Κυριακή, 12 Μάρτιος 2023 12:05

Super League: Φινάλε με ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός και μάχες σε όλα τα επίπεδα

Γράφτηκε από τον

Με ντέρμπι ολοκληρώνεται η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, καθώς η ΑΕΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια και άλλα έξι ματς να διεξάγονται την ίδια ώρα και να έχουν και αυτά ενδιαφέρον.

Ιωνικός-Αστέρας Τρίπολης
Μόλις τέσσερις φορές έχουν αναμετρηθεί ο Ιωνικός με τον Αστέρα Τρίπολης μέχρι τώρα στην Super League και οι τρεις από αυτές τις αναμετρήσεις τους είναι στην Αρκαδία.
Οι επόμενες δύο αναμετρήσεις τους έγιναν στο γήπεδο του Αστέρα Τρίπολης, για τον Β’ Γύρο του πρωταθλήματος για τα Playouts, με τον Ιωνικό να παίρνει ισάριθμες νίκες και μάλιστα με το ίδιο σκορ (2-3).
Ο Ιωνικός στο φετινό πρωτάθλημα έχει μόλις μια εντός έδρας νίκη, την οποία σημείωσε στις 4 Φεβρουαρίου 2023 με αντίπαλο τον Άρη, ενώ στο προηγούμενο εντός έδρας παιχνίδι του ηττήθηκε με 2-0 από τον ΟΦΗ.

Λεβαδειακός-ΟΦΗ
Η ιστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων έχει τα ίχνη της στην σεζόν 1967-68, όταν συναντήθηκαν για το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας, αλλά χρειάστηκαν αρκετές δεκαετίες ώστε να βρεθούν σε επίπεδο Α’ Εθνικής/Super League.
Ο ΟΦΗ έχει επικρατήσει στα δύο τελευταία παιχνίδια που έχουν γίνει στην έδρα του, με 2-0 την σεζόν 2018-19 και με 2-1 στην αναμέτρηση του Α’ Γύρου.
Το δημοφιλέστερο σκορ στις αναμετρήσεις με γηπεδούχο τον Λεβαδειακό είναι το 2-1, με τέσσερις παρουσίες, ενώ υπάρχουν και τρεις νίκες με 1-0. Όλες τους οι ισοπαλίες είναι με 1-1 και δεν υπάρχει μέχρι τώρα παιχνίδι στην έδρα του Λεβαδειακού στο οποίο να μην έχει σημειωθεί γκολ.

Παναιτωλικός-Λαμία
Οι δύο ομάδες είναι από τις ελάχιστες που συμμετέχουν στη Stoiximan Super League και έχουν συνυπάρξει σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες στο παρελθόν. Η πρώτη τους αναμέτρηση ήταν την σεζόν 1978-79 για την δεύτερη κατηγορία, ενώ την δεκαετία του ‘80 αναμετρήθηκαν και για την Γ’ Εθνική.
Συνολικά έχουν διεξαχθεί 14 αναμετρήσεις μεταξύ τους και στις δύο έδρες και κυρίαρχο αποτέλεσμα είναι η ισοπαλία, η οποία έχει παρουσιαστεί στα μισά παιχνίδια τους (7). Μάλιστα πολύ σπάνια είναι η επικράτηση των γηπεδούχων, με μόλις τρεις στο σύνολο των 14 αναμετρήσεων, με τον Παναιτωλικό να έχει τις δύο και την Λαμία μόλις μια.
Ο Παναιτωλικός επικράτησε την περσινή περίοδο στο Αγρίνιο με 1-0 (56’ Νταγκό) για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, αλλά στα Playouts η Λαμία πήρε τη νίκη με 2-1 χάρη στα γκολ των Μανούσου και Ελευθεριάδη, ενώ για τους γηπεδούχους είχε σκοράρει ο Ντουάρτε.

Άρης-ΠΑΣ Γιάννινα
Ο Άρης θα υποδεχθεί τον ΠΑΣ Γιάννινα για 24η φορά και στις μέχρι τώρα συναντήσεις τους έχει 14 νίκες, η ομάδα της Ηπείρου έχει επικρατήσει δύο φορές και επτά από τα παιχνίδια τους έχουν τελειώσει ισόπαλα.
Ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν έχει ηττηθεί στις τρεις τελευταίες του επισκέψεις στην έδρα του Άρη και μάλιστα στις 20 Νοεμβρίου 2021 επικράτησε με το εντυπωσιακό 5-0, το οποίο αποτελεί την ευρύτερη εντός έδρας ήττα του Άρη στην Α’ Εθνική/Super League, αφού εντός έδρας μέχρι τότε είχε μία ήττα 5-1 και δύο με 5-2.

Σε κανένα από τα τελευταία έξι παιχνίδια του δεν έχουν καταφέρει να σκοράρουν και οι δύο, ενώ το σερί αυτό είχε αφετηρία το ΠΑΣ Γιάννινα – Άρης 0-0 στις 11 Ιανουαρίου 2021.

