Τετάρτη, 27 Οκτώβριος 2021 17:22

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ: Πρόκριση με ανατροπή Ιωνικού στην Ξάνθη, εύκολα η Λαμία με Ηλιούπολη (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ: Πρόκριση με ανατροπή Ιωνικού στην Ξάνθη, εύκολα η Λαμία με Ηλιούπολη (βίντεο)

Στους «16» ο Ιωνικός, που πέρασε με ανατροπή (1-2) από την έδρα της Ξάνθης. Κορυφαίος ο Τουράμ με ασίστ και γκολ, αφού του είχε ακυρωθεί καθαρό τέρμα. Χαμένο πέναλτι και δοκάρι για τους Ακρίτες.

Από τη μία, η Ξάνθη, ομάδα της Super League 2 που έδινε τον πρώτο επίσημο αγώνα της σεζόν. Από την άλλη, οι νεοφώτιστοι στα «μεγάλα σαλόνια», οι οποίοι ωστόσο παρουσιάστηκαν με πολλές απουσίες -όπως και οι αντίπαλοί τους- λόγω τραυματισμών (Τσιγκρίνσκι, Λένις, Κάνιας, Ματσούκας και Τσιριγώτης) και αποφόρτισης (Ρομαό, με τον Χουτεσιώτη να μένει πίσω για να πάρει παιχνίδια και ο Αναγνωστόπουλος), κάτι που τους οδήγησε και ουσιαστικά σε μια πειραματική ενδεκάδα.
Οι φιλοξενούμενοι ανέλαβαν την πρωτοβουλία των κινήσεων στα πρώτα λεπτά. Ωστόσο, εκείνη που είχε την πρώτη -και μάλιστα τεράστια- ευκαιρία στο παιχνίδι, ήταν η ακριτική ομάδα το 6'. Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα η Ξάνθη εκμεταλλεύτηκε το κενό στην άμυνα των Νικαιωτών, βγαίνοντας σε θέση τετ-α-τετ με τον Τσέλσιο. Ο Βαλεριάνος ανέτρεψε τον χαφ των γηπεδούχων εντός της περιοχής, με τον κ. Αγγελάκη να δείχνει την άσπρη βούλα. Την εκτέλεση πέναλτι ανέλαβε ο Ιμπραΐμι, ο οποίος όμως έστειλε την μπάλα άουτ (έπεσε σωστά και ο Αναγνωστόπουλος).

Παρά την απώλεια του πέναλτι, η Ξάνθη δεν πτοήθηκε, παίρνοντας τα ηνία στην αναμέτρηση. Ήταν περισσότερο δραστήρια, έχουσα και σαφή υπεροχή στις τελικές προσπάθειες μέχρι και την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους (5 έναντι 1 συνολικά και 2 έναντι 0 στον στόχο).

Κι εάν στο 21' η εκτέλεση φάουλ του Ιμπραΐμι πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, δεν συνέβη το ίδιο και με τη σουτάρα που έπιασε εκτός περιοχής ο Πλατέλλας στο 26': Ο βραχύσωμος άσος έστειλε την μπάλα στο στη ρίζα του αριστερού δοκαριού, καταλήγοντας στα δίχτυα της τέως ομάδας του. Μάλιστα, στο 31' οι Θρακιώτες θα μπορούσαν να έχουν διπλασιάσει τα τέρματά τους, όμως το πρώτο σουτ του Ιμπραΐμι (στη διπλή ευκαιρία του) βρήκε στο δοκάρι.

Ο Δημήτρης Σπανός δεν ήταν σε καμία περίπτωση ευχαριστημένος με τα όσα είδε στο πρώτο μέρος, εξ ου και προχώρησε σε τρεις μαζεμένες αλλαγές με την έναρξη του δεύτερου. Οι Άοσμαν, Γκοτσούλιας και Βαφέας πέρασαν στις θέσεις των Μπάσα, Πογοσιάν και Κωνσταντινίδη. Το σύστημα άλλαξε σε 4-2-3-1, με δίδυμο στα χαφ τους Γκοτσούλια και Ντάλσιο και τους Μάναλη, Άοσμαν και Κιάκο, από δεξιά προς τα αριστερά, να κινούνται πίσω από τον Τουράμ.

Ο Ιωνικός φάνηκε άμεσα πιο δραστήριος, χωρίς να μπορέσει να το μετουσιώσει βέβαια και σε κάποια αξιόλογη φάση σε εκείνο το διάστημα. Στο 53' η Ξάνθη διαμαρτυρήθηκε για ανατροπή του Ιμπραΐμι από τον Αναγνωστόπουλο, με τον κ. Αγγελάκη να δείχνει «παίζετε».

