Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2014 07:36

"Είμαι περήφανος που πέρασα... αλώβητος από το χώρο" - συνέντευξη του Βασίλη Μπλέτσα στο "Νotosport"

Γράφτηκε από τον
"Είμαι περήφανος που πέρασα... αλώβητος από το χώρο" - συνέντευξη του Βασίλη Μπλέτσα στο "Νotosport"

"Κάψε το σενάριο". Κάπως έτσι σκέφτηκα στο ραντεβού με το Βασίλη Μπλέτσα και βρέθηκα χωρίς σημειώσεις και ερωτήσεις. Το απρόβλεπτο άλλωστε μερικές φορές είναι και καλύτερο. Το μόνο που χρειαζόταν είναι να ξεκινήσει ο πολύπειρος αμυντικός να ξετυλίξει το κουβάρι των αναμνήσεων: Από το 1983 όταν άρχισε να κλοτσάει το τόπι στα Γιάννενα μέχρι και το 2014 που κοσμεί με την παρουσία του τα μεσσηνιακά ερασιτεχνικά γήπεδα.

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Φαντάκο


Ο νυν προπονητής - παίκτης του Α.Ο. Φαραί αποκαλύπτει σήμερα στο "Νotosport" ότι θα… σαρανταρίσει μέσα στα γήπεδα ώστε να ανεβάσει ξανά την ομάδα στην Α1 και στη συνέχεια θα "κρεμάσει τα παπούτσια του".
Δηλώνει υπερήφανος που σ' ένα χώρο εκατομμυρίων και με …διαφθορά, όπως είναι το ποδόσφαιρο,  έμεινε πιστός στις αρχές του.
Μιλά για τη νέα "Μαύρη Θύελλα" και το Νίκο Κουρμπανά με το οποίο συνεργάστηκε στην Παναχαϊκή και προσμένει να δει το μεσσηνιακό ποδόσφαιρο να βγαίνει ξανά στο προσκήνιο και φυσικά τη δεύτερη μεγάλη αγάπη του (μετά τον ΠΑΣ Γιάννινα) την Καλαμάτα στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου.


Το κείμενο της συνέντευξης

- Μετά από 30 και πλέον χρόνια στα γήπεδα θα συνεχίσεις να παίζεις ποδόσφαιρο;

"Το σκεπτικό είναι να μην αγωνιστώ τη νέα σεζόν. Ακόμα όμως δεν έχω πάρει απόφαση να "κρεμάσω τα παπούτσια". Αυτό μάλλον θα γίνει στο τέλος της περιόδου και το ιδανικό θα είναι να συνδυαστεί με άνοδο της ομάδας".

- Πέρα από παίκτης είσαι πλέον και προπονητής. Πού φθάνουν οι φιλοδοξίες σου ως τεχνικός;

" Η περσινή σεζόν ήταν μεταβατική γιατί ήμουν και παίκτης και προπονητής. Αυτό που θέλω πρώτα απ' όλα προπονητικά είναι να μπορέσω σαν Βασίλης στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο που είμαι τώρα, να μεταδώσω όσα έχω αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια σαν παίκτης με τα παιδιά που συνεργάζομαι και πιο πολύ στα νέα που ξεκινάνε τώρα με όνειρα και φιλοδοξίες. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω ακόμα που μπορεί να με οδηγήσει αυτό προπονητικά. Αν δηλαδή στο μακρινό μέλλον με οδηγήσει κάπου πιο ψηλά. Θεωρώ όμως υποχρέωσή μου μέσα από την καινούρια ουσιαστικά εμπειρία για μένα να γίνομαι καλύτερος, έτσι ώστε να μπορώ να είμαι πιο χρήσιμος".

- Το μέλλον σου το βλέπεις στην Καλαμάτα ή σκέφτεσαι να επιστρέψεις στην πατρίδα σου τα Γιάννενα;

" Το μέλλον ενός προπονητή δεν το γνωρίζει κανένας. Δεν μπορείς κάποιος που ασχολείται με την προπονητική να μιλά για επαναπατρισμό. Γιατί πιστεύω ότι πρώτο μέλημά του θα πρέπει να είναι εκεί που θα επιλέξει να δουλέψει να υπάρχουν οι ανάλογες συνθήκες. Αρα δεν ξέρεις που μπορεί να είναι. Αλλωστε η εμπειρία μου από τα ποδοσφαιρικά χρόνια έχει δείξει όπου γης και πατρίς".

