Τρίτη, 28 Μαϊος 2024 20:21

Εφυγε από τη ζωή ο Δραμινός πρώην τεχνικός της Καλαμάτας Κώστας Χατζημιχάλης

Γράφτηκε από τον
Εφυγε από τη ζωή ο Δραμινός πρώην τεχνικός της Καλαμάτας Κώστας Χατζημιχάλης

Πριν από λίγες ημέρες έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών ο Κώστας Χατζημιχάλης που είχε διατελέσει προπονητής της Καλαμάτας, καθώς και σε άλλες ομάδες της πόλης στο παρελθόν.

Πληροφορίες για το χαμό του Δραμινού προπονητή αντλήσαμε από τη σελίδα που διατηρεί ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τσακίρης στο facebook. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων αναφέρει: “Σε ηλικία 92 ετών "έφυγε" από τη ζωή ο Δραμινός Κώστας Χατζημιχαήλ, από τους σημαντικότερους προπονητές στις δεκαετίες 70 και 80. Βρέθηκε νεκρός (πρέπει να είχε πεθάνει αρκετές μέρες πριν, αλλά ζούσε μόνος), την Τετάρτη 8 Μαΐου και κηδεύτηκε την επόμενη ημέρα. Έπαιξε πολύ λίγο στην Α' Εθνική, μόλις δύο ματς με το Αιγάλεω, αλλά από νωρίς ασχολήθηκε με την προπονητική. Συνεργάστηκε με σπουδαίους προπονητές στην ΑΕΚ και διατέλεσε και υπηρεσιακός της. Ανέβασε το 1979 τη Δόξα στην Α' Εθνική, ενώ δούλεψε μεταξύ άλλων στην Καλαμάτα, τη Νίκη Βόλου, τη Βέροια, τον Πιερικό, την Καβάλα, αλλά και την Εθνική Ενόπλων. Τα τελευταία 25 χρόνια ζούσε πολύ μοναχικά και ήταν απλησίαστος”.
Για τον Κώστα Χατζημιχάλη μας είπε μερικά πράγματα που θυμήθηκε ο Μανώλης Θεοδώρου, που ήταν ο πρώτος προπονητής του στα Πράσινα Πουλιά. Ξετυλίγοντας το κουβάρι των αναμνήσεων μας είπε: “Δεν δεχόταν να του μιλούν για αγωνιστικά θέματα, Ηταν πολύ αυστηρός και δίκαιος. Ηταν μεγάλος δάσκαλος και του άρεσε να δουλεύει και να καλλιεργεί τους ταλαντούχους παίκτες”, ανέφερε αρχικά και συνέχισε: “Το 1966 τον είχα προπονητή στα Πράσινα Πουλιά, τότε εγώ ήμουν 15 ετών. Το έμψυχο δυναμικό αποτελούνταν από 25-28 παίκτες στην πλειοψηφία τους νεαροί 15 έως 18 ετών και οι μεγαλύτεροι ήταν οι Αλέκος Λούκος, Δημήτρης Μπουτιέρος, Σπύρος Οδεμισιώτης. Το 1967 πήραμε αήττητοι το πρωτάθλημα με τα Πράσινα Πουλιά και θα πηγαίναμε σε μπαράζ για να διεκδικήσουμε την άνοδο μας. Είχε γίνει και η κλήρωση των αγώνων, όμως μας πρόλαβε η επιβολή του στρατιωτικού καθεστώτος και δεν έγιναν τα παιχνίδια”.

Βοηθός του Χρυσοχόου

Το πέρασμα του από την Καλαμάτα, έγινε αρχικά το 1966 όταν διετέλεσε προπονητής στα Πράσινα Πουλιά, ενώ στη συνέχεια ήταν βοηθός του Ανδρέα Χρυσοχόου, που υπήρξε ο πρώτος προπονητής της Καλαμάτας όταν ιδρύθηκε το 1967 με τη διάλυση όλων των σωματείων που υπήρχαν εκείνη την εποχή. Ο Ανδρέας Χρυσοχόου είχε καταγωγή από την Ξάνθη και ήρθε από τη Γερμανία, όπου ήταν στη σχολή προπονητών της Κολωνίας μια από τις καλύτερες, όπου έμεινε εκεί 4 χρόνια και πήρε το δίπλωμα προπονητή.
Νωρίτερα το 1965 ήταν προπονητής και παίκτης στο Ομιλο (Πράσινα Πουλιά, Ολυμπιακός Καλαμάτας, ΑΕΚ Καλαμάτας, Παμμεσσηνιακός) και την επόμενη χρονιά προπονητής στα Πράσινα Πουλιά.

