Πέμπτη, 13 Μάιος 2021 15:00

ΚΥΠΕΛΛΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ: Λειψία και Ντόρτμουντ αναμετρώνται στον τελικό

Γράφτηκε από τον

 

Σήμερα (21:45) κρίνεται ο πρώτος τίτλος της σεζόν στη Γερμανία, καθώς Λειψία και Ντόρτμουντ θα αναμετρηθούν στον τελικό της διοργάνωσης που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο.

Οι δύο ομάδες θα «διασταυρώσουν τα ξίφη τους» με στόχο το τρόπαιο, το οποίο θα επιτρέψει στον κάτοχό του να διαδεχθεί στο «θρόνο» της διοργάνωσης την –πολυνίκη του θεσμού- Μπάγερν Μονάχου, η οποία αποκλείστηκε στον β΄ γύρο από την (σ.σ. ομάδα Β΄ κατηγορίας) Χόλσταϊν Κίελ. Η κατάκτηση του κυπέλλου θα αποτελέσει ένα όμορφο τέλος στη σεζόν για όποια από τις δύο ομάδες το καταφέρει.
Η Λειψία, η οποία ιδρύθηκε το 2009, έχει την ευκαιρία να πανηγυρίσει τον πρώτο «μεγάλο» τίτλο στην ιστορία της, καθώς μέχρι σήμερα μετράει δύο πρωταθλήματα σε τοπικό επίπεδο (σ.σ. στο πλαίσιο της 5ης και της 4ης κατηγορίας) και δύο Saxony Cup, το οποίο είναι μια περιφερειακή διοργάνωση κυπέλλου -από τις πολλές- στη Γερμανία. Στη διάρκεια της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου η Λειψία ήταν σε μεγάλο μέρος του πρωταθλήματος δεύτερη στην Bundesliga και κατάφερε να εξασφαλίσει ένα εισιτήριο για το νέο Champions League, ενώ στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση έφτασε μέχρι τη φάση των «16», όπου αποκλείστηκε από τη Λίβερπουλ. Παράλληλα, εάν οι «κόκκινοι ταύροι» κατακτήσουν το τρόπαιο, θα ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο η συνεργασία τους με τον Γιούλιαν Νάγκελσμαν, καθώς ο νεαρός τεχνικός, ο οποίος στις 23/7 θα γιορτάσει τα 34α γενέθλιά του, αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου 2021 τα «ηνία» της Μπάγερν Μονάχου. Η Λειψία έχει δώσει άλλη μια φορά το «παρών» σε τελικό Κυπέλλου Γερμανίας και συγκεκριμένα τη σεζόν 2018-19, όταν ηττήθηκε 3-0 από την Μπάγερν Μονάχου.
Από την πλευρά της, η Ντόρτμουντ, η οποία τα προηγούμενα χρόνια «μονομαχούσε» με την Μπάγερν για τον τίτλο, είχε φέτος μια κακή –για τα δεδομένα της- χρονιά. Ξεκίνησε καλά στο πρωτάθλημα με πέντε νίκες και μια ήττα σε έξι αγώνες, με αποτέλεσμα να βρεθεί στην δεύτερη θέση της κατάταξης, ωστόσο ακολούθησαν κάποια ανεπιτυχή αποτελέσματα, με αποτέλεσμα η ομάδα να «πέσει» στη βαθμολογία. Στις 13 Δεκεμβρίου η διοίκηση έδειξε την «πόρτα της εξόδου» στον Λουσιάν Φαβρ, ο οποίος αποχώρησε με την ομάδα στην πέμπτη θέση του πίνακα, την επομένη της εντός έδρας συντριβής από τη Στουγκάρδη με 5-1 για την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Τα «ηνία» ανέλαβε προσωρινά -και μέχρι το τέλος της σεζόν- ο Έντιν Τέρζιτς και τους τελευταίους δύο μήνες η ομάδα είχε σταθεροποιηθεί στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τέταρτη θέση του πίνακα, η οποία δίνει το «εισιτήριο» για τους ομίλους του νέου Champions League, έχοντας προβάδισμα ενός βαθμού από την (πέμπτη) Αϊντραχτ Φρανκφούρτης. Η Μπορούσια ετοιμάζεται για τον δέκατο τελικό Κυπέλλου Γερμανίας στην Ιστορία της, ενώ στους προηγούμενους εννέα κατέκτησε τέσσερις φορές το τρόπαιο (1965, 1989, 2012, 2017). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο «μονομάχοι» κατέγραψαν εξαιρετικές επιδόσεις στον αμυντικό τομέα, στην πορεία τους για τον τελικό του Κυπέλλου. Λειψία και Ντόρτμουντ έδωσαν από πέντε παιχνίδια για να φτάσουν στην καταληκτική αναμέτρηση του θεσμού, ενώ σε ένα από αυτά οι δύο φιναλίστ έπαιξαν και παράταση, ωστόσο η πολύ καλή άμυνά τους τούς έφερε στον τελικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε 480 αγωνιστικά λεπτά η Λειψία είχε συντελεστή τερμάτων 14-1, ενώ η Ντόρτμουντ έφτασε στον τελικό με τέρματα 16-2.
Η Ντόρτμουντ επικράτησε και στις δύο αναμετρήσεις των δύο «μονομάχων» στην τρέχουσα σεζόν της Bundesliga. Η Μπορούσια επιβλήθηκε 2-1 των «κόκκινων ταύρων» στη Λειψία (9/1) για την 15η αγωνιστική, ενώ πριν από λίγες ημέρες (8/5) οι «κιτρινόμαυροι» νίκησαν ξανά την RB με 3-2, στο πλαίσιο της 32ης ημέρας.

ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΤΡΟΠΑΙΟΥ
20 τίτλοι: Μπάγερν Μονάχου
6 τίτλοι: Βέρντερ Βρέμης
5 τίτλοι: Σάλκε, Αϊντραχτ Φρανκφούρτης
4 τίτλοι: Κολονία, Νυρεμβέργη, Ντόρτμουντ
3 τίτλοι: Αμβούργο, Γκλάντμπαχ, Στουτγκάρδη
2 τίτλοι: SC Δρέσδης, Φορτούνα Ντίσελντορφ, Καϊζερσλάουτερν, Καρλσρούη, Μόναχο 1860
1 τίτλος: Ροτ Βάις Εσεν, Σβαρτς Βάις Εσεν, Ανόβερο, VfB Λειψίας, Λεβερκούζεν, Κίκερς Οφενμπαχ, Ιρντινγκεν, Βόλφσμπουργκ, Φερστ Βιέννης, Ραπίντ Βιέννης