Πέμπτη, 22 Απρίλιος 2021 15:27

Παναθηναϊκός: Οπισθοχώρηση και κατάρρευση στο τελευταίο 20λεπτο...

Γράφτηκε από τον
Παναθηναϊκός: Οπισθοχώρηση και κατάρρευση στο τελευταίο 20λεπτο...

Γι' ακόμα μια φορά ο Παναθηναϊκός με τον τρόπο που επέλεξε ν' αγωνιστεί, «πληγώθηκε» ανεπαρνόρθωτα με το 1-1 κόντρα στην ΑΕΚ, έχοντας πλέον για διάφορους λόγους δεχθεί σχεδόν τα μισά του γκολ από το 70' και μετά!

Η προσπάθεια του Παναθηναϊκού για διεκδίκηση ενός ευρωπαϊκού εισιτήριου γίνεται σταδιακά... mission impossible. Το σύνολο του Μπόλονι σκοράροντας στη δεύτερη τελική του στο παιχνίδι της Τετάρτης απέναντι στην ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και παίζοντας άμυνα για ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο, τιμωρήθηκε στις καθυστερήσεις από τον Λιβάι Γκαρσία.

Όπως το είχε κάνει στη Λεωφόρο πριν από λίγο καιρό, έτσι και τώρα ο εξτρέμ της «Ένωσης» βρήκε δίχτυα σε κρίσιμο σημείο και έδωσε βαθμό στην ομάδα του, με τον Παναθηναϊκό να μένει δίχως θετικό αποτέλεσμα για τρίτη διαδοχική αγωνιστική στα Playoffs της φετινής Super League Interwetten.

Σχεδόν τα μισά του τέρματα στο τελευταίο 20λεπτο!

Ο Παναθηναϊκός έχει παθητικό τερμάτων αυτή τη στιγμή στα 27 γκολ, συμπεριλαμβάνοντας την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και φυσικά τα Playoffs που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Είναι τρομερό το γεγονός πως τα τέρματα που έχει δεχθεί από το 70' και μετά στις φετινές του αναμετρήσεις στην Super League Interwetten, ακόμα και από τον καιρό του Ντάνι Πογιάτος στην άκρη του πάγκου, είναι αυτή στιγμή στα 13.

Δηλαδή, παρά ένα γκολ, το 50% του συνόλου που έχει μετρήσει το «τριφύλλι» από προσπάθειες των αντιπάλων του που κατέληξαν στα δίχτυα!

Αναμέτρηση Χρόνος γκολ από αντίπαλο Αποτέλεσμα αγώνα

ΑΕΛ - ΠΑΟ 87' Πινακάς 1-1
ΠΑΟ - Βόλος 92' Μπαρτόλο 1-1
ΠΑΟ - Ατρόμητος 88' Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος 0-1
ΠΑΟ - Παναιτωλικός 94' Μεντόζα (πέναλτι) 2-1
ΑΕΚ - ΠΑΟ 88' Ολιβέιρα 1-2
ΠΑΟ - Ολυμπιακός 82' Ελ Αραμπί 2-1
ΠΑΟ - ΑΕΚ 73' Λιβάι Γκαρσία 1-1
ΠΑΟ - ΠΑΟΚ 84' Κρμέντσικ 2-1
Αστ.Τρίπολης - ΠΑΟ 84' Λουίς Φερνάντεθ, 97' Παπαδόπουλος 2-2
Ολυμπιακός - ΠΑΟ 72' Χασάν, 97' Μπρουμά 3-1
ΑΕΚ - ΠΑΟ 92' Λιβάι Γκαρσία 1-1

Από τις... δοκιμές, στην «ταυτότητα» με άμυνα

Από τις προσπάθειες που έκανε ο Ντάνι Πογιάτος να καταλάβει τον Παναθηναϊκό, το μέγεθός του, το ρόστερ του, τους παίκτες που μπορούσε και έπρεπε να χρησιμοποιεί και την απόλυτη αδυναμία του να διαχειριστεί την πίεση που του ασκήθηκε, η ομάδα ζημιώθηκε. Μ' εκείνον στον πάγκο δεν ήρθε ούτε μια νίκη, ενώ, το αρνητικό ρεκόρ των πέντε αγώνων σε ξεκίνημα πρωταθλήματος δίχως θετικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε στο πρώτο ματς του Λάζλο Μπόλονι στην τεχνική ηγεσία.

Έπειτα, ήρθε η... άμυνα. Η απόλυτη προτεραιότητα στα μετόπισθεν.

Ο Ρουμάνος κόουτς έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία, προσπάθησε αρχικά να συμμαζέψει την κατάσταση και αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός έχει μάθει να... παίζει άμυνα. Τόσο απλά. Να υπερασπίζεται τα μετόπισθεν πρώτα και κύρια κι έπειτα να βγαίνει στην επίθεση. Το κομμάτι της προώθησης του παιχνιδιού του είναι μεγάλη κουβέντα και αυτή τη στιγμή δείχνει ότι χρειάζεται τρομερή δουλειά για να βελτιωθεί και ν' αλλάξει.

Μπορεί να υπάρχουν στιγμές που η μπάλα καταλήγει στα δίχτυα με ελάχιστες τελικές προσπάθειες, όμως, το ποδόσφαιρο έχει τον τρόπο να φανερώνει το δίκαιο και να δίνει αυτό που πρέπει στην ομάδα που τολμά...

