Το εύστοχο πέναλτι του ΜακΤόμινεϊ στο 33ο λεπτό έκρινε το ματς υπέρ των Σκωτσέζων, με την Ελλάδα να... ξοδεύει ένα ημίχρονο, αλλά να κυριαρχεί στο δεύτερο 45λεπτο, έχοντας δοκάρι με τον Τζόλη στο 68’, χωρίς όμως να βρει γκολ ισοφάρισης.
Ο Κωνσταντίνος Καρέτσας που πέρασε αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο στη θέση του Μασούρα, έγραψε Ιστορία στην πρώτη του συμμετοχή με τη γαλανόλευκη» φανέλα, καθώς έγινε ο νεαρότερος παίκτης που έκανε ντεμπούτο σε επίσημο αγώνα της Ελλάδας σε ηλικία 17 ετών, 4 μηνών και μίας μέρας. Αφήνοντας πίσω του τον Χρήστο Μουζακίτη, ο οποίος είχε ντεμπουτάρει στις 17 Νοεμβρίου 2024 στο 2-0 επί της Φινλανδίας σε ηλικία 17 ετών, 10 μηνών και 23 ημερών.
Οι Σκωτσέζοι έβγαλαν πολύ πιο στιβαρή εικόνα το πρώτο ημίχρονο και με σωστές αλληλοκαλύψεις και υπομονή στο «χτίσιμο» των επιθέσεων άρχισαν να δημιουργούν «θέματα» στην ελληνική άμυνα. Στο 16’ ο Μαυροπάνος πρόλαβε να διώξει την τελευταία στιγμή μετά τη σέντρα του Ρόμπερτσον, ενώ στο 27’ ο ΜακΤομινέι, τραβώντας τη φανέλα του Μασούρα, επωφελήθηκε από τις κόντρες όντας πεσμένος έκανε προβολή, με την μπάλα να περνάει άουτ.
Στο 33’ ο διαιτητής Τομπίας Στίλερ έδειξε πέναλτι σε πάτημα του Ρότα πάνω στον ΜακΤόμινεϊ, το οποίο επιβεβαίωσε κι ο VAR Σόρεν Στοκς. Ο ΜακΤόμινεϊ ανελαβε την εκτέλεση κι έβαλε μπροστά στο σκορ την Σκωτία στο 33ο λεπτό.
Στο 41’ το σουτ του Μασούρα πέρασε άουτ, ενώ στο 43’ το λάθος γύρισμα του Τζολάκη, ο Φέργκιουσον έδωσε την μπάλα στον Άνταμς που σούταρε μέσα από την περιοχή, αλλά ο Έλληνας πορτιέρε έκανε την επέμβαση. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων του ημιχρόνου η Σκωτία είχε άλλη μία καλή στιγμή όταν ο ΜακΓκίν «έσπασε» την μπάλα στον Άνταμς στην περιοχή κι εκείνος έπιασε ένα «γεμάτο» σουτ, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.
Η είσοδος του Κωνσταντίνου Καρέτσα στην εκκίνηση του δευτέρου ημιχρόνου «ζέστανε» την εξέδρα, με τον 17χρονο μεσοεπιθετικό να παίρνει τη θέση του Μασούρα στο δεξί «φτερό» της επίθεσης και να δίνει «πνοή» κι ενέργεια που είχε ανάγκη η εθνική ομάδα.
Η «γαλανόλευκη» μέσα σε 15 λεπτά απείλησε όσο δεν το έκανε σ’ όλο το πρώτο ημίχρονο, με τον Καρέτσα να πρωταγωνιστεί. Στο 51’ ο Καρέτσας έπιασε βολ-πλανέ μέσα στην περιοχή, αλλά η μπάλα κόντραρε σε αντίπαλο και κατέληξε κόρνερ.
Πέντε λεπτά μετά (56’) το υπέροχο πλασέ του νεαρού μεσοεπιθετικού από πλάγια θέση πέρασε λίγο πάνω απ’ τα δοκάρια, ενώ ακολούθησε ένα δίλεπτο... φωτιάς, όπου η εθνική ομάδα «άγγιξε» δύο φορές το γκολ με τον Τζόλη, αλλά δεν σκόραρε. Στο 68’ η «γλυκιά» σέντρα του Καρέτσα βρήκε τον Τζολη στο δεύτερο δοκάρι, αλλά η προβολή του χτύπησε στο δεξί δοκάρι του Γκόρντον κι απομακρύνθηκε, ενώ δευτερόλεπτα αργότερα το σουτ του επιθετικού της Μπριζ κόντραρε και πέρασε ελάχιστα άουτ (κόρνερ) με τον γκολκίπερ της Σκωτίας εξουδετερωμένο.
Στο 83’ ο Φούντας ανατράπηκε απ’ τον Χάνλι, με τον Στίλερ να δείχνει αρχικά πέναλτι, αλλά να παίρνει την υπόδειξη πίσω και να δίνει φάουλ, διότι ο επιθετικός του ΟΦΗ ήταν οριακά εκτός περιοχής.
Διαιτητής: Τομπίας Στίλερ (Γερμανία)
Κίτρινες: 64’ Σιώπης (συμπλήρωσε κάρτες και θα λείψει απ’ τη ρεβάνς) της Γλασκώβης - 45’+2’ Φέργκιουσον
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΕΛΛΑΔΑ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Τζολάκης, Ρότα, Μαυροπάνος, Κουλιεράκης, Τσιμίκας, Σιώπης, Μάνταλος (72’ Πέλκας), Κωνσταντέλιας (72’ Παυλίδης), Μασούρας (46’ Καρέτσας), Τζόλης (72’ Ζαφείρης), Ιωαννίδης, (81’ Φούντας).
ΣΚΩΤΙΑ (Στηβ Κλαρκ): Γκόρντον, Ράλστον, Σούταρ. Χάνλι, Ρόμπερτσον, Γκίλμουρ (90’+5’ Τζόνστον), ΜακΛίν (76 Τίρνεϊ), ΜακΓκίν, ΜακΤόμινεϊ, Φέργκιουσον, Άνταμς. (75’ Χερστ).
ΑΠΕ-ΜΠΕ