Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2024 10:26

"ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ": Κάθε χρόνο και χειρότερη στη Super League 2

Γράφτηκε από τον
"ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ": Κάθε χρόνο και χειρότερη στη Super League 2

Την 5η και τελευταία θέση στα πλέι οφ του β' ομίλου της Super League 2, κατέλαβε η Καλαμάτα, όντας η μόνη ομάδα που δεν κέρδισε ούτε ένα παιχνίδι και στους δύο ομίλους, τόσο στα πλέι οφ, όσο και στα πλέι άουτ.

Η "Μαύρη Θύελλα" σημείωσε μάλιστα μόλις δύο γκολ, ενώ δέχτηκε 15 και ηττήθηκε στους έξι από τους οχτώ αγώνες που έδωσε!
Με άλλα λόγια ο πιο αδύναμος κρίκος, σε μια σεζόν που ξεκίνησε με την ταμπέλα του μεγάλου φαβορί για την άνοδο και εξελίχθηκε στην πιο αποτυχημένη σε αυτά τα τρία χρόνια, που μετέχει στη νέα Sl2, την παλιά δηλαδή Β' εθνική, που διεξήχθη σε δύο ομίλους.

12 ήττες σε 30 αγώνες!

Η Καλαμάτα θα αγωνιστεί και τη νέα σεζόν στη δεύτερη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία, που θα γίνει όμως σε έναν όμιλο, αν οι ομάδες είναι κάτω από 20.
Η φετινή της παρουσία ωστόσο, ήταν απογοητευτική και το μαρτυρούν και οι αριθμοί. Ενδεικτικό ότι γνώρισε 12 ήττες, όσες σχεδόν είχε γνωρίσει τις δύο προηγούμενες σεζόν (13). Επίσης με εξαίρεση το "3 στα 3" στις πρώτες αγωνιστικές, δεν μπόρεσε να πετύχει ούτε δύο σερί νίκες στο πρωτάθλημα, με αποκορύφωμα τα πλέι οφ, όπου έμεινε χωρίς νίκη και σκόραρε μόνο δύο γκολ και το ένα με πέναλτι.
Με άλλα λόγια δεν μπόρεσε επί της ουσίας να διεκδικήσει ποτέ την άνοδο, παρότι φέτος είχαμε την ελληνική πρωτοτυπία να διαιρείται δια δύο στα πλέι οφ, η βαθμολογία της κανονικής σεζόν και η διψήφια διαφορά (14) που την χώριζε από την κορυφή έγινε μονοψήφια (6).
Στα πλέι οφ, ωστόσο αυτή εκτοξεύτηκε (-21), με την Καλαμάτα να τερματίζει πέμπτη και καταϊδρωμένη, έχοντας εννέα βαθμούς λιγότερους από Ηλιούπολη, Ιωνικό, 15 από Χανιά και 21 από την πρωταθλήτρια Καλλιθέα, που πανηγύρισε την άνοδο και επιστρέφει στην κορυφαία κατηγορία μετά από 18 ολόκληρα χρόνια. Η Καλαμάτα έχει να δει Α' εθνική από τη σεζόν 2000-2001, με τις υψηλές προσδοκίες που υπήρχαν και φέτος να μην δικαιώνονται και πλέον αναμένουμε καλοκαίρι μεγάλων αλλαγών στο έμψυχο υλικό.
Κάτι λογικό, με δεδομένο ότι η σεζόν 2023-2024 ήταν με διαφορά η χειρότερη, όπου η Καλαμάτα έσπασε κάθε αρνητικό ρεκόρ.

Τι έκανε τις δύο προηγούμενες χρονιές

Η Καλαμάτα επέστρεψε στη δεύτερη επαγγελματική κατηγορία της Ελλάδας τη σεζόν 2021-2022 και σε πρωτάθλημα 32 αγωνιστικών, τερμάτισε 3η στον β' όμιλο με 61 βαθμούς, έχοντας απολογισμό, 19 νίκες, 7 ισοπαλίες και 6 ήττες. Τον τίτλο κατέκτησε ο Λεβαδειακός, ενώ δεύτερη ήταν η Καλλιθέα.
Η εξέλιξη, ωστόσο, θα μπορούσε να ήταν διαφορετική, αν δεν είχε γίνει η γνωστή γκάφα με τις ληγμένες κάρτες υγείας, που στοίχησαν βαθμολογικά με συνέπεια να επέλθει απογοήτευση και να τερματίσει 11 βαθμούς μακριά από τον Λεβαδειακό. Σε αυτή τη σεζόν πέτυχε 51 γκολ και δέχτηκε 20.
Τη σεζόν 2022-2023 η διοίκηση έβαλε και πάλι ψηλά τον πήχη, αλλά η σεζόν ήταν χειρότερη από πέρυσι. Η "Μαύρη Θύελλα" πήρε την 6η θέση με 47 βαθμούς, που μεταφράζονται σε 13 νίκες, 8 ισοπαλίες και 7 ήττες, με τέρματα 34-17. Η χρονιά σημαδεύτηκε από τις πέντε αλλαγές ΄προπονητών. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Κηφισιά, που συνάντησε αντίσταση μόνο από τη δεύτερη Καλλιθέα. Τρίτος ήταν ο Απόλλων Σμύρνης, τέταρτα τα Χανιά και πέμπτη η Ιεράπετρα. Η Καλαμάτα τερμάτισε στο -19 από την κορυφή. Απόλλων και Ιεράπετρα δεν μετείχαν φέτος στη SL2, που έγινε με λιγότερες ομάδες και για πρώτη φορά με πλέι οφ.