Η οπισθοχώρηση που γίνεται... συνήθεια και η νοοτροπία

Γι' ακόμα ένα παιχνίδι ο Παναθηναϊκός απλά... μένει πίσω. Δείχνει να φοβάται ν' ανοιχτεί. Να μεταφέρει τη μπάλα, να την κρατήσουν οι «πράσινοι» στα πόδια τους, να παίξουν στα ίσια. Και ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης της Τετάρτης με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ ήταν αυτό το πράγμα. Μια ομάδα που προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να κρατήσει το 1-0 που είχε πάρει από το πρώτο μέρος. Στην προκειμένη, όμως, είναι ο Παναθηναϊκός. Και αυτό το όνομα με αυτή τη φανέλα, προφανώς και ξενίζει άπαντες όταν η εικόνα που παρουσιάζει είναι της απόλυτης αδυναμίας των ποδοσφαιριστών του να βγουν μπροστά και να έχουν στο μυαλό τους ένα πλάνο επίθεσης και μεταφοράς του παιχνιδιού στο μισό γήπεδο του αντιπάλου.

Υπάρχουν στιγμές που οι παίκτες του Μπόλονι έχουν δηλώσει στις κάμερες ότι η ομάδα κακώς μένει τόσο πίσω στον αγωνιστικό χώρο. «Όταν ο αντίπαλος βρίσκεται μέσα στην περιοχή συνέχεια, κάποια στιγμή ίσως έρθει το γκολ. Ίσως γυρίσαμε πολύ πίσω» είπε ο Ιωαννίδης μετά το 1-1 με την ΑΕΚ, «χαρίσαμε όλο το δεύτερο ημίχρονο» σχολίασε από την πλευρά του ο Καρλίτος. Η αντίληψη των πραγμάτων υπάρχει, όμως ό,τι συμβαίνει στο χορτάρι είναι μια πολύ διαφορετική κατάσταση, με τον Παναθηναϊκό στο δεύτερο μέρος του αγώνα με την «Ένωση» να είναι ανήμπορος.

Φυσικά το ίδιο είχε συμβεί και απέναντι στον Άρη, αν και με παίκτη λιγότερο στο δεύτερο ημίχρονο, όμως πάλι οτιδήποτε αφορούσε την επίθεση απουσίαζε. Και με τον Αστέρα Τρίπολης στην πρεμιέρα των Playoffs το τελευταίο κομμάτι της αναμέτρησης ήταν μια μεγάλη προσπάθεια απλά για να φύγει αλώβητο το «τριφύλλι» που τελικά τιμωρήθηκε σκληρά στο 97' και υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα μέσα στη σεζόν.

Η φυσική κατάσταση και ο άνθρωπος κάτω απ' τα γκολπόστ

Το θέμα φυσικής κατάστασης στον Παναθηναϊκό γίνεται φανερό στο τελευταίο κομμάτι των παιχνιδιών. Τα πόδια αρχίζουν και γίνονται αρκετά βαριά, ειδικά όταν πρόκειται για καταστάσεις που η ομάδα συνεχώς αμύνεται. Μαζί και με το ψυχολογικό βάρος σε συνθήκες άμυνας για πολλή ώρα, κάποια στιγμή το μυαλό θα θολώσει, η αντίδραση θα είναι... ένα κλικ πιο αργή από αυτή του αντιπάλου που επιτίθεται και έχει αυτοπεποίθηση.

Και το ψυχοφθόρο της υπόθεσης ήρθε να επιβεβαιωθεί με την αντίδραση του Βέλεθ στο γκολ του Λιβάι στο 91', όταν τραβούσε τη φανέλα του και δεν μπορούσε να πιστέψει πως ακόμα ένα ματς χάνεται με τέτοιο τρόπο... Και προφανώς αυτό το συναίσθημα πλημμυρίζει τον Παναθηναϊκό.

Όσο για τον πορτιέρε του «τριφυλλιού», Σωκράτη Διούδη, σε ένα ακόμα ένα ματς όπου εκείνος και η άμυνά του ήταν σε συνεχή εγρήγορση για 45 λεπτά, στα στατιστικά είναι τέτοια που κάνουν λόγο για 15 τελικές της ΑΕΚ και 9 δικές του αποκρούσεις, έναντι της μονάχα μιας που είχε ο Τσιντώντας. Ο τελευταίος, είχε απλά ρόλο... θεατή σε ολόκληρο το δεύτερο 45λεπτο. Στο ματς με τον Άρη πάλι εκείνος έπρεπε να βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα με τα γκολ να έρχονται από κόντρα στον Μολό που ευνόησε τον Μάνο και «ριμπάουντ» του Ματέο σε απόκρουση, με τον Νιάς να μην πηγαίνει πρώτος πάνω στη μπάλα.

Απέναντι στον Ολυμπιακό τα πράγματα στράβωσαν πολύ, η άμυνα και ο Διούδης είχαν ανταπεξέλθει άριστα απέναντι στον ΠΑΟΚ στην Λεωφόρο, ενώ, η ομάδα πάλι είχε καταρρεύσει στο 2-2 με τον Αστέρα στην Τρίπολη... Η ψυχοφθόρα διαδικασία μαζικής άμυνας για να... αποφευχθεί κάτι που φαντάζει θέμα χρόνου, δεν βοήθησε σχεδόν ποτέ κανέναν. Και δεν βοηθάει ούτε τον Παναθηναϊκό...

Πηγή: www.gazzetta.gr