Τετάρτη, 09 Ιούλιος 2014 17:05

Οι παλαίμαχοι του Μεσσηνιακού και η Κυπριακή ομάδα Μεσόγειος τίμησαν τους Μεσσήνιους πολεμιστές του 1974

Γράφτηκε από τον

Στο γήπεδο "Σταύρος Παπαδόπουλος" πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα το φιλικό ανάμεσα στις ομάδες παλαιμάχων του Μεσσηνιακού και του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Βετεράνων "Μεσόγειος", που είχε σκοπό να τιμηθούν οι Μεσσήνιοι αξιωματικοί και στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ, που πολέμησαν στην Κύπρο το 1974.


Πριν το φιλικό έγινε τελέστηκε τρισάγιο για να τιμηθεί η μνήμη όσων χάθηκαν εκείνη την περίοδο, από τον πατήρ Νικόλαο Βασιλόπουλο, ιερέα του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη Χρυσόστομου, ο οποίος εκπροσώπησε και τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο.
Νωρίτερα ο γραμματέας του συλλόγου των παλαιμάχων του Μεσσηνιακού Χρήστος Ζερίτης άνοιξε την εκδήλωση με σύντομο χαιρετισμό αναφέροντας: «Ο Σύνδεσμος Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών του Μεσσηνιακού καλωσορίζει στην Καλαμάτα τους αδερφούς Κυπρίους του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Βετεράνων "Μεσόγειος". Δεχτήκαμε με μεγάλη χαρά και τιμή την πρόταση τους για τη διεξαγωγή ενός φιλικού αγώνα αφιερωμένου στους Μεσσήνιους που πολέμησαν τις ορδές του Αττίλα Ι και ΙΙ στην Κύπρο το 1974.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Εθνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας περιφέρειας Λευκωσίας Ανδρέας Κακουλλής απηύθυνε με τη σειρά του σύντομο χαιρετισμό. Ακολούθησε το κλείσιμο των ομιλιών με τον κ. Ζερίτη να σημειώνει: «Σαράντα χρόνια μετά, κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ μπροστά στην γενναιότητα και την θυσία όλων των στρατιωτών, υπαξιωματικών και αξιωματικών της ΕΛΔΥΚ, της Εθνικής Φρουράς και της Α' Μοίρας Καταδρομών, ιδιαίτερα όμως των Μεσσηνίων που είναι οι παρακάτω:
ΑΛΦΑ ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
Νεκρός: Παναγιώτης Γιαννόπουλος.
Επιζήσαντες: Δημοσθένης Ρούκας (Στρατηγός Ε.Α.).
Κατραδρομείς: Παναγιώτης Αφάλης, Νικόλαος Δελλής, Δημήτριος Μάλαμας, Δημήτριος Σινάνης.
ΕΛΔΥΚ - ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ (Ε/Φ)
Νεκροί: Παύλος Κουρούπης (Στρατηγός Ε.Α.), Παναγιώτης Πουλουπάτης, Θεόδωρος Μασούρας, Δημήτριος Γκούρος, Λάμπρος Νικητόπουλος (Στρατιώτες).
Αγνοούμενοι: Νικόλαος Κατούντας (Ε/Φ, Στρατηγός Ε.Α.), Σωτήριος Σταύρου (Συνταγματάρχης Ε.Α.), Ευάγγελος Ζαχαρέας (Ανθυπασπιστής Ε.Α.), Παναγιώτη Αγγελή Ηλιόπουλος (Ανθυπασπιστής Ε.Α.), Ιωάννης Ξυδιάς, Δημήτριος Σκουρλής, Ανδρέας Σταθόπουλος (Στρατιώτες).
Επιζήσαντες: Παναγιώτης Μπόσινας, Δημήτριος Αβδίκος, Νικόλαος Αθανασόπουλος (Ε/Φ), Ανδρέας Ανατολίτης, Σωτήριος Γαλάνης, Μάρκος Γεωργακόπουλος, Ιωάννης Γεωργόπουλος, Χρήστος Γεωργουλέας, Δημήτριος Γιάνναρος, Διονύσιος Γιαννόπουλος, Αναστάσιος Γυφτάκης, Νικόλαος Δηλές, Αθανάσιος Δημητρακόπουλος, Γεώργιος Διπλάρης, Δημήτριος Δωδέκατος, Βασίλειος Ηλιόπουλος, Ιωάννης Ηλιόπουλος (Ε/Φ), Παναγιώτης Ιωάννου Ηλιόπουλος, Νικόλαος Θανόπουλος, Θεόδωρος Θεοδωρέλος, Νικόλαος Κάβδας, Ιωάννης Καπερνέκας, Βασίλειος Καραγιάννης, Ιωάννης Καρκατζούλης, Γεώργιος Κατσαφάδος, Δημήτριος Κεσαρέας, Δημήτριος Κοκκινάκης, Αριστομένης Κολλάτος, Θεόδωρος Κολοβός, Γεώργιος Κομνηνός, Σταύρος Κότσης, Κωνσταντίνος, Κούκης, Χρήστος Κόμπλας (Ε/Φ), Κώστας Κουρής (Ε/Φ), Αγγελος Κουφόγιωργας, δημήτριος Κρητικός (Ε/Φ), Χαράλαμπος Κυριακόπουλος, Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, κώστας Λυκισσιώτης, Χρήστος Μάραντος, Γεώργιος Μαυρέας (Ε/Φ), Γεώργιος Μητρόπουλος, Αθανάσιος Μητσέας, Ιωάννης Μιχάλακας, Μιχαήλ Μοντάλδος, Γεώργιος Μπατσικούρας, Αλέξανδρος Μπιρμπίλης, Ανδρέας Μπουμπόπουλος (Ε/Φ), Ιωάννης Μπούρας (Ε/Φ), Ιωάννης Μπούρας-Σουλιμάς, Κωνσταντίνος Μπρούμας, Ανδρέας Οικονομόπουλος, Αργύριος Παναγιωτακόπουλος, Νικόλαος Παναγιωτακόπουλος, Ευστάθιος Παναγόπουλος, Βασίλειος Πανταζής (Ε/Φ), Απόστολος Πόπορης, Ευάγγελος Πουρνάρας, Δημήτριος Σπανογιάννης, Αλέξανδρος Σωτηρόπουλος, Σωτήριος Τσιαμαντάς (Ε/Φ), Ηλίας Τσόκας, Ανδρέας Φουρούνης (Ε/Φ), Κωνσταντίνος Ψαρρέας. 

