Τετάρτη, 23 Ιούνιος 2021 21:32

Euro 2020, Σλοβακία - Ισπανία 0-5: Θριαμβευτική πρόκριση στους "16" ως δεύτερη του 5ου ομίλου (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Euro 2020, Σλοβακία - Ισπανία 0-5: Θριαμβευτική πρόκριση στους "16" ως δεύτερη του 5ου ομίλου (βίντεο)

Η Ισπανία ισοπέδωσε με 5-0 την Σλοβακία στην Σεβίλλη και πανηγύρισε την πρώτη νίκη της στη φάση των ομίλων του Euro 2020, που ήταν αρκετή για να τη στείλει στα νοκ-άουτ ματς του τουρνουά όπου θα συναντήσει στους "16" την Κροατία.

Πάρτι δίχως τέλος στην "Καρτούχα" της Σεβίλλης! Η Ισπανία υπέφερε στα δύο πρώτα παιχνίδια της στο Euro 2020 όταν έφερε ισάριθμες ισοπαλίες απέναντι σε Σουηδία (0-0) και Πολωνία (1-1), όμως η ολοκλήρωση του 5ου ομίλου βρήκε τους Ίβηρες αφηνιασμένους να συντρίβουν δίχως οίκτο την Σλοβακία.

Η ομάδα του Λουίς Ενρίκε ήταν ανώτερη από την αρχή μέχρι το τέλος, άφησε ελάχιστες φορές το πόδι από το γκάζι και το φινάλε την βρήκε να επικρατεί με το εμφατικό 5-0 επί της Σλοβακίας, σε ένα ματς που είχε πάρα πολλές τελικές προσπάθειες και ένα χαμένο πέναλτι (το απέκρουσε ο Ντουμπράβκα λίγο πριν καταδικάσει την ομάδα του με ένα αδιανόητο αυτογκόλ που πέτυχε) όταν δεν υπήρχε ακόμα σκορ στο παιχνίδι.

Το αποτέλεσμα αυτό έφερε τους Ίβηρες στη δεύτερη θέση του ομίλου τους μετά το 3-2 της Σουηδίας επί της Πολωνίας την ίδια ώρα στην Αγία Πετρούπολη, για να τεθεί έτσι αντιμέτωπη με την Κροατία στη φάση των "16" της διοργάνωσης.

Το ματς

Όπως και στα δύο πρώτα παιχνίδια της στη φάση των ομίλων με Σουηδία και Πολωνία, έτσι και σε αυτό με την Σλοβακία, η Ισπανία πήρε από τα πρώτα λεπτά τον έλεγχο του αγώνα μέσω κατοχής μπάλας. Στο 5ο λεπτό το γύρισμα του Μοράτα μέσα από την περιοχή αποκρούστηκε από τον Ντουμπράβκα, για να έρθει η φάση του 12' που έφερε την ομάδα του Λουίς Ενρίκε μία ανάσα από το γκολ.

Ο Χρόμαντα βρήκε με το πόδι του μέσα στη μεγάλη περιοχή τον Κόκε και ο Κάιπερς έδειξε την άσπρη βούλα αφού συμβουλεύτηκε το VAR και είδε τη φάση μέσα από μόνιτορ, με τον Μοράτα να αναλαμβάνει την εκτέλεση αλλά τον Ντουμπράβκα να εκτινάσσεται ψηλά στη δεξιά γωνία του και να αποκρούει το χτύπημα.

Αυτό ήταν το δεύτερο χαμένο πέναλτι για την Ισπανία σε διαδοχικά ματς Euro μετά από εκείνο του Μορένο απέναντι στην Σουηδία (η μπάλα είχε σταματήσει στο δοκάρι), ωστόσο παρά το αρχικό μούδιασμα οι Ίβηρες δεν άργησαν να ανεβάσουν ξανά στροφές και στο 19' είχαν διπλή ευκαιρία για γκολ με προσπάθειες των Σανάμπρια και Πέδρι.

Οι Σλοβάκοι εξακολουθούσαν να έχουν παθητικό ρόλο και απλά να αμύνονται, δίχως την παραμικρή διάθεση να ανοιχτούν, και αυτό η Ισπανία προσπάθησε να το τιμωρήσει, σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τον κλοιό. Στο 24' ο Μοράτα είδε ξανά τον Ντουμπράβκα να του στερεί τη χαρά του γκολ με την εντυπωσιακή απόκρουση σε σουτ του από το ύψος της μεγάλης περιοχής, για να έρθει όμως η φάση του 30ου λεπτού να επισκιάσει τα πάντα.

