Πέμπτη, 13 Νοέμβριος 2014 16:38

Μόνο νίκη θέλει αύριο η Ελλάδα με Νησιά Φαρόε

Γράφτηκε από τον
Μόνο νίκη θέλει αύριο η Ελλάδα με Νησιά Φαρόε

Πολλά λόγια και ιδιαίτερη ανάλυση για τον αυριανό αγώνα της Εθνικής ομάδας με τα Νησιά Φαρόε δεν χρειάζονται. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον 6ο προκριματικό όμιλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος αποτυπώνει εύγλωττα μια πραγματικότητα που το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχει πάρα πολλά χρόνια να βιώσει: ένας βαθμός σε τρεις αγώνες και προτελευταία θέση στην κατάταξη, πίσω από ομάδες όπως η Βόρεια Ιρλανδία, η Φινλανδία και η Ουγγαρία.

 

Η γενναιοδωρία της UEFA, η οποία θέλει τα πρώτα δύο συγκροτήματα κάθε ομίλου (και τον καλύτερο τρίτο) να προκρίνονται απευθείας στην τελική φάση και τους τρίτους των υπόλοιπων οκτώ ομίλων να διεκδικούν τη συμμετοχή τους μέσω αγώνων μπαράζ, πολύ λίγο ωφελεί τη δεδομένη στιγμή την Εθνική, αν η «γαλανόλευκη» ομάδα δεν κάνει μια εντυπωσιακή επιστροφή σε νίκες και βαθμούς.

Τα Νησιά Φαρόε προσφέρονται γι' αυτό, χωρίς πάντως να υπονοείται πως η αποστολή των διεθνών αύριο το βράδυ (21:45) στο «Γ. Καραϊσκάκης» θα είναι άκοπη, αν δεν δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, εκείνον δηλαδή που ατυχώς για την Εθνική και τους Έλληνες φιλάθλους δεν έδειξαν σε καμία από τις προηγούμενες τρεις συναντήσεις.

Οι νησιώτες από το βόρειο Ατλαντικό δεν είναι ομάδα κλάσης, αλλά μπορούν να προβληματίσουν έναν αντίπαλο απρόσεκτο και αδιάφορο αγωνιστικά, με τη σκανδιναβική μαχητικότητα και νοοτροπία που τους διακρίνει. Έχοντας επίγνωση της διαφοράς επιπέδου που συνήθως τους χωρίζει από τους αντιπάλους τους, οι ποδοσφαιριστές των Νήσων Φαρόε προσπαθούν σε κάθε παιχνίδι σκληρά για να αποφύγουν μια ήττα με βαρύ σκορ και συχνά τα καταφέρνουν.

Τη δεδομένη στιγμή η ομάδα του Δανού προπονητή Λαρς Όλσεν, αρχηγού της εκπληκτικής εκείνης ομάδας που το 1992 εξέπληξε τον πλανήτη κατακτώντας το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, είναι τελευταία στον 6ο όμιλο, χωρίς βαθμό σε τρία παιχνίδια, έχοντας σημειώσει ένα γκολ και δεχθεί έξι.

Όσον αφορά στο παρελθόν, Ελλάδα και Νησιά Φαρόε συναντήθηκαν μόλις δύο φορές κι εκείνες πολλά χρόνια πριν. Ήταν στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1996, με την Εθνική να επικρατεί εκτός έδρας στις 7 Σεπτεμβρίου 1994 με 5-1 (12΄ Σαραβάκος, 18΄, 86΄ Τσαλουχίδης, 55΄, 61΄ Αλεξανδρής - 89΄ αυτογκόλ Αποστολάκης) και στις 15 Νοεμβρίου 1995 να επιβάλλεται στο Ηράκλειο με 5-0 (58΄ Αλεξανδρής, 62΄ Νικολαΐδης, 66΄ Μαχλάς, 75΄ Δώνης, 80΄ Τσιάρτας), κι ενώ το πρώτο ημίχρονο είχε κλείσει στο 0-0.

Αγωνιστικά και με βάση τα όσα έδειξε ως τώρα στις προπονήσεις, ο Ρανιέρι φαίνεται να έχει κατά νου ένα σχήμα με τον Καρνέζη στο τέρμα, τους Τοροσίδη (αν δεν προκύψει κάτι απρόοπτο), Καράμπελα, Μανωλά, Μόρα στην άμυνα, Μανιάτη (αμυντικός μέσος), Σάμαρη, Χριστοδουλόπουλο (εσωτερικοί μέσοι), Μαυρία (δεξιά), Καρέλη (αριστερά) και Γκέκα στην κορυφή της επίθεσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