Τετάρτη, 02 Δεκέμβριος 2020 17:43

Champions League: Η UEFA φέρνει την "επανάσταση" με 10 ματς πριν απ' τα νοκ άουτ και αγώνες το Σαββατοκύριακο

Γράφτηκε από τον
Champions League: Η UEFA φέρνει την "επανάσταση" με 10 ματς πριν απ' τα νοκ άουτ και αγώνες το Σαββατοκύριακο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των "Times", η UEFA μελετά ένα νέο σύστημα διεξαγωγής του Champions League με συμμετοχή 32 ή 36 ομάδων, 10 μονούς αγώνες για κάθε ομάδα πριν από τα νοκ άουτ, καθώς και δύο αγωνιστικές το Σαββατοκύριακο.

Σε συζητήσεις για ένα νέο σύστημα διεξαγωγής του Champions League από τη σεζόν 2024/25 βρίσκονται οι διοικούντες την UEFA, σε συνεργασία με την ECA και τις ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των "Times", οι άνθρωποι της UEFA προκρίνουν ένα νέο format, στη λογική του ελβετικού συστήματος, το οποίο θα δώσει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αλλά και περισσότερα έσοδα στη διοργάνωση.

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει πως στο νέο σύστημα διεξαγωγής θα συμμετέχουν 32 ή 36 ομάδες, οι οποίες θα χωρίζονται σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας. Στη συνέχεια θα γίνεται κλήρωση, όπου κάθε ομάδα θα δίνει 10 αγώνες (5 εντός και 5 εκτός έδρας) με διαφορετικές ομάδες, με βάση τα γκρουπ δυναμικότητας, προτού αρχίσει η νοκ άουτ φάση.

Για παράδειγμα:

Μία ομάδα του πρώτου γκρουπ θα δίνει δύο αγώνες με ομάδες του ίδιου γκρουπ, τρεις αγώνες με ομάδες του δεύτερου γκρουπ, τρεις αγώνες με ομάδες του τρίτου γκρουπ και δύο αγώνες με ομάδες του τέταρτου γκρουπ. Σκοπός της UEFA είναι να διεξάγονται περισσότερα παιχνίδια μεταξύ δυνατών ομάδων της διοργάνωσης προκειμένου να προσελκυσθούν περισσότεροι χορηγοί, αλλά και να διατηρηθεί το ενδιαφέρον του κόσμου. Υπάρχουν, μάλιστα, συζητήσεις προκειμένου να διεξάγονται δύο από τις αγωνιστικές το Σαββατοκύριακο.
Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, όλες οι ομάδες θα τοποθετηθούν σε έναν πίνακα, ανάλογα με τους βαθμούς που συγκέντρωσαν. Οι 16 πρώτες ομάδες θα πάρουν την πρόκριση στη νοκ άουτ φάση της διοργάνωσης, σε λογική playoffs του NBA. Δηλαδή, ο 1ος θα παίξει με τον 16ο, ο 2ος με τον 15ο και ούτω καθεξής, σε διπλά παιχνίδια. Επίσης, υπάρχουν σκέψεις οι ομάδες του τερματίζουν από την 17η έως την 24η θέση να "υποβιβάζονται" στο Europa League, όπως συμβαίνει τώρα με όσες τερματίζουν τρίτες στους ομίλους.
Τέλος, προκειμένου να δοθεί ένα έξτρα κίνητρο στις ομάδες, δεν αποκλείεται οι ομάδες που συμμετέχουν στην ημιτελική (ή προημιτελική) φάση της διοργάνωσης, να παίρνουν απευθείας την πρόκριση για το επόμενο Champions League. Κάτι που -μέχρι στιγμής- ίσχυε μόνο για τον κάτοχο του τροπαίου, σε περίπτωση που δεν είχε πάρει το εισιτήριο μέσω του εγχώριου πρωταθλήματος.
Οι επαφές μεταξύ των παραγόντων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αναμένεται να συνεχιστούν και το προσεχές διάστημα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και μία παρουσίαση μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Από την πλευρά τους, οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι βλέπουν με ιδιαίτερα θετικό μάτι μία τέτοια προοπτική, αφού μ' αυτό τον τρόπο θα αυξήσουν τα έσοδά τους και θα έχουν περισσότερα ανταγωνιστικά παιχνίδια μέσα στη σεζόν.

Πηγή: sport24.gr