Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024 15:40

EURO 2024: Το σούπερ ντέρμπι Ολλανδία-Γαλλία και η ευκαιρία της Σλοβακίας

Γράφτηκε από τον
EURO 2024: Το σούπερ ντέρμπι Ολλανδία-Γαλλία και η ευκαιρία της Σλοβακίας

Το EURO 2024 συνεχίζεται σήμερα (21/6) με το επόμενο «πακέτο» αγώνων της 2ης αγωνιστικής που περιλαμβάνει τα ματς του 4ου ομίλου Πολωνία-Αυστρία και Ολλανδία-Γαλλία, αλλά και τον πρώτο αγώνα για τον 5ο όμιλο ανάμεσα στη Σλοβακία και την Ουκρανία.

Μία σειρά παιχνιδιών που μπορεί να οδηγήσει σε προκρίσεις για τους Σλοβάκους, τους Ολλανδούς και τους Γάλλους εφόσον διπλασιάσουν τις νίκες τους ή να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα στους δύο ομίλους.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ-ΟΥΚΡΑΝΙΑ (16:00)
Στην Merkur Spiel-Arena του Ντίσελντορφ, η Σλοβακία που «υπέγραψε» και τη μεγαλύτερη έκπληξη της 1ης αγωνιστικής με τη νίκη της επί του Βελγίου, θα κυνηγήσει το «2Χ2» απέναντι στην «πληγωμένη» απ’ το «βαρύ» 3-0 απ’ τους Ρουμάνους, Ουκρανία του Σεργκέι Ρεμπρόφ. Κάτι που αν καταφέρει θα την φέρει και μαθηματικά στους «16» του EURO 2024, στην καλύτερη πορεία της σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης.
Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί 8 φορές στο παρελθόν, με τους Ουκρανούς να μετρούν 3 νίκες, τους Σλοβάκους 2, ενώ 3 αγώνες έληξαν ισόπαλοι. «Οι παίκτες μας έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν κόντρα στο Βέλγιο. Έδωσαν μια ευκαιρία με την απόδοσή τους και κερδίσαμε μια μεγάλη ομάδα. Ήταν μια τεράστια νίκη, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Αν θέλουμε να πετύχουμε το όνειρό μς, πρέπει να πάρουμε βαθμούς και στα επόμενα παιχνίδια μας. Η Ουκρανία θα είναι σκληρός αντίπαλος. Για μένα, ήταν ένα από τα φαβορί του ομίλου. Είπα στους παίκτες μου ότι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ως νοοτροπία πως μπορούμε να είμαστε ίσοι με τους καλύτερους» τόνισε ενόψει της αναμέτρησης με τους Ουκρανούς, ο Ιταλός τεχνικός της Σλοβακίας, Φραντσέσκο Καλτσόνα, ενώ απ’ την πλευρά του ο Σεργκέι Ρεμπρόφ ήταν πολύ πιο φειδωλός: «Είχαμε κατοχή της μπάλας απέναντι στη Ρουμανία, αλλά δεν δημιουργήσαμε ευκαιρίες. Κανείς δεν περίμενε αυτό το αποτέλεσμα. Έχουμε ένα πολύ σοβαρό παιχνίδι μπροστά μας. Πρέπει να μιλήσουμε μεταξύ μας και πρέπει να προετοιμαστούμε για το επόμενο ματς».
Ο Καλτσόνα δεν πρόκειται να κάνει καμία αλλαγή σε σχέση με το ματς κόντρα στους Βέλγους, ενώ απ’ την άλλη πλευρά ο Ρεμπρόφ θα περιμένει να δει τον βαθμό ετοιμότητας του Μικολένκο που έχασε την πρεμιέρα λόγω τραυματισμού που είχε υποστεί στο φιλικό με τη Μολδαβία.

