Τρίτη, 15 Ιούνιος 2021 22:00

Ανώτερη και τυχερή η Πορτογαλία, 3-0 την Ουγγαρία με τον Ρονάλντο να γράφει ιστορία (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Ανώτερη και τυχερή η Πορτογαλία, 3-0 την Ουγγαρία με τον Ρονάλντο να γράφει ιστορία (βίντεο)

Επί 84΄η πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία, δεν μπορούσε να κάμψει την συμπαγή και ψυχωμένη Ουγγαρία, αλλά η τύχη αρχικά στο γκολ του Γκερέρο και η δίψα του Κριστιάνο Ρονάλντο για νέα ρεκόρ, διαμόρφωσαν το 3-0 για την ομάδα του Φερνάντο Σάντος στον πιο δύσκολο όμιλο (6o) του Euro.

Έγραψε ιστορία ο Κριστιάνο Ρονάλντο με τα γκολ που πέτυχε κόντρα στην Ουγγαρία. Ο Πορτογάλος άσος έφτασε τα 11 γκολ σε Euro και έγινε ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών, αφήνοντας πίσω του τον Μισέλ Πλατίνι με εννέα τέρματα.

Ένα ιστορικά βράδυ για τον ίδιο, αφού εκτός από πρώτος σκόρερ, έγινε ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει συμμετάσχει σε πέντε Euro!

Οι Μαγυάροι έβαλαν δύσκολα στους πρωταθλητές Ευρώπης για κάτι παραπάνω από 80 λεπτά, με την ομάδα του Φερνάντο Σάντος ναι μεν να είχε τον απόλυτο έλεγχο, ωστόσο δεν μπορούσε να διασπάσει την καλά οργανωμένη άμυνα των γηπεδούχων. Το καλό το κρατούσε όμως για το τέλος, με τον Γκερέιρο να ανοίγει το σκορ στο 84' και τον Ρονάλντο να πετυχαίνει τα άλλα δύο τέρματα (87', 90+2').

Η Πορτογαλία είχε την υπεροχή απέναντι στους αντιπάλους της, που δεν είχαν κανένα ενδοιασμό να παίξουν μαζικά πίσω από την μπάλα, για να κλείσουν τους χώρους, μπροστά σε 68.000 φίλους τους, που κατέκλυσαν την «Φέρεντς Πούσκας Αρένα» της Βουδαπέστης, χαρίζοντας υπέροχες εικόνες που έλειψαν από το ποδόσφαιρο, από τον Μάρτιο του 2020 που ξεκίνησε η πανδημία.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης μοιάζει να έχουν εξασφαλισμένη την πρόκρισης έπειτα απ' αυτό το σκορ και το προσεχές Σάββατο θα διεκδικήσουν και καλύτερο πλασάρισμα κόντρα στη Γερμανία. Η Ουγγαρία αντιμετωπίζει τη Γαλλία στη 2η αγωνιστική και θα προσπαθήσει να αντέξει παραπάνω από 78 λεπτά.

Ο Φερνάντο Σάντος έδωσε στον Κριστιάνο Ρονάλντο ελεύθερο ρόλο στην επίθεση, με τον Ντιόγκο Ζότα να είναι ο πλέον υποστηρικτικός παίκτης της Πορτογαλίας και τον Μπρούνο Φερνάντες να προσπαθεί να ανοίγει χώρους με τις πάσες του.

Απέναντι σε 11 παίκτες που βρίσκονταν πίσω απ' την μπάλα, ήταν αναπόφευκτο η Πορτογαλία να ανέβει σχεδόν εξ ολοκλήρου πάνω απ' τη σέντρα, προσπαθώντας να δημιουργήσει ρήγματα.

Οι Ούγγροι δεν ήταν στημένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλέσουν προβλήματα στους πρωταθλητές Ευρώπης και τελικά αυτά προκλήθηκαν απ' τους ίδιους τους Πορτογάλου.

