις (με τους Λεό, Ελευθεριάδη) ναι μεν δεν έβγαλαν τελική, αλλά για ένα κλικ δεν απείλησαν ουσιαστικά την εστία του Ούγγρου γκολκίπερ.

3-5-2 ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΙΚΗ, ΜΕ 10 ΣΤΟ 55', ΑΛΛΑ 1-0 ΣΤΟ 60'

Με την έναρξη του δεύτερου μισού είχαμε την πρώτη μεγάλη «παρέμβαση» από τους πάγκους, καθώς ο Γιαννίκης πήγε σε σχηματισμό 3-5-2, με την είσοδο του Σιόντη και την έξοδο του Ελευθεριάδη (προέρχεται από τραυματισμό). Το πρώτο δεκάλεπτο κύλησε χωρίς κάτι το αξιοσημείωτο (εκατέρωθεν μικροευκαιρίες) και τότε αποβλήθηκε (με «αυστηρή» δεύτερη κίτρινη) ο Λώλης και ο ΠΑΣ βρέθηκε με αριθμητικό μειονέκτημα. Οι «βυσσινί» πήραν αμέσως κάποια μέτρα στο γήπεδο, αλλά ο Χουτεσιώτης όχι μόνο «καθάρισε» 1-2 επιθετικές τους ενέργειες στα επόμενα λεπτά, αλλά στο 60' απέδειξε πως «βλέπει»... πολύ γήπεδο. Τότε ο 26χρονος γκολκίπερ έπαιξε γρήγορα για τον Λεό στην κόντρα, τον βρήκε με βολέ, ο Μούζεκ έκανε λάθος υπολογισμό της μπάλας, ο 24χρονος στράικερ «τρύπωσε» στην περιοχή της ΑΕΛ και με σουτ άνοιξε το σκορ! Ωραία κίνηση και εκτέλεση από τον φορ του ΠΑΣ, αλλά το «μισό» γκολ ανήκε στον τερματοφύλακά του και οι γηπεδούχοι πήραν το προβάδισμα αν και έπαιζαν με παίκτη λιγότερο.

ΦΟΥΛ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ 1-1

Η παραπάνω εξέλιξη «ανάγκασε» τον Γρηγορίου να... πάρει δραστικά μέτρα, αμέσως έριξε στον αγώνα τον Ντουρμισάι και «γύρισε» το σύστημά του σε 4-4-2. Η Λάρισα έδειχνε αποφασισμένη να τα παίξει όλα για όλα και γρήγορα έφτασε στην ισοφάριση. Πιο συγκεκριμένα στο 68', όταν ο Φιλίπ έκανε τη σέντρα και ο Πινακάς με ωραία και έξυπνη κεφαλιά έφερε τον αγώνα στα ίσα.

Η «ΙΣΤΟΡΙΑ» ΔΥΟ ΑΛΛΑΓΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ

Εδώ ας κάνουμε μία παρένθεση για να αναφέρουμε δύο ιστορίες, ώστε να φανεί πως στην μπάλα τα πάντα είναι λεπτομέρειες. Αμφότερες αφορούν τις αλλαγές του Γιαννίκη. Δευτερόλεπτα πριν αποβληθεί ο Λώλης ο κόουτς του ΠΑΣ είχε ήδη σηκώσει τον Καρτάλη για να τον αντικαταστήσει, αλλά δεν πρόλαβε και ο παίκτης του είδε την κόκκινη! Εδώ ο «Αγιαξ της Ηπείρου» στάθηκε (και) άτυχος, όμως το ποδόσφαιρο του... γύρισε πίσω ότι του πήρε. Οταν σκόραρε ο Λεό, ο Λιάσος είχε πάρει εντολή πως θα πάρει τη θέση του, αλλά ο νεαρός βρήκε δίχτυα και ο προπονητής του διαφοροποίησε, εύλογα, τα πλάνα του. Κλείνει η παρένθεση.