- Είσαι ευχαριστημένος από την καριέρα σου ή περίμενες περισσότερα;

" Πιστεύω ότι έχω κάνει αρκετά πράγματα για τα οποία είμαι περήφανος. Και αυτό βγαίνει από το ότι στις ομάδες που έχω αγωνιστεί, υπάρχει εκτίμηση για το πρόσωπό μου. Αυτό για μένα είναι από τα πιο σπουδαία πράγματα πέραν των αγωνιστικών επιδόσεων μέσα στο γήπεδο. Σίγουρα όμως όταν κάνεις ένα απολογισμό όλων αυτών των χρόνων κάποια πράγματα ίσως θα μπορούσα να τα έχω κάνει καλύτερα".

- Αν μπορούσες να γυρίσεις το χρόνο πίσω τι θα άλλαζες;

" Ισως ένα πράγμα που να άλλαζα, να γινόμουν λίγο πιο σκληρός με ανθρώπους που φάνηκε εκ των υστέρων ότι ίσως παραήμουν καλός μαζί τους. Κάτι που ίσως αυτοί να θεωρούσαν αδυναμία. Ομως αυτό λέγεται καλοσύνη".

-  Την εποχή που αγωνιζόσουν υπήρχε διαφθορά; Σε πλησίασαν ποτέ ώστε να έχεις μειωμένη απόδοση;

"Σαν συνέχεια αυτών που σου είπα για την καριέρα μου, είναι σπουδαίο πράγμα για μένα που σήμερα μετά από τόσα χρόνια στο χώρο μπορώ να είμαι απόλυτα ήρεμος χωρίς να με έχει αγγίξει καθόλου αυτή η ιστορία. Αυτό με κάνει πολύ περήφανο, γιατί βλέποντας και ακούγοντας τόσα πολλά πράγματα σ' έναν χορό εκατομμυρίων να έχω καταφέρει να περάσω από αυτόν τον χώρο αλώβητος".

- Ποια είναι η πιο ξεχωριστή στιγμή στην επαγγελματική σου διαδρομή και συνάμα η πιο άσχημη εμπειρία;

" Επειδή η ποδοσφαιρική μου πορεία είχε μικρά, αλλά σημαντικά ανεβάσματα στην καριέρα μου, δεν μπορώ να ξεχωρίσω ένα καλό ή ένα κακό. Μπορώ να αναφέρω όμως το πρώτο μου συμβόλαιο σαν παίκτης στον ΠΑΣ Γιάννινα και φυσικά την πρώτη μου συμμετοχή σε ομάδα Α' εθνικής που ήταν η Καλαμάτα. Και στις δυσάρεστες εμπειρίες, εγώ θα σταθώ πιο πολύ στις ομάδες που αγωνίστηκα και πέσαμε από την Α' εθνική στη Βήτα. Αυτό με στεναχωρούσε πάρα πολύ και γι' αυτό το λόγο δεν έφευγα αν η ομάδα δεν ανέβαινε ξανά κατηγορία".

- Γι' αυτό προφανώς συνεχίζεις και τη νέα σεζόν στον Α.Ο. Φαραί;

" Αυτό ακριβώς θα έλεγα. Εκτός από την άψογη συνεργασία που είχα σε πολλά επίπεδα με τους ανθρώπους της ομάδας και τους παίκτες, θεώρησα υποχρέωση σε συνδυασμό και με την επιθυμία της διοίκησης που πίστεψε σε μένα να συνεχίσω στην ομάδα. Με απώτερο σκοπό να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες για τους ερασιτέχνες παίκτες που θα είναι στην ομάδα μας. Η εμπειρία μου τα τελευταία χρόνια στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο μου έδειξε ότι όλα βασίζονται στις καλές σχέσεις που θα αναπτυχθούν ανάμεσα σε παράγοντες και παίκτες ώστε να δημιουργηθεί καλό κλίμα".