Πιθανές ενδεκάδες:
ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Ντουμπράβκα, Πέκαρικ, Βάβρο, Σκρίνιαρ, Χάνκο, Κούτσκα, Λομπότκα, Ντούντα, Σρανζ, Μπόζενικ, Χαράσλιν.
ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Λουνιν, Κονόπλια, Ζαμπάρνι, Ματβιγιένκο, Ζιντσένκο, Σαπαρένκο, Μπράζκο, Σουντάκοφ, Τσιγκάνκοφ, Ντόβμπικ, Μούντρικ.

Διαιτητής: Μάικλ Όλιβερ (Αγγλία)


ΠΟΛΩΝΙΑ-ΑΥΣΤΡΙΑ (19:00)
Μία μεγάλη θα δώσουν στο Olympiastadion του Βερολίνου η Πολωνία και η Αυστρία για τον 4ο όμιλο, σε ένα ματς των δύο ηττημένων της πρεμιέρας που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις βαθμολογικές ισορροπίες του γκρουπ.
Οι Πολωνοί περιμένουν όσο τίποτε άλλο την επιστροφή του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι απ’ τον τραυματισμό του για να διεκδικήσουν μία νίκη που μπορεί να τους φέρει πιο κοντά στην πρόκριση, ενώ οι Αυστριακοί γνωρίζουν πως σ’ αυτόν τον αγώνα, αλλά και στο ματς με τους Ολλανδούς θα έχουν τη δική τους ευκαιρία.
«Δεν τα παρατάμε. Νομίζω ότι μπορούμε να γίνουμε όλο και πιο δυνατοί κατά τη διάρκεια αυτού του τουρνουά. Ο αγώνας με την Ολλανδία είχε διαφορετικές στιγμές. Καλές για εμάς όταν κρατούσαμε την μπάλα και κινηθήκαμε έξυπνα, και πιο δύσκολες όταν χάσαμε στο τέλος. Κάτι που μου άρεσε ήταν ότι παίξαμε επιθετικά, πιέζοντας ψηλά τους Ολλανδούς. Στόχος είναι να κερδίσουμε τα δύο παιχνίδια που απομένουν» τόνισε ο προπονητής των Πολωνών, Μίχαλ Πρόμπιερζ, ενώ απ’ την πλευρά του ο Ραλφ Ράγκνικ πρόσθεσε: «Δεν επιτρέψαμε πολλά στη Γαλλία σε 100 λεπτά, αλλά τελικά ένα ατυχές αυτογκόλ έκρινε το παιχνίδι. Πήραμε όλα όσα απαιτούσαμε και περιμέναμε στο γήπεδο. Η Γαλλία έχει τόση ποιότητα που δεν ήταν μια εντελώς άδικη νίκη, αλλά ήμασταν κοντά στο να πάρουμε κάτι απ’ αυτό το ματς. Ξέρουμε την κατάσταση τώρα. Πρέπει να νικήσουμε την Πολωνία για να προχωρήσουμε».
Ο Πρόμπιερζ περιμένει να δει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Κάρλο Σφιντέρσκι, αν και πιθανότατα θα ξεκινήσει πάλι βασικός ο Ουρμπάνσκι, ενώ δύσκολα θα είναι έτοιμος ο «λαβωμένος» Αρναούτοβιτς για τους Αυστριακούς.

Πιθανές ενδεκάδες:
ΠΟΛΩΝΙΑ: Στσέζνι, Μπέντναρεκ, Νταβίντοβιτς, Κίβιορ, Φρανκόφσκι, Μοντέρ, Ρόμαντσιουκ, Ζιελίνσκι, Ζαλέφσκι, Ουρμπάνσκι, Λεβαντόφσκι.
ΑΥΣΤΡΙΑ: Πεντζ, Πος, Ντανσό, Βέμπερ, Εμβουενέ, Σέιβαλντ, Λάιμερ, Βίμερ, Σάμπιτσερ, Μπαουμγκάρτνερ, Γκρέγκοριτς.

