Παρασκευή, 04 Ιούνιος 2021 11:01

“Κλείδωσε” η αναδιάρθρωση με ενιαία Super League 2!

Γράφτηκε από τον
“Κλείδωσε” η αναδιάρθρωση με ενιαία Super League 2!

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αναδιάρθρωση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, η οποία περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, το οποίο εισάγεται τις προσεχείς μέρες στη Βουλή.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, προχωρά στη συγχώνευση των Super League 2 και Football League. Κάτι που σημαίνει ότι από τη νέα σεζόν, θα υπάρχουν δύο, αντί για τρεις επαγγελματικές κατηγορίες, ενώ στην ενιαία Β’ εθνική (ή SL2) θα λάβουν μέρος και οι τέσσερις “μεγάλοι” του ελληνικού ποδοσφαίρου με ομάδες Β’, δηλαδή ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ!
Ο κ. Αυγενάκης ενημέρωσε τις ομάδες των δύο μικρότερων κατηγοριών στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Ενωσης, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της Super League 1, Λεωνίδας Μπουτσικάρης. Ο τελευταίος εξήγησε το πλάνο για τις 4 ΠΑΕ της μεγάλης κατηγορίας, οι οποίες θα χωριστούν και θα μοιραστούν στους δύο ομίλους. Δεν θα έχουν ωστόσο, δικαίωμα ανόδου στην SL1.

Οι 12 ομάδες γίνονται 36!

Η φετινή Super League 2 διεξήχθη με 12 ομάδες, ενώ στη Football League που βρίσκεται σε εξέλιξη, μετέχουν 20 σύλλογοι, μεταξύ των οποίων και η Καλαμάτα. Στη νέα κατηγορία θα συμμετέχουν οι 12 της SL2, 16 από τη FL, οι 4 από τους πρωταθλητές των ομίλων στη Γ’ εθνική, που θα προκύψουν μέσω αγώνων μπαράζ και οι 4 Β’ ομάδες από τη SL1. Οι 12 ομάδες δηλαδή γίνονται 36 και θα χωριστούν σε δύο ομίλους.
Για να μπορέσουν βέβαια να λάβουν μέρος, θα πρέπει να πληρούν οικονομικά και όχι μόνο κριτήρια, τα οποία είναι αυστηρά και είναι αβέβαιο αν θα μπορέσουν όλες οι ομάδες να ανταποκριθούν.

Μετοχικό Κεφάλαιο 250.000 ευρώ

Συγκεκριμένα, κάθε ΠΑΕ θα πρέπει να έχει Μετοχικό Κεφάλαιο τουλάχιστον 250.000 ευρώ, αντί 30.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα, με πρόθεση ωστόσο να αυξηθεί περαιτέρω.
Να καταθέσει εγγυητική επιστολή στην ΕΕΑ, τουλάχιστον 100.000 ευρώ, αντί 15.000 ευρώ. Ακόμα οι μισοί ποδοσφαιριστές, τουλάχιστον, οι οποίοι θα δηλώνονται στο φύλλο αγώνα, θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε ελληνική εθνική ομάδα, οποιασδήποτε ηλικιακής κατηγορίας,
Οι ΠΑΕ θα πρέπει επίσης να έχουν τουλάχιστον, τριετή συμφωνία κεντρικής διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
Θα πρέπει ακόμα να εκπονήσουν πλάνο τριετίας με ανάλογους υποβιβασμούς και προβιβασμούς, ώστε από τη σεζόν 2024-2025 να μην ξεπερνούν, συμπεριλαμβανομένων και των ομάδων Β΄, σε αριθμό τις 18 ομάδες, όπως συμφωνήθηκε για την αναδιάρθρωση στην Ομάδα Εργασίας που συστάθηκε προ μηνών με εκπροσώπους ΕΠΟ, SL2-FL και του Υφυπουργείου.

77.500 ευρώ στο ταμείο της Καλαμάτας!

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ενημέρωσε ακόμα τις ομάδες της Football League, ότι θα εισπράξουν άμεσα από το στοίχημα, από 77.500 ευρώ εκάστη (συνολικά 1.550.000 ευρώ) ως προκαταβολή, όπως συνέβη πρόσφατα και με τις άλλες κατηγορίες επαγγελματικού αθλητισμού σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ, οι οποίες ενισχύθηκαν με 29,2 εκατομμύρια ευρώ συνολικά.
Η Καλαμάτα είναι λοιπόν μία από τις ομάδες που θα δει να μπαίνουν χρήματα στο ταμείο της σε μια δύσκολη σεζόν λόγω της πανδημίας. Η “Μαύρη Θύελλα” που οδηγεί την κούρσα στο νότιο όμιλο της FL έχει εξασφαλισμένη από βαθμολογικής πλευράς θέση στη νέα SL2, με την αναδιάρθρωση που θα γίνει, καθώς θα ανέβουν οι οχτώ από τις 10 ομάδες του ομίλου. Με άλλα λόγια θα προβιβαστούν οι 16 από τις 20 ομάδες, οι δύο τελευταίοι από κάθε όμιλο θα υποβιβαστούν.
Γι’ αυτό και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Ενωσης, όλες οι ομάδες πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν έφεραν αντίρρηση στα λεγόμενα του κ. Αυγενάκη.
Ο πρόεδρος της SL2-FL, Λεωνίδας Λεουτσάκος και η συντριπτική πλειοψηφία των ΠΑΕ- μελών της Ένωσης (πλην των Λεβαδειακού και Τρικάλων, που επιφυλάσσονται) συμφώνησαν και εξήραν τόσο τις εξελισσόμενες μεταρρυθμίσεις (ζητώντας αυστηρότατα κριτήρια), όσο και τη σημαντική τομή στήριξης και ανάπτυξης, μέσω της χρηματοδότησης από τη φορολογία των κερδών του στοιχήματος.