Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022 13:34

CONFERENCE LEAGUE: Για την πρόκριση στη Γάνδη ο ΠΑΟΚ

Γράφτηκε από τον
CONFERENCE LEAGUE: Για την πρόκριση στη Γάνδη ο ΠΑΟΚ

Εάν ο ΠΑΟΚ καταφέρει σήμερα (22.00 COSMOTE TV) στη Γάνδη να υπερασπιστεί την παράδοσή του με βελγικές ομάδες -αήττητος σε πέντε προηγούμενα ματς- και επομένως τη νίκη (1-0) της Τούμπας, θα μπορέσει να βρεθεί ξανά –για δεύτερη φορά- σε προημιτελικά στην Ευρώπη μετά τη σεζόν 1973-74, όταν στο Κύπελλο Κυπελλούχων αποκλείστηκε από τη Μίλαν (3-0 εκτός, 2-2 εντός).

Συμμετοχή στον δεύτερο ευρωπαϊκό προημιτελικό της διεκδικεί, όμως, και η Γάνδη, μετά από εκείνον (1991/92) απέναντι στον Άγιαξ για το Κύπελλο UEFA, όταν και αποκλείστηκε με συνολικό σκορ 3-0.
Μετά την ολοκλήρωση της προετοιμασίας, ο Ραζβάν Λουτσέσκου κατάρτισε και την αποστολή του ΠΑΟΚ, που “πέταξε”για το Βέλγιο με πτήση τσάρτερ, για τον αγώνα ρεβάνς με την Γάνδη, στο πλαίσιο των «16» του Europa Conference League. Ο Ρουμάνος τεχνικός, καταστρώνει τα σχέδιά του χωρίς τον τραυματία Γιάννη Μιχαηλίδη τους τιμωρημένους Αντρίγια Ζίβκοβιτς και Γιάσμιν Κούρτιτς, καθώς επίσης και τον Ομάρ Ελ Καντουρί, που έχει προσβληθεί από ίωση και έχασε τις δύο τελευταίες προπονήσεις. Εκτός ομάδας είναι ακόμα ο Φερνάντο Βαρέλα και ο Νέλσον Ολιβέιρα. Για πρώτη φορά κλήθηκε στην αποστολή ο νεαρός Κουλιεράκης από την Β' ομάδα, λόγω της απουσίας των δυο κεντρικών αμυντικών, Μιχαηλίδη και Βαρέλα.
Αναλυτικά οι παίκτες που θα έχει στη διάθεσή του ο Ρουμάνος τεχνικός είναι οι Πασχαλάκης, Ζ. Ζίβκοβιτς, Ταλιχμανίδης, Λύρατζης, Τέιλορ, Κουλιεράκης, Μιχάι, Ίνγκασον, Κρέσπο, Βιεϊρίνια, Σίντκλεϊ, Τσαούσης, Τσιγγάρας, Σβαμπ, Σοάρες, Αουγκούστο, Μπίσεσβαρ, Μουργκ, Μιτρίτσα, Άκπομ, Τσόλακ, Κούτσιας.
Το πιθανότερο είναι ο ΠΑΟΚ να ξεκινήσει με τους Πασχαλάκη, Λύρατζη, Βιεϊρίνια, Κρέσπο, Ινγκασον, Σβαμπ, Τσιγγάρα, Μπίσεσβαρ, Αουγκούστο, Μουργκ και Ακπομ.
Από εκεί και πέρα σήμερα «βγαίνουν» τα οκτώ εισιτήρια της προημιτελικής φάσης στη νέα διοργάνωση της UEFA, το Europa Conference League, με προγραμματισμένη την επόμενη κλήρωσή της -για τους «8» και τους «4»- όπως και για το Champions και το Europa League, την Παρασκευή (18/3).
Θα μπορέσουν άραγε να βρεθούν εκεί οι εκπληκτικοί Νορβηγοί της Μπόντο Γκλιμτ, θα καταφέρει να... επιβιώσει το ολλανδικό κουαρτέτο, μπορεί η Βασιλεία να κάνει τη Μαρσέιγ να πληρώσει για τις χαμένες ευκαιρίες της στον πρώτο αγώνα;

Το παραμύθι της Μπόντο Γκλιμτ θα έχει συνέχεια;

Το Europa Conference League σχεδιάστηκε για να δώσει περισσότερες ευκαιρίες σε ομάδες εκτός των πέντε μεγάλων πρωταθλημάτων, αλλά καμία δεν έχει δείξει να «αγκαλιάζει» το... πνεύμα του, όπως η Μπόντο Γκλιμτ.
Οι πρωταθλητές Νορβηγίας είναι ο σύλλογος με τη χαμηλότερη βαθμολογία που έχει απομείνει στη διοργάνωση (114η στην κατάταξη στην UEFA), αλλά είναι ακόμα... ζωντανοί, καθώς πηγαίνουν στην έδρα της Άλκμααρ, προκειμένου να υπερασπιστούν το προβάδισμα 2-1 από τον πρώτο αγώνα, παρά το γεγονός ότι η εγχώρια σεζόν τους δεν ξεκινά πριν τον Απρίλιο.
Σίγουρα η Μπόντο Γκλιμτ μπορεί να παίρνει θάρρος στο εγχείρημά της από μερικά εξαιρετικά εκτός έδρας αποτελέσματα αυτή τη σεζόν, όπως η νίκη με 3-1 στη Γλασκώβη απένανι στη Σέλτικ.