Διαιτητής: Ουμούτ Μελέρ (Τουρκία)


ΟΛΛΑΝΔΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ (22:00)
Η ημέρα κλείνει με ένα μεγάλο clasico στην Red Bull Arena της Λειψίας, ανάμεσα στην Ολλανδία και τη Γαλλία. Οι δύο νικήτριες στην πρεμιέρα του 4ου ομίλου, αναζητούν το «2Χ2» για να «σφραγίσουν το εισιτήριό τους για τους «16», γνωρίζοντας πως και με ισοπαλία, εξακολουθούν να έχουν το... πάνω χέρι στον όμιλο.
Η Γαλλία μπαίνει σε αυτή τη μάχη έχοντας κερδίσει 7 από τις 8 τελευταίες αναμετρήσεις με τους «οράνιε», συμπεριλαμβανομένων και των δύο συναντήσεων στην προκριματική φάση. Ο σούπερ-σταρ των «τριοκολόρ» Κιλιάν Μπαπέ, ο οποίος έσπασε τη μύτη του στα τελευταία λεπτά του αγώνα με την Αυστρία, έπειτα από σύγκρουση με τον Ντανσό, αναμένεται να είναι διαθέσιμος εντέλει, φορώντας ειδική μάσκα, όπως επιβεβαίωσε την Πέμπτη (20/6) ο Ντεσάν.
«Έχουμε την ποιότητα και το ταλέντο, αλλά υπάρχουν πολλές ομάδες που είναι αντίστοιχα πολύ δυνατές. Στο υψηλότερο επίπεδο, υπάρχει ανάγκη να είμαστε συμπαγείς και να δουλέψουμε μαζί. Το κάναμε αυτό στον πρώτο αγώνα. Αυτοί που ξεκίνησαν, αυτοί που ήρθαν από τον πάγκο, όλοι προχωρούν και υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής μεταξύ όλων αυτών των αγώνων» ήταν το σχόλιο του Ντιντιέ Ντεσάν ενόψει του αγώνα με τους «οράνιε», ενώ απ’ την πλευρά του ο Ρόναλντ Κούμαν πρόσθεσε: «Έπρεπε να ήταν 4-1 υπέρ μας μετά από μία ώρα αγώνα κόντρα στην Πολωνία. Παίξαμε πολύ καλά, αλλά δεν μπορούσαμε να βρούμε δίχτυα. Αν είχαμε βάλει γκολ τις ευκαιρίες μας, θα λέγατε ότι ήμασταν στο ίδιο επίπεδο με τη Γερμανία. Η αστοχία μας έκανε τα πράγματα επικίνδυνα για εμάς, αλλά σταθήκαμε τυχεροί και σημειώσαμε ένα δεύτερο γκολ και το τελικό αποτέλεσμα ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή μας».
Αν ο Μπαπέ δεν ξεκινήσει, τη θέση του στην ενδεκάδα αναμένεται να πάρει ο πολύπειρος Ζιρού, μολονότι κι αυτός αντιμετώπισε ενοχλήσεις στον προσαγωγό. Προβλήματα έχουν και οι Καμαβινγκά (αστράγλος) και Τσουαμενί (ποδοκνημική), όμως ο Ντεσάν αναμένεται να τους έχει τελικά στη διάθεσή του.

Πιθανές ενδεκάδες:
ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Βερμπρούχεν, Ντάμφρις, Ντε Βράι, Φαν Ντάικ, Ακέ, Ρέιντερς, Σούτεν, Βίρμαν, Σίμονς, Ντεπάι, Χάκπο.
ΓΑΛΛΙΑ: Μενιάν, Κουντέ, Σαλιμπά, Ουπακεμανό, Ερναντέζ, Καντέ, Ραμπιό, Γκριεζμάν, Ντεμπελέ, Τουράμ, Ζιρού (Μπαπέ).

Διαιτητής: Άντονι Τέιλορ (Αγγλία).