-  Ποιοι ήταν οι βασικοί λόγοι που υποβιβάστηκε η ομάδα;

" Αυτή τη στιγμή που έχω πιο ξεκάθαρη σκέψη θεωρώ ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό παίζουν ρόλο και οι συγκυρίες. Ομως πάντα όπως στην επιτυχία, έτσι και στην αποτυχία οι άμεσα υπεύθυνοι είναι προπονητής, παίκτες, διοίκηση. Αυτό το τρίπτυχο. Αρα σίγουρα ο καθένας από τους τρεις έχει το δικό του μερίδιο. Αλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο. Θεωρώ και ηθική υποχρέωση σήμερα που μιλάμε να αναλάβω εγώ το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της άσχημης στιγμής".

- Σε παλαιότερες δηλώσεις σου είχε πεις ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο και η διαιτησία. Εκτιμάς ότι οι ρέφερι στο τοπικό ποδόσφαιρο διαμορφώνουν αποτελέσματα;

" Οι διαιτητές άλλες φορές άθελά τους, άλλες ίσως από πρόθεση και δεν ξέρω τους λόγους σε όλο το παγκόσμιο ποδόσφαιρο διαμορφώνουν αποτέλεσμα. Και στο ποδόσφαιρο της Μεσσηνίας συμβαίνει αυτό. Γι' αυτό θα πρέπει να δημιουργείς μια ομάδα, η οποία θα καταφέρει να μην εξαρτάται από κανένα αποτέλεσμα που θα διαμορφωθεί από λάθος διαιτητή".

- Ο Α.Ο. Φαραί είναι έτοιμος να κάνει πρωταθλητισμό;

" Εχουμε σαν στόχο να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες για τους παίκτες της ομάδας μας με προοπτική να τους έχουμε για πολλά χρόνια. Ενα άλλο σπουδαίο κομμάτι που θέλουμε να δώσουμε βάση είναι οι υποδομές. Γι' αυτό και η διοίκηση έκανε κινήσεις και εξασφάλισε επιπλέον γήπεδα ώστε να υπάρχουν οι καλύτερες συνθήκες για τα μικρά παιδιά που θα έρθουν στις ακαδημίες μας. Από εκεί και πέρα θέλουμε να διορθώσουμε το λάθος που έγινε πέρυσι με την πτώση της ομάδας. Κρατήσαμε πολλά παιδιά από την περσινή ομάδα για να υπάρχει ομοιογένεια και να μπορέσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Να δώσουμε όλο μας το είναι για να πάει η ομάδα εκεί που πραγματικά αξίζει. Θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πρωταθλητισμό".

- Μια πρώτη εκτίμηση για τις ομάδες που θα διεκδικήσουν τον τίτλο στην Α'τοπική;

" Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά βλέπουμε ότι θα είναι πολύ ανταγωνιστική κατηγορία. Αν δούμε μία, μία τις ομάδες και δεν θα ήθελα να αναφερθώ μεμονωμένα. Γιατί θεωρώ ότι επειδή είναι κάτι καινούριο, όλες οι ομάδες όπως φαίνεται και στις μεταγραφές προσπαθούν να είναι πολύ δυνατές. Συμπερασματικά θέλω να πιστεύω ότι από πλευράς ανταγωνιστικότητας θα είναι ισάξιο της Α' τοπικής".

- Στην Α' τοπική τι βλέπεις να γίνεται;

"Βλέπω όλες τις ομάδες στο μεταγραφικό παζάρι να κινούνται πάρα πολύ έντονα. Ισως σε ορισμένες περιπτώσεις και με υπερβολή, γιατί ακούμε ποσά για τα οποία δεν ξέρω πως θα μπορέσουν να τα στηρίξουν ερασιτέχνες παράγοντες. Στο νέο πρωτάθλημα, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί. Ευχή μου είναι και τα δύο πρωταθλήματα να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των φιλάθλων μέχρι το τέλος".

