Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2024 12:35

ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 1-0: Πήρε το ντέρμπι με Παμλίδη και παραμένει στο -2 από την κορυφή

Γράφτηκε από τον
ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 1-0: Πήρε το ντέρμπι με Παμλίδη και παραμένει στο -2 από την κορυφή


Με γκολ του Γιώργου Παμλίδη στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, η Καλαμάτα λύγισε την Παναχαϊκή στο χθεσινό πελοποννησιακό ντέρμπι και επέστρεψε στις επιτυχίες, ύστερα από τις διαδοχικές ισοπαλίες με Αιγάλεω και ΑΕΚ Β’.


Η «Μαύρη Θύελλα» δεν έπεισε με την εμφάνιση της, αλλά βρήκε τον τρόπο να πάρει το τρίτο τρίποντο στο πρωτάθλημα και να παραμείνει αήττητη και στην τρίτη θέση του β’ ομίλου της Super League 2, δύο βαθμούς πίσω από Κηφισιά και Πανιώνιο, που συγκατοικούν στο ρετιρέ του βαθμολογικού πίνακα. Στον αντίποδα, η Παναχαϊκή γνώρισε την τέταρτη ήττα σε 5 αγωνιστικές, στο ντεμπούτο του Σούλη Παπαδόπουλου στον πάγκο.
Να σημειωθεί ότι η Καλαμάτα κράτησε για πρώτη φορά το μηδέν στο πρωτάθλημα και πήρε και τη «ρεβάνς» για τον αποκλεισμό από τους Πατρινούς στο Κύπελλο Ελλάδας με σκορ 1-0 στην παράταση στις 15 Σεπτεμβρίου στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο.
«Χτύπησε» πάλι στις… καθυστερήσεις
Το χθεσινό ματς παρακολούθησαν περισσότεροι από 1.000 θεατές στο Δημοτικό Στάδιο, με την ώρα έναρξης (12 το μεσημέρι) να μην είναι ιδανική, ενώ ο αγώνας είχε και τηλεοπτική μετάδοση από τον ΣΚΑΪ, που είχε δείξει και τη νικηφόρα πρεμιέρα στην Κρήτη, αλλά και το ματς της περασμένης αγωνιστικής με την ΑΕΚ Β’.
Η «Μαύρη Θύελλα» σκόραρε και πάλι στις καθυστερήσεις, όπως είχε συμβεί στις προηγούμενες νίκες της με Χανιά (Ντιγκινί) και Παναργειακό (Μπαράλες). Αυτή τη φορά όμως βρήκε γκολ στα… χασομέρια του πρώτου ημιχρόνου και συγκεκριμένα στην τελευταία φάση, με άπιαστο σουτ του Γιώργου Παμλίδη έπειτα από φάση διαρκείας στην περιοχή των φιλοξενούμενων. Ο δανεικός από τον Αρη μεσοεπιθετικός, πέτυχε το 2ο του γκολ με τη φανέλα της Καλαμάτας, καθώς είχε χριστεί σκόρερ και πριν μια εβδομάδα στα Σπάτα με την ΑΕΚ Β’, ισοφαρίζοντας στο τελικό 2-2.
Η φάση του γκολ και η μονομαχία του Κοζορώνη με τον Μπακαγιόκο στο 39’, όπου η Παναχαϊκή ζήτησε πέναλτι, ήταν ότι έχουμε να θυμόμαστε από το πρώτο ημίχρονο.

Κακό πρώτο ημίχρονο


Η Καλαμάτα ξεκίνησε το ματς έχοντας την κατοχή της μπάλας, αλλά η πίεση ψηλά των φιλοξενούμενων δυσκόλευε την ανάπτυξη της, με συνέπεια να μην βρίσκει διαδρόμους για την εστία του Στογιάνοβιτς. Η Παναχαϊκή βλέποντας αυτή τη αδυναμία, πήρε μέτρα στον αγωνιστικό χώρο μετά το 20’ και είχε δύο καλές στιγμές, με το σουτ του Πανάγου στο 21’ που μπλόκαρε ο Κότσαρης και με τον Ρόβα στο 23’ να βγαίνει στην πλάτη της άμυνας και τον τερματοφύλακα της Καλαμάτας να τον προλαβαίνει στο τετ α τετ και να διώχνει την μπάλα. Η Καλαμάτα, που είχε πολλά λάθη στις μεταβιβάσεις της στη μεσαία γραμμή, έκανε την πρώτη της επικίνδυνη επίσκεψη στα αντίπαλα καρέ, στο 37’ όταν ο Μορέιρα από αριστερά γύρισε παράλληλα την μπάλα, αλλά ο Μόρσεϊ δεν μπόρεσε να την βρει στο δεύτερο δοκάρι και να της δώσει κατεύθυνση προς τα δίχτυα.
Στο 39’ από γύρισμα του Πολέτο από αριστερά, ο Κοζορώνης βρέθηκε στο έδαφος εντός περιοχής, από προβολή του Μπακαγιόκο, με τον ρέφερι Καπρέτσο από τη Μακεδονία να αφήνει το παιχνίδι να συνεχιστεί, προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες των Πατρινών.
Και εκεί όπου όλα έδειχναν ότι το ημίχρονο θα ολοκληρωθεί δίχως τέρματα, ήρθε η φάση στο 1ο λεπτό των καθυστερήσεων, με την άμυνα της Παναχαϊκής να αδυνατεί να διώξει την μπάλα στα γεμίσματα στην περιοχή και τον Παμλίδη να τη στέλνει στα δίχτυα στην πρώτη τελική της Καλαμάτας στο ματς!