Βοηθός του Στάνκοβιτς στην ΑΕΚ

Ο Κώστας Χατζημιχάλης φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ την 3ετία 1955-1958 και αργότερα ήταν βοηθός προπονητής στην κιτρινόμαυρη ομάδα δίπλα στον Μπράνκο Στάνκοβιτς.
Το συνάντησε τότε ο Μανώλης Θεοδώρου, καθώς για περίπου 3 μήνες έκανε προπονήσεις με τις ΑΕΚ, κάτω από τις οδηγίες του Στάνκοβιτς, αλλά δεν ευδοκίμησε η απόκτηση του από το “δικέφαλο”.
Επίσης συναντήθηκαν σε ένα παιχνίδι που έδωσε η Καλαμάτα με τον Ιωνικό, την περίοδο 1971-1972, έναν χρόνο πριν αναλάβει τη “Μαύρη Θύελλα”, ο Λυκούργος Γαϊτανάρος. Το παιχνίδι αυτό ήταν σημαντικό και για τις δύο ομάδες γιατί όποια κέρδιζε θα έμενε στη Β’ εθνική. Για αυτό το παιχνίδι ο πρόεδρος των παλαιμάχων της Καλαμάτας γύρισε το χρόνο πίσω και μας είπε: “Ηταν ένα δύσκολο παιχνίδι, καθώς πριν δύο χρόνια είχαμε ρίξει κατηγορία την ομάδα της Νίκαιας. Υπήρχε φανατισμός και μάλιστα είχαν κτυπήσει στο κεφάλι με φτυάρι τον Ηλία Λαγογιάννη. Γενικός αρχηγός στον Ιωνικό ήταν ο τωρινός πρόεδρος της ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης. Το παιχνίδι είχε έρθει να παρακολουθήσει και ο Κώστας Χατζημιχάλης με μέλη της διοίκησης της ΑΕΚ. Υπηρετούσα στην ΕΣΑ και ήρθαν ο πρόεδρος της Καλαμάτας Αποστόλης Κούβελας και ο γενικός αρχηγός Κώστας Αλησμόνης για να πάμε στο παιχνίδι, όπου ήμασταν 12 παίκτες, ο τελευταίος ήταν ο “Γάτος”. Καταφέραμε και κερδίσαμε 1-0 με γκολ του Τάσου Αγυρόπουλου στο 43’. Εκανα το καλύτερο μου παιχνίδι και είχα καταφέρει να “εξαφανίσω” τον Βασιλείου με διάφορες περίτεχνες ενέργειες όπως θα λέγαμε διάφορα τσαλιμάκια. Ο Βασιλείου είχε έρθει από την ΑΕΚ και ήταν βασικός παίκτης της Εθνικής Ελλάδας. Ηταν μαζί με τον Μπαλόπουλο, το δίδυμο των στόπερ της Εθνικής. Με αφορμή την απόδοση μου μετά το ματς ο Χατζημιχάλης μου είπε να μην ξανακάνω αυτά τα τσαλιμάκια”.

Συνάντηση στη Δράμα

Μετά το 1986 ο Κώστας Χατζημιχάλης επέστρεψε στην Καλαμάτα, όπου ανέλαβε προπονητής της για μικρό χρονικό διάστημα. Ο Μανώλης Θεοδώρου τον συνάντησε ξανά αρκετά χρόνια μετά το 2004 ή 2005 όταν με τη Μεσογειακή ομάδα βρέθηκε στη Δράμα για φιλικό φιλανθρωπικού χαρακτήρα και είχαν την ευκαιρία να θυμηθούν τα παλιά.