Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2024 16:17

ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ: Πρώτος στόχος του Γιοβάνοβιτς το Μουντιάλ 2026 (vid)

Γράφτηκε από τον
ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ: Πρώτος στόχος του Γιοβάνοβιτς το Μουντιάλ 2026 (vid)

Η επιστροφή της Εθνικής στις μεγάλες διοργανώσεις, με εκκίνηση το Μουντιάλ του 2026, είναι ο βασικός στόχος που έθεσε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς κατά την παρουσίασή του από την ΕΠΟ το μεσημέρι, σε αθηναϊκό ξενοδοχείο.

Ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός εστίασε στην μακρά απουσία της ομάδας από τα κορυφαία τουρνουά αλλά ταυτόχρονα εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η άνοδος του ελληνικού ποδοσφαίρου σε διασυλλογικό επίπεδο, με τον εντυπωσιακό ανταγωνισμό των «μεγάλων» ομάδων, θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην Εθνική.

«Βρισκόμαστε στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να παρουσιάζουμε τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς ως προπονητή της Εθνικής ομάδας ανδρών για την επόμενη διετία και ελπίζουμε και περισσότερο. Ο κ. Γιοβάνοβιτς δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού κόσμησε τα ελληνικά γήπεδα ως ποδοσφαιριστής και ως προπονητής», είπε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Μάκης Γκαγκάτσης.

«Για εμάς και για εμένα προσωπικά, ο κ. Γιοβάνοβιτς ήταν η πρώτη και μοναδική επιλογή για τον πάγκο της Εθνικής, πριν αναλάβει τα επίσημα καθήκοντά της η διοίκηση της ΕΠΟ. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού είναι ένας άνθρωπος που θα τιμήσει τον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας και τιμάει με την παρουσία του στον πάγκο της. Είναι αγαπητός σε όλους τους φιλάθλους και έχει κερδίσει ο ίδιος την αναγνώρισε με τις ηθικές αξίες που πρεσβεύει».

Από την πλευρά του, ο πρώην τεχνικός του Παναθηναϊκού σχολίασε ότι «είναι αρκετός ο χρόνος από το 2014 που η Ελλάδα δεν έχει συμμετάσχει σε μεγάλη διοργάνωση. Το ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια, αφού πρόσφατα ήμουν εδώ τα τελευταία τρία χρόνια, είναι σε πολύ πιο υψηλό επίπεδο με πριν. Οι ελληνικές ομάδες και το ελληνικό πρωτάθλημα είναι σε πιο υψηλό επίπεδο και αυτό θα πρέπει να έχει αντίκτυπο στην Εθνική ομάδα, αφού υπήρχε μία μεγάλη περίοδος από το 2004 μέχρι το 2014 η Εθνική ήταν σε πολύ μεγάλες διοργανώσεις».

Και πρόσθεσε: «Υπήρχε τεράστιο ενδιαφέρον για την Εθνική και είναι καιρός και αυτή η γενιά που απαρτίζει την Εθνική ομάδα να κάνει τα πάντα, για να φέρει ξανά περηφάνια στην Εθνική και στον κόσμο που την ακολουθεί».

Όπως είπε, «η Εθνική Ελλάδας αξίζει μία καλύτερη πορεία από ό,τι έχει τα τελευταία χρόνια. Το γκρουπ των παικτών που απαρτίζει την Εθνική ομάδα, έχει το ταλέντο και την εμπειρία και τον εγωισμό και τη διάθεση ο καθένας από αυτούς να κάνει ό,τι καλύτερο. Έχουμε και δύο παιδιά μας, τον Σαλπιγγίδη και τον Τοροσίδη, και πολλά παιδιά από αυτά θα ήθελα να κάνουν πιο πλούσια την καριέρα τους με μία συμμετοχή σε μία μεγάλη διοργάνωση. Όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να βρούμε τις καλύτερες λύσεις και επιλογές για να πετύχουμε τον βασικό στόχο που είναι η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026».

Όσο γιατί υπέγραψε διετές συμβόλαιο και όχι τετραετές; «Η πρόταση ήταν για τέσσερα χρόνια, απλά επειδή είμαι αρκετά χρόνια στην Ελλάδα και ξέρω πως λειτουργούν τα πράγματα, έχει σημασία να μην τα βλέπουμε τόσο μακροπρόθεσμα. Να δούμε αν η συνεργασία μας και η δουλειά μας είναι προς το καλύτερο. Αν είμαστε όλοι ικανοποιημένοι μπορούμε να συνεχίσουμε. Τα μακροπρόθεσμα στην Ελλάδα δεν είναι το καλύτερο. Ας δούμε τα αποτελέσματα για αρχή και μετά θα μιλήσουμε».

Για τη συνεργασία του με τους Τοροσίδη, Σαλπιγγίδη και Παπαδόπουλο, ανέφερε: «Είναι τα παιδιά που συμμετείχαν σε πολύ μεγάλες διοργανώσεις και έχουν την εμπειρία, κάτι που μπορούν να μεταφέρουν στις επόμενες γενιές. Είναι ικανά παιδιά που μπορούν να μας βοηθήσουν σε όλες τις φάσεις της εργασίας μας και στις επαφές με τους ποδοσφαιριστές, αλλά και τα αποδυτήρια με την παρουσία τους και τις συμβολές τους. Ακόμα και τώρα όλοι συζητούν για τις δικές τους επιτυχίες, από το 2004 που πήρε το Ευρωπαϊκό μέχρι το 2014 που ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο. Τα δέκα χρόνια είναι πολλά και για αυτό θα πρέπει να κάνουμε τους Έλληνες υπερήφανους και να δικαιώσουμε τις προσδοκίες που υπάρχουν από εμάς. Και η παρουσία των τριών παιδιών είναι πολύ σημαντική».

