Παρασκευή, 04 Ιούνιος 2021 17:55

Ιστορική δικαίωση για τα θύματα και τους επιζώντες του Χίλσμπορο!

Γράφτηκε από τον

Η αστυνομική διεύθυνση των West Midlands και South Yorkshire συμφώνησε να καταβάλει αποζημίωση σε 601 «θύματα» του Χίλσμπορο και ουσιαστικά παραδέχεται ότι διέσπειρε ψευδείς ειδήσεις για τα αίτια της τραγωδίας που κόστισε τη ζωή σε 96 οπαδούς της Λίβερπουλ και άφησε 766 τραυματίες.

Να αναπαυθούν εν ειρήνη μπορούν πια τα 96 θύματα του Χίλσμπορο, οι οικείοι τους, αλλά και όσοι επέζησαν από την τραγωδία της 15ης Απριλίου του 1989, μετά την σημερινή εξέλιξη που τους δικαιώνει.

Η αστυνομική διεύθυνση των West Midlands και South Yorkshire συμφώνησε να καταβάλει αποζημίωση σε 601 επιζώντες και συγγενείς θυμάτων που είχαν προσφύγει νομικά εναντίον τους, ζητώντας να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψη τους, από όσα διέσπειραν ψευδώς οι αστυνομικές αρχές μετά την τραγωδία του Χίλσμπορο.

Πιο συγκεκριμένα τις επόμενες ημέρες μετά την τραγωδία, η αστυνομία με δελτία τύπου απέδωσε τα αίτια της στον χουλιγκανισμό και στους μεθυσμένους οπαδούς των φιλοξενούμενων που προκάλεσαν χάος στην εξέδρα και την κατάρρευση τμήματος της εξέδρας, λόγω των υπεράριθμων ατόμων που είχαν εισέλθει στο γήπεδο.

Οι αγωγές και ο δικαστικός αγώνες ξεκίνησε το 2015 και οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμό τον περασμένο Απρίλιο, που ωστόσο δεν μπορούσε να ανακοινωθεί πριν τελειώσει η δίκη των Ντόναλντ Ντέντον (παλιός διοικητής του τμήματος του South Yorkshire), Άλαν Φόστερ (πρώην αστυνομικός διευθυντής) και Πίτερ Μέτκαλφ (νομικός σύμβουλος του τμήματος εκείνη την περιόδο), οι οποίο κατηγορήθηκαν για ηθελημένη διαστρέβλωση των αστυνομικών ανακοινώσεων, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι ευθύνες της αστυνομίας.

Όλοι τους απαλλάχθηκαν από ποινικές ευθύνες, ωστόσο η αστυνομική διεύθυνση των West Midlands και South Yorkshire ήρθε σε συμβιβασμό με τις οικογένειες των θυμάτων, τις οποίες θα αποζημιώσει υλικά (δεν ανακοινώθηκε το ποσό), ενώ παράλληλα θα ιδρύσει και ένα ταμείο για περαιτέρω έξοδα ψυχιατρικής ή συμβουλευτικής θεραπείας.

«Μέσω αυτής της αγωγής για παρατυπία από έναν δημόσιο οργανισμό, 601 θύματα ζήτησαν δικαιοσύνη και λογοδοσία για τη σκόπιμη, ενορχηστρωμένη και απόλυτα ανέντιμη αστυνομική κάλυψη, που διαστρέβλωσε την αλήθεια για την ευθύνη της αστυνομίας και κατηγόρησε τους οπαδούς για τα τρομερά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο Χίλσμπορο. στις 15 Απριλίου 1989. Η διευθέτηση αυτών των αξιώσεων σηματοδοτεί το τέλος μιας απαράμιλλης και τεράστιας μάχης για τη δικαιοσύνη από τα θύματα και τις οικογένειές τους».

Πηγή: sdna.gr