Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023 12:41

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 1-0: Με Ακόστα επέστρεψε στις νίκες και πλησίασε την κορυφή (φωτό)

Γράφτηκε από τον
ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 1-0: Με Ακόστα επέστρεψε στις νίκες και πλησίασε την κορυφή (φωτό)

Με τον πρώτο της σκόρερ Γκαέλ Ακόστα να βρίσκει δίχτυα στο 58' η Καλαμάτα έκαμψε στο Δημοτικό Στάδιο την αντίσταση της Παναχαϊκής (1-0) και επέστρεψε στις επιτυχίες, ύστερα από την ήττα από τον Διαγόρα και την ισοπαλία με τον Ολυμπιακό Β'.

H "Μαύρη Θύελλα" αγχώθηκε χθες, αλλά βρήκε τον τρόπο να διασπάσει την πολυπρόσωπη άμυνα των Πατρινών και να πλησιάσει την κορυφή στον β' όμιλο της Super League 2, καθώς τόσο τα Χανιά που οδηγούν την κούρσα, όσο και η δεύτερη Καλλιθέα γνώρισαν την ήττα.
Οι Κρητικοί με 3-0 από τον Ολυμπιακό Β' και η Καλλιθέα με 2-1 από το Διαγόρα Ρόδου και η τρίτη Καλαμάτα απέχει πλέον ένα βαθμό από την αθηναϊκή ομάδα και τρεις από τα Χανιά.
Στον αντίποδα η Παναχαϊκή βρίσκεται πλέον, μόνη στην τελευταία θέση και χωρίς νίκη, ύστερα από δέκα αγωνιστικές! Με τον Γιάννη Τάτση στον πάγκο ήταν πάντως τρεις αγωνιστικές αήττητη και ήρθε στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα με σκοπό να διευρύνει το σερί.

Στο πρώτο ημίχρονο κατάφερε να εγκλωβίσει τους γηπεδούχους, που απείλησαν μετά το 30' μόνο σε δύο περιπτώσεις με κεφαλιές των επιθετικών Μπαράλες και Πασά.
Στο δεύτερο μέρος, η Καλαμάτα μπήκε καλύτερα και αφού έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 51' με τον Δημόπουλο, άνοιξε το σκορ στο 58' με το έκτο φετινό τέρμα του Μεξικανού Γκαέλ Ακόστα και στη συνέχεια διαχειρίστηκε το προβάδισμα έχοντας δύο ακόμα ευκαιρίες με Τάτο και Ρόβα.
Η Παναχαϊκή δεν απείλησε την εστία του Γιαννίκογλου, αλλά όσο έμενε το 1-0 ήταν μέσα στο παιχνίδι και αυτό άγχωσε τους γηπεδούχους.
Η εμφάνιση δεν ήταν η επιθυμητή, αλλά σημασία έχει ότι η "Μαύρη Θύελλα" πήρε το πελοποννησιακό ντέρμπι και θα πάει με καλή ψυχολογία στο νέο ντέρμπι με την Καλλιθέα, με το οποίο ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος.

Απείλησε μόνο δύο φορές στο α' μέρος

Με δύο αλλαγές στην 11άδα, συγκριτικά με το ματς με τον Ολυμπιακό Β', παρατάχθηκε η Καλαμάτα. Τάτος και Αρίμπας πήραν τις θέσεις των Κατάλντι και Κωστούλα. Ο Ισπανός στόπερ επέστρεψε μετά τον τραυματισμό του στο κέντρο της άμυνας, έχοντας παρτενέρ τον Δημόπουλο. Μόζερ και Βαλεριάνος ήταν τα μπακ (δεξί και αριστερό, αντίστοιχα) και ο Γιαννίκογλου κάτω από τα γκολπόστ.
Στον άξονα έπαιξαν Ματέους Αλβες, Παπατόλιας και στις πτέρυγες Πασάς (δεξιά), Ακόστα (αριστερά) και ο Τάτος πίσω από τον φορ Μπαράλες.
Η Καλαμάτα είχε την κατοχή της μπάλας, όχι όμως και τον τρόπο να απειλήσει την πολυπρόσωπη άμυνα των Πατρινών.. Μετά το 30' οι γηπεδούχοι ανέβασαν λίγο ένταση, έκλεισαν στο μισό γήπεδο την Παναχαϊκή και απείλησαν δύο φορές από... αέρος με Μπαράλες και Πασά Στο 30' ο Αργεντίνος φορ πήρε την κεφαλιά από σέντρα του Ακόστα, αλλά ο Κολοβούρης έπεσε στη δεξιά του γωνία και απέκρουσε στο κόρνερ.
Στο 35' ήταν η σειρά του Ελληνα φορ να πάρει την κεφαλιά (από σέντρα του Βαλεριάνου), αλλά έστειλε την μπάλα στην αγκαλιά του γκολκίπερ.
Ετσι το ημίχρονο ολοκληρώθηκε φυσιολογικά δίχως τέρματα.

