Τετάρτη, 04 Ιούνιος 2014 12:21

Η Εθνική Ελλάδας 0-0 με την Νιγηρία στο δεύτερο φιλικό τεστ

Γράφτηκε από τον

Η Ελλάδα έδειξε στο δεύτερο φιλικό προετοιμασίας ενόψει του Mundial και πρώτο επί αμερικανικού εδάφους, ότι δύσκολα θα δεχτεί γκολ, όμως εξίσου δύσκολα θα το πετύχει κιόλας.
Στο πρώτο ημίχρονο κόντρα στη Νιγηρία (0-0), που είχε πνευμόνια να τρέξει, ήταν πολύ καλή τόσο ανασταλτικά, όσο και δημιουργικά με την άμυνα να προσδίδει σιγουριά. Πολύ καλός ο Ταχτσίδης σε ρόλο αντί-Κατσουράνη, ο Καραγκούνης απέδειξε ότι δεν έχει αντικαταστάτη στον άξονα, ενώ κορυφαίος ήταν ο Φετφατζίδης, που έκανε και τις περισσότερες φάσεις. Θετικός και ο Κονέ...


Περισσότεροι από 5000 Ελληνες ομογενείς έδωσαν ξεχωριστό χρώμα στην εξέδρα και χειροκρότησαν τους διεθνείς. Επόμενο και τελευταίο τεστ με την Βολιβία τα ξημερώματα του Σαββάτου (7/3, 03:00).

Διαφορετική κατά τα 10/11

 
Ο Φερνάντο Σάντος άλλαξε κατά τα 10/11 την 11άδα που παρέταξε στο πρώτο φιλικό προετοιμασίας με την Πορτογαλία και κόντρα στους Νιγηριανούς δοκίμασε τους υπόλοιπους διαθέσιμους ποδοσφαιριστές.
Ο μοναδικός που έπαιξε βασικός και στο φιλικό κόντρα στους Αφρικανούς ήταν ο Κώστας Μανωλάς, που ξεπέρασε τον μικροτραυματισμό που αποκόμισε στο ματς του περασμένου Σαββάτου με τους Ιβηρες.
Η «γαλανόλευκη» παρατάχθηκε με τον Γλύκο κάτω από τα δοκάρια και τους Τζαββέλα, Μόρα, Μανωλά, Βύντρα από τα αριστερά προς τα δεξιά στην άμυνα, Σάμαρη, Καραγκούνη, Ταχτσίδη στον άξονα, αριστερό εξτρέμ τον Χριστοδουλόπουλο, δεξί τον Φετφατζίδη και στην κορυφή τον Γκέκα.

Καλύτερη η Ελλάδα με κορυφαίους, «Κάρα», «Φέτφα»

Ο Σάντος ζητούσε από τους διεθνείς να πιέσουν ψηλά και οι Ελληνες το έπραξαν σωστά, κλέβοντας πολλές μπάλες και δημιουργώντας κινδύνους στην άμυνα των Νιγηριανών. Η «γαλανόλευκη» ήταν καλύτερη από την αντίπαλό της, όμως της έλειψε για άλλο ένα 45λεπτο το γκολ.
Μέχρι το 20λεπτο η Εθνική είχε φτιάξει δυο καλές φάσεις, με τον Καραγκούνη να δημιουργεί αμφότερες. Στο 8' έβγαλε ωραία κάθετη στον Φετφατζίδη που βρέθηκε εντός περιοχής, προσποιήθηκε, όμως το φαλτσαριστό σουτ που επιχείρησε έφυγε άουτ. Στο 20' ο «κάπτεν» της «γαλανόλευκης» έκλεψε τη μπάλα στον άξονα, πάσαρε στον Χριστοδουλόπουλο που σούταρε από τα 25 μέτρα, όμως η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι κι έφυγε λίγο άουτ.
Η Ελλάδα συνέχισε να πιέζει ψηλά και να κλέβει μπάλες, δημιουργώντας κινδύνους στην άμυνα της Νιγηρίας. Στο 28' ο «Φέτφα» «χόρεψε» δυο αντίπαλους αμυντικούς, πλάσαρε, όμως ο Ενιγιάμα έπεσε στην αριστερή του γωνία κι έδιωξε σε κόρνερ.