Ο εξαιρετικός στο πρώτο ημίχρονο Σανάμπρια ελίχτηκε ωραία εκτός περιοχής και έστειλε τη μπάλα να χτυπήσει στο οριζόντιο δοκάρι, με τον Ντουμπράβκα να κάνει άλμα στη συνέχεια για να την διώξει σε κόρνερ όμως να μην υπολογίζει σωστά και να την καρφώνει στα δίχτυα της ομάδας του, πετυχαίνοντας ένα από τα πιο εντυπωσιακά αυτογκόλ στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Η συνέχεια βρήκε τους παίκτες του Ενρίκε να συνεχίζουν στον ίδιο ρυθμό, να γυρίζουν ωραία τη μπάλα γύρω από την περιοχή των Σλοβάκων και να απειλούν συχνά, για να έρθει και δεύτερο γκολ στο φινάλε του ημιχρόνου. Για την ακρίβεια στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, με νέο λάθος του Ντουμπράβκα.

Ο Σλοβάκος κίπερ έκανε λανθασμένη έξοδο, ο Μορένο έβγαλε τη σέντρα από τα δεξιά και ο προωθημένος Λαπόρτ έστειλε τη μπάλα με κεφαλιά στην αριστερή γωνία, για να γράψει το 2-0 με την 11η τελική προσπάθεια της φούρια ρόχα στο πρώτο ημίχρονο και 6η εντός εστίας, την ώρα που η απογοητευτική και φοβική Σλοβακία ήταν στο απόλυτο μηδέν στο αντίστοιχο διάστημα.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Ισπανία συνέχισε να έχει τον πάνω χέρι όσον αφορά στο έλεγχο του ρυθμού και σε συνδυασμό με την σταδιακή αγωνιστική κατάρρευση της Σλοβακίας έφτασε σε μία εμφατική επικράτηση με χορταστική εμφάνιση.

Στην πρώτη μεγάλη φάση της σε αυτό το διάστημα κυκλοφόρησε εξαιρετικά τη μπάλα, με τον Άλμπα να τροφοδοτεί τον Σαράμπια και εκείνον να εκτελεί με σουτ με το αριστερό από πλεονεκτική θέση τον Ντουμπράβκα για το 3-0 στο 56ο λεπτό.

Στο 66' ο Λουίς Ενρίκε αντικατέστησε τον Μοράτα με τον Φεράν Τόρες και 44 δευτερόλεπτα αργότερα ο νεοεισελθόντας για την ρόχα βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα, κάνοντας το 4-0 με εκπληκτικό τακουνάκι μετά από παράλληλη μπαλιά του Σαράμπια.

Δεν σταμάτησε όμως εκεί η τρις πρωταθλήτρια Ευρώπης αλλά συνέχισε να πολιορκεί τους σαστισμένους Σλοβάκους, για να έρθει αναπόφευκτα και πέμπτο γκολ στο 71', όταν μετά σε φάση διαρκείας και σύγχυση στα καρέ των τυπικά γηπεδούχων, ο Κούτσκα έσπρωξε τη μπάλα τα δίχτυα της ομάδας του πετυχαίνοντας δεύτερο αυτογκόλ για την Σλοβακία στο παιχνίδι.

Το τελευταίο 20λεπτο έδωσε τη δυνατότητα στον Ενρίκε να κάνει και τις πέντε αλλαγές του, με την Ισπανία να χάνει ευκαιρίες και για άλλο γκολ αλλά να μην το πετυχαίνει, για να τελειώσει το μαρτύριο των Σλοβάκων με το σκορ στο 5-0.

Αποτέλεσμα που έφερε την ρόχα στη 2η θέση του ομίλου απέναντι στην Κροατία στους "16" και την Σλοβακία ουσιαστικά αποκλεισμένη από τη συνέχεια του τουρνουά, αφού τερμάτισε μεν στην 3η θέση αλλά με 3 βαθμούς και με πολύ άσχημο συντελεστή τερμάτων.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως για πρώτη φορά σε αγώνα της σε τελική φάση Euro η Ισπανία πέτυχε πέντε γκολ (43 συνολικά παιχνίδια ενώ ισοφάρισε τη μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων σε αγώνα Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μετά το 5-0 της Σουηδίας επί της Βουλγαρίας στο Euro 2004.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Ντουμπράβκα, Πέκαρικ, Σάτκα, Σκρίνιαρ, Χούμποτσαν, Χαρασλίν (69' Σουσλόφ), Κούτσκα, Χρόμαντα (46' Λομπότκα), Μακ (69' Βάις), Χάμσικ (90' Μπένες), Ντούντα (46' Ντούρις)

ΙΣΠΑΝΙΑ: Σιμόν, Αθπιλικουέτα (77' Οϊαρθάμπαλ), Γκαρσία (71' Πάου Τόρες), Λαπόρτ, Άλμπα, Κόκε, Μπουσκέτς (71' Τιάγκο), Πέδρι, Σαράμπια, Μοράτα (66' Φεράν Τόρες), Μορένο (77' Τραορέ)

Πηγή: sport24.gr