Βρήκε τη λύση στο 58'

Με το ξεκίνημα του β' μέρους, ο Μάκης Χάβος άφησε στα αποδυτήρια τον Μόζερ και έβαλε δεξί μπακ τον Ραπόσο, θέλοντας να κάνει πιο επιθετική την Καλαμάτα και από τη δεξιά πλευρά. Οι γηπεδούχοι άγγιξαν το γκολ στο 51', όταν από κόρνερ του Ακόστα, ο προωθημένος Αρίμπας πήρε κεφαλιά - πάσα για τον έτερο στόπερ Δημόπουλο που μόνος στο δεύτερο δοκάρι σούταρε ψηλά άουτ.
Στο 58' ο Ακόστα βρέθηκε μόνος μέσα στην περιοχή και από πλάγια θέση αριστερά, νίκησε τον Κολοβούρη γράφοντας το 1-0. Η Παναχαϊκή στη συνέχεια βγήκε σταδιακά από το... καβούκι της, χωρίς όμως να μπορεί να απειλήσει. Η Καλαμάτα ήταν αυτή που έφθασε κοντά στο γκολ στο 67' με το συρτό σουτ του Τάτου από το ύψος του πέναλτι, να περνά δίπλα από το κάθετο δοκάρι. Η επόμενη φάση καταγράφηκε στις καθυστερήσεις, όταν ο Ρόβας στο 92' έγινε αποδέκτης της μπάλας μέσα στην περιοχή και από πλάγια θέση σούταρε, με την μπάλα να περνά παράλληλα από την εστία. Ετσι το 1-0 παρέμεινε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του ρέφερι Πουλόπουλου από τον Πειραιά.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Γιαννίκογλου, Μόζερ (46' Ραπόσο), , Αρίμπας, Δημόπουλος (86' Μπαξεβάνος), Βαλεριάνος, Παπατόλιος, Ματέους Αλβες (59' Κατάλντι), Τάτος (86' Καραγκούνης), Ακόστα, Πασάς, Μπαράλες (59' Ρόβας)
ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ: Κολοβούρης, Καραγιάννης (84' Πετράκος), Λιοφάγος, Μπάρετ, Γκάντσιερ, Γρηγορόπουλος (69' Παραστατίδης), Μασούρας, Ντε Ολιβέιρα (84' Μαρτίνες), Πατρινός (69' Ιατρούδης), Χριστόπουλος (39' Αλιμπέ), Αποστολόπουλος

Τίμησε Σπεντζόπουλο

Τον σπουδαίο παλαίμαχο ποδοσφαιριστή Δημήτρη Σπεντζόπουλο, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα τόσο της Καλαμάτας, όσο και της Παναχαϊκής, τη δεκαετία του '70, βράβευσε η "Μαύρη Θύελλα" στο ημίχρονο του χθεσινού αγώνα.
"Είμαι πολύ συγκινημένος γιατί βρίσκομαι στα χώματα που έκανα την πρώτη κλωτσιά. Δεν πρόκειται να σας ξεχάσω ποτέ" είπε ο Δημήτρης Σπεντζόπουλος, εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα από τους φιλάθλους και των δύο ομάδων στο Δημοτικό Στάδιο.