-  Και ένα σχόλιο για την Καλαμάτα. Τα τελευταία χρόνια είναι στάσιμη στη Γ' εθνική. Με την έλευση του κ. Κουρμπανά και ορισμένων νέων μελών στη διοίκηση  θα αλλάξει αυτή η κατάσταση ή θα είμαστε πάλι στο ίδιο έργο θεατές;

" Να ευχόμαστε και να λέμε τι θέλουμε είναι το πιο εύκολο. Βλέποντας όμως τη σημερινή σύνθεση της διοίκησης με τα καινούρια αυτά πρόσωπα που θεωρούνται αξιόλογα και επειδή είναι καινούριοι, έχουν όρεξη για δουλειά θεωρώ ότι από πλευράς οργάνωσης μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο. Και επίσης με την έλευση του νέου προπονητή, με τον οποία είχα την τύχη να συνεργαστώ στην Παναχαϊκή και τον θεωρώ αξιόλογο και σαν άνθρωπο και σαν προπονητή. Ολα αυτά μου δημιουργούν την αίσθηση ότι φέτος ίσως γίνει κάτι καλό. Και λέω ίσως γιατί πάντα υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες, τους οποίους μόνο αυτοί που είναι στην ομάδα μπορούν και πρέπει να τους προβλέψουν. Τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει αρκετά μαθήματα. Δεν κάνω ιδιαίτερη αναφορά στον κόσμο, γιατί είναι σίγουρο θα κάνει ότι έκανε αυτά τα χρόνια. Θα είναι δηλαδή κοντά στην ομάδα δείχνοντας την αγάπη του. Θα πρέπει όμως φέτος να έχει μεγαλύτερη υπομονή για να χτιστεί κάτι καλό".

- Ο επίλογος δικός σου. Πες ότι θέλεις...

" Θα ήθελα να πω σε όλους όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο της Μεσσηνίας να βάλουν ένα λιθαράκι ο καθένας γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ξαναβγάλουμε στο προσκήνιο το μεσσηνιακό ποδόσφαιρο. Κάτι που φυσικά θα δώσει μεγαλύτερο κίνητρο  στα νέα παιδιά  να αγωνίζονται για κάτι. Δηλαδή να έχουν ένα όνειρο βλέποντας μια ομάδα να είναι σε μεγάλη κατηγορία".

Ποιος είναι


Ο Βασίλης Μπλέτσας γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1975 στα Γιάννενα. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο σε ηλικία 8 ετών στην ακαδημία του ΠΑΣ Γιάννινα και εν συνεχεία στους ερασιτέχνες. Αγωνίστηκε για ένα χρόνο δανεικός στην ομάδα του χωριού την Ελεούσα στη Δ' εθνική και επέστρεψε στον ΠΑΣ όπου έγινε ημιεπαγγελματίας σε ηλικία 18 ετών. Επαιξε δύο χρόνια με τον ΠΑΣ στη Β' εθνική και το Γενάρη του 1996 πήρε μεταγραφή στη "Μαύρη Θύελλα" που συμμετείχε τότε στην Α' εθνική. Κλήθηκε τόσο στην εθνική νέων, όσο και στην Ελπίδων στην ίδια φουρνιά μεταξύ άλλων με τους Λυμπερόπουλο, Καραγκούνη, Δέλλα, Λαμπριάκο, Κωστούλα, Λάκη.
Στην Καλαμάτα έπαιξε για 4 συναπτά έτη (3 στην Α' εθνική και ένα στη Β' εθνική) και στη συνέχεια πήρε μεταγραφή στην Ξάνθη για να γυρίσει στα Γιάννενα, όπου κάθισε τρία χρόνια παίζοντας με τον ΠΑΣ δύο χρονιές στην Α' εθνική και μία στη Βήτα.
Εν συνεχεία φόρεσε τη φανέλα του Ακράτητου, του Διγενή Μόρφου (Α' εθνική Κύπρου), του Αχαρναϊκού, της  Παναχαϊκής, του Κορωπίου, της  Αναγέννησης Καρδίτσας, της  Δόξας Κρανούλας, ξανά της Καλαμάτας μία σεζόν στη Δ' και μία στη Γ' εθνική) και τελευταίος σταθμός είναι  ο Α.Ο. Φαραί, όπου έχει πλέον διπλό πόστο.