Πέμπτη, 13 Νοέμβριος 2014 13:14

Νησιά Φαρόε: Οι μαχητικοί νησιώτες από τον Βόρειο Ατλαντικό

Γράφτηκε από τον

Σε κάθε κλήρωση προκριματικής φάσης Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ή Παγκοσμίου Κυπέλλου οι περισσότερες ομάδες του τελευταίου ομίλου, του γκρουπ «των αδυνάτων», όπως επικράτησε να λέγεται, βρίσκονται πάνω-κάτω στο ίδιο επίπεδο και, συνήθως, αποτελούν μικρά κρατίδια.

 

Αυτό ισχύει και για την αυριανή αντίπαλο της Εθνικής ομάδας, τα Νησιά Φαρόε, που για τα περισσότερα συγκροτήματα αποτελούν μια μάλλον ανεπιθύμητη επιλογή, αποκλειστικά και μόνο λόγω της ταλαιπωρίας που συνεπάγεται ένα ταξίδι στο βόρειο Ατλαντικό ωκεανό.

Τα Νησιά των Προβάτων, όπως μεταφράζεται το όνομά τους, είναι ένα σύμπλεγμα 18 νησιών (τα 17 κατοικήσιμα), που αποτελούν ομώνυμο αρχιπέλαγος ανάμεσα στη Σκοτία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, υπάγονται διοικητικά στη Δανία, έχουν συνολική έκταση 1.399 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 49.483 κατοίκους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2012.

Τα Νησιά Φαρόε δημιούργησαν αυτόνομη ποδοσφαιρική ομοσπονδία το 1930, όμως χρειάστηκαν 58 χρόνια για να αναγνωριστεί από την FIFA και 60 από την UEFA. Η πρώτη νίκη στην Ιστορία τους καταγράφηκε το 1989 με αντίπαλο τον Καναδά, ενώ μια χρονιά αργότερα άφησαν άφωνη την Ευρώπη επικρατώντας της Αυστρίας 1-0 στις 12 Σεπτεμβρίου 1990, για τα προκριματικά του EURO 1992, στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της Ιστορίας τους!

Έκτοτε πανηγύρισαν άλλες έξι φορές: με το Σαν Μαρίνο στα προκριματικά του EURO 1996, τη Μάλτα και μάλιστα εις διπλούν στα προκριματικά του Μουντιάλ 1998 (2-1, 2-1), το Λουξεμβούργο (2-0, 1-0) και την Εσθονία για τα προκριματικά του EURO 2012.

Εκτός αυτών, τα Νησιά Φαρόε έχουν ακόμη να επιδείξουν τις ισοπαλίες που απέσπασαν με τις Λιθουανία, Βοσνία στα προκριματικά του EURO 2000 και τη Σκοτία σε αυτά του 2004, αποτελέσματα που ουσιαστικά συνιστούσαν νίκη για τους ερασιτέχνες, αλλά μαχητικότατους ποδοσφαιριστές τους. Τελευταίο αήττητο παιχνίδι τους ήταν εκείνο απέναντι στο Καζακστάν (1-1), για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Η διαφορά δυναμικότητας των Νησιών Φαρόε με οποιοδήποτε αντίπαλο του 6ου ομίλου είναι βεβαίως μεγάλη, αν και, όπως προαναφέρθηκε, κατά καιρούς υπήρξαν ομάδες που πήραν αψήφιστα τους μαχητικούς αντιπάλους τους και το πλήρωσαν με μια ήττα που δεν θα σβήσει εύκολα από τη μνήμη, ακόμη και με μια ισοπαλία που ουσιαστικά όμως ήταν ήττα.

Η πρωτοπόρος του ομίλου, Βόρεια Ιρλανδία, το γνωρίζει άλλωστε πολύ καλά, καθώς στο πλαίσιο των προκριματικών του Μουντιάλ 2010 παραχώρησε απρόσμενη ισοπαλία (1-1), αποφεύγοντας μάλιστα το «ρεζιλίκι» της ήττας μόλις στα τελευταία λεπτά.

Στα Νησιά Φαρόε οι ποδοσφαιριστές δεν ζουν από το άθλημα, αλλά από το επάγγελμά τους: ο αρχηγός Γιόνας Τορ Νάες είναι δικηγόρος, κάποιοι άλλοι παίκτες (Κλέτσγκαρντ, Μπενζτάμινσεν, Γιουστίνουσεν) ξυλουργοί και ηλεκτρολόγοι, ο Χάνσον κάνει ασφαλτοδρομήσεις, ο Μπάλντβινσον είναι φοιτητής και ο Χολστ δάσκαλος!

Πιο... διάσημος είναι ο τερματοφύλακας Γκούναρ Νίλσεν που παίζει στη Μάδεργουελ (Σκοτία). Ο αμυντικός Μπάλντβινσον αγωνίζεται στη νορβηγική Μπρίνε, ενώ ο 19χρονος ταλαντούχος Σόνι Νάτεσταντ στη Μίντιλαντ, στη Δανία.

Προπονητής είναι (από το 2011) ένα πολύ γνωστό όνομα, ο πρωταθλητής Ευρώπης με την Δανία το 1992 και αρχηγός εκείνης της ομάδας, Λαρς Όλσεν, ο οποίος ως ποδοσφαιριστής υπήρξε βασικό στέλεχος της Εθνικής από το 1986 ως το 1996, μετρώντας 84 συμμετοχές και 4 γκολ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