Στο 68' ήταν σειρά του Ιωνικού να «φωνάξει» κι αυτή τη φορά σε μια ξεκάθαρη φάση. Ο Τουράμ -καλυπτόμενος ολοφάνερα- βγήκε σε θέση τετ-α-τετ καταφέρνοντας να πλασάρει εύστοχα, με τον κ. Τσακίρη να σηκώνει τη σημαία για οφσάιντ.

Παρόλα αυτά, οι «κυανόλευκοι» βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα, φτάνοντας στην ολική ανατροπή με δύο γκολ εντός τριών λεπτών: Στο 76' ο Τουράμ έσπασε παράλληλα στο ύψος του πέναλτι προς τον Ντάλσιο, ο οποίος έγραψε με πλασέ το 1-1, για να έρθει στο 79' ο Γκοτσούλιας να βρει με πολύ ωραία κάθετη τον Βραζιλιάνο φορ, που με τεράστια ψυχραιμία έκανε το 2-1.

Στα τελευταία λεπτά, η Ξάνθη αύξησε την πίεσή, έχοντας σημαντικές στιγμές. Σε μία εξ αυτών, διαμαρτυρήθηκε ότι το σουτ του Κρητικού πέρασε τη γραμμή (φάνηκε να απομακρύνει ο Βαφέας πριν περάσει ολόκληρη η μπάλα τη γραμμή). Ωστόσο, δεν μπόρεσε να φτάσει στην ισοφάριση, με τον Ιωνικό να πανηγυρίζει την πρόκριση.

Ξάνθη (Μονρόι): Ίτσο, Πολίμος, Παπάζογλου (74' Μπάτζιος), Μιχαήλ, Τζανακάκης (74' Δεληγιαννίδης), Γκόμεζ, Τσέλιος (91' Τ. Δημητριάδης), Δόρης (64' Κρητικός), Μονρόζ, Πλατέλλας, Ιμπραΐμι.

Ιωνικός (Σπανός): Αναγνωστόπουλος, Κωνσταντινίδης (46' Βαφέας), Μύγας, Λουάν, Βαλεριάνος (61' Καμπράλ), Κιάκος, Μπάσα (46' Άοσμαν), Πογοσιάν (46' Γκοτσούλιας), Ντάλσιο, Μάναλης (85' Σάντσες), Τουράμ.

Πέρασαν στους «16» Λαμία και Αγιος Νικόλαος

Η Λαμία προκρίθηκε στους «16» του κυπέλλου Ελλάδας, καθώς επιβλήθηκε σχετικά εύκολα στην Καλλιθέα της Ηλιούπολης με 3-0, για την 5η φάση του θεσμού, και θα συνεχίσει στη διοργάνωση. Πρωταγωνιστής των νικητών ήταν ο Τσούκαλος, που πέτυχε τα δύο πρώτα γκολ της ομάδας του, στο 13΄ με κεφαλιά και στο 56΄ με πλασέ, ενώ το τελικό σκορ διαμόρφωσε στις καθυστερήσεις ο Μαζουλουξής με κεφαλιά. Να σημειωθεί ότι η Ηλιούπολη έχασε πέναλτι στο 60΄, με τον τερματοφύλακα της Λαμίας Σαράνοφ να αποκρούει την εκτέλεση του Κράσι.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ (Βαγγέλης Χαντές): Τσάκαλος, Πολίτης, Μπουσάι, Ρέτζο, Τσατσαρής, Μαλάι, Γάγγος, Ταβάρες, Ντινιωτάκης, Ζέλο, Λάμπη
ΛΑΜΙΑ (Μιχάλης Γρηγορίου): Σαράνοφ, Μαζουλουξής, Τζανετόπουλος, Σαραμαντάς, Προβυδάκης, Τζανδάρης (57΄ Μπεχαράνο), Γκέντσογλου (87΄ Τρούμπουλος), Τιρόνε (57΄ Ρόμανιτς), Ελευθεριάδης, Μανουσάκης (57΄ Βλαχομήτρος), Τσούκαλος (73΄ Μανούσος).

Ο Αγιος Νικόλαος θα εκπροσωπήσει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στη φάση των «16» του κυπέλλου Ελλάδας. Η κρητική ομάδα επικράτησε σήμερα στην Κέρκυρα με 2-1 της ΑΕ Λευκίμμης (επίσης ομάδα Γ΄ εθνικής), σε αναμέτρηση για την 5η φάση, και εξασφάλισε το εισιτήριο για τον επόμενο γύρο της διοργάνωσης. Ο Φουκαράκης στο 25΄ και ο Τσανάι στο 77΄ πέτυχαν τα γκολ των νικητών, ενώ οι γηπεδούχοι είχαν ισοφαρίσει προσωρινά με τον Κωστακιώτη στο 34΄.