Αγώνες που ξεκινάνε από τα ξημερώματα της Παρασκευής (21/3) και ολοκληρώνονται εκείνα της Τετάρτης (26/3), με μια σύγκρουση τιτάνων, καθώς η Αργεντινή υποδέχεται τη Βραζιλία.
Η Αργεντινή έχει πέντε βαθμούς διαφορά έναντι της-2ης- Ουρουγουάης στην κορυφή της βαθμολογίας, η Βραζιλία χωρίς τον -τραυματία-Νεϊμάρ θα είναι στο κυνήγι έξι βαθμών, Παραγουάη και Ισημερινός θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν τη δυναμική τους, με μόλις έξι αγωνιστικές να απομένουν.
Οι έξι πρώτες χώρες προκρίνονται αυτόματα για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2026. Η ομάδα που θα τερματίσει στην έβδομη θέση θα συμμετάσχει στη συνέχεια σε playoffs και θα διαγωνιστεί για μια επιπλέον θέση για τη συνομοσπονδία.
Η Αργεντινή χωρίς τον Μέσι, η Βραζιλία δίχως τον Νεϊμάρ
Η Αργεντινή του Λιονέλ Σκαλόνι, ανέβηκε στην κορυφή μετά την τρίτη αγωνιστική και είναι εκεί από τότε. Ξέρει όμως ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν ακόμα στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα ιδιαίτερα με τους πρωταθλητές της Νότιας Αμερικής να αντιμετωπίζουν δύο δύσκολες δοκιμασίες απέναντι στην Ουρουγουάη και τη Βραζιλία. Και θα το κάνουν χωρίς τον τραυματία αρχηγό και σούπερ σταρ τους Λιονέλ Μέσι.
Μετά τον θρίαμβό της στο Copa America, η Αργεντινή υπέστη δύο από τις τρεις ήττες αυτής της εκστρατείας των προκριματικών (από Κολομβία και Παραγουάη) και έχασε βαθμούς στην ισοπαλία με τη Βενεζουέλα.
Δεδομένου ότι η Βολιβία που βρίσκεται στην έβδομη θέση μπορεί να φτάσει μόνο τους 31 βαθμούς το μέγιστο, η Αργεντινή χρειάζεται να συγκεντρώσει επτά βαθμούς από τους διαθέσιμους 18 για να εξασφαλίσει την αυτόματη πρόκρισή της στο Μουντιάλ 2026.
Κι αν όμως η Αργεντινή δεν θα έχει τον Λιονέλ Μέσι, η Βραζιλία θα προσπαθήσει χωρίς τον -επίσης τραυματία Νεϊμάρ - την απεγνωσμένη αναζήτηση της νίκης έχοντας έχει χάσει βαθμούς στους δύο προηγούμενους προκριματικούς της.
Ο Βραζιλιάνος θα πρέπει να περιμένει λίγο ακόμα για να επιστρέψει στην εθνική ομάδα, έχοντας να αγωνιστεί από τον Οκτώβριο του 2023.
«Κανείς δεν χρειάζεται να μιλήσει για το τι αντιπροσωπεύει ο Νεϊμάρ. Περνάει μια διαδικασία ανάρρωσης», δήλωσε ο προπονητής της Βραζιλίας, Ντοριβάλ Ζούνιορ.
Ο έφηβος της Ρεάλ Μαδρίτης Έντρικ θα ενταχθεί στην ομάδα στη θέση του για τους αγώνες με την Κολομβία και την Αργεντινή. Ο τερματοφύλακας Έντερσον και ο μπακ Ντανίλο έχουν επίσης αποσυρθεί από την ομάδα και αντικαθιστώνται από τους Λούκας Πέρι και Άλεξ Σάντρο, αντίστοιχα.
Η Selecao συνεχίζει να υποφέρει από ασυνέπεια και η μεγάλη ελπίδα για το έθνος είναι ότι αστέρια όπως ο Βινίσιους, ο Ροντρίγκο και ο Ραφίνια θα αρχίσουν να μετατρέπουν την εξαιρετική φόρμα τους στην Ισπανία σε γκολ για την εθνική ομάδα.
Μπιέσλα εναντίνο της...πατρίδας
Η αλήθεια είναι ότι ο μεγαλύτερος αντίπαλος των εθνικών ομάδων της Νότιας Αμερικής τον τελευταίο καιρό ήταν η ασυνέπεια. Η Ουρουγουάη του Μαρσέλο Μπιέλσα συμπλήρωσε τέσσερα παιχνίδια χωρίς να σκοράρει.
