Τετάρτη, 24 Μάιος 2023 13:11

Παναθηναϊκός: Οι έξι πιθανοί αντίπαλοι στον 2ο προκριματικό του Champions League

Γράφτηκε από τον
Παναθηναϊκός: Οι έξι πιθανοί αντίπαλοι στον 2ο προκριματικό του Champions League

Ο Παναθηναϊκός γνωρίζει πλέον τις έξι ομάδες από τις οποίες θα προκύψει ο αντίπαλός του στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League και ποια είναι τα δύο σενάρια για να τοποθετηθεί στους ισχυρούς στην κλήρωση του 3ου προκριματικού.

Το πρωτάθλημα Ελβετίας προχώρησε και το αναπόφευκτο συνέβη. Η Βασιλεία δεν κατάφερε να πλησιάσει τη 2η θέση στη βαθμολογία, έμεινε εκτός προκριματικών Champions League και πλέον ο Παναθηναϊκός γνωρίζει τις δύο χώρες από τις οποίες θα προκύψει ο αντίπαλός του στον 2ο προκριματικό γύρο του μονοπατιού των μη πρωταθλητών.

Οι "πράσινοι" θα βρουν απέναντί τους κάποια από τις τρεις ομάδες που θα τερματίσει στη 2η θέση του πρωταθλήματος Βελγίου ή κάποια από τις τρεις ομάδες που θα τερματίσει στη 2η θέση του πρωταθλήματος Ουκρανίας.

Οι τρεις συν τρεις πιθανοί αντίπαλοι

Οι "πράσινοι" θα τοποθετούν στους ανίσχυρους του 2ου προκριματικού γύρου, αφού ο συντελεστής των 5,045 βαθμών δεν είναι αρκετός για κάτι καλύτερο.

Το θετικό είναι ότι ο 2ος προκριματικός περιλαμβάνει μόλις τέσσερις ομάδες, ήτοι δύο ζευγάρια και πλέον γνωρίζει τις χώρες που θα βρίσκονται στους ισχυρούς και θα του προσφέρουν αντίπαλο στην κλήρωση της 21ης Ιουνίου.

Στο Βέλγιο, Άντβερπ και Ουνιόν έχουν κάνει την ανατροπή από την κανονική σεζόν κι έχουν αφήσει πίσω την Γκενκ στα playoffs τίτλου. Η Μπριζ θα τερματίσει τέταρτη κι έτσι το πρωτάθλημα είναι υποθεση των τριών τους.

Με δύο αγωνιστικές να απομένουν, Άντβερπ και Ουνιόν έχουν από 45 βαθμούς και τίθενται αντιμέτωπες την προσεχή Κυριακή, σε έναν αγώνα που αν έχει νικητή, πιθανότατα θα αναδείξει τον πρωταθλητή. Η Γκενκ βρίσκεται τρεις βαθμούς πίσω και περιμένει ισοπαλία για να παραμείνει στο κόλπο του τίτλου.

Τα πάντα ουσιαστικά θα κριθούν από το ντέρμπι της Κυριακής, αφού αν υπάρξει ηττημένος, θα κονταροχτυπηθεί με τη Γκενκ για τη 2η θέση, η οποία οδηγεί στην ίδια κλήρωση με τον Παναθηναϊκό.

Στην Ουκρανία, η εικόνα είναι παρόμοια. Τρεις ομάδες κυνηγούν τον τίτλο με τρεις αγωνιστικές να απομένουν, όμως η Σαχτάρ με 66 βαθμούς και η Ντνίπρο με 64 έχουν αυξημένες πιθανότητες σε σχέση με τη Ζόρια που έχει 61.

Όπως και στο Βέλγιο, πολλά αναμένεται να κριθούν την προσεχή Κυριακή, όταν είναι προγραμματισμένο το αντίστοιχο ντέρμπι κορυφής. Η Σαχτάρ αντιμετωπίζει την Ντνίπρο κι η νικήτρια αποκτά ξεκάθαρο προβάδισμα τίτλου, ενώ η ηττημένη αναμένεται να παλέψει με τη Ζόρια για τη 2η θέση.

