Παρασκευή, 22 Ιούλιος 2022 10:57

ΕΠΣΜ: Με περισσότερες ομάδες Α’ και Α1 τοπική

Γράφτηκε από τον
ΕΠΣΜ: Με περισσότερες ομάδες Α’ και  Α1 τοπική

Αύξηση των ομάδων σε Α’ και Α1 τοπική θα έχουμε τη νέα σεζόν στη Μεσσηνία, μετά την απόφαση της ΕΠΣΜ να μην υποβιβαστεί καμία ομάδα από τις δύο κατηγορίες.

Στην Α’ τοπική έχουν δικαίωμα συμμετοχής 20 ομάδες από 18 που ήταν πέρυσι και στην Α1, 17 από 12 της σεζόν 2021-2022.
Η Ενωση έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα τις προκηρύξεις των πρωταθλημάτων (στη Β’ τοπική έχουν δικαίωμα συμμετοχής 24 ομάδες) και του Κυπέλλου Μεσσηνίας, αλλά θα ακολουθήσει και συμπληρωματική προκήρυξη για τη δομή που θα έχουν η Α’ και η Α1 τοπική. Αυτή θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ομάδων που θα συμμετάσχουν (η προθεσμία για τις δηλώσεις συμμετοχής ολοκληρώνεται την 1η Αυγούστου).
Στην Α’ τοπική θα λάβει μέρος και ο πρωταθλητής Μεσσηνίας Πανθουριακός, από τη στιγμή που έχασε στα χαρτιά την άνοδο στη Γ’ εθνική.
Οχι όμως και ο Παπαφλέσσας Χώρας που δεν κατέβηκε στο περσινό πρωτάθλημα, αλλά και ο Τσικλητήρας Πύλου που αποχώρησε μεσούσης της σεζόν (αμφότερες οι ομάδες υποβιβάστηκαν στη Β’ τοπική). Συγκριτικά με πέρυσι οι νέες ομάδες, είναι οι τέσσερις που ανέβηκαν από την Α1 τοπική, ο Αστέρας Αρφαρών, ο ΠΑΣ Ράχη, ο Ηρακλής Καλαμάτας και η ΑΕΚ Καλαμάτας. Αναλυτικά οι ομάδες στην πρώτη κατηγορία του μεσσηνιακού ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου είναι:
Πανθουριακός, Κυπαρισσία, ΑΕ Μάνης, Τέλλος Άγρας, Πάμισος. Εράνη, Ακρίτας Κορώνης, Καλό Νερό, Απόλλων Καλαμάτας, Ολυμπιακός Ανάληψης, Απόλλων Πεταλιδίου, Ομόνοια, Μεθώνη, Εθνικός Μελιγαλά, Α.Ε. Αβιας, Σπερχογεία, Αστέρας Αρφαρών, ΠΑΣ Ράχη, Ηρακλής Καλαμάτας, ΑΕΚ Καλαμάτας.
Στην Α1 τοπική οι νέες… αφίξεις είναι εννέα, καθώς εκτός από τους πρωταθλητές των τριών ομίλων (Ερασιτέχνες Καλαμάτας, Ολυμπιακός Διαβολιτσίου, Μιλτιάδης) ανέβηκαν και οι ομάδες που τερμάτισαν στη δεύτερη και στην τρίτη θέση του κάθε ομίλου. Δηλαδή οι Παναθηναϊκός Καλαμάτας, Α.Ο. Λαιίκων, Ατρόμητος Πλατύ, Θύελλα Μερόπης, Βλαχόπουλο και Φοινικούντα. Αυτές θα συναντήσουν: Θύελλα Χαρακοπιού, Νέο Άρι, Δώριο, Α.Ε. Λογγά, Ολυμπιακό Καλαμάτα, Αναγέννηση Παραλίας, Α .Ε. Κυπαρισσίας – Ηρακλή και Πανιώνιο Καλαμάτας,
Οσον αφορά τη Β’ τυπική δικαίωμα συμμετοχής έχουν 24 ομάδες που θα χωριστούν σε δύο ομίλους μετά από κλήρωση. Αναλυτικά: Τσικλητήρας Πύλου, Νίκη Πλάτης, Παπαφλέσσας Χώρας, Αστέρας Βαλύρας, Κεραυνός Καλαμάτας, Κυπάρισσος Τριφυλίας, ΑΕΠΣ Αρις, Ερμής Καλαμάτας, Αίαντας Καλαμάτας, Μεσσηνιακός, Πράσινα Πουλιά, Δόξα Καλαμάτας, ΠΑΟΚ Καλαμάτας Καλλιθέα, Θύελλα Παραλίας, Ακαδημία Πάμισος, Δαναός, Στενωσιά, Ίκαρος Καλαμάτας, Νέστωρ Πύλου, Πατίστα, Νέδουσα Αλαγονίας, Διαγόρας Κοπανακίου, Α.Ε. Γαργαλιάνων.

