Τετάρτη, 19 Μάιος 2021 16:16

Ολυμπιακός: Οι πιθανοί αντίπαλοι στο Champions League

Γράφτηκε από τον
Ολυμπιακός: Οι πιθανοί αντίπαλοι στο Champions League

Η νίκη της Τσέλσι το βράδυ της Τρίτης επί της Λέστερ ουσιαστικά «ανακουφίζει» τον Ολυμπιακό ο οποίος περιμένει να τελειώσει η Premier League για να μάθει όλο το «μονοπάτι» του για τους ομίλους του Champions League.

Την Κυριακή στις 20:00 αρχίσει η τελευταία αγωνιστική στην Αγγλία οπότε στις 22:00 o Ολυμπιακός θα γνωρίζει δύο βασικά πράγματα.

Αν θα αρχίσει από τον 2ο προκριματικό γύρο (και όχι από τον 1ο)
Αν θα είναι στους ισχυρούς στα playoffs του Champions League (και όχι στους ανίσχυρους)
Ναι είναι σημαντικό το πότε θ' αρχίσουν οι επίσημοι αγώνες του (άρα και η προετοιμασία του) αλλά στόχος του Ολυμπιακού είναι να μπει στο Champions League. Θεωρούμε πως οι πιθανότητες είναι να φτάσει τουλάχιστον μέχρι τα playoffs του Champions League κι εκεί υπήρχε ο κίνδυνος να βρίσκεται στους ανίσχυρους.

Με τη νίκη της Τσέλσι όμως επί της Λέστερ όλα δείχνουν ότι ο Ολυμπιακός θα πάρει το καλό σενάριο για τα προκριματικά του Champions League (όσο καλό είναι τελοσπάντων όταν μπαίνουμε ως 18οι στο Country Ranking).

Πάμε να δούμε λοιπόν όλους τους πιθανούς αντιπάλους του Ολυμπιακού στον 2ο και στον 3ο προκριματικό αλλά και στα playoffs του Champions League, εκεί όπου θα γλιτώσει και την πρωταθλήτρια Τουρκίας που εάν επιβεβαιωθεί το συγκεκριμένο σενάριο, η Μπεσίκτας θα μπει κατευθείαν στους ομίλους.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν θα είναι μόνιμα στους ισχυρούς και στις 3 κληρώσεις εάν η Τσέλσι τελικά κλειδώσει την τετράδα την Κυριακή το βράδυ.

Οι πιθανοί αντίπαλοι στον 2ο προκριματικό

Με bold οι ομάδες που έχουν εξασφαλίσει το πρωτάθλημα στην χώρα τους

Μάριμπορ (από Σλοβενία) με 14.000 βαθμούς ή Ολίμπια ή Μούρα
Φερεντσβάρος (από Ουγγαρία) με 13.500 βαθμούς
Σκεντίγια (από Β. Μακεδονία) με 9.000 βαθμούς
Σλόβαν Μπρατισλάβας (από Σλοβακία) με 7.500 βαθμούς
Αλασκερτ (από Αρμενία) με 6.500 βαθμούς
Ντιναμό Τιφλίδας (από Γεωργία) με 6.500 βαθμούς
Ζαλγκίρις (από Λιθουανία) 6.500 βαθμούς
Φλόρα (από Εσθονία) με 6.250 βαθμούς
Μπούντουσνοστ (από Μαυροβούνιο) με 6.000 βαθμούς
Ομόνοια (από Κύπρο) με 5.550 βαθμούς
Προφανώς κάποιες από αυτές μπορεί ν' αποκλειστούν από τον 1ο προκριματικό. Οπερ σημαίνει ότι οι πιθανοί αντίπαλοι θα είναι σαφώς πιο αδύναμοι. Πάντα βάζουμε σε κάθε προκριματικό τις πιο ισχυρές πάντα με βάση τη βαθμολογία της UEFA και την ποδοσφαιρική λογική. Οποιαδήποτε έκπληξη στα προκριματικά πάντα θα είναι καλύτερο για τον Ολυμπιακό.