Οι ομάδες που θα τον κάνουν ισχυρό στον 3ο προκριματικό

Η κλήρωση του 3ου προκριματικού γύρου θα διενεργηθεί πριν από τα παιχνίδια του 2ου προκριματικού και γι' αυτό θα συμμετάσχει και ο Παναθηναϊκός. Για να συμβεί αυτό, οι "πράσινοι" θα μπουν στην κληρωτίδα μαζί με τον αντίπαλό τους στον 2ο προκριματικό, ως ζεύγος. Ο συντελεστής στο συγκεκριμένο μπαλάκι θα είναι εκείνος του ισχυρού, ήτοι εκείνος της βελγικής ή της ουκρανικής ομάδας με την οποία θα κληρωθεί ο Παναθηναϊκός.

Ο αντίπαλος του δευτεραθλητή Ελλάδας στον 2ο προκριματικό θα κρίνει και αν θα βρίσκεται στους ισχυρούς ή στους ανίσχυρους της κλήρωσης του 3ου προκριματικού.

Αν αντίπαλος είναι η Σαχτάρ, τότε το "τριφύλλι" θα τοποθετηθεί (ως ζευγάρι με τους Ουκρανούς) στο γκρουπ των ισχυρών, χωρίς να υπάρχει κάποια άλλη προϋπόθεση
Αν αντίπαλος είναι η Ζόρια ή οποιαδήποτε ομάδα από το Βέλγιο (και η Σαχτάρ δεν βρίσκεται στη διοργάνωση), τότε χρειάζεται την τρίτη θέση στη Γαλλία να καταλάβει η Λανς κι όχι η Μαρσέιγ, ώστε το ζευγάρι με το "τριφύλλι" να έχει υψηλότερο συντελεστή και να συμπληρώσει το γκρουπ των τεσσάρων ισχυρών
Αν αντίπαλος είναι η Ντνίπρο, τότε οι 8,000 βαθμοί των Ουκρανών θα στείλουν το ζευγάρι στους ανίσχυρους
Σημειώνεται ότι στους ισχυρούς υπάρχουν ήδη Ρέιντζερς, Μπράγκα και ο δευτεραθλητής Ολλανδίας (είτε Αϊντχόφεν είτε Άγιαξ) και στους ανίσχυρους η Στουρμ και ο δευτεραθλητής Σερβίας (είτε Μπάτσκα Τοπόλα είτε Τσουκαρίτσκι), με αποτέλεσμα να είναι πολύ σημαντικό ο Παναθηναϊκός να κληρωθεί με αντίπαλο που θα τον στείλει στους ισχυρούς σε αυτόν τον γύρο.

Οι ημερομηνίες που ενδιαφέρουν τον Παναθηναϊκό

Ο δευτεραθλητής Ελλάδας αρχίζει την ευρωπαϊκή πορεία του από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών. Σε αντίθεση με την πρωταθλήτρια Ελλάδας, δεν έχει εξασφαλισμένους ομίλους του Europa Conference League, αλλά μία πρόκριση θα του είναι αρκετή για διασφάλιση ευρωπαϊκού μέλλοντος μέχρι τον Δεκέμβριο.

Αν τα καταφέρει στο πρώτο εμπόδιο, τότε προχωρά στον 3ο προκριματικό και έχει μπροστά του τα playoffs, πάντα στα μονοπάτια μη πρωταθλητών. Αν δεν προχωρήσει από τον 2ο προκριματικό του Champions League, τότε συνεχίζει στον 3ο προκριματικό του Europa League και από εκεί πάει στα playoffs είτε του Europa League (αν προκριθεί) είτε του Europa Conference League (αν αποκλειστεί).

Ο Παναθηναϊκός θα αγωνιστεί αρχικά στις 25-26 Ιουλίου, κατόπιν στις 1-2 Αυγούστου (κλήρωση στις 21 Ιουνίου) και αν προκριθεί, θα δώσει το πρώτο παιχνίδι του 3ου προκριματικού γύρου στις 8-9 Αυγούστου και το δεύτερο στις 15 του μήνα (κλήρωση στις 24 Ιουλίου). Αν οι "πράσινοι" φτάσουν στα playoffs (κλήρωση στις 7 Αυγούστου), τότε θα αγωνιστούν στις 22-23 Αυγούστου πρώτη φορά και 29-30 του μήνα τη δεύτερη για το "εισιτήριο" των ομίλων.

Περισσότερα στο sport24.gr