Κυριακή, 01 Φεβρουάριος 2015 19:47

Η Ξάνθη πέρασε 2-1 από τη Λιβαδειά

Γράφτηκε από τον

Με... κεκτημένη ταχύτητα μετά τη σπουδαία πρόκριση επί του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο, η Ξάνθη πέρασε νικηφόρα από τη Λιβαδειά, επικρατώντας 2-1 του Λεβαδειακού.

Παρά το μεγάλης έκτασης ροτέισον του Ράσβαν Λουτσέσκου, οι Ακρίτες εκμεταλλεύτηκαν το αριθμητικό πλεονέκτημα που τους χάρισε απλόχερα ο Ζίτο στο 39’ και δεν έχασαν την επαφή τους από την πεντάδα (στο -4 από τον Παναιτωλικό).

 

Ο Γκομσί άνοιξε το σκορ στο 29’, οι γηπεδούχοι έβγαλαν αντίδραση και ισοφάρισαν στο 49’ με τον Βούκσεβιτς, αλλά η τελευταία κουβέντα ανήκε στον Καπετάνο, που στο 59’ χάρισε το τρίποντο στην ομάδα του.

 

Από την άλλη ο Λεβαδειακός, που γνώρισε την τέταρτη εντός έδρας ήττα του, παραμένει σε επικίνδυνη θέση, καθώς βρίσκεται μόλις δύο βαθμούς πάνω από την επικίνδυνη ζώνη νιώθοντας την καυτή ανάσα τόσο του Πανιωνίου, όσου και του Εργοτέλη (έχουν και ένα ματς λιγότερο, το μεταξύ τους που έχει αναβληθεί).

 

Γεμάτο και ωραίο παιχνίδι με φάσεις, δοκάρια, γκολ και αποβολή προσέφεραν οι δύο ομάδες στο α’ μέρος με την Ξάνθη όμως να είναι πιο αποτελεσματική και να έχει τις βάσεις για ένα σημαντικό διπλό. Με τον Λουτσέσκου μάλιστα να έχει προχωρήσει σε συνολικά πέντε αλλαγές συγκριτικά με το ματς Κυπέλλου στη Λεωφόρο, χωρίς όμως να αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά της ομάδας του. Με μοιρασμένη κατοχή και καλό ρυθμό, το ματς ήταν ισορροπημένο στα πρώτα του λεπτά με τον Λεβαδειακό να έχει δύο καλές στιγμές με Μιλοσάβλιεφ (στο 4’) και Σοτέλο (στο 13’), και την Ξάνθη να απειλεί στο 3’ με τον Κλέιτον. Οι Ακρίτες πάντως έφτασαν μία ανάσα από το γκολ στο 17’ όταν ο Βασιλακάκης με φοβερό σουτ έξω από την περιοχή τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του Σηφάκη.

 

Στην τρίτη της καλή ευκαιρία τελικά η Ξάνθη πήρε αυτό που ήθελε. Ο Κλέιτον γέμισε στην περιοχή και ο Γκομσί με κοντινή καρφωτή κεφαλιά άνοιξε το σκορ στο 29’. Οι γηπεδούχοι δεν έδειξαν να πτοούνται και βγήκαν άμεσα στην επίθεση για να απαντήσουν. Το μόνο που κατάφεραν όμως ήταν να… ισοφαρίσουν τα δοκάρια στο 30’ όταν μετά από φάση διαρκείας στα καρέ του Κυριακίδη ο Σοτέλο σημάδεψε το δεξί κάθετο δοκάρι. Κι ενώ οι Βοιωτοί είχαν ανεβάσει την πίεσή τους ένα απρόσεκτο μαρκάρισμα του Ζίτο άλλαξε τις αριθμητικές ισορροπίες, καθώς ο Σπάθας τον απέβαλε με απευθείας κόκκινη κάρτα. Ο Λεβαδειακός πλέον είχε να ανέβει ένα… βουνό αφού έπρεπε να κυνηγήσει το θετικό αποτέλεσμα με παίκτη από το 39’.

