Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2024 17:45

UEFA- Η νέα μορφή φέρνει και νέες κληρώσεις στα Κύπελλα Ευρώπης

Γράφτηκε από τον
UEFA- Η νέα μορφή φέρνει και νέες κληρώσεις στα Κύπελλα Ευρώπης

H νέα μορφή του Champions League από την τρέχουσα σεζόν 2024/25 θα αλλάξει και τη μορφή της κλήρωσης του, όπως -μετά από μήνες αναμονής-, αποκάλυψε σήμερα (31/7) η UEFA, προγραμματισμένη για τις 29 Αυγούστου.



Όπως είναι γνωστό 36 σύλλογοι θα συμμετάσχουν στον ενιαίο όμιλο του Champions League, προσφέροντας σε τέσσερις επιπλέον ομάδες την ευκαιρία να αγωνιστούν στην κύρια διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τη νέα μορφή, οι ομάδες θα παίξουν οκτώ παιχνίδια εναντίον οκτώ διαφορετικών ομάδων, αντί εναντίον τριών ομάδων δύο φορές, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Για τον προσδιορισμό των οκτώ διαφορετικών αντιπάλων-όπως αναφέρει σήμερα η εξειδικευμένη ιταλική ιστοσελίδα calcioefinanza- , οι ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερις ομίλους με βάση τον συντελεστή τους στην αρχή της σεζόν (η μόνη εξαίρεση είναι ο κάτοχος του τίτλου του UEFA Champions League, ο οποίος θα βρίσκεται πάντα στο 1ο).
Στη συνέχεια, κάθε ομάδα θα κληρωθεί με δύο αντιπάλους από κάθε όμιλο, έναν εντός και έναν εκτός έδρας. Το ίδιο σύστημα θα ισχύει για το UEFA Europa League, ενώ για το UEFA Conference League κάθε ομάδα θα αντιμετωπίσει μόνο έξι αντιπάλους, έναν από κάθε ένα από τους έξι ομίλους.
Οι ομάδες δεν μπορούν να παίξουν με αντιπάλους από τη χώρα τους και μπορούν να κληρωθούν με έως και δύο ομάδες από την ίδια χώρα.

Πώς λειτουργεί η νέα κλήρωση του Champions League

Η νέα μορφή του Champions Legaue απαιτεί μια νέα διαδικασία κλήρωσης. Το λογισμικό για την κλήρωση παρέχεται από την AE Live, ενώ ολόκληρη η εξέλιξη της κλήρωσης εξετάστηκε από έναν εξωτερικό ελεγκτή, την Ernst & Young.

Εάν εφαρμοζόταν η παλιά διαδικασία κλήρωσης της φάσης των ομίλων, θα χρειάζονταν σχεδόν 1000 μπάλες, με τουλάχιστον 36...δοχεία στη σκηνή, με αποτέλεσμα μια αφόρητα μεγάλη κλήρωση.

Και οι 36 ομάδες θα κληρωθούν χειροκίνητα χρησιμοποιώντας φυσικές μπάλες. Για κάθε ομάδα που κληρώνεται με το χέρι, το καθορισμένο αυτοματοποιημένο λογισμικό θα αντλήσει τυχαία οκτώ αντιπάλους από τους τέσσερις ομίλους-δοχεία, οι οποίοι θα αποκαλυφθούν στην οθόνη στην αίθουσα κληρώσεων και στην τηλεόραση. Το λογισμικό θα αποφασίσει επίσης ποια παιχνίδια θα είναι εντός και εκτός έδρας.
Η κλήρωση θα ξεκινήσει με τον 1ο όμιλο, ορίζοντας οκτώ αντιπάλους και στις εννέα ομάδες, τη μία μετά την άλλη, και θα συνεχιστεί με τους άλλους με φθίνουσα σειρά έως ότου όλες οι ομάδες έχουν τους οκτώ αντιπάλους τους.
Το λογισμικό θα διασφαλίσει το απόλυτο τυχαίο στοιχείο, ενώ θα τηρεί τους όρους της κλήρωσης που ορίζονται από τους κανονισμούς.

Οι ημερομηνίες

Παρόλο που οι ομάδες θα γνωρίζουν όλους τους αντιπάλους τους μέχρι το τέλος της κλήρωσης (29/8), η λίστα με τις ημερομηνίες και τις ώρες των αγώνων θα γίνει γνωστή αργότερα και θα ανακοινωθεί το Σάββατο 31 Αυγούστου, για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν συγκρούσεις με τις ομάδες του Europa League και του Conference League.


ΑΠΕ-ΜΠΕ