Πρώτη φορά με πλέι οφ

Η Καλαμάτα τοποθετήθηκε στον β' όμιλο και στην κανονική σεζόν συγκέντρωσε 36 βαθμούς, με 10 νίκες, 6 ισοπαλίες και ισάριθμες ήττες, με γκολ 27-15. Επίδοση που της έδωσε το 5ο και τελευταίο εισιτήριο για τα πλέι οφ ανόδου, μαζί με την Καλλιθέα, τα Χανιά, την Ηλιούπολη και τον Ιωνικό.
Στα πλέι οφ συγκέντρωσε μόλις δύο βαθμούς, καθώς ηττήθηκε εις διπλούν από Καλλιθέα, Χανιά, Ηλιούπολη και πήρε βαθμούς μόνο στα δύο ματς με τον Ιωνικό, δίχως μάλιστα να σκοράρει. Οι δύο ισοπαλίες και οι έξι ήττες με γκολ 2-15 τα λένε όλα, για την Καλαμάτα που τερμάτισε 5η και με 21 βαθμούς διαφορά από την πρωταθλήτρια Καλλιθέα. Σε 30 δηλαδή αγώνες, επικράτησε μόνο στους 10, έχοντας 8 ισοπαλίες και 12 ήττες.

Νίκες μόνο με τους αδύναμους

Οι νίκες ήρθαν δε με τις ομάδες που υποβιβάστηκαν ή κινδύνεψαν. Κέρδισε δύο φορές τον ουραγό Τηλυκράτη, από μία Παναθηναϊκό Β', Ολυμπιακό Β' και Γιούχτα που επίσης υποβιβάστηκαν, μία την Παναχαϊκή που σώθηκε στα πλέι άουτ και δύο με το Αιγάλεω που εξασφάλισε τη σωτηρία επίσης στους έξτρα αγώνες.
Από το πάνω μέρος της βαθμολογίας, κέρδισε μία φορά εντός έδρας Ηλιούπολη και Καλλιθέα, από τις οποίες ηττήθηκε στους υπόλοιπους τρεις αγώνες σε κανονική σεζόν και πλέι οφ. Τρεις φορές έχασε και από τα Χανιά και δύο από τον Διαγόρα, ενώ με τον Ιωνικό είχε μία ήττα και τρεις ισοπαλίες. Και με αυτές τις επιδόσεις πάλι καλά, που τερμάτισε πέμπτη και δεν πήγε στα πλέι άουτ για την... παραμονή.

Ιστορική συντριβή από Χανιά

Στα πλέι οφ, πέρα όμως ότι θα μείνει στην ιστορία, ως η ομάδα που δεν έκανε ούτε μία νίκη, γνώρισε και τη μεγαλύτερη σε έκταση σκορ εντός έδρας ήττα στην ιστορία της με 0-5 από τα Χανιά.
Περισσότερα γκολ ενώπιον του κοινού της είχε δεχτεί μόνο στις 28 Φεβρουαρίου του 1971 (1-6 από τον Παναθηναϊκό) σε ματς όμως για το Κύπελλο Ελλάδας.
Στο Δημοτικό Στάδιο δεν πέτυχε ούτε ένα γκολ στα πλέι οφ και τα δύο από Ακόστα (πέναλτι) και Μπαράλες σημειώθηκαν στις εκτός έδρας ήττες από Ηλιούπολη (2-1) και Καλλιθέα (4-1).
Με την Καλλιθέα ήταν και η τελευταία της νίκη στη σεζόν στις 10 Μαρτίου (1-0 για την 22η αγωνιστική της κανονικής σεζόν). Τότε είχε πάρει τη νίκη με πέναλτι, ΄που ήταν και ο τρόπος που σκόραρε το τελευταίο τρίμηνο! Μέχρι δηλαδή το τελευταίο ματς της σεζόν με την Καλλιθέα, καθώς τα προηγούμενα τέσσερα γκολ είχαν έρθει τα τρία με πέναλτι και το ένα από στημένη φάση. Γκολ σε κανονική ροή αγώνα, είχε να σημειώσει από τις 12 Φεβρουαρίου όταν νίκησε με 2-0 τον Τηλυκράτη στο ουδέτερο γήπεδο της Ηλιούπολης.
Στα αρνητικά της σεζόν που ολοκληρώθηκε, ότι κάθισαν και φέτος στον πάγκο της, άλλοι για λίγο, άλλοι για περισσότερο πέντε προπονητές (Αμανατίδης, Χάβος, Τερζής, Μαυρέας, Αναστόπουλος). Ο Αντ. Μαυρέας επιστρατεύτηκε βέβαια για ένα ματς, διότι ήταν τιμωρημένος από την προηγούμενη θητεία του στην Καλαμάτα, ο Ν. Αναστόπουλος. Ο γενικός αρχηγός της Καλαμάτας είχε αναλάβει αυτό το ρόλο και πέρυσι για τα τελευταία τέσσερα παιχνίδια, όταν είχε λυθεί η συνεργασία με τον Γκεοργκιόσκι. Πριν από τον Σκοπιανό τεχνικό, είχαν καθίσει στον πάγκο οι Κακαλέτρης, Αναστόπουλος και Τσιώλης, με τον τελευταίο να μην προλαβαίνει να κοουτσάρει σε επίσημο παιχνίδι!