Οι πιθανοί αντίπαλοι στον 3ο προκριματικό

Με bold οι ομάδες που έχουν εξασφαλίσει το πρωτάθλημα στην χώρα τους

Λουντογκόρετς (από Βουλγαρία) με 28.000 βαθμούς
Καραμπάκ (από Αζερμπαϊτζάν) με 21.000 βαθμούς ή Νέφτσι (τελευταία αγωνιστική κρίνεται μεταξύ τους ο τίτλος)
Μάλμε (από Σουηδία) με 18.500 βαθμούς
Κλούζ (από Ρουμανία) με 16.500 βαθμούς ή Στεάουα
Λέγκια (από Πολωνία) με 16.500 βαθμούς
Σέριφ (από Μολδαβία) με 14.500 βαθμούς
Και εδώ ισχύει ότι γράψαμε και στον 2ο προκριματικό. Οτι αυτές είναι οι ομάδες με την υψηλότερη βαθμολογία στην UEFA. Αλλά είναι πολύ πιθανό για παράδειγμα η Σέριφ να κληρωθεί με την Σλόβαν Μπρατισλάβας στον 2ο προκριματικό και να περάσουν οι Σλοβάκοι, οπότε πολύ απλά θα πάρουν την θέση των Μολδαβών. Οπως βλέπετε ωστόσο υπάρχουν ομάδες «παγίδες». Οπως η Μάλμε η οποία θα έχει και 10-15 ματς πρωταθλήματος στην Σουηδία (άρα και καλύτερο αγωνιστικό ρυθμό) ή η Λουντογκόρετς η οποία έχει εμπειρία προκριματικών.

Οι πιθανοί αντίπαλοι στα playoffs

Και πάμε στον πιο σημαντικό προκριματικό γύρο. Αρχικά εάν φτάσει στα play off του Champions League o Oλυμπιακός θα έχει εξασφαλίσει την είσοδό του στους ομίλους του Europa League. Aλλά στόχος προφανώς θα είναι η είσοδος στους ομίλους του Champions League.

Το παρακάτω σενάριο ισχύει φυσικά εάν η Τσέλσι την Κυριακή το βράδυ θα είναι στη πρώτη 4αδα της Premier League.

Ισχυροί

Σάλτσμπουργκ με 59.000 βαθμούς
Ντιναμό Ζάγκρεμπ με 44.500 βαθμούς
Σλάβια Πράγας με 43.500 βαθμούς
Ολυμπιακός με 43.000 βαθμούς
Ανίσχυροι

Γιανγκ Μπόις με 35.000 βαθμούς
Ερυθρός Αστέρας με 32.500 βαθμούς
Ρέιντζερς με 31.250 βαθμούς
Μίντιλαντ με 13.500 βαθμούς ή Μπρόντμπι με 7.000 βαθμούς
Συμπέρασμα
Οπως θα διαπιστώσετε το να μπει πλέον μια ελληνική ομάδα στους ομίλους του Champions League θα είναι εξαιρετικό δύσκολο. Ακόμα κι αν αυτή είναι ο Ολυμπιακός που έχει μια μεγάλη βαθμολογία στο ranking. Υπάρχουν καλές ομάδες σε όλους τους προκριματικούς γύρους που ναι μεν είναι ανίσχυρες λόγω βαθμολογίας αλλά σίγουρα κανείς δεν μπορεί να τις υποτιμήσει.

Το δεδομένο είναι πως ο Ολυμπιακός θα είναι ισχυρός σε όλες τις κληρώσεις αλλά ουδείς μπορεί να του εγγυηθεί πως θα έχει κι εύκολο έργο. Οι «ερυθρόλευκοι» θα ψάξουν τρεις προκρίσεις κόντρα σε τρεις πρωταθλήτριες. Μπορεί να είναι από Κύπρο, Σουηδία και Ελβετία αλλά μπορεί να είναι και από Εσθονία, Μολδαβία και Δανία.

Η κλήρωση και η κατάσταση του Ολυμπιακού θα κρίνει την πρόκριση στους ομίλους γιατί στο τέλος μπορεί να πέσει και πάνω στην Ρέιντζερς του Στίβεν Τζέραρντ που κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα και έκανε δεύτερη σερί χρονιά εξαιρετική πορεία στην Ευρώπη.

Πηγή: gazzetta.gr