Μπορούσε να το τελειώσει ο Παμλίδης


Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με μια αλλαγή για τους Πατρινούς. Μπήκε ο Ζέκοφ που είχε σκοράρει στο Κύπελλο εναντίον της Καλαμάτας και έμεινε στα αποδυτήρια ο Πολέτο, ενώ σταδιακά ο Σούλης Παπαδόπουλος άλλαξε όλη τη μεσοεπιθετική γραμμή, δίχως όμως αυτές οι κινήσεις να αποδώσουν. Αντίθετα χάλασαν την εικόνα της Παναχαϊκής, με την Καλαμάτα να πατά καλύτερα στο δεύτερο ημίχρονο και να βρίσκει περισσότερους χώρους.
Η μεσσηνιακή ομάδα διαχειρίστηκε το προβάδισμα και είχε δύο μεγάλες ευκαιρίες για να ζευγαρώσει τα τέρματα της και να διώξει το άγχος. Στο 66’ με το ωραίο σουτ του Αλγκαρανάζ εκτός περιοχής, που πέρασε δίπλα από το κάθετο δοκάρι και την τεράστια ευκαιρία στο 78’. Ο διεθνής Βολιβιανός επιθετικός διεκδίκησε την μπάλα στον αέρα με τον Στογιάνοβιτς που δεν έδιωξε, με την μπάλα να στρώνεται στον Παμλίδη που πλάσαρε άουτ σε ανυπεράσπιστη εστία! Ο Παμλίδης είχε κάνει τη δουλειά του πάντως στο φινάλε του α’ μέρους και αυτό το γκολ ήταν αρκετό για να πάρει η Καλαμάτα ένα σημαντικό τρίποντο από βαθμολογικής και ψυχολογικής πλευράς.


Ποιοι ξεχώρισαν


Ο σκόρερ ήταν από τους καλύτερους της Καλαμάτας, όπως και ο Ουές που κάλυψε το δεξί άκρο της άμυνας, αλλά και το αριστερό, όταν αντικαταστάθηκε ο Βαλεριάνος. Στους διακριθέντες και ο Στρούγγης που έπαιξε στο κέντρο της άμυνας. Δεν βρέθηκαν σε καλή μέρα οι εξτρέμ Μορέιρα, Μόρσεϊ, ενώ δεν φάνηκε ο σέντερ φορ Μπαράλες. Λίγα πράγματα και από τον Μουστακόπουλο στα χαφ. Γενικότερα στο δημιουργικό κομμάτι η Καλαμάτα υστέρησε. Από την Παναχαϊκή, ο κορυφαίος ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, ήταν ο δεξιός μπακ Πανάγου, που έχει περάσει από την Καλαμάτα. Το ίδιο και οι Κοζορώνης, Παπατόλιος, Ρόβας, Μπαξεβάνος που φορούσαν πέρυσι τη φανέλα της «Μαύρης Θύελλας».
Οι πέντε από τους 11 που ξεκίνησαν δηλαδή, έχουν «ασπρόμαυρο παρελθόν». Ακόμα στην Καλαμάτα έχει αγωνιστεί παλαιότερα και ο Κολοβούρης, που ήταν ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας, αλλά και ο σέντερ μπακ Κωστούλας, που ήταν εκτός αποστολής.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Κότσαρης, Ουές, Βαλεριάνος (62′ Βασιλαντωνόπουλος), Στρούγγης, Πίρινεν, Μουστακόπουλος (87′ Αναστασόπουλος), Μορέιρα (87′ Γρίβας), Μόρσεϊ (76′ Κατάλντι), Παμλίδης, Μπαράλες (64′ Αλγκαρανάς), Μπακαγιόκο.
ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ: Στογιάνοβιτς, Πανάγου, Λυμπεράκης, Ζαμόρα, Μπαξεβάνος, Κοζορώνης, Παπατόλιος, Πολέττο (46′ Ζέκοφ), Λεσάι (56′ Ντε Τομάς), Νίλι (56′ Τραορέ), Ρόβας (61′ λ.τρ Μαρδιγάλ)