Βόλος-ΠΑΟΚ
Για τέταρτη φορά θα υποδεχθεί τον ΠΑΟΚ ο Βόλος, με τις συνολικές αναμετρήσεις των δύο ομάδων να είναι επτά και στις δύο έδρες. Ο Δικέφαλος σε αυτά τα επτά ματς μετρά πέντε νίκες, ενώ υπάρχουν και δύο ισοπαλίες.
Ο ΠΑΟΚ μόνο την πρώτη σεζόν κατάφερε να πάρει δύο νίκες απέναντι στον Βόλο μέσα στην σεζόν, ενώ στις δύο προηγούμενες σεζόν μετρούσε μια νίκη και μια ισοπαλία, με τον Βόλο το 2020-21 να παίρνει 0-0 στην έδρα του και το 2021-22 να φεύγει από την Τούμπα με το εντυπωσιακό 4-4.
Ο ΠΑΟΚ έχει ηττηθεί εκτός έδρας μόνο από την ΑΕΚ, ενώ στα επτά τελευταία του παιχνίδια μακριά από το γήπεδο του έχει τέσσερις νίκες και τρεις ισοπαλίες, με τις δύο ισοπαλίες να είναι στα δύο τελευταία του εκτός, με Αστέρα Τρίπολης και ΠΑΣ Γιάννινα.

Ατρόμητος-Παναθηναϊκός
Η ιστορία των αναμετρήσεων ανάμεσα στις δύο ομάδες ξεκίνησε στις 10 Δεκεμβρίου 1972, με τον Ατρόμητο να υποδέχεται τον Παναθηναϊκό για πρώτη φορά. Οι Πράσινοι έφυγαν με τη νίκη και το ευρύ 4-0, το οποίο αποτελεί και την πιο παραγωγική τους επίδοση. Ο Βερόν σημείωσε δύο τέρματα, ενώ ο Αντωνιάδης και ο Παπαδημητρίου τα άλλα δύο.
Το δημοφιλέστερο σκορ στις νίκες του Παναθηναϊκού είναι το 1-0, το οποίο έχει σημειωθεί πέντε φορές, ενώ στην δεύτερη θέση με δύο επαναλήψεις είναι το 4-0, το 2-0 και το 2-1. Οι τέσσερις από τις έξι συνολικά ισοπαλίες τους είναι με 1-1, ενώ υπάρχουν δύο παιχνίδια που δεν έχει σημειωθεί γκολ (0-0).
Την περσινή σεζόν ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 2-0 χάρη σε δύο γκολ του Παλάσιος, σε μια αναμέτρηση που είχε γίνει πάλι μέσα στον Μάρτιο (6/3).

ΑΕΚ-Ολυμπιακός
Αυτή είναι η 66η αναμέτρηση των δύο ομάδων με γηπεδούχο την ΑΕΚ για την Α’ Εθνική/Super League και η πρώτη από τις 9 Νοεμβρίου 2002 στη Νέα Φιλαδέλφεια για το πρωτάθλημα. Τότε οι δύο αντίπαλοι είχαν μείνει στο 1-1 (44’ Νικολαΐδης – 30’ Τζόρτζεβιτς).
Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν για το Κύπελλο Ελλάδος στις 9 Φεβρουαρίου 2023, με την ΑΕΚ να επικρατεί 3-0 και να βάζει τέλος σε ένα σερί που την ήθελε να μην έχει νίκη επί του Ολυμπιακού από τις 7 Φεβρουαρίου 2018, όταν είχε επικρατήσει με 2-1 πάλι για το Κύπελλο Ελλάδος.
Η ΑΕΚ έχει καταφέρει να διατηρήσει το εντός έδρας αήττητό της για έξι διαδοχικές αναμετρήσεις σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, με δύο νίκες και τέσσερις ισοπαλίες και στις δύο περιπτώσεις.
Το δημοφιλέστερο σκορ ανάμεσα στις δύο ομάδες είναι το 1-1 με δέκα εμφανίσεις, ενώ στην δεύτερη θέση βρίσκεται το 1-0 υπέρ της ΑΕΚ με εννέα παρουσίες. Οι λευκές ισοπαλίες (8 φορές) είναι στην τρίτη θέση, ενώ τα δημοφιλέστερα σκορ στις νίκες του Ολυμπιακού είναι το 1-0 και το 2-1 με πέντε παρουσίες.
Ο Θωμάς Μαύρος με εννέα γκολ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των σκόρερ για τις αναμετρήσεις με γηπεδούχο την ΑΕΚ, ενώ στην δεύτερη θέση έχει σκαρφαλώσει ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί, ο οποίος έχει σκοράρει επτά φορές εκτός έδρας επί της ΑΕΚ. Ο Ντανιέλ Μπατίστα έχει τέσσερα γκολ, με τα δύο να είναι ως ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ και τα άλλα δύο με τα χρώματα του Ολυμπιακού.
Το πρόγραμμα της τελευταίας αγωνιστικής (19:00)
ΑΕΚ-Ολυμπιακός (CS2HD)
Άρης-ΠΑΣ Γιάννινα (NS2HD)
Ατρόμητος-Παναθηναϊκός (NS PRIME)
Βόλος-ΠΑΟΚ (CS3HD)
Ιωνικός-Αστέρας Τρίπολης (CS8HD)
Λεβαδειακός-ΟΦΗ (NS4HD)
Παναιτωλικός-Λαμία (CS7HD)

Πηγή: www.sport-fm.gr