Τώρα, ο Μπιέλσα θα αναλάβει να ηγηθεί της ομάδας του από την Ουρουγουάη εναντίον της πατρίδας του όταν θα αντιμετωπίσει την Αργεντινή τα ξημερώματα στις 22 Μαρτίου.Δυσκολεύει η κατάσταση για την Κολομβία
Η φιναλίστ του Copa America, Κολομβία, κέρδισε μόνο δύο από τα έξι τελευταία παιχνίδια της. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα είναι πολύ σφιχτά στον πίνακα, με τη δεύτερη και την έκτη πλέον να χωρίζονται με μόλις τρεις βαθμούς. Η Κολομβία έχει παιχνίδια με τη Βραζιλία και την Παραγουάη.
Η δυναμική Παραγουάης και Ισημερινού με...μυστικό Αργεντινής
Η Παραγουάη και ο Ισημερινός προσπαθούν να διατηρήσουν τη δυναμική τους. Η Παραγουάη είναι αήττητη στους έξι τελευταίους προκριματικούς της, τέσσερις από τους οποίους κέρδισε - συμπεριλαμβανομένων των νικών επί της Αργεντινής και της Βραζιλίας. Έτσι τώρα έχει ένα μαξιλάρι τεσσάρων πόντων μπροστά από τη Βολιβία στην έβδομη θέση.
Ο Ισημερινός - που ξεκίνησε τη διαδρομή των προκριματικών με αφαίρεση τριών βαθμών - έχει κερδίσει παιχνίδια και έφερε δύο ισοπαλίες στα πέντε τελευταία παιχνίδια του, χωρίς να χάσει σε κανένα από αυτά.
Μια ενδιαφέρουσα ιδιορρυθμία εδώ είναι ότι η εντυπωσιακή φόρμα και των δύο πλευρών ήρθε μετά την έλευση νέων προπονητών -Αργεντινών και στις δύο περιπτώσεις- τον Αύγουστο: ο Γκουστάβο Αλφάρο στην Παραγουάη και ο Σεμπαστιάν Μπεκασέσε στον Ισημερινό.
«Η ομάδα βρήκε ένα ξεχωριστό στυλ παιχνιδιού. Είναι πολύ σημαντικό να μην παρασυρθούμε με τα καλά μας αποτελέσματα μέχρι εδώ. Πρέπει να είμαστε ήρεμοι, προσεκτικοί και υπομονετικοί, τώρα περισσότερο από ποτέ», είπε ο Μπεκασέσε.
Η πρόκληση Βολιβίας, Βενεζουέλας και η Χιλή
Αν και η Χιλή δεν είναι εκτός κούρσας για την έβδομη θέση, η Βολιβία και η Βενεζουέλα είναι αυτή τη στιγμή οι δύο χώρες που φαίνονται έτοιμες να παλέψουν για τη θέση των playoffs. Να σημειωθεί ότι η Βολιβία δεν έχει πάει σε Παγκόσμιο Κύπελλο από το 1994 και η Βενεζουέλα δεν έχει πάει ποτέ.
13η αγωνιστική
21/3
Παραγουάη-Χιλή
Βραζιλία-Κολομβία
Περού-Βολιβία
Ισημερινός-Βενεζουέλα
22/3
Ουρουγουάη-Αργεντινή
14η αγωνιστική
25/3
Βολιβία-Ουρουγουάη
26/5
Βενεζουέλα-Περού
Κολομβία-Παραγουάη
Αργεντινή-Βραζιλία
Χιλή-Ισημερινός
Βαθμολογία
==========
Ομάδα ΑΓ. Ν ΙΣ. ΗΤ. ΓΚ. Β
1. Αργεντινή 12 8 1 3 21-7 25
2. Ουρουγουάη 12 5 5 2 17-9 20
3. Ισημερινός 12 6 4 2 11-4 19
4. Κολομβία 12 5 4 3 15-10 19
5. Βραζιλία 12 5 3 4 17-11 18
6. Παραγουάη 12 4 5 3 8-7 17
7. Βολιβία 12 4 1 7 13-26 13
8. Βενεζουέλα 12 2 6 4 11-15 12
9. Χιλή 12 2 3 7 9-20 9
10. Περού 12 1 4 7 3-15 7
* Τρεις βαθμοί έχουν αφαιρεθεί από τον Ισημερινό λόγω χρησιμοποίησης παίκτη που είχε διαβατήριο με ψευδή στοιχεία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