Κυριακή, 31 Αύγουστος 2014 07:37

Τριπολιτσιώτικα... πετροδόλαρα! - Υπέρβαση Αστέρα Τρίπολης με υπογραφή Μπάκου και Καϋμενάκη

Γράφτηκε από τον

Αν υπάρχει αυτή τη στιγμή μία ομάδα στην ελληνική Σούπερ Λιγκ που μόλις άρχισε η οποία να έχει ήδη κάνει την υπέρβαση μέσα στη φετινή σεζόν, αυτή είναι ο Αστέρας Τρίπολης που μεσοβδόμαδα έγραψε ιστορία.
Οι Αρκάδες άντεξαν στον επαναληπτικό με τη Μακάμπι (3-1) και με... ανάχωμα το 2-0 του πρώτου αγώνα πήραν το εισιτήριο για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, όπου θα βρεθούν για πρώτη φορά.


Ανέλπιστο κατόρθωμα αν αναλογιστεί κανείς ότι σε έξι ευρωπαϊκά παιχνίδια τις δύο προηγούμενες σεζόν, ο Αστέρας δεν είχε ούτε μία νίκη (5 ισοπαλίες και μία ήττα). Με τέτοιο απολογισμό οι Αρκάδες ρίχτηκαν χωρίς μεγάλες προσδοκίες στη μάχη των φετινών προκριματικών με κύριο στόχο την πρώτη ευρωπαϊκή νίκη. Στην πορεία, όμως, διαπίστωσαν ότι τόσο η Μάιντς, όσο και η Μακάμπι δεν ήταν αντίπαλοι που τρόμαζαν, ενώ το μοναδικό πλην σε σχέση με την υποδεέστερη Ροβανιέμι ήταν η ετοιμότητα των Φινλανδών.
Στον 3ο όμιλο του φετινού Γιουρόπα Λιγκ ο Αστέρας θα αντιμετωπίσει δύο αντιπάλους που κινούνται σε ανώτερο επίπεδο, την αγγλική Τότεναμ και την τουρκική Μπεσίκτας, ενώ οι Σέρβοι της Παρτιζάν απέχουν πολύ από τα... μεγαλεία του παρελθόντος αλλά διαθέτουν βαριά φανέλα.
Ανοίγοντας τον κύκλο των πλεονεκτημάτων που θα έχει για τους Αρκάδες η ευρωπαϊκή τους παρουσία μέχρι το φινάλε του 2014, αξίζει να σταθούμε στο απρόβλεπτο που χαρακτηρίζει το Γιουρόπα Λιγκ.
Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις την τελευταία 7ετία, από τότε δηλαδή που η διοργάνωση γίνεται σε ομίλους, που τα θεωρητικά φαβορί πήγαν... περίπατο. Ειδικά η Τότεναμ παίζει συνήθως με αναπληρωματικούς, δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στις εντός Αγγλίας διοργανώσεις.
Το σημαντικότερο κέρδος του Αστέρα από τη συμμετοχή του στους φετινούς ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ έχει να κάνει κυρίως με τη φήμη του, που πλέον αρχίζει να γιγαντώνεται και εκτός συνόρων. Για τα δεδομένα της ελληνικής Σούπερ Λιγκ, η θέση του έχει εδραιωθεί πλέον στην πεντάδα με μόνιμη συμμετοχή στα πλέι οφ, όμως το βήμα παραπάνω είναι εκείνο που προσελκύει το ενδιαφέρον και τα βλέμματα.
Για την περιφέρεια της Πελοποννήσου ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι και μάλιστα με αντίπαλο τη φημισμένη Τότεναμ, ή την ομάδα με τους φανατικούς οπαδούς στην Κωνσταντινούπολη θα είναι ένα αθλητικό γεγονός πρωτόγνωρο και είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν στο γήπεδο φίλαθλοι από όλους τους γύρω νομούς. Συνεπώς ο αρκαδικό σύλλογος θα αποκτήσει νέους φίλους, ίσως ακόμα και εκτός Τρίπολης κάτι που δεν έχει καταφέρει να πετύχει μέχρι τώρα.
Ταυτόχρονα ο Αστέρας... ψηλώνει στα μάτια των υπόλοιπων ελληνικών συλλόγων, αλλά και των Ελλήνων φιλάθλων, μετέχοντας σε όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ σίγουρα μεγαλώνει σαν μέγεθος και στη συνείδηση των Ελλήνων διαιτητών.
Στην Ευρώπη, αφού κατάφερε να μπει στον όμιλο πλέον τίποτα δεν θα πρέπει να προκαλέσει εντύπωση. Ακόμα και το ίδιο το γεγονός πως σε όλα τα παιχνίδια με εξαίρεση το εντός με την Παρτιζάν, θα είναι αουτσάιντερ, σημαίνει πως οι παίκτες του θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν απελευθερωμένο ποδόσφαιρο.
Ταυτόχρονα τα ευρωπαϊκά ματς σίγουρα θα αφαιρέσουν μεγάλο ποσοστό ενέργειας από τις εντός συνόρων υποχρεώσεις, κάτι που ενδέχεται να κοστίσει σε βαθμούς και συγκέντρωση.
Δεν είναι μαθημένοι οι περισσότεροι από τους ποδοσφαιριστές να παίζουν τρία ματς σε μία εβδομάδα και σε αυτές τις περιπτώσεις το rotation είναι αναγκαίο, από την άλλη όμως οι συνεχείς αλλαγές κάπου... χαλάνε τη χημεία της βασικής ενδεκάδας.