Χάβος: "Απέχει πολύ το ποδόσφαιρο που θέλω να παίξουμε"

Για ένα χαμένο ημίχρονο (το πρώτο) έκανε λόγο ο Μάκης Χάβος στη συνέντευξη Τύπου.
"Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια ομάδα που παίζοντας 3-5-2, θα αμυνθεί στο δικό της μισό γήπεδο με δέκα παίκτες πίσω από την μπάλα. Δουλέψαμε όλη την εβδομάδα πάνω σε αυτό το πλάνο, πως θα διασπάσουμε αυτή την κλειστή άμυνα. Δυστυχώς όμως πάλι το πρώτο ημίχρονο, το πετάξαμε στα σκουπίδια", δήλωσε αρχικά ο προπονητής της Καλαμάτας και πρόσθεσε: "
Στο δεύτερο ημίχρονο αλλάξαμε τον σχηματισμό, παίζοντας με ένα εξάρι και ανεβάσαμε δύο εσωτερικά χαφ, Θεωρώ ότι ήμασταν καλύτεροι. Κάναμε ένα καλό δεύτερο ημίχρονο. βάλαμε το γκολ και είχαμε τρεις σημαντικές ευκαιρίες με Δημόπουλο, Ρόβα, Τάτο για να γίνει το 2-0".
O Μάκης Χάβος κρατά την προσπάθεια και τη νίκη, αλλά προσμένει καλύτερες εμφανίσεις από τη χθεσινή.
"Καλή η προσπάθεια των παιδιών, όμως το ποδόσφαιρο που θέλω εγώ να παίξουμε και ονειρεύομαι σαν Καλαμάτα, απέχει πάρα πολύ. Το μόνο όπλο μας είναι η δουλειά, η συγκέντρωση και ο στόχος παραμένει ίδιος", είπε χαρακτηριστικά Σε ερώτηση αν αλλάζει η ψυχολογία μετά τη μείωση της διαφοράς, τόνισε ότι σίγουρα αλλάζει, αλλά θα πρέπει η Καλαμάτα να κοιτά τα δικά της παιχνίδια και όχι τι κάνουν οι άλλες ομάδες.

Τα τυπικά για Βραζιλιάνο επιθετικό

Παίκτης της Καλαμάτας θα πρέπει να θεωρείται ο Ελιβέλτο Ριμπέιρο Ντάντας, όπως είναι το πλήρες όνομά του, ή απλώς Ελιβέλτο. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός βρίσκεται μάλιστα ήδη στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα από την ΠΑΕ.
Ο 31χρονος ποδοσφαιριστής έχει αγωνιστεί στην Ελλάδα και με τα χρώματα της Αναγέννησης Καρδίτσας από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2023, (15 συμμετοχές, 2 γκολ)..Ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Φλαμένγκο και το 2012 έγινε επαγγελματίας στην βραζιλιάνικη Ιμπεριάλ, ενώ πέρασε ως δανεικός από την Καμποφριένσε. Τη σεζόν 2013-2013 πήρε μεταγραφή για την Εκράνας της Λιθουανίας και έπειτα εντάχθηκε στο δυναμικό της Ζαλγκίρις Βίλνιους, όπου παρέμεινε για τρία χρόνια κατακτώντας δύο Πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και τρία Σούπερ Καπ. Επόμενος σταθμός της καριέρας του τη σεζόν 2017-2018 το Ισραήλ και συγκεκριμένα η Μακάμπι Πέταχ Τίκβα. Την επόμενη σεζόν επέστρεψε στη Βαλτική, αυτή τη φορά στη Λετονία για την RFS, όπου έμεινε μόνο για 6 μήνες, πριν πάει στο Καζακστάν για λογαριασμό της Ταράζ. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την Σογκντιάνα Τζίζαχ του Ουζμπεκιστάν, επέστρεψε στη Λιθουανία για την Πανεβέζις, όπου αγωνίστηκε από το 2020 έως το 2023 και τελευταία του ομάδα ήταν η Αναγέννηση Καρδίτσας.