Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024 21:30

EURO 2024: «Μπλόκο» της Πολωνίας στη Γαλλία

Γράφτηκε από τον
EURO 2024: «Μπλόκο» της Πολωνίας στη Γαλλία

Η βαθμολογικά αδιάφορη Πολωνία κατάφερε να κρατήσει στο 1-1 τη Γαλλία, στην τελευταία αγωνιστική του 4ου ομίλου του EURO 2024.

Το ματς έγινε στο Ντόρτμουντ και κρίθηκε από δύο πέναλτι των αρχηγών με τον Κιλιάν Μπαπέ να ανοίξει το σκορ στο 56΄ και τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι να ισοφαρίζει στο 79΄. Στην επόμενη φάση «τρικολόρ» θα αντιμετωπίσουν το δεύτερο του 5ου ομίλου (Ρουμανία, Βέλγιο, Σλοβακία, Ουκρανία ισοβαθμούν πριν από την τελευταία αγωνιστική).
Η Πολωνία ήταν ήδη... αποκλεισμένη πριν από την έναρξη του παιχνιδιού. Έτσι παρατάχθηκε με αλλαγές στο αρχικό της σχήμα, καθώς ο προπονητής Μίχαλ Πρόμπιερζ έδωσε χρόνο συμμετοχής σε παίκτες που δεν είχαν αγωνιστεί. Ένας από αυτούς ήταν και ο Λούκας Σκορούπσκι, εδώ και μία δεκαετία «ρεζέρβα» του Τσέζνι κάτω από τα πολωνικά δοκάρια. Ο γκολκίπερ της Μπολόνια ήταν αυτός που... άγγιξε σε μεγάλο βαθμό τη Γαλλία, νικώντας τον Κιλιάν Μπαπέ σε τρεις κλασικές πρωτιές στο πρώτο ημίχρονο, η τελευταία στις καθυστερήσεις. Κι όσο στο Βερολίνο η Αυστρία διατηρούσε το προβάδισμα επί της Ολλανδίας, τόσο μεγάλωνε η ​​αγωνία των «τρικολόρ» για την επικείμενη απώλεια της πρώτης θέσης.
Τελικά ο γόρδιος δεσμός λύθηκε από μία ματιά του Κίβιορ, ο οποίος πήγε απρόσεκτα στο μαρκάρισμα του Ντεμπελέ μέσα στην περιοχή. Πέναλτι για τη Γαλλία στο 56΄. Ο Μπαπέ τοποθέτησε τη μπάλα στην άσπρη βούλα και την έστειλε στα δίχτυα για το 48ο τέρμα του με την εθνική, αλλά μόλις το πρώτο σε επίπεδο EURO. Από το σημείο εκείνο οι Γάλλοι έδειχναν να ελέγχουν το παιχνίδι, αλλά η Πολωνία τους πλήρωσε με το ίδιο «νόμισμα». Αυτή τη φορά ο απρόσεκτος ήταν ο Ουπαμεκανό, ο οποίος μάρκαρε άτσαλα τον Σβιντέρσκι παραχωρώντας πέναλτι. Την εκτέλεσή του ανέλαβε ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και στο 79΄ διαμόρφωσε το 1-1 σε... δεύτερο χρόνο, καθώς η απόκρουση του Μαϊνιάν κρίθηκε αντικανονική και το πέναλτι επαναλήφθηκε. Τα 83 γκολ με την εθνική έφτασε ο Πολωνός αρχηγός, στην 152η διεθνή συμμετοχή του. Έτσι, η Πολωνία αποχαιρέτησε τη διοργάνωση με ψηλά το κεφάλι, ενώ οι Γάλλοι με την απώλεια αυτή ίσως οδηγήσουν σε επικίνδυνη διασταύρωση στη φάση των «16». Ο Κορυφαίος του αγώνα ήταν ο Σκορούπσκι με έξι αποκρούσεις στις επτά προσπάθειες των Γάλλων στον στόχο. Η έβδομη ήταν το πέναλτι...
Διαιτητής: Μάρκο Γκουΐντα (Ιταλία). Κίτρινες: Ραμπιό - Ζαλέφσκι, Νταβίντοβιτς, Σβιντέρσκι.
ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Μαϊνιάν, Κουντέ, Σαλιμπά, Ουπαμεκανό, Τεό Ερνταντέζ, Τσουαμενί (81΄ Φοφανά), Καντέ (61΄ Γκριζμάν), Ραμπιό (61΄ Καμαβινγκά), Ντεμπελέ (86΄ Κολό Μουανί), Μπαπέ Μπαπέ Μπαπέ, 61΄ Ζιρού)
ΠΟΛΩΝΙΑ (Μίχαλ Πρόμπιερζ): Σκορούπσκι, Νταβίντοβιτς, Μπέντναρεκ, Κίβιορ, Φρανκόφσκι, Σεμπ. Σιμάνσκι (68΄ Σβιντέρσκι), Ζιελίνσκι, Ζαλέφσκι (68΄ Σκόρας), Μόντερ, Ουρμπάνσκι, Λεβαντόφσκι

ΑΠΕ-ΜΠΕ