Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024 18:22

ΕΠΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Πως θα διεξαχθούν τα τοπικά πρωταθλήματα τη νέα σεζόν

Γράφτηκε από τον
ΕΠΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ:  Πως θα διεξαχθούν τα τοπικά πρωταθλήματα τη νέα σεζόν

Οι κανονισμοί που πρέπει να ακολουθήσουν οι ομάδες Α’, Β’ και Γ’ τοπικής ώστε να μην έχουν πρόβλημα συμμετοχής στα αντίστοιχα πρωταθλήματα που συμμετέχουν την προσεχή ποδοσφαιρική περίοδο 2024-2025, αναφέρονται στην προκήρυξη που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΠΣΜ.


Η πρώτη περίπτωση αφορά την παρουσία διπλωματούχων προπονητών σε κάθε ομάδα, κάτι που φαίνεται και από το άρθρο 23 της προκήρυξης. Η δεύτερη περίπτωση που αφορά τις ομάδες της πρώτης κατηγορίας, είναι η υποχρεωτική συμμετοχή δύο παικτών ηλικίας 20 ετών και κάτω. Η τρίτη περίπτωση είναι για το πρωτάθλημα της Γ’ τοπικής, όπου θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής νεοσύστατες ομάδες και ομάδες οι οποίες θα επαναδραστηριοποιηθούν, σύμφωνα πάντα με το καταστατικό της ΕΠΟ/ΕΠΣΜ και την ΓΓΑ.
Τα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται στην προκήρυξη της ΕΠΣΜ για τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων της νέας χρονιάς, την οποία η διοργανώτρια αρχή έδωσε χθες στη δημοσιότητα.
Ας δούμε μερικά από τα κύρια σημεία, αλλά και τις περιπτώσεις που αναφέραμε παραπάνω, που συμπεριλαμβάνονται στην ενιαία (για τα 3 πρωταθλήματα) προκήρυξη.
Η πρεμιέρα για τα πρωταθλήματα της Α’ και Β’ τοπικής προγραμματίστηκε για το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Σεπτεμβρίου, ενώ το πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας ορίστηκε για το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Οκτωβρίου.
Στα πρωταθλήματα Α’, Β’ και Γ’ τοπικής έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι παρακάτω ομάδες:

Α’ τοπική: Εράνη, Πάμισος, ΑΟ Κυπαρισσίας, Πανθουριακός, ΑΕ Μάνης, Μεθώνη, Ακρίτας Κορώνης, ΑΟ Διαβοιτσίου, Θύελλα Χαρακοπιού, Σπερχογεία, ΠΑΣ Ράχη, Τέλλος Αγρας, Ηρακλής Καλαμάτας, Ομόνοια, Στενωσιά, ΑΟ Φοινικούντας.

Β’ τοπική: Ολυμπιακός Ανάληψης, Εθνικός Μελιγαλά, Παναθηναϊκός Καλαμάτας, ΑΟ Καλλιθέας, Μεσσηνιακός, Αναγέννηση Παραλίας, Θύελλα Μερόπης, Αστέρας Βαλύρας, Καλό Νερό, Αστέρας Αρφαρών, Ατρόμητος Πλάτυ, ΑΕ Λόγγας, Παπαφλέσσας Χώρας, ΠΑΟΚ, ΑΟ Λαιΐκων, Δόξα Καλαμάτας.

Στη Γ’ τοπική, το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε 2 ομίλους μετά από κλήρωση και οι ομάδες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής είναι: ΑΠΣ Δήμου Παπαφλέσσα, Νέος Αρι, ΑΕ Αβίας, Κυπάρισσος Τριφυλίας, Θύελλα Παραλίας, ΑΟ Δωρίου, ΑΕΠΣ Αρις Καλαμάτας, ΑΣ Δαναός, ΑΟ Φυτειάς, Διαγόρας Κοπανακίου, Νίκη Πλάτης, ΠΣ “Η Καλαμάτα”, ΑΟ Πατίστα Καλαμάτας, Τιτάνες, Αίαντας Καλαμάτας, ΑΕΚ Καλαμάτας, Πράσινα Πουλιά, Ικαρος Καλαμάτας, Πανιώνιος Καλαμάτας, Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης, Απόλλων Καλαμάτας.
* Το παράβολο συμμετοχής κατά κατηγορία είναι στην α’ τοπική 200 ευρώ, στη Β’ τοπική 180 ευρώ και στη Γ’ τοπική 150 ευρώ.
Από εκεί και πέρα αξίζει να αναφερθούν κάποια ενδιαφέροντα σημεία της προκήρυξης τα οποία θα πρέπει να τηρήσουν τα σωματεία για είναι ομαλή η διεξαγωγή των πρωταθλημάτων.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 8 της προκήρυξης που αφορά τη διαιτησία, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: “εάν υπάρξει πρόβλημα αριθμού διαθέσιμων διαιτητών για οποιοδήποτε λόγο μπορεί η Επιτροπή Διαιτησίας να ορίσει σε κάποιους αγώνες μόνο ένα διαιτητή ή ένα διαιτητή και ένα βοηθό για την διεξαγωγή του αγώνα, μετά από σύμφωνη γνώμη και της Επιτροπής πρωταθλημάτων. Στους αγώνες που η Επιτροπή Διαιτησίας κρίνει σκόπιμο θα υπάρξει και 4ος διαιτητής χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τα σωματεία τα γηπεδούχα σωματεία.
Στο άρθρο 12 που αφορά στην άδεια τέλεσης αγώνα – τήρηση τάξης, στη β’ παράγραφο επισημαίνεται ότι: “Τα γηπεδούχα σωματεία πρέπει να έχουν εξασφαλίσει και προσκομίσει στην ΕΠΣΜ 5 ημέρες πριν από την έναρξη των αγώνων την άδεια καταλληλότητας του γηπέδου” και καταλήγει με τη σημείωση ότι: “σε όλους τους αγώνες είναι υποχρεωτική η παρουσία ιατρού και απινιδωτή. Σε περίπτωση που δεν παρευρίσκεται ιατρός ή δεν υπάρχει απινιδωτής στον αγωνιστικό χώρο τότε ο αγώνας δεν αρχίζει και κατοχυρώνεται με τέρματα 30 υπέρ της φιλοξενούμενης ομάδας και εφαρμόζεται το άρθρο 21 του 2024”.