Τι ισχύει για άνοδο και παραμονή

Τουλάχιστον τέσσερις ομάδες θα υποβιβαστούν τη νέα σεζόν από την Α’ στην Α1 τοπική και από την Α1 στη Β’ τοπική. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, αν τα νέα δεν είναι καλά από τη… Γ’ εθνική, καθώς η παραμονή ή όχι του Α.Ο. Διαβολιτσίου στις εθνικές κατηγορίες θα καθορίσει τις θέσεις παραμονής.
Οπως επίσης και αν θα ανέβει στη Γ’ εθνική ο πρωταθλητής Μεσσηνίας. Στην προκήρυξη υπάρχουν τρεις διαφορετικές περιπτώσεις.

Α’ περίπτωση: Εάν παραμείνει ο Α.Ο. Διαβολιτσίου στη Γ’ εθνική και ο πρωταθλητής Μεσσηνίας κερδίζει την άνοδο στη Γ’ εθνική.
Από την Α’ τοπική στην Α1 υποβιβάζονται 4 ομάδες.
Από την Α1 τοπική στη Α’ τοπική προβιβάζονται 3 ομάδες
Από την Α1 τοπική στην Β’ υποβιβάζονται 4 ομάδες
Από την Β’ τοπική στην Α1 προβιβάζονται 2 ομάδες.

Β’ περίπτωση: Εάν παραμείνει ο Α.ΛΟ. Διαβολιτσίου στη Γ’ εθνική και ο πρωταθλητής Μεσσηνίας δεν κερδίζει την άνοδο στη Γ’ εθνική ή συμβεί το αντίθετο υποβιβαστεί ο Α.ΛΟ. Διαβολιτσίου και ο πρωταθλητής Μεσσηνίας κερδίσει την άνοδο στη Γ’ εθνική.
Από την Α’ τοπική στην Α1 υποβιβάζονται 4 ομάδες.
Από την Α1 τοπική στη Α’ τοπική προβιβάζονται 2 ομάδες
Από την Α1 τοπική στην Β’ υποβιβάζονται 5 ομάδες
Από την Β’ τοπική στην Α1 προβιβάζονται 2 ομάδες.

Γ’ περίπτωση: Εάν υποβιβαστεί ο Α.Ο. Διαβολιτσίου από την Γ’ εθνική και ο πρωταθλητής Μεσσηνίας δεν κερδίσει την άνοδο στη Γ’ εθνική.
Από την Α’ τοπική στην Α1 υποβιβάζονται 5 ομάδες.
Από την Α1 τοπική στη Α’ τοπική προβιβάζονται 2 ομάδες
Από την Α1 τοπική στην Β’ υποβιβάζονται 6 ομάδες
Από την Β’ τοπική στην Α1 προβιβάζονται 2 ομάδες.
Να σημειωθεί ότι από τη σεζόν 2023-2024 η Α’ τοπική θα διεξαχθεί με 18 ομάδες, η Α1 με 16 ομάδες και η Β’ τοπική σε δύο ή τρεις ομίλους, ανάλογα με τον αριθμό των ομάδων που θα δηλώσουν συμμετοχή.