Μόλις στο 4ο λεπτό, ο Ζότα προτίμησε να σουτάρει έξω απ' την περιοχή αντί να δώσει αριστερά στον αμαρκάριστο Ρονάλντο, ο οποίος δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του γι' αυτήν την επιλογή του συμπαίκτη του.

Στο τέλος του ημιχρόνου, ο Ζότα έκανε το ίδιο, αυτήν τη φορά αγνοώντας τον Μπρούνο Φερνάντες που βρισκόταν στο ύψος του πέναλτι και περίμενε. Ο Πέτερ Γκουλάτσι νίκησε τον Ζότα που έκανε σουτ καθυστερημένα και κράτησε ανέπαφη την εστία του.

Δευτερόλεπτα αργότερα, ο Ρονάλντο έχασε μία ευκαιρία που δεν χάνεται, στέλνοντας την μπάλα ψηλά απ' τη μικρή περιοχή.

Η εικόνα υπεροχής της Πορτογαλίας δεν άλλαξε στο 2ο μέρος. Οι παίκτες του Μάρκο Ρόσι έκαναν κάποιες τελικές προσπάθειες, με σουτ εκτός περιοχής, αλλά ο Ρούι Πατρίσιο δεν ανησύχησε. Αντιθέτως, ο Γκουλάτσι συνέχισε να είναι πρωταγωνιστής, αποκρούοντας σουτ του Μπρούνο Φερνάντες, κεφαλιά του Πέπε και κάθε λογής τελική των Ιβήρων.

Ο Σάντος άργησε να εμπιστευτεί παίκτες απ' τον πάγκο κι όταν το έκανε, έβαλε τον Ράφα Σϊλβα αντί για το 2ο πιο "βαρύ πυροβολικό" του ρόστερ, τον Αντρέ Σίλβα. Μάλιστα, οι Πορτογάλοι παραλίγο να πληρώσουν το γεγονός ότι δεν έβρισκαν γκολ και ανοίγονταν συνεχώς.

Σε μία αντεπίθεση ο νεοεισελθών Σάμπολτς Σεν έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, αλλά το γκολ ακυρώθηκε ορθώς για οφσάιντ.

Στα τελευταία λεπτά, η Πορτογαλία βρήκε αυτό που έψαχνε σε όλο το παιχνίδι και μάλιστα «απλόχερα». Στο 84' στάθηκε τυχερή σε μία φάση όπου δύο κόντρες των Ούγγρων ευνόησαν το σουτ του Ραφαέλ Γκερέιρο, με το οποίο έγινε το 0-1.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Βίλι Όρμπαν ανέτρεψε τον Ράφα Σϊλβα και ο Ρονάλντο ευστόχησε στο πέναλτι για το 2-0.

Λίγο αργότερα και πάλι ο σταρ της Πορτογαλίας υποδέχθηκε μία κάθετη του Ράφα Σίλβα και απέφυγε τον Γκουλάτσι, με συνέπεια να γράψει το θριαμβευτικό 3-0, που βάζει παρακαταθήκη πρόκρισης στα νοκ άουτ για 7η σερί διοργάνωση.

Ουγγαρία (Μάρκο Ρόσι): Γκουλάτσι, Μπότκα, Όρμπαν, Ατ. Σάλαϊ, Νάγκι (90+5' Ρ. Βάργκα), Λόβρεντσιτς, Κλάινχαϊσλερ (78' Σίγκερ), Σάφερ (65' Νεγκό), Φιόλα (88' Ρ, Βάργκα), Αντ. Σάλαϊ, Ρ. Σάλαϊ (77' Σεν)

Πορτογαλία (Φερνάντο Σάντος): Ρούι Πατρίσιο, Σεμέδο, Ντίας, Πέπε, Γκερέιρο, Ντανίλο, Καρβάλιο (81' Σάντσες), Φερνάντες (89' Μουτίνιο), Μπ. Σίλβα (71' Ράφα Σίλβα), Ζότα (81' Α. Σίλβα), Ρονάλντο

Πηγή: tvxs.gr