Το ολλανδικό... κουαρτέτο

Η Ολλανδία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο Europa Conference League στη φάση των «16», με τις Φίτεσε, Άλκμααρ, Φέγενορντ και Αϊντχόφεν να παραμένουν στο «κυνήγι» για την πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή διάκριση της χώρας τους από τότε που η ομάδα του Ρότερνταμ νίκησε την Ντόρτμουντ με 3-2 το 2002, στον τελικό του Κυπέλλου UEFA.
Η Φέγενορντ φαίνεται ότι είναι πιο πιθανό να προχωρήσει, μετά τη νίκη της με 5-2 στο πρώτο παιχνίδι με την Παρτιζάν στο Βελιγράδι, ενώ η ΑΖ μπορεί να έχει τις πιθανότητές της να ανατρέψει την ήττα 2-1 που γνώρισε από την Μπόντο Γκλιμτ στη Νορβηγία. Η Φίτεσε θα χρειαστεί να κάνει κάτι παρόμοιο, αλλά στη Ρώμη απέναντι στη Ρόμα, ενώ η PSV θα προσπαθήσει να... συνέλθει από μια ταραχώδη ισοπαλία (4-4), καθώς πηγαίνει στην Κοπεγχάγη.
«Πρέπει να πάρουμε μερικά μαθήματα» είπε ο προπονητής Ρόγκερ Σμιτ και συμπλήρωσε: «Πρέπει να αλλάξουμε τη στάση μας και να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι. Θα βρεθούμε εκτός τουρνουά, εκτός αν δείξουμε ακρίβεια και επιθυμία».

Η αποστολή της Μαρσέιγ στη Βασιλεία

Ο Μίλικ... «χτύπησε» δύο φορές στην εντός έδρας νίκη της Μαρσέιγ με 2-1 εναντίον της Βασιλείας, αλλά η χαρά της γαλλικής ομάδας δεν ήταν ακριβώς απεριόριστη, καθώς οι νικητές του Champions League της σεζόν 1992/93 έχασαν πολλές ευκαιρίες και στη συνέχεια δέχθηκαν ένα γκολ στις καθυστερήσεις.
Ο αρχηγός της Βασιλείας, Φάμπιαν Φράι, είπε ότι η ήττα με 2-1 στον αγώνα σίγουρα μοιάζει με ένα πολύ υγιές σκορ. «Θα είναι σημαντικό για εμάς να είμαστε υπομονετικοί και κυρίως να μην δεχθούμε γκολ, αλλά μπορούμε να σκοράρουμε μπροστά στους φιλάθλους μας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Το πρόγραμμα των αγώνων ρεβάνς και τα αποτελέσματα των πρώτων αναμετρήσεων για τη φάση των «16» του Europa Conference League έχουν ως εξής:
Βασιλεία (Ελβετία)-Μαρσέιγ (Γαλλία) 1-2 17/03 (19:45)
Ρεν (Γαλλία)-Λέστερ (Αγγλία) 0-2 17/03 (19:45)
Κοπεγχάγη (Δανία)-Αϊντχόφεν (Ολλανδία) 4-4 17/03 (19:45)
Αλκμααρ (Ολλανδία)-Μπόντο Γκλιμτ (Νορβηγία) 1-2 17/03 (19:45)
Γάνδη (Βέλγιο)-ΠΑΟΚ (ΕΛΛΑΔΑ) 0-1 17/03 (22:00)
Ρόμα (Ιταλία)-Φίτεσε (Ολλανδία) 1-0 17/03 (22:00)
Φέγενορντ (Ολλανδία)-Παρτιζάν (Σερβία) 5-2 17/03 (22:00)
Λίντσερ (Αυστρία)-Σλάβια Πράγας (Τσεχία) 1-4 17/03 (22:00)
* Η επόμενη κλήρωση θα γίνει στις 18 Μαρτίου και θα αφορά προημιτελικά και ημιτελικά.
** Ο τελικός θα γίνει στις 25 Μαΐου στην "Arena Kombetare" στα Τίρανα.
*** Έχει καταργηθεί ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