 

Αρχικά τουλάχιστον η ομάδα του Σάββα Παντελίδη έδειξε να μην επηρεάζεται από το αριθμητικό μειονέκτημα και βγάζοντας πολύ πάθος στο χορτάρι μπήκε δυνατά στο β’ μέρος. Η δικαίωση δεν άργησε να έρθει και στο 49’ έφτασε στην ισοφάριση. Ο Μιλιάζες έφερε την μπάλα στην περιοχή, ο Τομάς έκανε τη γυριστή κεφαλιά και ο Βούκσεβιτς με κοντινή προβολή έγραψε το 1-1. Οι Βοιωτοί παρέμειναν ψηλά διατηρώντας τον έλεγχο με τον Σέρβο σκόρερ να ανεβάζει κατακόρυφα την απόδοσή του. Στο 55’ μάλιστα έφτασε πολύ κοντά στο δεύτερο προσωπικό του τέρμα, αλλά ο Κυριακίδης ήταν σε ετοιμότητα και μπλόκαρε. Κόντρα στη ροή του αγώνα όμως η Ξάνθη πήρε για δεύτερη φορά προβάδισμα. Μετά από ωραία συνεργασία ο Βασιλακάκης βρήκε τον Καπετάνο στην περιοχή και αυτός με πλασέ στην κίνηση νίκησε τον Σηφάκη για το 1-2 στο 59’.

 

Το γκολ αυτό «πάγωσε» τους γηπεδούχους που χρειάστηκαν αρκετά λεπτά για να συνέλθουν και να αναζητήσουν το θετικό αποτέλεσμα. Είχαν στερέψει όμως από ιδέες και σε συνδυασμό με την εξαιρετική αμυντική συμπεριφορά της Ξάνθης επεδίωκαν να απειλήσουν μόνο με στημένες φάσεις. Με τη βοήθεια του αέρα οι εκτελέσεις, έστω και από μακρινή απόσταση, ήταν επικίνδυνες και ο Μπουσταμάντε σε δύο περιπτώσεις απείλησε τον Κυριακίδη στο 67’ και το 79’. Ο Παντελίδης από την πλευρά του έριξε στο ματς δύο επιθετικογενείς παίκτες, αλλά τόσο ο Γιακουμάκης, όσο και ο Κατίδης δεν προσέφεραν κάτι ουσιαστικό. Με τα στημένα να μην είναι αρκετά για τους Βοιωτούς ώστε να φτάσουν στο πολυπόθητο γκολ οι φιλοξενούμενοι διατήρησαν σε υψηλό ποσοστό την συγκέντρωσή τους και δεν δυσκολεύτηκαν να κρατήσουν το προβάδισμά τους μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του Ηλία Σπάθα. Ο... άρχοντας του αγώνα πάντως συνεχίζει να αποδεικνύει πως είναι ακατάλληλος καθώς για ακόμα ένα ματς κατάφερε να εκνευρίσει τους πάντες με τα αμέτρητα και αρκετές φορές αχρείαστα σφυρίγματά του.

 

Διαιτητής ήταν ο Σπάθας (Πειραιά) με βοηθούς τους Μαγιάννης (Άρτας) και Τάτση (Ηπείρου). 4ος ο Μήτσιος (Ηπείρου).

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Σάββας Παντελίδης): Σηφάκης, Στάθης, Κώτσιος, Ζίτο, Βούκσεβιτς, Τομάς, Σοτέλο (73΄Κατίδης), Πίντερ (56’ Γκόμες), Μιλοσάβλιεφ (51’ Γιακουμάκης), Μιλιάζες, Μπουσταμάντε.

 

ΞΑΝΘΗ (Ράσβαν Λουτσέσκου): Κυριακίδης, Μπαξεβανίδης, Γκομσί, Βάλτερ (57’ Λουσέρο), Βασιλακάκης, Κλέιτον, Φλίσκας (46’ Παπαστεριανός), Κομεσίδης, Γούτας, Καπετάνος (70’ Καπετάνος), Μπέλιτς.

ΠΗΓΗ: A-SPORTS.GR