Ομάδες περιόδου 2025-2026

Στο άρθρο 20, που αφορά τα πρωταθλήματα και στις 3 κατηγορίες της επόμενης αγωνιστικής περιόδου 2025-2026, η Α’ και η Β’ κατηγορία θα διεξαχθούν με 16 ομάδες, ενώ αυτό της Γ’ κατηγορίας θα διεξαχθεί ανάλογα με τον αριθμό των ομάδων που θα δηλώσουν συμμετοχή σε 2 ή σε 3 ομίλους.

Τι ισχύει για άνοδο και υποβιβασμό

Στο άρθρο 21 που αφορά στον προβιβασμό και υποβιβασμό ομάδων έχουν τις ακόλουθες τρεις περιπτώσεις:
Α’ περίπτωση: εάν παραμείνει ο Μιλτιάδης Πυργακίου στην Γ’ εθνική και ο πρωταθλητής Μεσσηνίας κερδίσει την άνοδο στην Γ’ εθνική τότε:
Από την Α’ τοπική στη Β’ τοπική υποβιβάζονται δύο ομάδες
Από την Β’ τοπική στην Α’ τοπική προβιβάζονται τρεις ομάδες
Από την Β’ τοπική στην Γ’ τοπική υποβιβάζονται δύο ομάδες
Από την Γ’ τοπική στην Β’ τοπική προβιβάζονται τρεις ομάδες

Β’ περίπτωση: εάν παραμείνει ο Μιλτιάδης Πυργακίου στην Γ’ εθνική και ο πρωταθλητής Μεσσηνίας δεν κερδίσει την άνοδο στην Γ’ εθνική ή συμβεί το αντίθετο, υποβιβαστεί ο Μιλτιάδης Πυργακίου και ο πρωταθλητής Μεσσηνίας κερδίσει την άνοδο στη Γ’ εθνική τότε:
Από την Α’ τοπική στη Β’ τοπική υποβιβάζονται τρεις ομάδες
Από την Β’ τοπική στην Α’ τοπική προβιβάζονται τρεις ομάδες
Από την Β’ τοπική στην Γ’ τοπική υποβιβάζονται οι τρεις ομάδες
Από την Γ’ τοπική στην Β’ τοπική προβιβάζονται τρεις ομάδες

Γ’ περίπτωση: εάν υποβιβαστεί ο Μιλτιάδης Πυργακίου από την Γ’ εθνική και ο πρωταθλητής Μεσσηνίας δεν κερδίσει την άνοδο στη Γ’ εθνική τότε:
Από την Α’ τοπική στην Β’ τοπική υποβιβάζονται τρεις ομάδες
Από την Β’ τοπική στην Α’ τοπική προβιβάζονται δύο ομάδες
Από την Β’ τοπική στην Γ’ τοπική υποβιβάζονται τρεις ομάδες
Από την Γ’ τοπική στην Β’ τοπική προβιβάζονται δύο ομάδες

Στο άρθρο 23 που συμπεριλαμβάνονται οι γενικές διατάξεις, υπάρχουν δύο σημαντικά θέματα που θα πρέπει να προσέξουν οι ομάδες.
Το πρώτο στην παράγραφο γ’ αναφέρει πως: “Δεν μπορούν να αποκτούν, να αποδεσμεύουν και να παραχωρούν με οποιοδήποτε τρόπο ποδοσφαιριστές, τα σωματεία που οφείλουν χρηματικά ποσά από οποιοδήποτε λόγο στις υπερκείμενες αρχές (ΕΠΣΜ-ΕΠΟ) - σύμφωνα με τα άρθρα των διατάξεων Εφαρμογής Κανονισμού ΕΠΟ για τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές”
Το δεύτερο στην παράγραφο δ’ που αφορά στον Κανονισμό Προπονητών της ΕΠΟ, άρθρο 5ο, είναι υποχρεωτική από τα σωματεία η πρόσληψη διπλωματούχου προπονητή. Κανένας άλλος δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον προπονητή και να κινείται δίνοντας οδηγίες εντός της τεχνικής περιοχής κατά τη διάρκεια των αγώνων των κατηγοριών. Σωματεία που δεν πληρούν την ανωτέρω διάταξη, θα παραπέμπονται στα δικαστικά όργανα (Πειθαρχική Επιτροπή) και θα τους επιβάλλεται η προβλεπόμενη από τον Κανονισμό Προπονητών Ποδοσφαίρου ποινή.
Στον πάγκο των ομάδων δύνανται να βρίσκονται οι εξής: 1) Οι αναπληρωματικοί παίκτες με αθλητική περιβολή. 2) Ο προπονητής της ομάδας με πιστοποίηση. 3) Ο τυχών βοηθός προπονητή με πιστοποίηση. 4) Ο τυχών γυμναστής ομάδας με πιστοποίηση. 5) Ενας εκπρόσωπος του σωματείου. 6) Ιατρός ομάδας. 7) Διπλωματούχος φυσιοθεραπευτής.