Το αχτύπητο δίδυμο

Ο Δημήτρης Μπάκος και ο Γιάννης Καϋμενάκης που κρατούν σταθερά στα χέρια τους το... τιμόνι του συλλόγου εδώ και 12 χρόνια, αποδεικνύονται ποδοσφαιρικά το ίδιο επιτυχημένοι, όσο και στη ναυτιλία, όπου δραστηριοποιούνται επαγγελματικά. Αυτοδημιούργητοι εφοπλιστές, με δεκάδες πετρελαιοφόρα ιδιοκτησίας τους να μεταφέρουν καύσιμα σε όλο τον πλανήτη, διαχειρίζονται με την ίδια επιτυχία τις τύχες του κορυφαίου τα τελευταία χρόνια ελληνικού ποδοσφαιρικού κλαμπ.
Είναι αλήθεια πως η απόφασή τους να αναλάβουν τον Αστέρα, αντί του ιστορικού Παναρκαδικού δεν άρεσε και τόσο στο φίλαθλο κόσμο της Αρκαδίας, όταν όμως η ομάδα ανέβηκε στο Σούπερ Λιγκ η διαφορά επιπέδου ήταν αδύνατο να μη λειτουργήσει υπέρ τους.
Το ισχυρό δίδυμο του Αστέρα μπορεί να πήρε το σύλλογο σε χωμάτινο γήπεδο και στο ερασιτεχνικό και να τον οδήγησε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, όμως σε αυτήν την πορεία δεν ξέχασε ποτέ τους ανθρώπους από τους οποίους στηρίχτηκε τα πρώτα δύσκολα χρόνια. Είναι οι ίδιοι που εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ακόμα και σήμερα, το 2014, από τον επιστάτη του γηπέδου και τον φροντιστή, μέχρι εκείνους που φροντίζουν το χορτάρι.
Ο Μπάκος και ο Καϋμενάκης δεν μπήκαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο για να εντυπωσιάσουν με τα λεφτά τους και να εξαγοράσουν λίγα ή πολλά λεπτά δημοσιότητας. Ακόμα και μετά από μεγάλες επιτυχίες όπως η ιστορική πρόκριση στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, παραμένουν το ίδιο προσγειωμένοι και αποφεύγουν τα μεγάλα λόγια.
Ιδιαίτερα ωφέλιμη για το σύλλογο αποδεικνύεται η συνεργασία τους με ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία μάνατζερ της χώρας. Το... βραζιλιάνικο εγχείρημα την περίοδο που ο Αστέρας ήταν στη Γ’ και στη Β’ Εθνική απέτυχε και πλέον η προσοχή τους είναι στραμμένη σχεδόν αποκλειστικά στην Αργεντινή, απ’ όπου καταφθάνουν αξιόλογοι ποδοσφαιριστές.
Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες του αρκαδικού συλλόγου στηρίχτηκαν κατά πολύ μεγάλο ποσοστό στην οικονομική ευρωστία τους, προκειμένου να φέρουν την ομάδα τους σε υψηλό επίπεδο. Σε αυτή τη διαδρομή σίγουρα έγιναν και λάθη σε επιλογές παικτών που κόστισαν και μάλιστα ακριβά, όμως ποτέ δεν τα επανέλαβαν και τώρα δίκαια απολαμβάνουν τους καρπούς των προσπαθειών τους.


ΤΡΑΒΑΕΙ ΤΑΛΕΝΤΑ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
Η ακαδημία του Μοριά


Αν υπάρχει κάτι για το οποίο ο Μπάκος και ο Καϋμενάκης πιστεύουν ότι ακόμα δεν έχει αποδώσει, αυτό είναι οι ποδοσφαιρική ακαδημία του Αστέρα. Την τελευταία 5ετία στην Τρίπολης φιλοξενούνται ετησίως 60 νεαροί από κάθε γωνιά της Πελοποννήσου, που στελεχώνουν τα τμήματα υποδομής.
Από την πολυετή αυτή προσπάθεια, όμως, δεν έχουν αναδειχθεί περισσότεροι από δύο ποδοσφαιριστές, ο Κουρμπέλης και ο Μπακασέτας. Παρ’ ότι περίμεναν κάτι περισσότερο, οι δύο καπετάνιοι δεν πρόκειται να χαλαρώσουν ούτε στο ελάχιστο τη λειτουργία των τμημάτων υποδομής, καθώς θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να προκύψουν νέα... φυντάνια, ειδικά τώρα που ανοίγουν και ευρωπαϊκοί ορίζοντες.