Από την άλλη, οι Νιγηριανοί προσπάθησαν να απειλήσουν με μακρινά σουτ, καθώς δεν μπορούσαν να πατήσουν περιοχή, ωστόσο, όποτε χρειάστηκε, ο Γλύκος ήταν εκεί.
Συνοψίζοντας το πρώτο ημίχρονο, η Ελλάδα ήταν καλύτερη, με τις γραμμές της να έχουν σωστές αποστάσεις κι αλληλοκαλύψεις, ενώ ήταν καλή τόσο στο ανασταλτικό, όσο και στο δημιουργικό κομμάτι, παίζοντας ως επί το πλείστον από τον άξονα με τον Καραγκούνη να μοιράζει κάθετες κι από δεξιά με τον Φετφατζίδη να δημιουργεί συνεχώς ρήγματα.

Αλλαγές από τον Σάντος, έπεσε ο ρυθμός

Παναγιώτης Κονέ και Στέφανος Καπίνο πήραν το «βάπτισμα του πυρός» στα φιλικά προετοιμασίας, με τον πρώτο να μπαίνει αντί του Καραγκούνη και τον δεύτερο αντί του Γλύκου.
Η «γαλανόλευκη» έχασε τη συνοχή της στο δεύτερο ημίχρονο, με αποτέλεσμα οι Νιγηριανοί να πάρουν μέτρα στο γήπεδο και να φέρουν το παιχνίδι στα καρέ του Καπίνο. Στο 58' έχασαν την καλύτερή τους ευκαιρία με τον Μόζες να σουτάρει άουτ από καλή θέση, με την ελληνική άμυνα να πιάνεται… κοιμώμενη.
Σχεδόν στη μία ώρα αγώνα (62') ο Σάντος έριξε στο ματς τους Μήτρογλου, Τζιόλη αντί των Γκέκα, Σάμαρη αντίστοιχα, ενώ στο 74' μπήκε ο Σαμαράς αντί του κορυφαίου του ματς, Φετφατζίδη. Οι αλλαγές έκλεισαν με τον Σάλπι να μπαίνει αντί του Χριστοδουλόπουλου.
Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, οι ρυθμοί στο δεύτερο μέρος έπεσαν, με την Εθνική να βγάζει δυο-τρεις φάσεις στην κόντρα, με κύριους εκφραστές τους Φετφατζίδη και Κονέ, με τον δεύτερο να χάνει την καλύτερη ευκαιρία της «γαλανόλευκης» στην επανάληψη, όταν στο 66' σούταρε άουτ από καλή θέση.
Στο 83' χάθηκε μεγάλη φάση για την Ελλάδα με τον Μήτρογλου να βγαίνει στην κόντρα από μπαλιά του Τζιόλη, ο «Γερμανός» να πατάει ωραία με τακουνάκι στον Σαμαρά, που πλάσαρε αλλά νικήθηκε από τον Ενιγιάμα, που σηκώθηκε και μπλόκαρε και την κεφαλιά του Μήτρογλου στην επαναφορά!
Σε σχέση με το πρώτο φιλικό προετοιμασίας, κόντρα στην Πορτογαλία η Ελλάδα έδειξε να πατάει πιο καλά στα πόδια της, να έχει αρκετές φάσεις για γκολ, ωστόσο, να μην το πετυχαίνει για άλλο ένα ματς και πάει για το τελικό τεστ με την Βολιβία τα ξημερώματα του Σαββάτου πριν το ταξίδι στη Βραζιλία.
ΕΛΛΑΔΑ: Γλύκος (46' Καπίνο), Βύντρα, Τζαβέλλας, Μόρας, Μανωλάς, Σάμαρης (62' Τζιόλης), Καραγκούνης (46' Κονέ), Ταχτσίδης, Φετφατζίδης (74' Σαμαράς), Γκέκας (62' Μήτρογλου), Χριστοδουλόπουλος (80' Σαλπιγγίδης)
ΝΙΓΗΡΙΑ: Ενιγιάμα, Ελντερσον (42' λ.τρ. Οντουνλάμι), Αμπροζε, Μούσα (46΄Ουτσέμπο), Ομποαμπόνα (46' Γιόμπο), Ονάζι, Ομπι Μίκελ, Μόζες, Ομερουο, Οντεμβιγκί (54' Μπαμπατούντε), Εμενίκε (76' Νούφορ)

πηγή sentragoal.gr