Η φιλική αναμέτρηση

Στο παιχνίδι που ακολούθησε οι Παλαίμαχοι του Μεσσηνιακού με αντεπίθεση διαρκείας στο β' ημίχρονο επικράτησαν με 5-4.
Πριν την έναρξη του παιχνιδιού οι δύο ομάδες αντάλλαξαν λαβαράκια των δύο συλλόγων και ανθοδέσμες. Ο πρόεδρος των παλαιμάχων του Μεσσηνιακού Σταύρος Χριστόπουλος προσέφερε στους διαιτητές του αγώνα Γιάννη Παχτίτη, Λεωνίδα Σπάλα και Δημήτρη Πατικόπουλο, από ένα αναμνηστικό δίπλωμα πάνω στο οποίο ήταν γραμμένη περιληπτικά η ιστορία του Μεσσηνιακού.
Το σκορ άνοιξε στο 15' ο Βαλσάμης με σουτ μέσα από την περιοχή ύστερα από σέντρα του Σεργίου. Στο 19' από πάσα του Ι. Αθανασόπουλου ο Ηλίας με σουτ έκανε το 0-2. Στο 29' πάσα του Παπαγιαννόπουλου στον Σακελλαρόπουλο, αυτός απέφυγε και τον τερματοφύλακα και με πλασέ σε κενή εστία μείωσε σε 1-2. Στο 32' ο Ι. Αθανασόπουλος με δυνατό σουτ λίγο έξω από την περιοχή "έγραψε" το 1-3. Στο 36' συρτή σέντρα του Κολοκάθη για τον Παπαγιαννόπουλο, που έκανε το διαγώνιο σουτ στέλνοντας την μπάλα στο κάθετο δοκάρι. Ενα λεπτό μετά από πάσα του Σακελλαρόπουλου, ο Παπαγιαννόπουλος με σουτ μείωσε σε 2-3. Στο 54' σέντρα του Ι. Αθανασόπουλου μέσα στην περιοχή και ο Φουράκης με σουτ το 2-4, αφού η μπάλα κτύπησε στο κάθετο δοκάρι και επέστρεψε στο σκόρερ που την έστειλε στα δίχτυα. Στο 56' από συνδυασμό Σακελλαρόπουλου - Παπαγιαννόπουλου, ο τελευταίος με σουτ το 3-4. Στο 62' μπροστινή μπαλιά του Σακελλαρόπουλου για τον Παπαγιαννόπουλο, αυτός πρόλαβε την έξοδο του τερματοφύλακα και με πλασέ ισοφάρισε 4-4. Στο 66' μπαλιά του Σακελλαρόπουλου για τον Γεωργιόπουλο που είχε προωθηθεί και αυτός με διαγώνιο σουτ διαμόρφωσε το τελικό 5-4. Στο 70' φάουλ του Φουράκη για τον Κολούκα, που με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στη συμβολή των δοκαριών.
ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ (Γιάννης Σπαντιδέας, Γρηγόρης Ζησιμάτος): Δημοσθένης Αθανασόπουλος, Χρήστος Σολωμάκος, Νίκος Μουστάκας, Τάσος Χατζηαγγελής, Βαγγέλης Κολοκάθης, Μιχάλης Γυφτοχρήστος, Δημήτρης Πετρόγιαννης, Γιάννης Σακελλαρόπουλος, Θεόδωρος Κουτσαντώνης, Τάκης Κυριακόπουλος, Σταύρος Χριστόπουλος. Επαιξαν και οι Σταύρος Γεωργιόπουλος, Αρις Παπαγιαννόπουλος, Στράτος Αλαγάς, Πέτρος Καλατζής, Λεωνίδας Μούργος, Θεόδωρος Μισέρος, Παναγιώτης Κατσίποδας, Γιώργος Κελαράκος, Γιώργος Νινιός.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΟΜΙΚΟΣ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ "ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ" (Κώστας Μαστοροδήμος): Βαγγέλης Χατζηαναγνώστου, Γιώργος Ζήσης, Αιμίλιος Κουλαξής, Νεκτάριος Σκόνδρας, Αλέξης Χουλιάρας, Γιάννης Αθανασόπουλος, Αρίστος Σεργίου, Κώστας Ηλίας, Ανδρέας Γραμματικός, Παύλος Δράκος, Κώστας Βαλσάμης. Επαιξαν και οι Ηρόδοτος Ηροδότου, Διονύσης Σπετσαρίας, Γιάννης Φουράκης, Φώτης Παπαδόπουλος, Στέλιος Κολούκας, Γιώργος Κούρσος, Λεονάρντο Γεωργακής, Παναγιώτης Αθανασόπουλος.
• Μαζί στην αποστολή της Κυπριακής ομάδας ήταν και ο Γιώργος Παπαμωυσέος πρόεδρος του Ομίλου Βετεράνων ποδοσφαιριστών Κύπρου.