Η ΑΕΛ ΕΠΑΙΖΕ ΜΕ 3 ΦΟΡ, Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΙ 2-1

Ετσι, για να συνεχίσουμε από το 68΄ που ισοφάρισε η ΑΕΛ, το ματς πήρε φωτιά. Ο «Αγιαξ της Ηπείρου» έψαχνε την κόντρα επίθεση και με τον Λεό (κυρίως) φάνηκε ορισμένες φορές απειλητικός, ενώ η Λάρισα έπαιζε φουλ επίθεση, απόρροια και της εισόδου των Γιουνές, Τόρζε. Με τον Τυνήσιο φορ στο γήπεδο οι «βυσσινί» είχαν στο αρχικό τους σχήμα 2 «9άρια» (Ντουρμισάι, Γιουνές) και έναν περιφερειακό φορ (Πινακά), δείγμα πως ήθελαν μόνο τη νίκη. Ετσι φτάσαμε στο 85', όταν ο Τόρζε από τα δεξιά είδε τον Πινακά μόνο αφύλαχτο στο ύψος της μικρής περιοχής, ο νεαρός του ζήτησε μπάλα, την έλαβε από τον Ρουμάνο με συστημένη σέντρα και με κεφαλιά την έστειλε (ξανά) στα δίχτυα. Οι «βυσσινί» βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή «αγκαλιά» με τη μεγάλη ανατροπή και μέχρι το φινάλε διαχειρίστηκαν σωστά το προβάδισμά τους.

MVP: Ο Πινακάς. Ο νεαρός φορ έκανε 2 φορές του... κεφαλιού του και σημείωσε ισάριθμα ΄γκολ. Πάρα πολύ καλός σε όλο το ματς, στο φινάλε τραβήχτηκε και στα άκρα, ενώ στο πρώτο ημίχρονο «έφτιαξε» τη μεγάλη φάση του Πλατελλα. Εκτελεστικά, κυρίως, και δημιουργικά άγγιξε το άριστα.

Στο ύψος του: Αρκετά καλό ματς από τον νεαρό Ηλιάδη και τον μπακ Φιλίπ από την ΑΕΛ. Στον ΠΑΣ ξεχώρισε ο Χουτεσιώτης που πιστώνεται ορισμένες πολύ καλές επεμβάσεις (κυρίως του Πλατέλλα στο πρώτο ημίχρονο) και την ασίστ (!) για το γκολ του Λεό.

Αδύναμος κρίκος: Ο Εραμούσπε. Ο ΠΑΣ δέχθηκε 2 γκολ με κεφαλιά από έναν παίκτη που δεν τον λες πρώτο μπόι. Αυτόματα ο Αργεντινός κεντρικός αμυντικός που είναι ο πιο ψηλός στόπερ της ομάδας και ο κατά τεκμήριο καλύτερός της παίκτης στον αέρα, τουλάχιστον ανασταλτικά, το πιστώνεται.

Η γκάφα: Η ΑΕΛ μπορεί στο φινάλε να κέρδισε, όμως ο τρόπος που ο Μούζεκ αντέδρασε στη φάση του 1-0 «κόστισε» ένα γκολ για την ομάδα του. Πήγε αργά πάνω στην μπάλα, ο Λεό τον «κέρδισε» κατά κράτος και σκόραρε.

Το «στραγάλι»: Σηκώνει πολύ κουβέντα η φάση της αποβολής του Λώλη στο 55'. Η δεύτερη κίτρινη που είδε ο νεαρός μέσος από τον ρέφερι Βρέσκα είναι κάπως «τραβηγμένη». Μπάλα παίζουμε. Ηταν μία απόφαση του διαιτητή που επηρέασε την εξέλιξη του αγώνα.

Το «ταμείο» του gazzetta.gr: Πολύ ωραίο παιχνίδι είδαμε στα Γιάννινα. Είχε 3 γκολ, φάσεις και ρυθμό. Στη «σούμα» η ΑΕΛ ήταν καλύτερη, αλλά στον ΠΑΣ μπορεί να μείνει η «πικρία» πως άνοιξε το σκορ με παίκτη λιγότερο και τελικά δεν πήρε ούτε τον βαθμό.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Χουτεσιώτης, Σάλιακας, Εραμούσπε, Παντελάκης, Πέρσμαν, Κάργας (86' Μπρένερ), Ντομίνγκες (72' Λιάσος), Λώλης, Ελευθεριάδης (46' Σιόντης), Λεό (72' Κριζμάν), Παμλίδης (62' Καρτάλης).

ΑΕΛ: Νάγκι, Μπέρτος, Μιχαήλ (63' Ντουρμισάι), Σπαρβ (79' Κωστή), Φίλιπ, Μιλοσάβλιεβιτς, Πλατέλλας (79' Γιουνές), Ηλιάδης, Μούζεκ, Νικολιάς (68' Τόρζε), Πινακάς.

Πηγή: gazzetta.gr