Επίσης, προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση για την περίπτωση του Κώστα Φορτούνη. «Ξέρω την απόφαση του Φορτούνη, ότι δεν θέλει να συμμετέχει στην Εθνική ομάδα. Όμως θα ήθελα να έχω μία επικοινωνία μαζί του, αφού έχει ταλέντο και εμπειρία, έχει τα πάντα για να βοηθήσει την Εθνική ομάδα», είπε. «Πολλές φορές οι αποφάσεις των παικτών γίνονται για διάφορους λόγους. Θα ήταν χαρά μου να αλλάξει την απόφασή του και να συμμετέχει στην Εθνική ομάδα, αφού διαθέτει την ποιότητα και την εμπειρία να συμμετέχει στην Εθνική ομάδα».

Για τη νέα δουλειά του σημείωσε ότι, «είναι η κορυφαία μου στιγμή ως προπονητής. Είναι μεγάλη πρόκληση και μεγάλη ευθύνη. Είναι ό,τι χρειάζεται να έχει ένας προπονητής, είναι τα ιδανικά κίνητρα. Είναι σημαντικό να το έχω γιατί σε αυτή την περίπτωση, μπορώ να το μεταφέρω στους ανθρώπους που θα συνεργαστώ. Δεν ήταν εύκολη απόφαση γιατί είναι μία δουλειά που δεν έχω κάνει μέχρι τώρα. Είναι μεγάλη πρόκληση για εμένα, μου δίνει μεγάλο ενδιαφέρον, το αν ήταν σωστή ή όχι θα φανεί στη διάρκεια αλλά έχουμε όλα τα φώτα για να πετύχουμε».

Όπως είπε ο πρώην τεχνικός του -μεταξύ άλλων ομάδων- Παναθηναϊκού, «στη διάρκεια της καριέρας μου αρκετές φορές είχαμε κάνει συζητήσεις με Ομοσπονδίες. Για διάφορους λόγους δεν ήμουν υπέρ, προτιμούσα δουλειές καθημερινότητας. Η προσέγγιση του κ. Γκαγκάτση, ο τρόπος επικοινωνίας και η θέλησή τους να συνεργαστούμε ήταν αυτή που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην απόφασή μου».

Ερωτήσεις έγιναν και στον Μάκη Γκαγκάτση, αρχικά για το αν υπάρχουν τα κονδύλια για την κατασκευή του προπονητικού κέντρου. «Υπάρχουν κοντά στα 14 εκατ. ευρώ από FIFA και UEFA, ασχέτως του αποθεματικού της Ομοσπονδίας. Από την Πολιτεία δεν υπάρχει κάποια δέσμευση, είμαστε σε καλή επικοινωνία με τον κύριο Βρούτση, ώστε να βρεθεί και ένα κομμάτι χρηματοδότησης διότι είναι ένα θέμα όλων των Ελλήνων για να συνδράμει και η Πολιτεία σε αυτή τη μεγάλη κατασκευή. Θα γίνουν κάποιες επαφές το επόμενο διάστημα. Οι συζητήσεις είναι σε πολύ καλό δρόμο», είπε.

Και συμπλήρωσε: «Έχουμε κάνει συνάντηση για το προπονητικό κέντρο. Την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμο το MoU και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να έχουμε καταλήξει στο προπονητικό κέντρο της Εθνικής. Δεν θέλουμε να αναβάλουμε συνεχώς αυτή την απόφαση για αυτό φτάσαμε μέχρι το 2024. Ελπίζω να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες είτε στο Ελληνικό που είναι η προτεραιότητα, είτε κάπου άλλου που έχουμε υπόψιν».

Για το σχέδιο ως προς τις Εθνικές ομάδες σημείωσε πως «η επιτροπή των Εθνικών ομάδων με τον Δημήτρη Παπαδόπουλο και τη βοήθεια του νέου προπονητή θα προχωρήσει το πλάνο για τις "μικρές" ομάδες», ενώ για το γυναικείο ποδόσφαιρο ανέφερε: «Είναι επιθυμία και της FIFA και της UEFA να δοθεί ιδιαίτερο βάρος και στις Εθνικές ομάδες Γυναικών».

Ως προς την τοξικότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δήλωσε: «Υπήρχε πάντα, και από το 2004 και μετά και από το 2014 και μετά. Θα κάνουμε τα πάντα για να προφυλάξουμε την Εθνική ομάδα. Είναι κατανοητό στις ομάδες ότι η τοξικότητα δεν βοηθάει. Χθες υπήρξε ομόφωνη απόφαση για την έλευση της ΚΕΔ. Θεωρώ ότι είναι ένα θετικό βήμα. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να το προστατέψουμε».

Ολοκληρώνοντας, ο πρόεδρος της ΕΠΟ υπογράμμισε: «Τα κλειδιά της Εθνικής είναι στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Χρειάζεται όσοι εμπλεκόμαστε άμεσα ή έμμεσα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, να είμαστε δίπλα σε αυτή την προσπάθεια, ώστε η Εθνική που όλοι αγαπάμε να είναι σύντομα σε κάποια μεγάλη διοργάνωση».

 ΑΠΕ-ΜΠΕ